03 лютого 2021 року (протокол № 61)

Комітет
09 лютого 2021, 09:57

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





                                                                             61

 

                                                                   03        лютого          21 

                                                             

 

                                                              вул. Банкова, 6-8,

кімн. № 418 (зал засідань)

                                                                     15  год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні члени Комітету: Євтушок С.М., Культенко А.В.,                 Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Марченко Л.І., Фролов П.В.

 

Відсутні члени Комітету: Савченко О.С., Приходько Н.І., Синютка О.М.  – з поважних причин.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Нехоца М.В., заступники керівника секретаріату Вауліна І.І., Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Моргун А.А.,  консультант Шаповалова К.С.

 

Присутні: 

помічники-консультанти народних депутатів України  - членів Комітету Кальченка С.В., Євтушка С.М., Культенка А.В., Папієва М.М., Гринчук О.А., Загороднього Ю.І., Марченко Л.І.;

представник секретаріату депутатської фракції Політичної партії «СЛУГА НАРОДУ» – Сабецька О.          

 

Ведеться стенограма та

 аудіозапис засідання Комітет

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який включає 4 основних питання та питання «Різне», зауважив при цьому, що четверте питання передбачає розгляд двох законопроектів (основного і альтернативного) та прийняття окремих рішень по кожному з них, і у зв’язку з тим, що немає інших пропозицій та зауважень, запропонував прийняти порядок денний засідання Комітету «за основу» та «в цілому»  (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 , «утрималося» - 0  (прийнято одноголосно).

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.      Про заяву народного депутата України Скічка О.О. про складення ним депутатських повноважень.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2.                  Про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо удосконалення процедури проведення «години запитань до Уряду»), внесений народним депутатом України Власенком С.В.  (реєстр. № 3089 від 19.02.2020)

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3.                  Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання», внесений народним депутатом України              Поляковим А.Е.  (реєстр. № 4652 від 27.01.2021)

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

                      

4.                  Про  розгляд на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам:

4.1. проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відкритості роботи органів місцевого самоврядування та Верховної Ради України», внесеного народними депутатами України В’ятровичем В.М. та іншими (всього 30 підписів) (реєстр. № 4582 від 13.01.2021)

 

4.2. проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо гласності в роботі органів місцевого самоврядування», внесеного народними депутатами України Плачковою Т.М. та іншими (всього 5 підписів) (реєстр. № 4582-1 від 19.01.2021)

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

                     

5. Різне.       

1. СЛУХАЛИ:         Інформацію голови Комітету про заяву народного депутата України Скічка Олександра Олександровича, члена депутатської фракції Політичної Партії «СЛУГА НАРОДУ», від 30 січня ц.р. про дострокове припинення повноважень народного депутата України у зв’язку з призначенням його головою Черкаської обласної державної адміністрації

 

Голосували:  «за» - 6, «проти» - 0, «утрималися» - 2 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України» та пункту 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Скічка О.О.» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

  2. Доповідачем від Комітету визначити голову Комітету.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо удосконалення процедури проведення «години запитань до Уряду»), внесений народним депутатом України  Власенком С.В.  (реєстр.              № 3089 від 19.02.2020)

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Євтушок С.М., Папієв М.М. (стенограма додається).

 

Під час обговорення першим заступником голови Комітету              Євтушком С.М. було внесено пропозицію до проекту рішення Комітету з цього питання – рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду цього законопроекту в першому читанні не відхиляти його, а повернути законопроект автору на доопрацювання (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та запропонував для голосування дві пропозиції:

І пропозиція – проект рішення Комітету, яким пропонується ухвалити висновок на законопроект (реєстр. № 3089) і  рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду цього законопроекту в першому читанні відхилити його;

ІІ пропозиція першого заступника голови Комітету Євтушка С.М. – рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду цього законопроекту в першому читанні повернути законопроект (реєстр. № 3089) суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Голосували за І пропозицію:  «за» - 7, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

У зв’язку з прийняттям І пропозиції більшістю голосів, ІІ пропозиція на голосування не ставилася.

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо удосконалення процедури проведення «години запитань до Уряду»), внесений народним депутатом України   Власенком С.В.  (реєстр. № 3089), і  рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду цього законопроекту в першому читанні відхилити його.

  2. Доповідачем від Комітету визначити голову Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання», внесений народним депутатом України              Поляковим А.Е.  (реєстр. № 4652 від 27.01.2021)

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Загородній Ю.І., Євтушок С.М., Фролов П.В. (стенограма додається).

