11 травня 2016 року (Протокол № 51)

11 травня 2016, 10:29

 

 

 

 

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                          Протокол № 51

 

                                                            11 травня 2016


                                                                                                   вул. Банкова, 6-8, кімн. 418, 15 год. 00 хв.

                                                                                                              


 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В.,                Лубінець Д.В., Войцеховська С.М., Кишкар П.М., Папієв М.М.

Відсутні члени Комітету: Бондар В.В., Єфремова І.О. (бере участь у засіданні іншого Комітету як автор законопроекту).

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: завідувач секретаріату Нехоца М.В., заступник завідувача секретаріату Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Нижник К.А., Олексійчук О.М., Поліщук І.В., старший консультант Літусова-Пономаренко О.В.

 

Присутні запрошені: народний депутат України Шухевич Ю.-Б.Р., народний депутат України Войціцька В.М.

Присутні:

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Войцеховської С.М., Лубінця Д.В., Папієва М.М.;

Савченко Олена – інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна»;

Пришляк Надія  – парламентський кореспондент, агентство УНІАН.

 

 

Ведуться стенограма та  аудіозапис засідання.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету                Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який складається з дев’яти основних питань, двох додаткових питань та питання «Різне».

Одночасно головуючий зауважив, що 11 травня ц.р. на засіданні Верховної Ради України було прийнято Постанову Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: «Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України» (реєстр. № 4410), розгляд якої на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів передбачено на цьому засіданні, тому пропонується виключити з проекту порядку денного дев’яте питання щодо зазначеного проекту Постанови.

         Заперечень не надходило.

 

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

         Заступник голови Комітету Купрієнко О.В. вніс пропозицію додатково включити до порядку денного засідання Комітету та розглянути підготовлений ним проект листа до Голови Верховної Ради України щодо процедури розгляду законопроекту (реєстр. № 4469) на засіданні Верховної Ради України 10 травня 2016 року та необхідності дотримання вимог статті 107 Регламенту Верховної Ради України у зв’язку з його відхиленням.

         В обговоренні взяли учать народні депутати України – члени Комітету Папієв М.М., Арешонков В.Ю. (стенограма додається).

         Голосували за пропозицію Купрієнка О.В.: «за» - 3, «проти» - 1, «утримались» - 3 (рішення не прийнято).

 

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

Голова підкомітету Кишкар П.М. вніс пропозицію у зв’язку з присутністю на засіданні Комітету народних депутатів України Шухевича Ю.-Б.Р. та  Войціцької В.М. першими розглянути питання порядку денного, для участі у розгляді яких їх було запрошено.

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував змінити порядок розгляду питань порядку денного відповідно до пропозиції голови підкомітету Кишкаря П.М., першими розглянувши питання четверте, п’яте, шосте проекту порядку денного засідання Комітету.

Заперечень не надходило.

  

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту», внесений народними депутатами України Геращенко І.В., Іоновою М.М., Луценко І.С. (реєстр. № 3182  від  25.09.2015).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

        

2. Про проект Закону України «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту та відповіді на нього», внесений народним депутатом України Шухевичем Ю.-Б. Р.            (реєстр. № 3182-1 від 09.10.2015).

Інформує:  перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

                   

         3. Про депутатське звернення народних депутатів України Войціцької В.М., Сотник О.С., Подоляк І.І. про позбавлення народного депутата України         Барни О.С. права брати участь у п’яти пленарних засіданнях Верховної Ради України за "неодноразове порушення етичних норм та Регламенту Верховної Ради України".

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.;

                      заступник голови Комітету Купрієнко О.В.;

                      голова підкомітету Папієв М.М.             

 

         4. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо удосконалення процедури розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України питань про затримання  чи  арешт  суддів», внесений народним депутатом України Логвинським Г.В.                 (реєстр. № 2333а від 10.07.2015).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

  

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо календарного плану роботи сесії Верховної Ради), внесений народним депутатом України Македоном Ю.М. (реєстр. № 3311 від 09.10.2015).

Інформує:  перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

6. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо добровільного зняття депутатської недоторканності», внесений народним депутатом України Левченком Ю.В. (реєстр. № 3205   від  01.10.2015).

Інформує:  перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

7. Про проект Закону України «Про податковий суверенітет України  та офшорні компанії», внесений народним депутатом України Тимошенко Юлією Володимирівною та іншими народними депутатами України (разом – 15 підписів), реєстр. № 4380 від 12.04.2016).

Інформує:  перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

8. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про встановлення парламентського контролю за впровадженням положень нового Закону України «Про державну службу», внесений народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В. та іншими (реєстр. № 3867  від  02.02.2016).

Інформує:  перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

9. Про звернення до Комітету народного депутата України Сотник Олени Сергіївни стосовно розгляду питання її присутності на пленарних засіданнях Верховної Ради України 29 та 30 березня 2016 року (лист №138-42/3.2(105287) від 28.04.2016).

Інформує:  перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

10. Про заяву народного депутата України Немировського А.В.  про обрання  його членом Комітету з питань запобігання і протидії корупції.

Інформує:  перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

11. Різне.

 

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та «в цілому» голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

 

1, 2. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту», внесений народними депутатами України Геращенко І.В., Іоновою М.М., Луценко І.С. (реєстр. № 3182  від  25.09.2015) та про проект Закону України «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту та відповіді на нього», внесений народним депутатом України                   Шухевичем Ю.-Б. Р. (реєстр. № 3182-1 від 09.10.2015).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. надав слово народному депутату України Шухевичу Ю.-Б.Р. для аргументації необхідності внесення запропонованих у законопроекті змін до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту та відповіді на нього (стенограма додається).

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Войцеховська С.М., Лубінець Д.В., Купрієнко О.В., Пинзеник П.В. (стенограма додається).

 

Під час обговорення було зазначено, що альтернативний законопроект «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту та відповіді на нього», внесений народним депутатом України Шухевичем Ю.-Б.Р. (реєстр. № 3182-1 від 09.10.2015), містить положення як про розміщення тексту депутатських запитів, так і про розміщення відповідей на ці запити, отже запропоновано рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту», внесений народними депутатами України Геращенко І.В., Іоновою М.М., Луценко І.С. (реєстр. № 3182  від  25.09.2015), взявши за основу проект Закону України, внесений народним депутатом України Шухевичем Ю.-Б.Р. (реєстр. № 3182-1 від 09.10.2015) (стенограма додається).

 

Народним депутатом України  - членом Комітету Папієвим М.М. внесено пропозицію підтримати проект рішення Комітету щодо рекомендації Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту (реєстр. №3182-1) прийняти його «за основу», а за результатами повторного другого читання законопроекту (реєстр. № 1591), яким також регулюється питання розміщення тексту депутатського запиту та відповіді на нього на офіційному веб-сайті, пропонувати Верховній Раді України подальший розгляд законопроекту (реєстр. №3182-1) (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 6, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок щодо проекту Закону України «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту та відповіді на нього», внесений народним депутатом України                     Шухевичем Ю.-Б.Р.  (реєстр. № 3182-1  від  09.10.2015)  (додається) . 

2. Рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні прийняти його за основу.

3. Співдоповідачем від Комітету при розгляді питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника Голови Комітету.

 

Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок щодо проекту Закону України  «Про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту», внесений народними депутатами  України  Геращенко І.В., Іоновою М.М., Луценко І.С. (реєстр. № 3182  від 25.09.2015)  (додається) . 

2. Рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні відхилити його.

3. Співдоповідачем від Комітету при розгляді питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника Голови Комітету.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про депутатське звернення народних депутатів України Войціцької В.М., Сотник О.С., Подоляк І.І. про позбавлення народного депутата України Барни О.С. права брати участь у п’яти пленарних засіданнях Верховної Ради України за "неодноразове порушення етичних норм та Регламенту Верховної Ради України".

 

Голова підкомітету Папієв М.М. поінформував членів Комітету про виконання рішення Комітету по розгляду депутатського звернення народних депутатів України Войціцької В.М., Сотник О.С., Подоляк І.І. підкомітетом з питань депутатської етики (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету                    Пинзеник П.В. надав слово народному депутату України Войціцькій В.М. для інформування по суті депутатського звернення (стенограма додається).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Лубінець Д.В., Войцеховська С.М., Папієв М.М., Купрієнко О.В., Кишкар П.М., Арешонков В.Ю. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 4, «проти» - 0, «утримались» - 3  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1.                 Інформацію Комітету взяти до відома.

2.                 Звернути увагу народного депутата України Барни О.С. на неприпустимість дій, заяв та вчинків, що компрометують його самого, виборців, Верховну Раду України, державу, та на необхідність неухильного дотримання при виконанні своїх повноважень вимог Конституції України, Закону України «Про статус народного депутата України», Регламенту Верховної Ради України та інших законів України, додержання присяги народного депутата України, загальновизнаних норм моралі, завжди зберігати власну гідність, поважати честь і гідність інших народних депутатів України, службових та посадових осіб і громадян.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо удосконалення процедури розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України питань про затримання  чи  арешт  суддів», внесений народним депутатом України Логвинським Г.В.  реєстр. № 2333а від 10.07.2015).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Кишкар П.М., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Папієв М.М. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 5, «проти» - 2, «утримались» - 0 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Комітету на проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо удосконалення процедури розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України питань про затримання чи арешт суддів, внесений народним депутатом України   Логвинським Г.В. (реєстр. №2333а).

2. Рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні відхилити його.

3. Співдоповідачем від Комітету при розгляді питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника Голови Комітету.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо календарного плану роботи сесії Верховної Ради), внесений народним депутатом України Македоном Ю.М. (реєстр.                  № 3311 від 09.10.2015).

 

Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок щодо проекту Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо календарного плану роботи сесії Верховної Ради), внесеного народним депутатом України Македоном Ю.М. (реєстр. № 3311 від 09.10.2015). 

2. Рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні відхилити його.

3. Співдоповідачем від Комітету при розгляді питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника Голови Комітету.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо добровільного зняття депутатської недоторканності», внесений народним депутатом України Левченком Ю.В. (реєстр. № 3205   від  01.10.2015).

 

Голосували: «за» - 6, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Комітету на проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо добровільного зняття депутатської недоторканності», внесений народним депутатом України Левченком Ю.В. (реєстр. № 3205 від  01.10.2015).

2. Рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні  відхилити його.

3.  Співдоповідачем від Комітету при розгляді питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника Голови Комітету.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України «Про податковий суверенітет України  та офшорні компанії», внесений народним депутатом України Тимошенко Юлією Володимирівною та іншими народними депутатами України (разом – 15 підписів), реєстр. № 4380 від 12.04.2016).

 

Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про податковий суверенітет України та офшорні компанії»,  внесений народним депутатом України Тимошенко Юлією Володимирівною та іншими народними депутатами України (разом – 15 підписів) (реєстр. № 4380), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, і направити його Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Закону.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про встановлення парламентського контролю за впровадженням положень нового Закону України «Про державну службу», внесений народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В. та іншими (реєстр. № 3867  від  02.02.2016).

 

Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Постанови Верховної Ради України «Про встановлення парламентського контролю за впровадженням положень нового Закону України «Про державну службу», внесений народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В. та іншими (реєстр. № 3867  від  02.02.2016), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, і направити його Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Закону.

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про звернення до Комітету народного депутата України Сотник Олени Сергіївни стосовно розгляду питання її присутності на пленарних засіданнях Верховної Ради України 29 та 30 березня 2016 року (лист №138-42/3.2(105287) від 28.04.2016).

 

В обговорення питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Лубінець Д.В., Кишкар П.М., Папієв М.М., Купрієнко О.В. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про звернення до Комітету народного депутата України Сотник Олени Сергіївни (лист № 138-42/3.2(105287) від 28.04.2016) взяти до відома.

2. Дні пленарних засідань Верховної Ради України 29 та 30 березня 2016 року (вівторок, середа), вважати такими, в які народний депутат України               Сотник О.С. була присутня та брала участь в пленарних засіданнях Верховної Ради України,  і їй може бути нарахована заробітна плата за ці дні.

3. Рішення Комітету надіслати народному депутату України                  Сотник О.С. в порядку інформації та Апарату Верховної Ради України для організації виконання.

 

10. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про заяву народного депутата України Немировського А.В.  про обрання  його членом Комітету з питань запобігання і протидії корупції.

 

Голосували: «за» - 2, «проти» - 0, «утримались» - 5 (рішення не прийнято).

 

Рішення не прийнято.

 

11. Різне.

Народними депутатами України – членами Комітету Папієвим М.М. та Купрієнком О.В. було запропоновано обговорити питання щодо порушень Регламенту Верховної Ради України під час розгляду законопроектів у залі засідань Верховної Ради України, зокрема, щодо законопроекту (реєстр. № 4469), а під час обговорення вони наголосили на необхідності підтримувати ініціативи членів Комітету, які стосуються контрольної функції Комітету, внесені  в межах його предмета відання, зокрема, реагувати на всі порушення Регламенту Верховної Ради України в залі засідань Верховної Ради України під час розгляду законопроектів (стенограма додається).  

Секретар Комітету Лубінець Д.В. та голова підкомітету Кишкар П.М. порушили питання необхідності прискорення розгляду Верховною Радою України проекту Постанови Верховної Ради України «Про вихід Верховної Ради України із засновників редакції журналу "Віче"» (реєстр. № 4009), підтриманої Комітетом.

Зокрема,  секретар Комітету Лубінець Д.В. поінформував членів Комітету, що він особисто запрошував на це засідання керівника юридичного відділу Управління справами Апарату Верховної Ради України для надання пояснень, чому не було розроблено порядок реорганізації журналу «Віче», проте він не прийшов. Таке ставлення відповідальних працівників Апарату Верховної Ради України до рішень Комітету та до своїх посадових обов’язків є неприпустимим і вимагає відповідної реакції з боку Комітету. Можливо, необхідно ще раз заслухати це питання.  Пропозицію підтримали всі присутні народні депутати України – члени Комітету (стенограма додається).

Голова підкомітету Кишкар П.М. підкреслив, що необхідно наполягати на прискоренні розгляду проекту Постанови про вихід Верховної Ради України із засновників редакції журналу «Віче» (реєстр. № 4009), і звернувся до першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. із пропозицією під час Погоджувальної ради ще раз нагадати головуючому про зазначений проект Постанови Верховної Ради України. Таку пропозицію підтримали всі присутні народні депутати України – члени Комітету (стенограма додається).

 

 

 

 

 

 

 

Перший заступник 

голови Комітету                                                                        П.В.ПИНЗЕНИК

 

Секретар  Комітету                                                                   Д.В.ЛУБІНЕЦЬ