КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ

ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

Затверджено

рішенням Комітету

від 4 березня 2015 року

 

 

 

РОЗ'ЯСНЕННЯ

 

щодо застосування окремих  положень Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та Регламенту Верховної Ради України стосовно запрошення ініціатора внесення законопроекту, проекту іншого акта на засідання  комітету Верховної Ради України

 

 

У зв'язку із зверненням до Комітету голови Комітету з питань охорони здоров’я Богомолець О.В. (лист від 6 лютого 2015 року № 04-25/9-107)  щодо надання роз'яснення з приводу того, чи є відсутність суб’єкта права законодавчої ініціативи або уповноваженого ним представника на засіданні головного комітету під час попереднього розгляду внесеного ним законопроекту підставною для зняття його з розгляду, а також необхідності запрошення ініціатора внесення законопроекту на засідання комітету, який не є головним з опрацювання внесеного ним законопроекту, слід зазначити таке. 

Відповідно до частини третьої статті 21 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» комітети з питань, віднесених до предметів їх відання, мають право надавати роз'яснення щодо застосування положень законів України. При цьому, такі роз'яснення не мають статусу офіційного тлумачення.

Відповідно до положень статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Організація, повноваження та порядок діяльності комітетів Верховної Ради України визначаються Конституцією України, Законом України «Про комітети Верховної Ради України», Законом України «Про статус народного депутата України», іншими законами України, Регламентом Верховної Ради України та постановами Верховної Ради України.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» комітети здійснюють законопроектну, організаційну та контрольну функції. Права і обов’язки комітетів при здійсненні цих функцій визначені у статтях 12 – 33 цього Закону.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 12 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» комітети попередньо розглядають та готують висновки і пропозиції щодо законопроектів, внесених суб’єктами законодавчої ініціативи на розгляд Верховної Ради України.

Частиною третьою статті 93 Регламенту Верховної Ради України передбачено, що головний комітет не пізніш як у тридцятиденний строк попередньо розглядає законопроект, проект іншого акта і ухвалює висновок щодо доцільності включення його до порядку денного сесії Верховної Ради України.

Для попереднього розгляду законопроекту, проекту іншого акта на засідання головного комітету Верховної Ради України запрошується ініціатор внесення законопроекту чи представник суб'єкта права законодавчої ініціативи (частина шоста статті 93 Регламенту Верховної Ради України).

Згідно з положеннями статті 108 Регламенту Верховної Ради України після включення законопроекту до порядку денного сесії Верховної Ради України підготовка його до першого читання здійснюється головним комітетом. Розгляд законопроекту при підготовці його до першого читання здійснюється в порядку, передбаченому для попереднього розгляду законопроектів (стаття 93 цього Регламенту), з урахуванням особливостей, визначених главою 19 Регламенту Верховної Ради України.

У частині третій статті 48 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» зазначено, що для розгляду на засіданнях комітетів питань, віднесених до предметів їх відання, можуть бути запрошені, зокрема,  автори та ініціатори внесених законопроектів. Комітети зобов'язані не пізніш як за три дні до дня проведення засідання повідомити в письмовій формі, зокрема, авторів законопроектів про час і місце засідання та перелік питань, що розглядатимуться на ньому (частина четверта статті 48).

Отже, комітети згідно з положеннями Регламенту Верховної Ради України та Закону України «Про комітети Верховної Ради України» самостійно визначаються щодо розгляду законопроекту, проекту іншого акта за участю суб’єкта права законодавчої ініціативи чи за його відсутності. При цьому розгляд законопроекту, проекту іншого акта головним комітетом та іншими комітетами мають здійснюватися з дотриманням строків визначених Регламентом Верховної Ради України.

Враховуючи зазначене, положення частини третьої статті 93  Регламенту Верховної Ради України та частини третьої статті 48 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» не містять норм, які б встановлювали обов’язок комітетів знімати з розгляду законопроект, проект іншого акта на підставі відсутності на засіданні комітету під час попереднього розгляду проекту ініціатора його внесення або уповноваженого ним представника, а також запрошувати на засідання комітету ініціатора внесення законопроекту, проекту іншого акта, з попередньої підготовки яких комітет не є головним.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Роз'яснення Комітету”

27 червня 2023 11:46
12 серпня 2022 20:30
Роз’яснення з питань реалізації положень статті 34 Закону України «Про статус народного депутата України», Положення про помічника-консультанта народного депутата України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 13 жовтня 1995 року № 379/95-ВР, щодо оплати праці помічників-консультантів тих народних депутатів України, які без поважних причин не здійснюють свої депутатські повноваження (ухвалене на засіданні Комітету 12 серпня 2022 року (протокол № 123)
30 червня 2022 15:41
Роз’яснення з питань реалізації положень статей 2, 20, 34 Закону України «Про статус народного депутата України», ч 3 ст 26 Регламенту Верховної Ради України, Положення про помічника-консультанта народного депутата України, щодо строку повноважень народних депутатів України та термінів надання відпусток для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку народним депутатам України, пом-консул нар деп України та працівникам патронатних служб Апарату Верховної Ради України
28 квітня 2022 12:01
28 квітня 2021 17:06
22 липня 2020 14:29
10 червня 2020 14:33
21 лютого 2020 15:01
09 грудня 2019 11:49
06 червня 2019 16:00