11 лютого 2015 року (Протокол №8)

13 лютого 2015, 17:14

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ

ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

 

11       лютого               15

 

вул. Банкова, 6-8, 

кімн. 418, 15-00 год. 

 

 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Лубінець Д.В., Єфремова І.О., Войцеховська С.М., Папієв М.М., Шлемко Д.В., Купрієнко О.В. (присутній з 15.20 год.)

Відсутній: Бондар В.В., Кишкар П.М.

 

Присутні запрошені на Комітет: перший заступник Керуючого справами Апарату Верховної Ради України Гаман М.В., заступник Керуючого справами Апарату Верховної Ради України – завідувач відділу бухгалтерського обліку, фінансів, планування та контролю Совенко О.М., керівник Управління адміністративними будинками Денисов Е.М.

 

Присутні: представник Управління взаємодії з Верховною Радою України Секретаріату Кабінету Міністрів України Попенюк О.В., координатор моніторингового комітету «Відкрито» Нейтер Роман, координатор Програми USAID РАДА Парасюк І.Л., старший консультант Програми USAID РАДА Крижанівський В.П., фотокореспондент Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України Лутчак В.В., шеф-редактор «Євроньюс» Сахно Б.М.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про внесення змін до предметів відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання (Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин, Комітет з питань науки і освіти, Комітет з питань європейської інтеграції, Комітет у закордонних справах, Комітет з питань інформатизації та зв’язку, Комітет з питань транспорту, Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань приватизації).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

2. Про проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України за вчинення корупційного правопорушення", внесений народним депутатом України Лопушанським А.Я. (реєстр. № 1057 від 27.11.2014).

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

голова підкомітету Войцеховська С.М.,

голова підкомітету Шлемко Д.В.

3. Про проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підлягання призиву на військову службу або збори  народних депутатів України", внесений народними депутатами України Вінником І.Ю., Пашинським С.В. та іншими (реєстр. № 1771 від 15.01.2015).

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

голова підкомітету Войцеховська С.М.

4. Про проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (щодо мобілізації народних депутатів України), внесений народним депутатом України  Ничипоренком В.М. (реєстр. № 1771-1 від 26.01.2015).

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

голова підкомітету Войцеховська С.М.

5. Про проект Закону України "Про внесення змін до статті 3 Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо надання депутатам права перебувати на військовій службі під час дії особливого періоду), внесений народним депутатом України Білецьким А.Є. (реєстр. № 1780 від 16.01.2015).

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

голова підкомітету Войцеховська С.М.

6. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання" щодо заміщення вакантної посади  заступника голови Комітету з питань економічної політики", внесений народним депутатом України Березюком О.Р. (реєстр. № 1494 від 17.12.2014).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

7. Про заяву народного депутата України Бабія Ю.Ю. про обрання його членом Комітету з питань податкової та митної політики.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

8. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування протиправних дій керівництва антитерористичної операції, що дискредитують українську армію та призвели до загибелі та захоплення в полон бійців, які захищали територію Донецького аеропорту", внесений народним депутатом України  Капліним С.М. (реєстр. № 1815 від 22.01.2015).

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

голова підкомітету Шлемко Д.В.

9. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про звільнення Петренка П.Д. з посади Міністра юстиції України", внесений народним депутатом України Скориком М. Л. (реєстр. № 1520 від 19.12.2014).

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

голова підкомітету Шлемко Д.В.

10. Про проект Закону України "Про внесення зміни до статті 15-3 Закону України "Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами" щодо заборони продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових у приміщеннях будівель Верховної Ради України", внесений народним депутатом України Рабіновичем В.З. (реєстр. № 1770 від 15.01.2015).

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

голова підкомітету Шлемко Д.В.

11. Про звіт Апарату Верховної Ради України про використання бюджетних коштів, затверджених Законом України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" за 9 місяців 2014 року.

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

перший заступник Керуючого справами Гаман М.В.,

заступник Керуючого справами – завідувач відділу

бухгалтерського обліку, фінансів, планування та контролю

Управління справами Совенко О.М.  

12. Про проект розкладу засідань Комітету у березні 2015 року.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

13. Про заяву народних депутатів України Луценка І.В., Соболєва Є.В., Парасюка В.З. та інших щодо порушення Регламенту Верховної Ради України при голосуванні Постанови Верховної Ради України про надання згоди на призначення Президентом України Шокіна В.М. на посаду Генерального прокурора України.

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

голова підкомітету Шлемко Д.В.

14. Різне.

За прийняття порядку денного засідання Комітету «в цілому» голосували: «за» - 7 (одноголосно).

 

Ведеться стенограма засідання Комітету.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України за вчинення корупційного правопорушення", внесений народним депутатом України Лопушанським А.Я. (реєстр. № 1057 від 27.11.2014).

 

Секретар Комітету Лубінець Д.В. запропонував перенести розгляд цього законопроекту на наступне засідання Комітету та розглядати його в присутності суб’єкта права законодавчої ініціативи народного депутата України Лопушанського А.Я., який був запрошений сьогодні на засідання, проте не прийшов

Пропозиція підтримана всіма народними депутатами України – членами Комітету.

 

Пропозиція перенести на наступне засідання Комітету розгляд законопроектів (реєстр. № 1771, № 1771-1) та зняти з розгляду законопроект (реєстр. № 1780) була підтримана всіма народними депутатами України – членами Комітету

 

 

СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання" щодо заміщення вакантної посади  заступника голови Комітету з питань економічної політики", внесений народним депутатом України Березюком О.Р. (реєстр. № 1494 від 17.12.2014).

 

Голосували: «за» - 7, «проти» - 1, «утримався» - 0 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України, внесений народним депутатом України Березюком О.Р. (реєстр. № 1494 від 17.12.2014) (додається).

2. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання» щодо заміщення вакантної посади заступника голови Комітету з питань економічної політики», внесений народним депутатом України  Березюком О.Р. (реєстр. № 1494) з урахуванням зауважень Комітету та визначитись щодо нього шляхом голосування.

3. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити першого заступника голови Комітету.

 

 

СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про заяву народного депутата України Бабія Ю.Ю. про обрання його членом Комітету з питань податкової та митної політики.

 

Голосували: «за» - 8 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати заяву народного депутата України Бабія Ю.Ю. і, згідно з пунктом 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» та рекомендувати Верховній Раді України розглянути його.

2. Проект Постанови подати на реєстрацію після розгляду Верховною Радою України проекту Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 2041).

3. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету.

 

 

СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування протиправних дій керівництва антитерористичної операції, що дискредитують українську армію та призвели до загибелі та захоплення в полон бійців, які захищали територію Донецького аеропорту", внесений народним депутатом України  Капліним С.М. (реєстр. № 1815 від 22.01.2015).

 

Голосували: «за» - 8 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови  Верховної Ради України, внесений народним депутатом України  Капліним С.М. (реєстр. № 1815 від 22.01.2015) (додається).

2. Звернутись до Голови Верховної Ради України, відповідно до частини першої, пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, з пропозицією повернути зазначений проект Постанови (реєстр. № 1815) суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

 

СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про звільнення Петренка П.Д. з посади Міністра юстиції України", внесений народним депутатом України Скориком М. Л. (реєстр. № 1520 від 19.12.2014).

 

Голосували: «за» - 8  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок (додається) на відповідність оформлення та реєстрації проекту Постанови Верховної Ради України «Про звільнення Петренка П.Д. з посади Міністра юстиції України», внесеного народним депутатом України Скориком М.Л. (реєстр. № 1520 від 19.12.2014), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, направити його Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Постанови.

 

 

СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України "Про внесення зміни до статті 15-3 Закону України "Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами" щодо заборони продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових у приміщеннях будівель Верховної Ради України", внесений народним депутатом України Рабіновичем В.З. (реєстр. № 1770 від 15.01.2015).

