КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





РІШЕННЯ

 

про деякі питання забезпечення діяльності Верховної Ради України та народних депутатів України


                                                                                                                                                                                                       Протокол № 58

                                                                                                                                                                                              від 13 липня 2016 р.


  

З метою врегулювання питання фінансового забезпечення діяльності народних депутатів України, керуючись положеннями пункту 6 частини першої статті 13 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», абзацу десятого пункту 21 додатку до Постанови Верховної Ради України від 04.12.2014 № 22-VІІІ «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання», Комітет в и р і ш и в:

 

1. Інформацію про деякі питання забезпечення діяльності Верховної Ради України та народних депутатів України взяти до відома.

 

2. Підтримати пропозицію Апарату Верховної Ради України щодо врегулювання умов оплати праці народних депутатів України, їх помічників-консультантів та звернутися до Голови Верховної Ради України Парубія А.В. з пропозицією ініціювати внесення на розгляд Верховної Ради України проектів Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» та Постанови Верховної Ради України про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України (додаються).

 

3. До законодавчого врегулювання питання оплати праці народних депутатів України Апарату Верховної Ради України здійснювати виплату заробітної плати народним депутатам України їх помічникам-консультантам та виплати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, в розмірах, встановлених з 15 квітня 2016 року.

 

 

Перший заступник

голови Комітету                                                        П.В.ПИНЗЕНИК



ІНФОРМАЦІЯ

про деякі питання забезпечення діяльності Верховної Ради України та народних депутатів України


Комітет на засіданні 13 липня 2016 року (протокол № 58) розглянув пропозиції Апарату Верховної Ради України щодо врегулювання питання фінансового забезпечення діяльності народних депутатів України.

На підставі аналізу інформації щодо правового регулювання питання фінансового забезпечення діяльності народних депутатів України та існуючих правових колізій у цій сфері, на підставі аналізу достатності бюджетного фінансування Верховної Ради України, Комітет зазначив таке.

Відповідно до частини першої статті 78 Конституції України народні депутати України здійснюють свої повноваження на постійній основі. Правові і соціальні гарантії здійснення народним депутатом України своїх депутатських повноважень встановлюються Законом України «Про статус народного депутата України». Зокрема, стаття 33 Закону визначає, що народному депутату України встановлюється Верховною Радою України щомісячний посадовий оклад. Надбавки до встановленого Верховною Радою України посадового огляду народному депутату України здійснюються у розмірі, встановленому для членів Кабінету Міністрів України.

З 15 квітня 2016 року відповідно до пункту 2 розпорядження Голови Верховної Ради України від 14.04.2016 № 201-К забезпечується виплата заробітної плати народним депутатам України та встановлюється місячний фонд оплати праці помічників-консультантів народного депутата України відповідно до Постанови Верховної Ради України від 20 квітня 2000 року №1679-III та розпорядження Голови Верховної Ради України від 9 вересня 2005 року № 1145. Таким чином оплата праці народних депутатів України, їх помічників-консультантів здійснюється в розмірі та на умовах, що діяли більше 10 років тому.

Поряд з цим, згідно з розпорядженням Голови Верховної Ради України від 09.09.2005 № 1145, передбачені надбавки та доплати до посадового окладу народного депутата України (надбавка за особливий характер роботи та інтенсивність праці, доплата за 1 ранг державної служби), встановлені відповідно до постанов Кабінету Міністрів України на підставі Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 3723-XII, який втратив чинність з 1 травня 2016 року з дня набрання чинності нового Закону України «Про державну службу»
(від 10.12.2015 № 889-VІІІ).

Відповідно до пункту 7 частини третьої статті 3 Закону України № 889-VІІІ  на народних депутатів України не поширюється дія вказаного Закону. Таким чином встановлення народним депутатам України перерахованих вище надбавок і доплат з 1 травня 2016 року мало б здійснюватися в розмірі, передбаченому для членів Кабінету Міністрів України.

В той же час, варто звернути увагу на ті обставини, що підпунктами 2, 3 пункту 15 Розділу ХІ Прикінцеві та перехідні положення Кабінету Міністрів України було доручено у місячний строк відповідно з дня опублікування  Закону України «Про державну службу» підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо приведення законодавчих актів у відповідність із  Законом, та з дня набрання чинності Законом України «Про державну службу» привести свої нормативно-правові акти та забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із Законом. Проте не відомо чи визначився Кабінет Міністрів України щодо умов оплати праці членів Уряду (які мають враховуватися при встановленні надбавок і доплат народним депутатам України), оскільки відповідні акти Кабінету Міністрів України на його офіційному веб-сайті не розміщено.

Низкою постанов Кабінету Міністрів України (від 20.04.2016 № 304, від 05.05.2016 № 323) врегульовано умови оплати праці окремих керівних працівників державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу» (зокрема, голови та членів Центральної виборчої комісії, інших державних колегіальних органів), а також працівників патронатних служб в державних органах (зокрема, керівників секретаріатів Голови Верховної Ради України, його заступників). Так, наприклад, посадовий оклад керівника секретаріату Голови Верховної Ради України з 1 травня ц.р. становить 9 046 грн., самого ж Голови Верховної Ради України – 6 640 грн.

Таким чином, Комітет підтримав пропозиції Апарату Верховної Ради України внести зміни до статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України», а саме викласти в новій редакції її частини першу і другу, виключити частину третю.

Прийняття таких змін дасть можливість врегулювати питання оплати праці народних депутатів України, їх помічників-консультантів, яке є актуальним у зв’язку із прийняттям низки змін щодо умов оплати праці інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

В свою чергу, пропонується також внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України», положеннями та додатком до якої передбачити схему посадових окладів народних депутатів України, розрахунок якого базуватиметься на розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої Законом України про Державний бюджет України та в залежності від займаної народним депутатом України посади в органах Верховної Ради України, а також фонд оплати праці помічників-консультантів.

Виходячи з таких принципів визначення розмірів посадових окладів народних депутатів України та фонду оплати праці їх помічників-консультантів, Апаратом Верховної будуть формуватися бюджетні запити на наступні бюджеті періоди.

Згідно із наданим Управлінням справами Апарату Верховної Ради України розрахунком (додаток № 3) Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» передбачено достатній обсяг бюджетних призначень для встановлення саме таких посадових окладів народним депутатам України і такого фонду оплати праці помічникам-консультантам. Крім того впровадження саме такого підходу забезпечить можливість змін умов оплати праці народних депутатів України, їх помічників-консультантів в залежності від змін розмірів мінімальної заробітної плати.

В той же час, за інформацією Управління справами Апарату Верховної Ради України, для забезпечення фінансування у 2017 році оплати праці народних депутатів України, їх помічників-консультантів на запланованому рівні, будуть необхідні додаткові бюджеті призначення.


 

Перший заступник

голови Комітету                                                        П.В.ПИНЗЕНИК


 


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Рішення Комітету”

22 квітня 2024 11:47
18 березня 2024 10:40
22 лютого 2024 09:56
22 січня 2024 11:37
22 січня 2024 11:37
08 січня 2024 11:53
08 січня 2024 11:11
08 січня 2024 11:08
18 грудня 2023 10:31
06 грудня 2023 11:04