 

Під час обговорення головою підкомітету Загороднім Ю.І. було запропоновано: у зв’язку з відсутністю автора проекту постанови (реєстр. № 4652) на засіданні Комітету під час розгляду його законопроекту, перенести розгляд цього проекту постанови та запровадити (поновити) у Комітеті практику обов’язкової присутності авторів законопроектів на засіданнях Комітету під час розгляду таких законопроектів (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та поставив на голосування проект рішення Комітету про проект постанови (реєстр. № 4652) (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0, «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання», внесений народним депутатом України Поляковим А.Е.  (реєстр. № 4652 від 27.01.2021), та звернутися до Голови Верховної Ради України, відповідно до частини першої, пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, з пропозицією повернути проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 4652) суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

 

4. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про розгляд на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам:

 

4.1. проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відкритості роботи органів місцевого самоврядування та Верховної Ради України», внесеного народними депутатами України В’ятровичем В.М. та іншими (всього 30 підписів) (реєстр. № 4582 від 13.01.2021)

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 , «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відкритості роботи органів місцевого самоврядування та Верховної Ради України», внесений народними депутатами України В’ятровичем В.М. та іншими (всього 30 підписів) (реєстр. № 4582 від 13.01.2021), і надіслати його Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду даного законопроекту.

 

4.2. проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо гласності в роботі органів місцевого самоврядування», внесеного народними депутатами України Плачковою Т.М. та іншими (всього 5 підписів) (реєстр. № 4582-1 від 19.01.2021)

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0, «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно ).

 

УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо гласності в роботі органів місцевого самоврядування», внесений народними депутатами України Плачковою Т.М. та іншими (всього 5 підписів) (реєстр. № 4582-1 від 19.01.2021), та надіслати його Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду даного законопроекту.

 

 

5. Різне.

На пропозицію секретаря Комітету Папієва М.М. народні депутати України - члени Комітету обмінялися думками щодо напрацювання пропозицій від Комітету стосовно помічників-консультантів народних депутатів України та оплати їх праці до законопроекту «Про парламентську службу» (реєстр. №4530), який готується на друге читання (стенограма додається).  

 

Голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету, що наступне засідання Комітету відбудеться за розкладом у середу, 10 лютого ц.р., та проходитиме у режимі відеоконференції  (стенограма додається). 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                   М.М.ПАПІЄВ

 

 

 

      

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





                                                                             61

 

                                                                   03        лютого          21 

                                                             

 

                                                              вул. Банкова, 6-8,

кімн. № 418 (зал засідань)

                                                                     15  год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні члени Комітету: Євтушок С.М., Культенко А.В.,                 Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Марченко Л.І., Фролов П.В.

 

Відсутні члени Комітету: Савченко О.С., Приходько Н.І.,                    Синютка О.М.  – з поважних причин.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Нехоца М.В.,  заступники керівника секретаріату Вауліна І.І., Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Моргун А.А.,                 консультант Шаповалова К.С.

 

Присутні: 

помічники-консультанти народних депутатів України  - членів Комітету Кальченка С.В., Євтушка С.М., Культенка А.В., Папієва М.М., Гринчук О.А., Загороднього Ю.І., Марченко Л.І.;

представник секретаріату депутатської фракції Політичної партії «СЛУГА НАРОДУ» – Сабецька О.          

 

Ведеться стенограма та

 аудіозапис засідання Комітет

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який включає 4 основних питання та питання «Різне», зауважив при цьому, що четверте питання передбачає розгляд двох законопроектів (основного і альтернативного) та прийняття окремих рішень по кожному з них, і у зв’язку з тим, що немає інших пропозицій та зауважень, запропонував прийняти порядок денний засідання Комітету «за основу» та «в цілому»  (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 , «утрималося» - 0  (прийнято одноголосно).

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.      Про заяву народного депутата України Скічка О.О. про складення ним депутатських повноважень.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2.                  Про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо удосконалення процедури проведення «години запитань до Уряду»), внесений народним депутатом України Власенком С.В.  (реєстр. № 3089 від 19.02.2020)

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3.                  Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання», внесений народним депутатом України              Поляковим А.Е.  (реєстр. № 4652 від 27.01.2021)

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

                      

4.                  Про  розгляд на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам:

4.1. проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відкритості роботи органів місцевого самоврядування та Верховної Ради України», внесеного народними депутатами України В’ятровичем В.М. та іншими (всього 30 підписів) (реєстр. № 4582 від 13.01.2021)

 

4.2. проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо гласності в роботі органів місцевого самоврядування», внесеного народними депутатами України Плачковою Т.М. та іншими (всього 5 підписів) (реєстр. № 4582-1 від 19.01.2021)

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

                     

5. Різне.       

