На засіданні Комітету 20 грудня 2006 року розглянуто 16 питань порядку денного засідання. Зокрема, розглянуті наступні питання.

         Розглянувши заяви народних депутатів України Козаченка О.О. та Мельничука М.В. про обрання їх членами Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, Комітет підтримав зазначені заяви та прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради України відповідні проекти постанов.

         Комітетом ухвалено висновок на проект Закону України «Про нормативно-правові акти», внесений народним депутатом України  Зваричем І.Т. (реєстр. 2577 від 20.11.2006). Комітет зазначив у висновку, зокрема, про те, що при намаганні автора законодавчої ініціативи визначити ієрархію та юридичну силу нормативно-правових актів ці положення визначені не повною мірою і носять загальний характер. Автором не визначено юридичної сили різних нормативно-правових актів. Не визначено також співвідношення, відповідно з їх юридичною силою, між нормативно-правовими актами Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, всіх органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Крім цього, на думку Комітету, некоректно автор поширив положення цього законопроекту і на Конституцію України. Зазначений висновок надіслано Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту.

         Розглянувши підготовлений відповідно до вимог частини сьомої статті 19 Регламенту Верховної Ради України проект календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України п’ятого скликання (лютий – липень 2007 року), Комітет вирішив внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови «Про календарний план проведення третьої сесії Верховної Ради України п’ятого скликання» та рекомендувати Верховній Раді України підтримати цей проект.

Щодо проекту Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України п’ятого скликання», внесений народним депутатом України Поживановим М.О. (реєстр.2683-1 від 14.12.2006 р.) Комітет прийняв рішення запропонувати Голові Верховної Ради України повернути внесений проект суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України у з′язку з суттєвими порушеннями в оформленні проекту.

Затверджено план роботи Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України на період третьої сесії Верховної Ради України п’ятого скликання, яким, зокрема, передбачено, проведення слухань у Комітеті (за підтримки Програми сприяння парламенту України) з питань про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України та Закону України «Про статус народного депутата України». Також Комітетом планується проведення одноденних виїзних семінарів для помічників – консультантів народних депутатів України.

Комітетом затверджено звіт про роботу Комітету питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України за період другої сесії Верховної Ради України. Так, за період другої сесії до Комітету надійшло 23 проектів законів, 89 проектів постанов, всього - 112 проектів актів. За цей час Верховною Радою України прийнято 60 постанов, з опрацювання яких Комітет був головним. Всі проекти своєчасно розглянуті на засіданнях Комітету і висновки направлені відповідно - на розгляд Верховної Ради України, комітетам Верховної Ради України та Голові Верховної Ради України Морозу О.О. з пропозицією повернути проекти авторам в порядку, визначеному статтею 89 Регламенту Верховної Ради України.

Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України  розглянути та підтримати проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін та доповнень до Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки ситуації із забезпеченням природним газом українських споживачів, розрахунками за поставлений природний газ та можливими порушеннями діючого законодавства на енергетичному ринку України», внесений народним депутатом Кравченком М.В. (реєстр.№ 2640 від 30.11.2006 р.).

Ухвалені висновки Комітету про внесення пропозиції Голові Верховної Ради України Морозу О.О. щодо повернення на доопрацювання відповідним суб’єктам права законодавчої ініціативи без розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України у зв’язку з порушенням вимог частини першої, другої статті 14 Закону України «Про статус народного депутата України» та частини сьомої статті 82 Регламенту Верховної Ради України щодо обрання народного депутата України одночасно членом одного комітету Верховної Ради України і членом тимчасової слідчої чи тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України наступних проектів постанов Верховної Ради України:

- «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань перевірки ситуації із забезпеченням природним газом українських споживачів, розрахунками за поставлений природний газ та можливими порушеннями діючого законодавства на енергетичному ринку України» (щодо внесення змін у складі Тимчасової слідчої комісії), внесений народним депутатом України Матвієнком А.С. (реєстр. № 2640-1 від 14.12.2006 р.);

- «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань вивчення ситуації навколо Міжрегіональної академії управління персоналом (МАУП)», внесений народними депутатами України Самойлик К.С., Луцьким М.Г. (реєстр.№ 2746 від 14.12.2006 р.);

- «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань вивчення причин зволікання та приховування результатів кримінальної справи стосовно осіб винних у фальсифікації виборів Президента України у Кіровоградській області та наявності  фактів тиску на слідчу групу при прийнятті законного рішення», внесений народним депутатом України Зейналовим Е.Д. (на заміну раніше поданого реєстр.№ 2280 від 05.10.2006 року).

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку