Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України

 

 

РІШЕННЯ

      про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України» (реєстр.№7129 від 08.03.2022), внесений народним депутатом України Стефанчуком Р.О. та іншими народними депутатами України  (всього 241 підпис)

 

          Розглянувши  згідно з електронною резолюцією Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. від 08.03.2022 електронна картка (849110) проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту  Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України                       (реєстр.№7129 від 08.03.2022), внесений народним депутатом України      Стефанчуком Р.О. та іншими народними депутатами України (всього 241 підпис), висновок Головного науково-експертного управління від 13 березня 2022 року, керуючись пунктом 2 частини першої статті 12, пунктом 6 частини першої статті 13 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», частиною третьою статті 93, частиною другою статті 109, частиною першою статті 116 Регламенту Верховної Ради України,  Комітет     в и р і ш и в:

 

     1. Ухвалити висновок на  проект Закону України Про внесення змін до Регламенту  Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України (реєстр. № 7129 від 08.03.2022), та рекомендувати Верховній Раді України включити  зазначений законопроект до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев`ятого скликання, розглянути його та прийняти за основу  із  врахуванням зауважень і пропозицій до тексту законопроекту, викладених у висновку Комітету та скоротити  наполовину строки для подання пропозицій і поправок для підготовки законопроекту до другого читання.

      2. Доручити голові Комітету Кальченку С.В. внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про прийняття за основу  проекту Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України» за своїм підписом.

      3. Співдоповідачем від Комітету  на пленарному засіданні з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

 

     Голова Комітету                                                           С. КАЛЬЧЕНКО

 

 

 

 

                           До реєстр.  № 7129

          від 08.03. 2022

 

 

 

ВЕРХОВНА  РАДА УКРАЇНИ

 

 

 

 

ВИСНОВОК

на проект Закону України   «Про внесення змін до Регламенту  Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України» (реєстр. №7129 від  08.03.2022), внесений народним депутатом України Стефанчуком Р.О. та іншими народними депутатами України (всього 241 підпис)

 

Згідно з електронною резолюцією Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. від 08.03.2022 електронна картка документа (849110)  Комітет на засіданні 21 березня 2022 року (протокол № 106) розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту  Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України»   (реєстр. № 7129 від 08.03.2022), внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О. та іншими (всього 241підпис), висновок  Головного науково - експертного управління від  13 березня 2022 року.

Законопроектом    пропонується   внести  зміни, зокрема, до: статті 2 «Місце проведення та мова ведення засідань Верховної Ради», статті 3  «Відкритість і гласність роботи Верховної Ради», статті 9 «Форми роботи Верховної Ради», статті 17 «Лічильна комісія», статті 37 - «Види та способи голосування», статті 43 «Контроль за використанням електронної системи підрахунку голосів», статті 47 « Прийняття рішень Верховної Ради» статті 73 «Погоджувальна рада депутатських фракцій (депутатських груп)», статті 78 «Повноваження Голови Верховної Ради України» Регламенту Верховної Ради України та доповнити Розділ ІІ Регламенту Верховної Ради України новою «Главою 41 «Особливості організації та  ведення дистанційних засідань Верховної Ради України», яка складається з шести статей, а саме: « статті 291. Порядок організації проведення дистанційного засідання Верховної Ради», статті 292. Проведення дистанційного засідання Верховної Ради, статті 293. Процедура відкриття дистанційного засідання Верховної Ради, статті  294. Обговорення питань на дистанційних засіданнях Верховної Ради, статті 295. Організація голосування  та встановлення його результатів на дистанційному засіданні, статті 296. Порядок закриття дистанційного засідання Верховної Ради».

         Крім того, у Розділі «Прикінцеві  положення»   передбачається, що за розпорядженням Голови Верховної Ради України для організаційно-технічного забезпечення проведення дистанційного засідання Верховної Ради України, Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України може бути використано спеціальну електронну систему віддаленої роботи Верховної Ради України з відповідними особливостями проведення голосування та визначення його результатів замість системи віддаленого підключення у режимі відеоконференції.

Підтримуючи ідею запровадження можливості проведення дистанційних пленарних засідань   Верховної Ради України    варто зауважити таке.

Комітет вважає, що необхідно було також внести зміни до пункту 1 частини другої статті 2 Регламенту Верховної Ради України і викласти його у такій редакції: « 1) за рішенням Верховної Ради, прийнятим більшістю народних депутатів України (далі - народні депутати) від конституційного складу Верховної Ради, а у випадках, передбачених частиною третьою статті 83 Конституції України,  за розпорядженням Голови Верховної Ради України, а у разі його відсутності - Першого заступника чи заступника Голови Верховної Ради України, який виконує обов`язки Голови Верховної Ради України».

