20 жовтня 2021 року (протокол №86)

Комітет
22 жовтня 2021, 13:20

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





                                                                                86

 

                                                                        20    жовтня  21 

                                                                                                          вул. Банкова, 6-8,

кімн. 418 (зал засідань)

                                                                     15 год. 15 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

Присутні  члени  Комітету: Євтушок С.М., Культенко А.В., Савченко О.С. (з 15 год. 22 хв.), Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Марченко Л.І., Приходько Н.І., Синютка О.М., Фролов П.В. 

                

Присутній запрошений:

народний депутат України Дирдін М.Є.

Присутні: працівники секретаріату Комітету, помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету, представник секретаріату депутатської фракції «Політичної партії «СЛУГА НАРОДУ».

Ведеться стенограма та

аудіозапис засідання Комітету.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який включає 6 питань і питання  «Різне», та звернувся до народних депутатів України – членів Комітету з пропозицією висловити зауваження та пропозиції щодо зазначених у проекті питань порядку денного засідання Комітету (стенограма додається).

 

Перший заступник голови Комітету Євтушок С.М. запропонував виключити з проекту порядку денного засідання Комітету перше питання про проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради України», внесений народними депутатами України  Совгирею О.В., Арахамією Д. Г., Корнієнком О. С. та іншими (реєстр. № 5813-1 від 22.07.2021), та обґрунтував свою пропозицію (стенограма додається).

 

Голова підкомітету Загородній Ю.І. запропонував включити до проекту порядку денного засідання Комітету питання про розгляд заяви до Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. представників усіх депутатських фракцій у Верховній Раді України стосовно висловлювання народного депутата України Третьякової Г.М. та позбавлення її права брати участь у пленарних засіданнях Верховної Ради України та обґрунтував свою пропозицію (стенограма додається).

 

З 15 год. 22 хв. участь у засіданні Комітету бере заступник голови Комітету Савченко О.С. Загальна кількість присутніх на засіданні Комітету членів Комітету – 11 (одинадцять) народних депутатів України.

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та поставив на голосування  пропозицію прийняти порядок денний засідання Комітету  «за основу» (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» -  7, «проти» - 3, «утримався» - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування  пропозицію першого заступника голови Комітету Євтушка С.М. про виключення з проекту порядку денного засідання Комітету першого питання про проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради України», внесений народними депутатами України Совгирею О.В., Арахамією Д. Г., Корнієнком О. С. та іншими (реєстр. № 5813-1 від 22.07.2021) (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» -  5, «проти» - 3, «утрималися» - 2, не брав участі у голосуванні -1  (рішення не прийнято).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування пропозицію голови підкомітету Загороднього Ю.І. про включення до проекту порядку денного питання про розгляд заяви до Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. представників усіх депутатських фракцій у Верховній Раді України стосовно висловлювання народного депутата України Третьякової Г.М. та позбавлення її права брати участь у пленарних засіданнях Верховної Ради України (стенограма додається).

Голосували:  «за» -  4, «проти» - 2, «утрималися» - 4, не брав участі у голосуванні -1  (рішення не прийнято).

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування пропозицію прийняти порядок денний засідання Комітету  «в цілому» (стенограма додається).

Голосували:  «за» -  6, «проти» - 2, «утрималися» - 3  (прийнято більшістю голосів).

Головуючий на засіданні Комітету поінформував народних депутатів України - членів Комітету про присутність на засіданні Комітету народного депутата України Дирдіна М.Є., запрошеного як автора проекту Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних діянь посадових осіб Державного агентства резерву України та державних підприємств, що належать до сфери його управління» (реєстр. № 6161 від 08.10.2021) для участі у розгляді цього питання, яке зазначено 2 (другим) питанням порядку денного засідання Комітету, та за традицією запропонував внести зміни у порядок розгляду питань порядку денного і розглянути це питання першим.    

Пропозиція підтримана всіма присутніми народними депутатами України – членами Комітету без голосування.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

(з урахуванням зміни послідовності розгляду питань порядку денного)

 

1. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних діянь посадових осіб Державного агентства резерву України та державних підприємств, що належать до сфери його управління», внесений народним депутатом України Дирдіним М.Є. (реєстр. № 6161 від 08.10.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради України», внесений народними депутатами України Совгирею О.В., Арахамією Д. Г., Корнієнком О. С. та іншими (реєстр. № 5813-1 від 22.07.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю та моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання», внесений народними депутатами України Підласою Р.А. та іншими (реєстр. № 5648 від 10.06.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків" та деяких інших законодавчих актів України щодо регулювання та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках», внесений народними депутатами України Гетманцевим Д.О. та іншими (реєстр. № 5865 від 26.08.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення і затвердження окремих державних соціальних гарантій», внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю. та іншими (всього 22 підписи) (реєстр. № 5869 від 27.08.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про розклад засідань Комітету у листопаді 2021 року.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Різне.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних діянь посадових осіб Державного агентства резерву України та державних підприємств, що належать до сфери його управління», внесений народним депутатом України Дирдіним М.Є. (реєстр. № 6161 від 08.10.2021).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. надав слово народному депутату України Дирдіну М.Є., автору проекту Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних діянь посадових осіб Державного агентства резерву України та державних підприємств, що належать до сфери його управління» (реєстр. № 6161 від 08.10.2021), який обґрунтував необхідність утворення зазначеної Тимчасової слідчої комісії та відповів на запитання, поставлені головою підкомітету Приходько Н.І. (стенограма додається).

