21 березня 2022 року (протокол № 106)

Комітет
24 березня 2022, 14:39

 

                                       П Р О Т О К О Л  №   106  

 

      «21»    березня    2022  року 

                                                             

                                                              

у режимі відеоконференції

                                                                     11 год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

Присутні  члени  Комітету: Євтушок С.М. (з 11 год. 08 хв.),    Культенко А.В., Савченко О.С., Папієв М.М., Гринчук О.А., Марченко Л.І., Загородній Ю.І., Приходько Н.І. (з 11 год. 03 хв.), Синютка О.М.,  Фролов П.В. 

 

Відеозапис і стенограма не ведуться.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного, який напередодні було надіслано для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету та який включав 2 питання і питання «Різне», та у зв’язку з відсутністю зауважень та інших пропозицій до проекту порядку денного засідання Комітету головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування пропозицію прийняти за основу та в цілому порядок денний засідання Комітету.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0 (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України» (реєстр. №7129 від 08.03.2022), внесений народним депутатом України Стефанчуком Р.О. та іншими народними депутатами України  (всього 241 підпис).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу народних депутатів України у лютому 2022  року).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3.  Різне.

 

З 11 год. 03 хв. участь у засіданні Комітету у режимі відеоконференції бере голова підкомітету Приходько Н.І. Загальна кількість членів Комітету – 10 (десять) народних депутатів України.  

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України» (реєстр. №7129 від 08.03.2022), внесений народним депутатом України Стефанчуком Р.О. та іншими народними депутатами України  (всього 241 підпис).

З 11 год. 08 хв. участь у засіданні Комітету у режимі відеоконференції бере перший заступник голови Комітету Євтушок С.М. Загальна кількість членів Комітету – 11 (одинадцять) народних депутатів України.

 У обговоренні питання взяли участь заступники голови Комітету Культенко А.В. і Савченко О.С., секретар Комітету Папієв М.М., голови підкомітету Синютка О.М., Загородній Ю.І., Фролов П.В. Приходьк Н.І., які зазначили, зокрема, таке.

Голова підкомітету  Синютка О.М., зокрема, заначив, що, на його думку, положення запропонованого законопроекту порушують вимоги Конституції України щодо місця проведення дистанційного пленарного засідання та особистого голосування кожного народного депутата України. Також проведення таких засідань буде деморалізуючим фактором, коли воїни Збройних Сил України, мешканці Маріуполя, Київщини, Херсонщини та інших регіонів України, де здійснюються постійні бойові  дії героїчно тримають оборону.

Голова підкомітету Загородній Ю.І., підтримав сказане головою підкомітету  Синюткою О.М., щоб не повторюватися, і вважає, що прийняття такого законопроекту не на  часі, а парламент має збиратися на свої засідання у залі засідань, щоб не розбалансовувати  державну владу.

Заступник голови Комітету Культенко А.В. зазначив, що підтримує цей законопроект і привернув увагу до того, що багато народних депутатів України знаходяться у своїх виборчих округах, зокрема, і там, де здійснюються бойові дії і не завжди мають можливість своєчасно добратися до Києва, а також народні депутати України -жінки, які знаходяться в ПАРЕ і теж хотіли б взяти участь у голосуваннях і віддати свої голоси за рішення, які приймає Верховна Рада України у цей важкий для країни час.

Заступник голови Комітету Савченко О.С. також підтримала прийняття законопроекту і зазначила, що цей законопроект не зобов’язує  проведення дистанційні пленарні засідання, а дає можливість зібратися швидко в екстрених випадках для прийняття рішень з важливих для країни питань.

Секретар Комітету Папієв М.М. зауважив, що у цьому законопроекті є як позитивні моменти, так і негативні, щоб ми з добрих міркувань не легалізували роботу народних депутатів України – втікачів за кордон. Також, щоб керівники депутатських фракцій (груп) у Верховній Раді України заздалегідь узгодили позиції щодо законопроекту і щоб рішення Верховної Ради України щодо цього законопроекту було прийнято консенсусом. Крім того, він зазначив, що підтримає проекти  рішення та висновку Комітету, за умови, що до другого читання у законопроекті буде норма, яка унеможливить брати участь у дистанційному засіданні і у голосуваннях тих народних депутатів України, які з початком війни втекли з України і не перебувають у відрядженнях за кордоном.

Голова підкомітету Фролов П.В. зазначив, що спочатку не був прибічником  подання цього законопроекту, водночас  вважає, що він необхідний для тих випадків, коли може виникнути ситуація, що не дає можливості зібратися в залі засідань  і необхідно зібратися негайно для прийняття  важливих  рішень, тому він буде підтримувати проекти рішення і висновку Комітету щодо цього законопроекту.

Голова підкомітету Приходько Н.І. зауважила, що у неї виникло протиріччя щодо цього законопроекту, але вона також  вважає, що не кожен народний депутат України матиме можливість негайно приїхати  до Києва, тому вона буде підтримувати проекти рішення і висновку Комітету щодо цього законопроекту.

Голова Комітету Кальченко С.В. підсумував сказане в обговоренні і поставив на голосування запропонований проект рішення Комітету.

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 1, «утрималися» - 2  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту  Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України» (реєстр. № 7129 від 08.03.2022), та рекомендувати Верховній Раді України включити  зазначений законопроект до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев`ятого скликання, розглянути його та прийняти за основу  із  врахуванням зауважень і пропозицій до тексту законопроекту, викладених у висновку Комітету, та скоротити  наполовину строки для подання пропозицій і поправок для підготовки законопроекту до другого читання.

      2. Доручити голові Комітету Кальченку С.В. внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про прийняття за основу  проекту Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України» за своїм підписом.

      3. Співдоповідачем від Комітету  на пленарному засіданні з цього питання визначити голову Комітету.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу народних депутатів України у лютому 2022  року).

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0, «утримався» - 0, не брали участі у голосуванні - 3  (у зав’язку з можливим конфліктом інтересів) (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

Рішення про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу народних депутатів України у лютому 2022  року) (додається).

 

 

3. Різне.

У питанні Різне народні депутати України – члени Комітету  обмінялися думками  щодо оплати  праці народних депутатів України та відшкодування їм  витрат, пов’язаних  з виконанням депутатських повноважень у березні 2022року. Зокрема, народні  депутати України – члени Комітету  зауважили, що потрібно вжити заходів, щоб позбавити  права на отримання таких виплат, тих  народних депутатів  України, які з початком  війни залишили територію України (втікачі) і по цей час перебувають за кордоном  не  у відрядженнях.

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар  Комітету                                                      М.М.ПАПІЄВ