На засіданні Комітету  5 грудня 2006 року розглянуто 9 питань порядку денного засідання.

         Зокрема, розглянуто та підтримано заяву народного депутата України Лещенка В.М. про обрання його членом Комітету з питань транспорту і зв’язку. 

         Комітетом також підтримані заяви народних депутатів України Коржа В.П. і Цушка В.П. щодо дострокового складення повноважень народного депутата України.

         Щодо питання про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (реєстр. № 2529 від 13.11.2006 р.), внесений Головою Верховної Ради України Морозом О.О., Комітет прийняв рішення ухвалити висновок та направити його автору законодавчої ініціативи, а також звернути увагу апарату Верховної Ради України на допущені порушення при реєстрації даного законопроекту.

          Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про обговорення відповіді на депутатський запит народних депутатів України О.Надоші, М.Поживанова, О.Данілова, оголошений 22 вересня 2006 року на пленарному засіданні Верховної Ради України», внесений народним депутатом України Надошою О.В. (реєстр. № 2499 від 08.11.2006 р.), Комітет прийняв рішення запропонувати Голові Верховної Ради України Морозу О.О. повернути проект постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України відповідно до вимог пункту 2 частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України. Комітет у своєму висновку на проект зазначає про те, що проект постанови внесено в порушення вимог Регламенту Верховної Ради України щодо його оформлення. На думку Комітету, автору необхідно було звернутися до Голови Верховної Ради України з пропозицією оголосити відповідь на свій депутатський запит на пленарному засіданні Верховної Ради України. По відповіді на депутатський запит, відповідно до частини 9 статті 15 Закону України "Про статус народного депутата України", може бути проведено обговорення, якщо на ньому наполягає не менше однієї п’ятої від конституційного складу Верховної Ради України, а так само якщо така пропозиція підтримана не менше однієї п’ятої від конституційного складу Верховної Ради України підписів народних депутатів України, на пленарному засіданні Верховної Ради України проводиться обговорення відповіді на депутатський запит. У разі прийняття відповідного рішення про обговорення вноситься проект постанови Верховної Ради України про обговорення відповіді.

 

         Комітет прийняв рішення звернутися з пропозицією до Голови Верховної Ради України Мороза О.О. повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії з питань вивчення причин вибіркового відшкодування податку на додану вартість, порушення посадовими особами Державної податкової адміністрації України та Державного казначейства України законодавства в сфері оподаткування», внесений народними депутатами України Бірюком Л.В., Триндюком Ю.Г., Коржом В.Т. (реєстр. № 2439 від 31.10.2006 р., відповідно до положень частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України.

 

         Розглянувши звернення народних депутатів України Оплачка В.М., Цибенка П.С. та інших від 28.11.2006 р. до Голови Верховної Ради України Мороза О.О., Комітет прийняв рішення взяти до відома інформацію, викладену у зверненні народних депутатів України – членів фракції Комуністичної партії України Оплачка В.М., Цибенка  П.С. та інших щодо порушення Регламенту Верховної Ради України при прийнятті Закону України "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні", та звернути увагу головуючого на пленарному засіданні Верховної Ради України Голови Верховної Ради України Мороза О.О. на дотримання Регламенту Верховної Ради України в подальшому при розгляді законопроектів, зокрема, Голова Верховної Ради України порушив вимогу частини другої статті 125 Регламенту Верховної Ради України, згідно з якою Голова Верховної Ради України підписує поданий на підпис Закон не раніше двох і не пізніше п’яти днів з дня його подання.

 

        

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку