Анотація щодо проекту Постанови Верховної Ради України реєстр. № 11490 від 19.08.2024

Комітет
02 вересня 2024, 15:12

До реєстр. № 11490

від 19.08.2024

 

2 вересня 2024 року Комітет на своєму засіданні розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб органів державної влади, інших державних органів та суб’єктів господарювання державного сектору економіки, що могли завдати шкоди економічній безпеці України», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Железняком Я.І. та іншими (всього 8 підписів) (реєстр. № 11490 від 19.08.2024), на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам.

Комітетом у своєму висновку було викладено низку зауважень щодо змісту проекту Постанови (реєстр. № 11490), зокрема:

У назві та тексті проекту Постанови Верховної Ради України авторами використано визначення «попередній звіт», проте ані Законом України «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», ані Регламентом Верховної Ради України таке визначення не передбачено, а відтак, у назві та тексті проекту Постанови Верховної Ради України слово «попередній» слід виключити;

Комітет зауважив, що пункт 2 проекту Постанови та пункт 2 пропозицій (стор. 20 Звіту), якими пропонується «Оприлюднити попередній звіт Тимчасової слідчої комісії на офіційному веб-сайті Верховної Ради України», варто виключити, змінивши нумерацію наступних пунктів, оскільки відповідно до частини п’ятої статті 7 Регламенту Верховної Ради України Апарат Верховної Ради України забезпечує ведення бази даних нормативно-правової інформації «Законодавство України», що містить, у тому числі, еталонні електронні тексти оригіналів прийнятих Верховною Радою України актів, відтак, і Постанова Верховної Ради України і Звіт як додаток до неї вже є обов’язковими для розміщення на офіційному веб-сайті Верховної Ради України. Водночас, Верховна Рада України може прийняти рішення опублікувати висновки тимчасової слідчої комісії у газеті «Голос України».

Проект Постанови Верховної Ради України потребує доопрацювання в частині визначення терміну, на який має бути продовжено роботу Тимчасової слідчої комісії, але не більше одного року з дня її утворення.

Щодо змісту Звіту Комітет зазначив, зокрема, що на стор. 3-4 Звіту йдеться про те, що Тимчасова слідча комісія працює відповідно до плану, що передбачає, зокрема, «розслідування можливих протиправних дій посадових осіб» суб’єктів господарювання державного сектору економіки та низки державних органів, у тому числі «Рахункової палати України».

Відтак, у підпункті 1 пункту 2 Постанови Верховної Ради України про утворення Тимчасової слідчої комісії (№ 3579-ІХ), у якому визначено одне з основних завдань цієї комісії, відсутня Рахункова палата, як державний орган, розслідування можливих протиправних дій посадових осіб якої, мала б здійснювати Тимчасова слідча комісія.

Комітет ухвалив експертний висновок на проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 11490) та прийняв рішення направити його Тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб органів державної влади, інших державних органів та суб’єктів господарювання державного сектору економіки, що могли завдати шкоди економічній безпеці України.