1. СЛУХАЛИ:         Інформацію голови Комітету про заяву народного депутата України Скічка Олександра Олександровича, члена депутатської фракції Політичної Партії «СЛУГА НАРОДУ», від 30 січня ц.р. про дострокове припинення повноважень народного депутата України у зв’язку з призначенням його головою Черкаської обласної державної адміністрації

 

Голосували:  «за» - 6, «проти» - 0, «утрималися» - 2 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України» та пункту 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Скічка О.О.» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

  2. Доповідачем від Комітету визначити голову Комітету.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо удосконалення процедури проведення «години запитань до Уряду»), внесений народним депутатом України  Власенком С.В.  (реєстр.              № 3089 від 19.02.2020)

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Євтушок С.М., Папієв М.М. (стенограма додається).

 

Під час обговорення першим заступником голови Комітету              Євтушком С.М. було внесено пропозицію до проекту рішення Комітету з цього питання – рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду цього законопроекту в першому читанні не відхиляти його, а повернути законопроект автору на доопрацювання (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та запропонував для голосування дві пропозиції:

І пропозиція – проект рішення Комітету, яким пропонується ухвалити висновок на законопроект (реєстр. № 3089) і  рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду цього законопроекту в першому читанні відхилити його;

ІІ пропозиція першого заступника голови Комітету Євтушка С.М. – рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду цього законопроекту в першому читанні повернути законопроект (реєстр. № 3089) суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Голосували за І пропозицію:  «за» - 7, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

У зв’язку з прийняттям І пропозиції більшістю голосів, ІІ пропозиція на голосування не ставилася.

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо удосконалення процедури проведення «години запитань до Уряду»), внесений народним депутатом України   Власенком С.В.  (реєстр. № 3089), і  рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду цього законопроекту в першому читанні відхилити його.

  2. Доповідачем від Комітету визначити голову Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання», внесений народним депутатом України              Поляковим А.Е.  (реєстр. № 4652 від 27.01.2021)

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Загородній Ю.І., Євтушок С.М., Фролов П.В. (стенограма додається).

 

Під час обговорення головою підкомітету Загороднім Ю.І. було запропоновано: у зв’язку з відсутністю автора проекту постанови (реєстр. № 4652) на засіданні Комітету під час розгляду його законопроекту, перенести розгляд цього проекту постанови та запровадити (поновити) у Комітеті практику обов’язкової присутності авторів законопроектів на засіданнях Комітету під час розгляду таких законопроектів (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та поставив на голосування проект рішення Комітету про проект постанови (реєстр. № 4652) (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0, «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання», внесений народним депутатом України Поляковим А.Е.  (реєстр. № 4652 від 27.01.2021), та звернутися до Голови Верховної Ради України, відповідно до частини першої, пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, з пропозицією повернути проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 4652) суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

 

4. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про розгляд на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам:

 

4.1. проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відкритості роботи органів місцевого самоврядування та Верховної Ради України», внесеного народними депутатами України В’ятровичем В.М. та іншими (всього 30 підписів) (реєстр. № 4582 від 13.01.2021)

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 , «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відкритості роботи органів місцевого самоврядування та Верховної Ради України», внесений народними депутатами України В’ятровичем В.М. та іншими (всього 30 підписів) (реєстр. № 4582 від 13.01.2021), і надіслати його Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду даного законопроекту.

 

4.2. проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо гласності в роботі органів місцевого самоврядування», внесеного народними депутатами України Плачковою Т.М. та іншими (всього 5 підписів) (реєстр. № 4582-1 від 19.01.2021)

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0, «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно ).

 

УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо гласності в роботі органів місцевого самоврядування», внесений народними депутатами України Плачковою Т.М. та іншими (всього 5 підписів) (реєстр. № 4582-1 від 19.01.2021), та надіслати його Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду даного законопроекту.

 

 

5. Різне.

На пропозицію секретаря Комітету Папієва М.М. народні депутати України - члени Комітету обмінялися думками щодо напрацювання пропозицій від Комітету стосовно помічників-консультантів народних депутатів України та оплати їх праці до законопроекту «Про парламентську службу» (реєстр. №4530), який готується на друге читання (стенограма додається).  

 

Голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету, що наступне засідання Комітету відбудеться за розкладом у середу, 10 лютого ц.р., та проходитиме у режимі відеоконференції  (стенограма додається). 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                   М.М.ПАПІЄВ