13 квітня 2016 року (Протокол № 49)

13 квітня 2016, 08:54

 

 

 

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

                                                                                                                                                                                  № 49

                                                                                      13 квітня 2016

                                                                                                                                вул. Банкова, 6-8, кімн. 418, 13 год. 20 хв. 

 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В.,                Лубінець Д.В., Войцеховська С.М., Єфремова І.О., Кишкар П.М.,  Папієв М.М.

 

Відсутній член Комітету: Бондар В.В.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: завідувач секретаріату Нехоца М.В., заступники завідувача секретаріату Вауліна І.І., Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Нижник К.А.,                          Олексійчук О.М., Поліщук І.В., Літусова-Пономаренко О.В.

 

Присутні:

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Войцеховської С.М., Єфремової І.О., Лубінця Д.В., Папієва М.М.

 

Ведеться стенографування.

Ведеться аудіозапис засідання.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету                Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який складається з трьох основних питань, одного додаткового та питання «Різне».

        

Голова підкомітету Папієв М.М. запропонував також розглянути листа народного депутата України Шухевича Ю.-Б.Р.

         Зважаючи на те, що зазначене питання не підготовлено для розгляду на цьому засіданні Комітету, пропозиція не знайшла підтримки.

        

         Заступник голови Комітету Купрієнко О.В., керуючись положеннями пункту 1 частини другої статті 39 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», запропонував внести до порядку денного засідання Комітету питання про проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників  голови,  секретаря  та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації", внесений народним депутатом України Ляшком О.В. (реєстр. № 4238 від 16.03.2016), який було обговорено на минулому засіданні Комітету.

Інших пропозицій та заперечень не надходило.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про заяву народного депутата України Бригинця О.М.  про обрання його членом Комітету з питань національної безпеки і оборони.

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.;

                                голова підкомітету Кишкар П.М.

 

2. Про депутатське звернення народних депутатів України Войціцької В.М., Сотник О.С., Подоляк І.І. про позбавлення народного депутата України         Барни О.С. права брати участь у п’яти пленарних засіданнях Верховної Ради України за "неодноразове порушення етичних норм та Регламенту Верховної Ради України".

Інформують:  перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.;

                       заступник голови Комітету Купрієнко О.В.;

                       голова підкомітету Папієв М.М.

 

         3. Пропозиції народних депутатів України - членів Комітету про зміни до Регламенту Верховної Ради України.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

         4. Про звернення народного депутата України Кишкаря П.М. (від 30.03.2016 № 804(75858)) стосовно реалізації передбаченого статтями 32, 35 Закону України «Про статус народного депутата України» права на отримання компенсації вартості оренди житла або винайму готельного номера.

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.;

                       заступник голови Комітету Арешонков В.Ю.;

                       голова підкомітету Єфремова І.О.

  

5. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників  голови,  секретаря  та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації", внесений народним депутатом України Ляшком О.В.  (реєстр. № 4238 від 16.03.2016).

Інформує: заступник голови Комітету Купрієнко О.В.

 

6. Різне.

 

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та «в цілому» (з урахуванням пропозиції заступника голови Комітету Купрієнка О.В.) голосували: «за» - 8 (одноголосно).

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про заяву народного депутата України – члена депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» Бригинця О.М.  про обрання його членом Комітету з питань національної безпеки і оборони.

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Войцеховська С.М., Папієв М.М., Купрієнко О.В. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 7, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати заяву народного депутата України Бригинця О.М. і, згідно з пунктом 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету.

 

Заступник голови Комітету Арешонков В.Ю. та секретар Комітету   Лубінець Д.В. звернулись до присутніх народних депутатів України – членів Комітету з повідомленням про те, що на 14 год. 00 хв. заплановано  засідання депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА», на якому вони мають бути присутніми, та запропонували провести розгляд питань порядку денного засідання Комітету до 13 год. 40 хв. (стенограма додається).

Заперечень не надходило.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про депутатське звернення народних депутатів України Войціцької В.М., Сотник О.С., Подоляк І.І. про позбавлення народного депутата України  Барни О.С. права брати участь у п’яти пленарних засіданнях Верховної Ради України за "неодноразове порушення етичних норм та Регламенту Верховної Ради України".

 

Зокрема, перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. зачитав листа народного депутата України Барни О.С. до Комітету щодо підстав, з  яких він не братиме участь в засіданні Комітету, а також поінформував про особисту телефонну розмову з народним депутатом України Войціцькою В.М. та про її прохання перенести розгляд її та інших народних депутатів України звернення на наступне засідання Комітету. Натомість, народні депутати України – члени Комітету одностайно вирішили обговорити зазначене питання без ініціаторів звернення, яких було запрошено на засідання Комітету (стенограма додається).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Войцеховська С.М., Єфремова І.О., Кишкар П.М. (стенограма додається).   

 

За результатами обговорення внесено дві пропозиції:

перша - ухвалити рішення, проект якого запропонований для розгляду на засіданні Комітету;

друга – перенести розгляд питання і доручити підкомітету з питань депутатської етики (голова підкомітету Папієв М.М.) вивчити зазначене питання та підготувати його до розгляду на наступному засіданні Комітету.

 

За пропозицією заступника голови Комітету Купрієнка О.В. та голови підкомітету Папієва М.М. щодо підтримки другої пропозиції, перша пропозиція не ставилась на голосування (стенограма додається).  

