19 травня 2021 року (протокол № 71)

Комітет
21 травня 2021, 14:59

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





                                                                                71

 

                                                                        19        травня              21 

                                                             

                                                               вул. Банкова, 6-8,

кімн. 418 (зал засідань)

                                                                     15  год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 Присутні  члени  КомітетуЄвтушок С.М., Культенко А.В., Савченко О.С., Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Марченко Л.І.,  Приходько Н.І., Синютка О.М., Фролов П.В. 

 Присутній запрошений:

народний депутат України – Тарута С.О.

 Присутні працівники секретаріату Комітету та помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету, представник секретаріату депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ».  


 

Ведеться стенограма та

аудіозапис засідання Комітету.

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного, який включає 7 основних питань та питання «Різне». У зв’язку з особистим зверненням народного депутата України Крулька І.І. перенести на наступне засідання Комітету розгляд питання про проект постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України» (реєстр. № 5424) (5 питання проекту порядку денного засідання Комітету), автором якого він є, головуючий на засіданні Комітету  запропонував виключити це питання з проекту порядку денного. Також головуючий поінформував про намір народного депутата України Тарути С.О. взяти участь у розгляді Комітетом проекту постанови Верховної Ради України (реєстр. № 5477), автором якого він є.  

Інших пропозицій і зауважень не надходило, головуючий на засіданні Комітету запропонував прийняти проект порядку денного «за основу» та «в цілому» з урахування внесеної пропозиції про виключення 5 питання  з проекту порядку денного засідання Комітету (стенограма додається).

 Голосували:  «за» -  11, «проти» - 0 , «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

(з урахуванням зміни послідовності розгляду питань порядку денного)

 

 1. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо діяльності тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України», внесений народним депутатом України Приходько Н.І. (реєстр. № 5345 від 07.04.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 2. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб Державного космічного агентства України (Національного космічного агентства України) та підприємств космічної галузі, зокрема під час реалізації проектів "Либідь" та "Циклон-4", внесений народним депутатом України Тарутою С.О. (реєстр. № 5477 від 07.05.2021).  

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

3.  Про проект Закону України "Про внесення змін до статті 116 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" щодо особливостей розгляду пропозицій і поправок до законопроектів, які готуються до другого читання", внесений народним депутатом України Кузьміних С.В. (реєстр. № 5356 від 12.04.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 4. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до пункту 5 Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників», внесений народним депутатом України Батенком Т.І. (реєстр. № 5398 від 19.04.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 5. Про проект Закону України «Про державну реєстрацію суб’єктів лобіювання та здійснення лобіювання в Україні», внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Власенком С.В. (реєстр. № 3059 від 29.03.2021, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 6. Про розклад засідань Комітету у червні 2021 року.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 7. Різне.

 

 1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України  щодо діяльності тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України», внесений народним депутатом України Приходько Н.І. (реєстр. № 5345 від 07.04.2021).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. надав слово голові підкомітету Приходько Н.І. – автору проекту Закону України  (реєстр. № 5345), яка обґрунтувала необхідність внесення змін до деяких законів України  щодо діяльності тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України та відповіла на запитання, поставлене секретарем Комітету Папієвим М.М. (стенограма додається).

 Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0 , «утрималися» - 0, не брала участі у голосуванні  - 1 (голова підкомітету Приходько Н.І. у зв’язку з можливим конфліктом інтересів) (прийнято одноголосно).

 УХВАЛИЛИ: 

Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України  щодо діяльності тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України», внесений народним депутатом України Приходько Н.І. (реєстр. № 5345 від 07.04.2021) (додається), та рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений законопроект до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. 

 Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про участь  у засіданні Комітету народного депутата України Тарути С.О., запрошеного для участі у розгляді питання про проект постанови Верховної Ради України (реєстр.  № 5477) (4 питання порядку денного), автором якого він є, та  запропонував народним депутатам України – членам Комітету, за традицією, відповідно змінити послідовність розгляду питань порядку денного засідання Комітету та розглянути це питання другим.  Пропозиція підтримана всіма народними депутатами України – членами Комітету  (стенограма додається).

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України Про з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб Державного космічного агентства України (Національного космічного агентства України) та підприємств космічної галузі, зокрема під час реалізації проектів "Либідь" та "Циклон-4", внесений народним депутатом України Тарутою С.О. (реєстр. № 5477 від 07.05.2021).

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. надав слово народному депутату України Таруті С.О. – автору проекту постанови Верховної Ради України  (реєстр. № 5477), який обґрунтував необхідність утворення цієї тимчасової слідчої комісій Верховної Ради України та відповів на запитання, поставлені головою підкомітету Приходько Н.І. та секретарем Комітету Папієвим М.М. (стенограма додається).

Голосували:  «за» - 11, «проти» - 0 , «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб Державного космічного агентства України (Національного космічного агентства України) та підприємств космічної галузі, зокрема під час реалізації проектів «Либідь» та «Циклон-4», внесений народним депутатом України Тарутою С.О. (реєстр. № 5477 від 07.05.2021) (додається), та рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови з урахуванням зауважень Комітету щодо обрання головою Тимчасової слідчої комісії народного депутата України Тарути С.О. і прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.    

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.


3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України "Про внесення змін до статті 116 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" щодо особливостей розгляду пропозицій і поправок до законопроектів, які готуються до другого читання", внесений народним депутатом України Кузьміних С.В. (реєстр. № 5356 від 12.04.2021).

 

Голосували:  «за» - 11, «проти» - 0 , «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 УХВАЛИЛИ: 

Висновок на проект Закону України "Про внесення змін до статті 116 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" щодо особливостей розгляду пропозицій і поправок до законопроектів, які готуються до другого читання", внесений народним депутатом України Кузьміних С.В. (реєстр. № 5356 від 12.04.2021) (додається), та рекомендувати Верховній Раді України не включати зазначений законопроект до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до пункту 5 Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників», внесений народним депутатом України Батенком Т.І. (реєстр. № 5398 від 19.04.2021).

 

Голосували :  «за» - 11, «проти» - 0 , «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до пункту 5 Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників», внесений народним депутатом України Батенком Т.І. (реєстр. № 5398 від 19.04.2021) (додається), та звернутися до Голови Верховної Ради України, відповідно до частини першої, пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, з пропозицією повернути проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 5398 від 19.04.2021) суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України. 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про державну реєстрацію суб’єктів лобіювання та здійснення лобіювання в Україні», внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Власенком С.В. (реєстр. № 3059 від 29.03.2021, доопрацьований).

 

Участь в обговоренні питання порядку денного взяв секретар Комітету Папієв М.М. (стенограма додається).

 Голосували:  «за» - 11, «проти» - 0 , «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам проекту Закону України «Про державну реєстрацію суб'єктів лобіювання та здійснення лобіювання в Україні», внесеного народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та Власенком С.В. (реєстр. № 3059 від 29.03.2021, доопрацьований) (додається), та направити його Комітету з питань правової політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про розклад засідань Комітету у червні 2021 року.

 

Голосували:  «за» - 11, «проти» - 0 , «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Розклад засідань Комітету у червні 2021 року (додається).

 

 7. Різне

Голова підкомітету Загородній Ю.І. відзначив високу якість підготовки матеріалів на засідання Комітету секретаріатом Комітету та запропонував здійснити відповідне заохочення.

Також народні депутати України – члени Комітету обмінялись думками щодо заслуховування звіту керівництва Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису Верховної Ради України на 2021 рік (за перший квартал) на засіданні Комітету (в межах повноважень, передбачених предметом відання Комітету).

 
 
          Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

Секретар  Комітету                                                 М.М.ПАПІЄВ