24 червня 2022 року (протокол №114)

Комітет
01 липня 2022, 14:02

 

 

      

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





                                                                                114

 

                                                                          24          червня         22 

                                                             

 

                                                              у режимі відеоконференції

                                                                     10 год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні  члени  Комітету: Євтушок С.М. (з 10 год 20 хв.), Культенко А.В.,  Савченко О.С., Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Марченко Л.І. (з 10 год. 14 хв.), Синютка О.М., Приходько Н.І., Фролов П.В.

 

Приєднався до відеоконференції: народний депутат України  Цимбалюк М.М.

 

 Відеозапис і стенограма не ведуться.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного, який попередньо було надіслано для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету та який містить 3 питання і питання «Різне»,  і у зв’язку з відсутністю зауважень і пропозицій до проекту порядку денного засідання Комітету головуючий поставив на голосування пропозицію прийняти за основу та в цілому порядок денний засідання Комітету.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0 (прийнято одноголосно).

 

 

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.                 Про проект Постанови Верховної Ради України "Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво", внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та Цимбалюком М.М. (реєстр. № 5688-П від 22.06.2022).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2.                 Про проект Постанови Верховної Ради України "Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво", внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та Цимбалюком М.М. (реєстр. № 5689-П від 22.06.2022).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3.                 Про звернення до Комітету з питань правової політики про надання висновку на проект Закону України "Про внесення зміни до статті 51 Регламенту Верховної Ради України щодо політичної відповідальності народних депутатів України від політичних партій, діяльність яких зупинена (призупинена)", внесений народними депутатами України Батенком Т.І. та іншими (реєстр. № 7424 від 01.06.2022).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Різне.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво", внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та  Цимбалюком М.М. (реєстр. № 5688-П від 22.06.2022).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що участь у засіданні Комітету у режимі відеоконференції бере народний депутат України Цимбалюк Михайло Михайлович, запрошений для участі у розгляді Комітетом проектів постанов Верховної Ради України "Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво" (реєстр. № 5688-П від 22.06.2022) та "Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво"(реєстр. № 5689-П від 22.06.2022), і надав йому слово для обґрунтування необхідності внесення проекту Постанови  (реєстр. № 5688-П) та відповіді на запитання секретаря Комітету Папієва М.М.

 

З 10 год. 14 хв. участь у засіданні Комітету у режимі відеоконференції бере голова підкомітету Марченко Л.І. Загальна кількість присутніх членів Комітету – 10 (десять) народних депутатів України.

 

Голосували: за – 10, проти – 0, утрималися – 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України "Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво", внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та Цимбалюком М.М. (реєстр. № 5688-П від 22.06.2022), і рекомендувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

 2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво", внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та Цимбалюком М.М. (реєстр. № 5689-П від 22.06.2022).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. надав слово народному депутату України Цимбалюку Михайлу Михайловичу для обґрунтування необхідності внесення проекту Постанови (реєстр.                № 5689-П) та відповіді на запитання народних депутатів України – членів Комітету.

Запитань до народного депутата України Цимбалюка М.М. не було.

 

Голосували: за – 10, проти – 0, утрималися – 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво», внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та Цимбалюком М.М. (реєстр.  № 5689-П від 22.06.2022), і рекомендувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

 2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про звернення до Комітету з питань правової політики про надання висновку на проект Закону України "Про внесення зміни до статті 51 Регламенту Верховної Ради України щодо політичної відповідальності народних депутатів України від політичних партій, діяльність яких зупинена (призупинена)", внесений народними депутатами України Батенком Т.І. та іншими (реєстр. № 7424 від 01.06.2022).

 

З 10 год. 20 хв. участь у засіданні Комітету у режимі відеоконференції бере перший заступник голови Комітету Євтушок С.М. Загальна кількість присутніх членів Комітету – 11 (одинадцять) народних депутатів України.

