Щодо проектів Постанов України, які Комітет рекомендує Верховній Раді України для розгляду на наступному пленарному засіданні

Комітет
18 вересня 2023, 11:35

До реєстр. № 10019

від 06.09.2023

 

 

18 вересня 2023 року Комітет на своєму засіданні розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування достатності фінансування центральними органами виконавчої влади належного лікування та реабілітації військовослужбовців у закладах системи охорони здоров’я та пов’язаних з цим питань», внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та Євтушком С.М. (реєстр. № 10019 від 06.09.2023).

Метою прийняття проекту Постанови, як зазначено у пояснювальній записці до нього є «утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування достатності фінансування центральними органами виконавчої влади належного лікування та реабілітації військовослужбовців у закладах охорони здоров’я та пов’язаних з цим питань».

У своєму висновку Комітет привернув увагу на необхідність приведення проекту Постанови у відповідність до норм чинного законодавства України та основних вимог законодавчої техніки.

Комітет ухвалив висновок на проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 10019) та прийняв рішення рекомендувати Верховної Ради України розглянути зазначений проект Постанови та визначитися щодо нього шляхом голосування з урахуванням зауважень та пропозицій Комітету щодо назви, основних завдань та оформлення проекту Постанови, викладених у висновку, а саме:

- назва: Постанова Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України щодо фінансування лікування та реабілітації військовослужбовців у медичних закладах»;

- пункт 1 проекту Постанови: «Утворити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України щодо фінансування лікування та реабілітації військовослужбовців у медичних закладах (далі – Тимчасова слідча комісія)»;

- пункт 2 проекту Постанови: «Визначити основними завданнями Тимчасової слідчої комісії:

1) розслідування можливих фактів порушень законодавства України щодо фінансування лікування та реабілітації військовослужбовців у відповідних медичних закладах;

2) аналіз причин можливих порушень законодавства України щодо фінансування лікування та реабілітації військовослужбовців».

 

До реєстр. № 9677

від 04.09.2023

 

 

18 вересня 2023 року Комітет на своєму засіданні розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про деякі особливості висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану», внесений народними депутатами України  Геращенко І.В. та Герасимовим А.В. (реєстр. № 9677 від 04.09.2023)».

Комітет висловив низку зауважень до вказаного проекту Постанови і, зокрема зазначив, що зв’язку з широкомасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України та запровадженням воєнного стану в Україні, Верховною Радою України 6 вересня 2022 року  було прийнято Постанову Верховної Ради України «Про деякі питання висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану» (№ 2568-IX), яка на сьогодні є чинною.

Проте, в тексті проекту Постанови (реєстр. № 9677) відсутні пропозиції щодо подальшої чинності вищезазначеної Постанови Верховної Ради України № 2568-IX  у разі прийняття цього проекту Постанови. Така правова невизначеність спричинить  колізію у застосуванні цих двох постанов при висвітленні роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану.

Крім того, Комітет звернув увагу на те, що пропозиція щодо «обов’язкової відеотрансляції у повному обсязі в слоті національного телемарафону «Єдині Новини» відкритих пленарних засідань Верховної Ради України (у відеозапису з 16.00 до 24.00 у день проведення засідання)» (абзац третій підпункту 1 пункту 1 проекту Постанови) суперечить положенням частини шостої статті 3 Регламенту Верховної Ради України та підпунктів 1, 2, 7, 8 та 9 пункту 1 Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану» від 7 лютого 2023 року  № 2912-IX (далі – Постанова). Так, у зазначеній частині шостій статті 3 Регламенту Верховної Ради України, зокрема, передбачено, що: «в умовах воєнного стану відкриті пленарні засідання Верховної Ради України … транслюються державним підприємством «Парламентський телеканал «Рада» у запису в день проведення відповідного пленарного засідання чи у вигляді створеної програми, а якщо це неможливо - у перший тиждень трансляції Державним підприємством «Парламентський телеканал «Рада» програм згідно з розкладом після дня проведення пленарного засідання чи створення відповідної програми». При цьому, у свою чергу, зокрема, підпунктам 9 пункту 1 Постанови, зазначено, що: «усі присутні на триваючому пленарному засіданні в день після перерви не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих на такому засіданні рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у триваючому пленарному засіданні».

Отже, може виникнути ситуація коли пленарне засідання Верховної Ради України буде продовжено після перерви та триватиме після 16 години, коли в цей час, згідно із запропонованим проектом Постанови (реєстр. № 9677), буде визначено відеотрансляцію в записі цього ж засідання, що не узгоджується з положеннями вищезазначених норм Регламенту Верховної Ради України і Постанови.

Відтак, Комітет ухвалив висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про деякі особливості висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану», внесений народними депутатами України Геращенко І.В. та Герасимовим А.В. (реєстр.  № 9677 від 04.09.2023), і, відповідно до частини третьої статті 138,  пункту  2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, рекомендує Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови та відхилити його.