До реєстр. № 10019

від 06.09.2023

 

 

18 вересня 2023 року Комітет на своєму засіданні розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування достатності фінансування центральними органами виконавчої влади належного лікування та реабілітації військовослужбовців у закладах системи охорони здоров’я та пов’язаних з цим питань», внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та Євтушком С.М. (реєстр. № 10019 від 06.09.2023).

Метою прийняття проекту Постанови, як зазначено у пояснювальній записці до нього є «утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування достатності фінансування центральними органами виконавчої влади належного лікування та реабілітації військовослужбовців у закладах охорони здоров’я та пов’язаних з цим питань».

У своєму висновку Комітет привернув увагу на необхідність приведення проекту Постанови у відповідність до норм чинного законодавства України та основних вимог законодавчої техніки.

Комітет ухвалив висновок на проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 10019) та прийняв рішення рекомендувати Верховної Ради України розглянути зазначений проект Постанови та визначитися щодо нього шляхом голосування з урахуванням зауважень та пропозицій Комітету щодо назви, основних завдань та оформлення проекту Постанови, викладених у висновку, а саме:

- назва: Постанова Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України щодо фінансування лікування та реабілітації військовослужбовців у медичних закладах»;

- пункт 1 проекту Постанови: «Утворити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України щодо фінансування лікування та реабілітації військовослужбовців у медичних закладах (далі – Тимчасова слідча комісія)»;

- пункт 2 проекту Постанови: «Визначити основними завданнями Тимчасової слідчої комісії:

1) розслідування можливих фактів порушень законодавства України щодо фінансування лікування та реабілітації військовослужбовців у відповідних медичних закладах;

2) аналіз причин можливих порушень законодавства України щодо фінансування лікування та реабілітації військовослужбовців».

 

До реєстр. № 9677

від 04.09.2023

 

 

18 вересня 2023 року Комітет на своєму засіданні розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про деякі особливості висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану», внесений народними депутатами України  Геращенко І.В. та Герасимовим А.В. (реєстр. № 9677 від 04.09.2023)».

Комітет висловив низку зауважень до вказаного проекту Постанови і, зокрема зазначив, що зв’язку з широкомасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України та запровадженням воєнного стану в Україні, Верховною Радою України 6 вересня 2022 року  було прийнято Постанову Верховної Ради України «Про деякі питання висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану» (№ 2568-IX), яка на сьогодні є чинною.

Проте, в тексті проекту Постанови (реєстр. № 9677) відсутні пропозиції щодо подальшої чинності вищезазначеної Постанови Верховної Ради України № 2568-IX  у разі прийняття цього проекту Постанови. Така правова невизначеність спричинить  колізію у застосуванні цих двох постанов при висвітленні роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану.

Крім того, Комітет звернув увагу на те, що пропозиція щодо «обов’язкової відеотрансляції у повному обсязі в слоті національного телемарафону «Єдині Новини» відкритих пленарних засідань Верховної Ради України (у відеозапису з 16.00 до 24.00 у день проведення засідання)» (абзац третій підпункту 1 пункту 1 проекту Постанови) суперечить положенням частини шостої статті 3 Регламенту Верховної Ради України та підпунктів 1, 2, 7, 8 та 9 пункту 1 Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану» від 7 лютого 2023 року  № 2912-IX (далі – Постанова). Так, у зазначеній частині шостій статті 3 Регламенту Верховної Ради України, зокрема, передбачено, що: «в умовах воєнного стану відкриті пленарні засідання Верховної Ради України … транслюються державним підприємством «Парламентський телеканал «Рада» у запису в день проведення відповідного пленарного засідання чи у вигляді створеної програми, а якщо це неможливо - у перший тиждень трансляції Державним підприємством «Парламентський телеканал «Рада» програм згідно з розкладом після дня проведення пленарного засідання чи створення відповідної програми». При цьому, у свою чергу, зокрема, підпунктам 9 пункту 1 Постанови, зазначено, що: «усі присутні на триваючому пленарному засіданні в день після перерви не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих на такому засіданні рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у триваючому пленарному засіданні».

Отже, може виникнути ситуація коли пленарне засідання Верховної Ради України буде продовжено після перерви та триватиме після 16 години, коли в цей час, згідно із запропонованим проектом Постанови (реєстр. № 9677), буде визначено відеотрансляцію в записі цього ж засідання, що не узгоджується з положеннями вищезазначених норм Регламенту Верховної Ради України і Постанови.

Відтак, Комітет ухвалив висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про деякі особливості висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану», внесений народними депутатами України Геращенко І.В. та Герасимовим А.В. (реєстр.  № 9677 від 04.09.2023), і, відповідно до частини третьої статті 138,  пункту  2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, рекомендує Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови та відхилити його.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Повідомлення”

22 квітня 2024 12:03
08 квітня 2024 15:45
08 квітня 2024 15:37
08 квітня 2024 11:09
28 березня 2024 09:00
27 березня 2024 15:48
18 березня 2024 10:51
15 березня 2024 09:00
08 березня 2024 09:00
05 березня 2024 11:22