 

Голосували: «за» - 7, «проти» - 1, «утримався» - 0 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Ухвалити висновок (додається) на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами» щодо заборони продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових у приміщеннях будівель Верховної Ради України», внесеного народним депутатом України Рабіновичем В.З. (реєстр. № 1770 від 15.01.2015), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів та рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Закону, під час розгляду проекту Закону розглянути зауваження Комітету, а також визначитись щодо заборони продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових у приміщеннях будівель Верховної Ради України на даний час, враховуючи фінансовий стан та обґрунтування, викладені у листі Керівника Апарату Верховної Ради України Зайчука В.О. від 28 січня 2015 року № 15/11-183(16921). 

 

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Керуючого справами Апарату Верховної Ради України – завідувача відділу бухгалтерського обліку, фінансів, планування та контролю Совенко О.М. про звіт Апарату Верховної Ради України про використання бюджетних коштів, затверджених Законом України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" за 9 місяців 2014 року.

 

З урахуванням висловленої під час обговорення пропозиції голосували: «за» - 8  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про звіт Апарату Верховної Ради України про використання бюджетних коштів, затверджених Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» за 9 місяців 2014 року взяти до відома, а звіт вважати не достатньо деталізованим.

2. Апарату Верховної Ради України при підготовці для подання Комітету звіту Апарату Верховної Ради України про використання бюджетних коштів, затверджених Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (за 2014 рік) та проекту кошторису Верховної Ради України на 2015 рік:

- врахувати зауваження та пропозиції, висловлені народними депутатами України – членами Комітету під час розгляду звіту;

- надати Комітету деталізований звіт про використання бюджетних коштів, затверджених Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» на здійснення повноважень Верховної Ради України (за 2014 рік) з поясненням конкретних результатів, досягнутих при реалізації бюджетних програм та детальною інформацією щодо конкретного виконання запланованих завдань, у тому числі з урахуванням здійснених перерозподілів коштів за бюджетними програмами.

 

 

СЛУХАЛИ: Пропозицію голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про внесення зміни до предмета відання Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, а саме, щодо виключення з предмета відання цього Комітету державного регулювання прикладних наукових досліджень в аграрній сфері.

 

Голосували: «за» - 8 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Підтримати пропозицію Комітету з питань науки і освіти, а саме в абзаці третьому пункту 1 додатка до Постанови Верховної Ради України «Про  перелік, кількісний  склад  і  предмети  відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання» від 4 грудня 2014 року № 22-VIII слова «та прикладних наукових досліджень в аграрній сфері» виключити.

 

 

СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект розкладу засідань Комітету у березні 2015 року.

 

Голосували: «за» - 8 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити розклад засідань Комітету на період з 2 по 27 березня 2015 року (додається).

 

 

СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про заяву народних депутатів України Луценка І.В., Соболєва Є.В., Парасюка В.З. та інших щодо порушення Регламенту Верховної Ради України при голосуванні Постанови Верховної Ради України про надання згоди на призначення Президентом України Шокіна В.М. на посаду Генерального прокурора України.

 

Голосували: «за» - 7, «проти» - 1, «утримався» - 0 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Заяву народних депутатів України Луценка І.В., Соболєва Є.В., Парасюка В.З. та інших щодо порушення Регламенту Верховної Ради України при голосуванні Постанови Верховної Ради України про надання згоди на призначення Президентом України Шокіна В.М. на посаду Генерального прокурора України взяти до відома.

2. Погодити лист від Комітету щодо розгляду заяви народних депутатів України Луценка І.В., Соболєва Є.В.,  Парасюка В.З. та інших і направити його Голові Верховної Ради України (додається).

 

Різне. Відбулося обговорення підготовки питання про недотримання  вимог Регламенту Верховної Ради України під час проведення пленарних засідань Верховної Ради України, а також про підготовку до круглого столу, запланованого Комітетом на 18 лютого 2015 року.