 

Голосували за другу пропозицію: «за» - 5, «проти» - 0, «утримались» - 3 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Перенести розгляд питання і доручити підкомітету з питань депутатської етики (голова підкомітету Папієв М.М.) вивчити зазначене питання та підготувати його до розгляду на наступному засіданні Комітету.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував змінити порядок розгляду питань порядку денного засідання Комітету та наступним розглянути питання про звернення народного депутата України Кишкаря П.М. (стенограма додається).

Заперечень не надходило.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про звернення народного депутата України Кишкаря П.М. (від 30.03.2016 № 804(75858)) стосовно реалізації передбаченого статтями 32, 35 Закону України «Про статус народного депутата України» права на отримання компенсації вартості оренди житла або винайму готельного номера.

 

Голосували: «за» - 7, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Комітету про звернення народного депутата України Кишкаря П.М. взяти до відома.

2. Звернути увагу Апарату Верховної Ради України, що ані положення статті 35 Закону України «Про статус народного депутата України», ані  порядок видачі народним депутатам України коштів для компенсації вартості житла або винайму готельного номера не передбачають щомісячного та щорічного повторного подання народним депутатом України заяви та інших документів, необхідних для отримання ним компенсації вартості оренди житла або винайму готельного номера.

3. Апарату Верховної Ради України продовжити видачу коштів народному депутату України Кишкарю П.М. для компенсації вартості оренди житла, починаючи з лютого місяця 2016 року, в якому припинено їх видачу.

4. Рішення та інформацію Комітету надіслати Апарату Верховної Ради України для організації виконання.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про пропозицію щодо внесення зміни до              статті 60 Регламенту Верховної Ради України (питання  врегулювання  статусу  працівників секретаріатів депутатських фракцій (депутатських  груп)  у  Верховній  Раді  України)  та про пропозиції щодо змін до Регламенту Верховної Ради України, викладені в таблиці, за результатами опрацювання Рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України.

 

Голосували: «за» - 8 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати пропозицію народних депутатів України – членів Комітету  про внесення зміни до статті 60 Регламенту Верховної Ради України щодо визначення випадку строкового призначення на посаду державної служби та, відповідно до положень частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України»,  внести на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України – членами Комітету проект Закону України «Про внесення зміни до статті 60 Регламенту Верховної Ради України».

 2. Рекомендувати Верховній Раді України включити проект Закону України «Про внесення зміни до статті 60 Регламенту Верховної Ради України» до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання та за наслідками розгляду прийняти його за основу та в цілому.

3. Визначити доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання першого заступника голови Комітету  Пинзеника П.В.

 

О 13 год. 55 хв. зал засідань Комітету залишили заступник голови Комітету Арешонков В.Ю. та секретар Комітету Лубінець Д.В., загальна кількість присутніх – 6 (шість) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. привернув увагу народних депутатів України – членів Комітету до таблиці пропозицій змін до Регламенту Верховної Ради України та інформації з цього питання, які містяться в матеріалах засідання Комітету, та запропонував з метою залучення народних депутатів України до виконання заходів, передбачених Постановою Верховної Ради України «Про заходи з реалізації рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України» від 17.03.2016 № 1035-VIII, надіслати відповідні листи керівникам депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, а зазначені пропозиції (у формі таблиці) надіслати на адреси електронної пошти на поштовому сервері Верховної Ради України депутатським фракціям (депутатським групам) у Верховній Раді України для погодження та підготовки пропозицій, які, відповідно до пункту 4 цієї Постанови, будуть узагальнені Комітетом та внесені на розгляд Верховної Ради України.  

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію заступника голови Комітету Купрієнка О.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників  голови,  секретаря  та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації", внесений народним депутатом України Ляшком О.В.  (реєстр. № 4238 від 16.03.2016), який було обговорено на попередньому засіданні Комітету, та про причини, з яких суб’єктом права законодавчої ініціативи не було усунуто недоліки, зазначені у висновку Комітету на цей проект постанови.

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голів, секретаря, членів комітетів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації», внесений народним депутатом України Ляшком О.В. (реєстр. № 4238 від 16.03.2016), та звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією, керуючись частиною першою та відповідно до пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, повернути даний проект Постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

6. Різне.

Перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. повідомив народних депутатів України – членів Комітету про те, що згідно з графіком особистого прийому громадян головами комітетів Верховної Ради України, 19 квітня ц.р. Комітетом має бути в черговий раз проведено особистий прийом громадян та запропонував доручити провести цей прийом заступнику голови Комітету Купрієнку О.В.

Заперечень не надходило.

 

Також головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету, що наступне засідання Комітету за розкладом має відбутись 20 квітня ц.р., водночас, цього ж дня Апаратом Верховної Ради України заплановано Круглий стіл на тему: «Удосконалення роботи Верховної Ради України: європейські стандарти та шляхи забезпечення довіри суспільства до українського парламенту», що проводиться за підтримки Представництва Фонду Фрідріха Науманна «За Свободу» в Україні, на який запрошено також і Комітет. Тому участь в цьому заході та виступ з доповіддю пропонується доручити голові підкомітету  Папієву М.М.

Заперечень на надходило.

 

 

 

 

 

 

 

 

Перший заступник 

голови Комітету                                                                        П.В.ПИНЗЕНИК

 

Секретар  Комітету                                                                   Д.В.ЛУБІНЕЦЬ