Звернення Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України до парламентів країн світу, підтримане на засіданні Комітету 16 квітня 2022 року

Комітет
16 квітня 2022, 17:21

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України
      до парламентів країн світу, підтримане на засіданні Комітету

16 квітня 2022 року (протокол №109)

         

         Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України цілковито підтримує схвалену     14 квітня 2022 року Заяву Верховної Ради України «Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні» та визнання геноцидом Українського народу дій, вчинених Збройними силами Російської Федерації та її політичним і військовим керівництвом під час останньої фази збройної агресії Російської Федерації проти України, яка розпочалася 24 лютого 2022 року.

 

         Комітет наголошує на необхідності дотримання міжнародно-правових зобов’язань усіх держав щодо вжиття заходів попередження геноциду, який є злочином та порушує норми міжнародного права, а також покарання за його вчинення, як це передбачено положеннями Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

 

         Комітет   зазначає, що 16 березня 2022 року Міжнародним судом справедливості ООН у справі України проти Російської Федерації за звинуваченнями в геноциді згідно з Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього було видано наказ про вжиття запобіжних заходів. Наказ вказує на необхідність негайного зупинення Російською Федерацією військових дій, які вона розпочала  24 лютого 2022 року на території України, а також покладає на Російську Федерацію обов’язок забезпечити, щоб будь-які військові або нерегулярні збройні формування, якими вона може керувати або підтримувати, а також будь-які організації та особи, які можуть підлягати її контролю або керівництву, не вживали жодних заходів, для підтримки зазначених військових дій. Однак, як бачить весь цивілізований світ, попри зобов’язальну юридичну силу цього наказу Міжнародного суду справедливості ООН, Росія продовжує агресивну війну.

       Крім цього, на підставі безпрецедентного колективного заклику загалом 41 держави, які ратифікували Римський статут або приєдналися до нього, прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом розпочато розслідування та збір доказів щодо воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території Україні.

 

        Нині також активно обговорюється питання щодо створення спеціального міжнародного трибуналу, який має розслідувати злочин агресивної війни з боку Росії та притягнути до відповідальності ініціаторів та виконавців ведення агресії проти України.

 

        Враховуючи вищезазначене, Комітет закликає національні парламенти об’єднати зусилля задля припинення агресії проти України, геноциду Українського народу, злочинів проти  людяності та воєнних злочинів на території України, а також сприяти притягненню до відповідальності всіх винних осіб. 

 

 

          Голова Комітету                                                           С.В.КАЛЬЧЕНКО