 В обговоренні питання порядку денного взяли участь голова підкомітету  Загородній Ю.І., секретар Комітету Папієв М.М. (стенограма додається).

Голосували:  «за» - 11, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних діянь посадових осіб Державного агентства резерву України та державних підприємств, що належать до сфери його управління», внесений народним депутатом України Дирдіним М.Є. (реєстр. № 6161 від 08.10.2021), та рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови з урахуванням редакційних уточнень Комітету та пропозицій щодо персонального складу Тимчасової слідчої комісії і прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради України», внесений народними депутатами України Совгирею О.В., Арахамією Д. Г., Корнієнком О. С. та іншими (реєстр. № 5813-1 від 22.07.2021).

 

Голосували:  «за» -  6, «проти» - 5, «утрималися» - 0  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

 1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради України», внесений народними депутатами України Совгирею О.В., Арахамією Д.Г., Корнієнком О.С., Стефанчуком Р.О. та іншими (всього 37 підписів)  (реєстр.  № 5813-1 від 22.07.2021), і рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти цей законопроект за основу з дорученням Комітету підготувати його до другого читання, передбачивши внесення необхідних змін, зазначених у висновку Комітету, і оголошення головуючим на пленарному засіданні відповідно до положень частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні з цього питання визначити голову Комітету.

 

З 15 год. 50 хв. участь у засіданні Комітету не беруть секретар Комітету Папієв М.М., голова підкомітету Приходько Н.І. та голова підкомітету Синютка О.М. Загальна кількість присутніх на засіданні Комітету членів Комітету – 8 (вісім) народних депутатів України.

 

У зв’язку з відсутністю на засіданні секретаря Комітету Папієва М.М. головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. доручив здійснювати підрахунок результатів голосування першому заступнику голови Комітету Євтушку С.М. (частина третя статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України»).

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю та моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання», внесений народними депутатами України Підласою Р.А. та іншими (реєстр. № 5648 від 10.06.2021).

 

Голосували:  «за» -  8, «проти» - 0, «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам проекту Закону України «Про  внесення змін до Закону України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання" та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю та моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання», внесеного народними депутатами України Підласою Р.А., Наталухою Д.А., Арахамією Д.Г.,  Лічман Г.В. (реєстр. № 5648 від 10.06.2021), та направити його Комітету з питань економічного розвитку, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків" та деяких інших законодавчих актів України щодо регулювання та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках», внесений народними депутатами України Гетманцевим Д.О. та іншими (реєстр. № 5865 від 26.08.2021).

 

Голосували:  «за» -  8, «проти» - 0 , «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків" та деяких інших законодавчих актів України щодо регулювання та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках», внесеного народними депутатами України Гетманцевим Д.О. та іншими (реєстр. № 5865 від 26.08.2021), та направити його Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення і затвердження окремих державних соціальних гарантій», внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю. та іншими  (всього 22 підписи) (реєстр. № 5869 від 27.08.2021).

 

Голосували:  «за» -  8, «проти» - 0 , «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення і затвердження окремих державних соціальних гарантій», внесеного народними депутатами України Королевською Н.Ю. та іншими  (всього 22 підписи) (реєстр. № 5869 від 27.08.2021), та направити його Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про розклад засідань Комітету у листопаді 2021 року.

 

Голосували:  «за» -  8, «проти» - 0 , «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Розклад засідань Комітету у листопаді 2021 року (додається).

 

 

7. Різне.

Голова Комітету поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що наступне чергове засіданні Комітету, згідно із затвердженим розкладом засідань Комітету на листопад місяць поточного року заплановане на 3 листопада ц.р. (середа) та проходитиме у приміщенні Комітету (зал засідань, кімната № 418) о 15 год. 00 хв., а у разі виникнення необхідності термінового розгляду питань, віднесених до предмета відання Комітету – буде скликано засідання Комітету поза планом, про час та місце проведення якого буде окремо поінформовано народних депутатів України – членів Комітету.

Також народні депутати України – члени Комітету обмінялись думками щодо організаційних питань діяльності Комітету.  

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар  Комітету                                                      М.М.ПАПІЄВ