            Також Комітет зауважує, що дистанційне засідання не може бути проведено в якомусь  приміщенні,а може бути організовано, тому пропонується частину п`яту статті 2 Регламенту Верховної Ради України викласти в такій редакції:

«5.Організація проведення дистанційного пленарного засідання здійснюється в приміщенні (залі), визначеному Головою Верховної Ради України (у разі його відсутності - Першим заступником чи заступником Голови Верховної Ради України, який виконує обов'язки Голови Верховної Ради України), з віддаленим підключенням до нього учасників пленарного засідання в режимі відео конференції».

Комітет погоджується із зауваженнями, викладеними в пункті 5 Головного науково - експертного управління,  а саме:

«5. Частиною п’ятою запропонованої нової ст. 29-1 Регламенту передбачається перелік регламентних норм, які не застосовуються під час проведення дистанційного пленарного засідання. Проте текст цієї норми не дає можливості точно зрозуміти її зміст. Зокрема, із тексту неясно, в якому обсязі (повністю чи лише частково) не повинні застосовуватись статті   29, 30, 33, 35, 36, 75 77 та 79 Регламенту.»

У зв’язку з цим, Комітет  пропонує викласти в іншій редакції частини  першу та п’яту статті 291  :

«1. Питання про проведення дистанційного засідання не потребує  попередньої підготовки в комітетах, а вирішується  Головою Верховної Ради України (Першим заступником чи заступником Голови Верховної Ради України, який виконує обов'язки Голови Верховної Ради України) шляхом видання відповідного розпорядження після консультацій Голови Верховної Ради України (Першого заступника чи заступника Голови Верховної Ради України, який виконує обов'язки Голови Верховної Ради України) з головами депутатських фракцій (депутатських груп) або за пропозицією, ухваленою Погоджувальною радою».

«5. Під час проведення дистанційного засідання положення частин третьої-п’ятої статті 19, статей 29, 30, частини другої статті 32, статей 33, 35, 36, частини третьої статті 47, частини третьої статті 48, частини третьої статті 51, статті 75, частини четвертої статті 76, статей 77, 79 цього Регламенту не застосовуються.»

Крім цього,   Комітет  також пропонує викласти в іншій редакції зміни до частини першої статті 78 Регламенту Верховної Ради України, а саме:

«У статті 78:

а) частину першу  доповнити пунктом 11  такого змісту:

"11) видає розпорядження про проведення дистанційного засідання, організовує  його  проведення відповідно до вимог, визначених цим Регламентом;

 б)   пункт 15 частини першої викласти в такій редакції:

 15) видає розпорядження з питань організації роботи Верховної Ради, народних депутатів, посадових осіб Верховної Ради, з питань відрядження народних депутатів, посадових осіб Верховної Ради і підписує відповідні документи;».

Крім того, Комітет привернув увагу до того, що в тексті окремих статей  законопроекту застосовано різні терміни «дистанційне засідання» і «дистанційне пленарне засідання», тому, з метою правової визначеності, Комітет пропонує  у пункті 2 частини другої після словосполучення «у випадку проведення» доповнити словом «пленарного».

Враховуючи викладене та керуючись пунктом 2 частини першої статті 12, пунктом 6 частини першої статті 13 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», частиною третьою статті 93, частиною другою статті 109, частиною першою статті 116 Регламенту Верховної Ради України,  Комітет ухвалив висновок на  проект Закону України   «Про внесення змін до Регламенту  Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України»  (реєстр. № 7129 від 08.03.2022), внесений народним депутатом України Стефанчуком Р.О. та іншими народними депутатами України (всього 241 підпис) та рекомендує Верховній Раді України включити  зазначений законопроект до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України  дев`ятого скликання, розглянути його та прийняти за основу із врахуванням зауважень і пропозицій до тексту законопроекту, викладених у висновку Комітету та скоротити  наполовину строки для подання пропозицій і поправок для підготовки законопроекту до другого читання.

 

 

 

Голова Комітету                                               С.В.КАЛЬЧЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Рішення Комітету”

22 квітня 2024 11:47
18 березня 2024 10:40
22 лютого 2024 09:56
22 січня 2024 11:37
22 січня 2024 11:37
08 січня 2024 11:53
08 січня 2024 11:11
08 січня 2024 11:08
18 грудня 2023 10:31
06 грудня 2023 11:04