Анотації на проекти Постанов Верховної ради України (11465;11467)

Комітет
19 серпня 2024, 10:18

До реєстр. № 11465

    від 06.08.2024

 

19 серпня 2024 року Комітет на своєму засіданні розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України при здійсненні публічних закупівель під час дії воєнного стану», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Цабалем В.В. та іншими (всього 11 підписів) (реєстр. № 11465 від 06.08.2024), на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам. 

Комітет зазначив, що згідно з пунктом 2 проекту Постанови звіт Тимчасової слідчої комісії пропонується направити до Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України, Державної аудиторської служби України, Антимонопольного комітету України «для опрацювання та врахування в подальшій роботі», що не відповідає  положенням пункту 3 частини третьої статті 22 Закону України «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», якими передбачено, що звіт комісії має бути направлено державному органу саме для реагування згідно із законом.

Також Комітет зауважив, що пункт 3 проекту Постанови та пункт 3 пропозицій Звіту (стор. 28), якими пропонується «Звіт Тимчасової слідчої комісії оприлюднити на офіційному веб-сайті Верховної Ради України», слід виключити, змінивши нумерацію наступних пунктів, оскільки відповідно до частини п’ятої статті 7 Регламенту Верховної Ради України Апарат Верховної Ради України забезпечує ведення бази даних нормативно-правової інформації «Законодавство України», що містить, у тому числі, еталонні електронні тексти оригіналів прийнятих Верховною Радою України актів, відтак, і Постанова Верховної Ради України і Звіт як додаток до неї вже є обов’язковими для розміщення на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

Комітет ухвалив експертний висновок на проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 11465) і прийняв рішення направити його Голові Верховної Ради України і Тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України при здійсненні публічних закупівель під час дії воєнного стану.  

 

До реєстр. № 11467

                                                                                                  від 07.08.2024

 

Комітет на засіданні 19 серпня 2024 року розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання здійснення парламентського контролю для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, Захисникам і Захисницям України та членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України Остапенком А.Д. та іншими (всього 8 підписів) (реєстр. № 11467 від 07.08.2024).  

У цьому проекті Постанови Верховної Ради України пропонується звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, Захисникам і Захисницям України та членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України взяти до відома, завершити роботу цієї комісії та одночасно утворити нову Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, Захисникам і Захисницям України та членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Комітетом у своєму висновку було викладено низку зауважень щодо змісту проекту Постанови (реєстр. № 11467), зокрема, запропоновано не застосовувати коротку назву Тимчасової спеціальної комісії у пунктах 1 – 3 проекту Постанови та викласти їх в такій редакції:

 «1. Звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, Захисникам і Захисницям України та членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України про виконану роботу взяти до відома (додається).

2. Опублікувати звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, Захисникам і Захисницям України та членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України у газеті «Голос України».

3. Завершити роботу Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, Захисникам і Захисницям України та членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України».

 

 

Крім цього, Комітет зазначив, що проект Постанови (реєстр. № 11467) потребує редакційного доопрацювання, а саме:

в абзаці першому підпункту 1 пункту 4 слова «та визначити основними завданнями Тимчасової спеціальної комісії» замінити знаками і словами «(далі – Тимчасова спеціальна комісія) та визначити її основними завданнями»;

в абзаці першому підпункту 2 підпункту 4 цифру та слова «9 народних депутатів України» замінити знаком і словами «– дев’ять народних депутатів України»;

в абзаці другому підпункту 2 пункту 4 прізвище Голови Тимчасової спеціальної комісії слід написати в називному відмінку;

в абзаці четвертому підпункту 2 пункту 4 слід виключити слова «таких народних депутатів України»;

в пункті 5 слід виключити слова «з питань моніторингу».

Також Комітет звернув увагу на необхідність приведення назви звіту Тимчасової спеціальної комісії у відповідність до пункту 1 проекту Постанови (реєстр. № 11467), у якому пропонується Верховній Раді України цей звіт комісії взяти до відома.

Комітет ухвалив висновок на проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 11467) і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 8 частини четвертої статті 20 та частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, розглянути його з урахуванням зауважень Комітету, викладених у висновку щодо змісту проекту Постанови, нової редакції пунктів  1 – 3 проекту Постанови та редакційного доопрацювання підпунктів 1 та 2 пункту 4, пункту 5 проекту Постанови, і визначитися шляхом голосування щодо цього проекту Постанови.