 

В обговоренні питання порядку денного взяли участь: секретар Комітету Папієв М.М., голови підкомітетів Приходько Н.І. та Загородній Ю.І.

 

Зокрема, секретар Комітету Папієв М.М. підтримав пропозицію про звернення до Комітету з питань правової політики про надання висновку на проект Закону України "Про внесення зміни до статті 51 Регламенту Верховної Ради України щодо політичної відповідальності народних депутатів України від політичних партій, діяльність яких зупинена (призупинена)", оскільки він також вважає, що деякі положення законопроекту порушують норми Конституції України.

 

Голова підкомітету Приходько Н.І. також підтримала необхідність отримання висновку від  Комітету з питань правової політики на відповідність Конституції України проекту Закону України (реєстр. № 7424). Одночасно вона наполягала на доповненні тексту інформації Комітету з цього питання абзацом, в якому викласти правову оцінку положень зазначеного законопроекту на їх відповідність Регламенту Верховної Ради України та Закону України «Про статус народного депутата України».

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. у відповідь зауважив, що зараз розглядається питання про звернення до іншого комітету з проханням надати висновок з питань предмета його відання, а викладення зауважень, про які зазначає голова підкомітету Приходько Н.І., буде предметом розгляду Комітетом проекту Закону України "Про внесення зміни до статті 51 Регламенту Верховної Ради України щодо політичної відповідальності народних депутатів України від політичних партій, діяльність яких зупинена (призупинена)", внесений народними депутатами України Батенком Т.І. та іншими (реєстр. № 7424 від 01.06.2022), та проекту висновку Комітету на цей законопроект, згідно з положеннями частини третьої                   статті 93, статті 111 Регламенту Верховної Ради України.

 

Секретар Комітету Папієв М.М. запропонував доповнити інформацію Комітету з цього питання, надіслану народним депутатам України – членам Комітету для ознайомлення, абзацом, у якому зазначити про зауваження народних депутатів України – членів Комітету, які виникли під час попереднього опрацювання законопроекту.

 

Голова підкомітету Загородній Ю.І. зауважив про обов’язкову присутність суб’єкта права законодавчої ініціативи – автора обговорюваного законопроекту на засіданні Комітету під час його розгляду Комітетом.

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та запропонував на 2-й сторінці тексту інформації Комітету з цього питання перед абзацом, який починається словами «У зв’язку із зазначеним…»,  доповнити текст інформації абзацом такого змісту: «Після ознайомлення із зазначеним висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, окремі народні депутати України – члени Комітету висловили свою думку щодо невідповідності Конституції України положень проекту Закону України «Про внесення зміни до статті 51 Регламенту Верховної Ради України щодо політичної відповідальності народних депутатів України від політичних партій, діяльність яких зупинена (призупинена)» (реєстр. № 7424)» та поставив на голосування проект рішення Комітету з цього питання, який було надано на ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету.

 

Перед початком голосування секретар Комітету Папієв М.М. та голова підкомітету Загородній Ю.І. заявили про можливий конфлікт інтересів, водночас і про те, що братимуть участь у голосуванні.

 

Голова підкомітету Приходько Н.І. заявила, що не братиме участь у голосуванні.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утримався – 1, не голосувала - 1 (прийнято більшістю голосів членів Комітету, які брали участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

Звернутися до Комітету з питань правової політики з проханням надати висновок щодо оцінки відповідності Конституції України проекту Закону України  «Про внесення зміни до  статті 51 Регламенту Верховної Ради України щодо політичної відповідальності народних депутатів України від політичних партій, діяльність яких зупинена (призупинена)», внесений народними депутатами України Батенком Т.І. та іншими (всього 19 народних депутатів України) (реєстр. № 7424 від 01.06.2022).

 

4. Різне.

Питань для розгляду в Різному народними депутатами України – членами Комітету  запропоновано не було.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

Секретар  Комітету                                                      М.М.ПАПІЄВ