Звіт Комітету за період роботи восьмої сесії Верховної Ради України четвертого скликання (вересень 2005 року - січень 2006 року)

06 лютого 2006, 16:21

                                                                                                    

 

За період роботи восьмої сесії Верховної Ради України  проведено 10 засідань Комітету, на яких розглянуто 124  питання порядку денного. Переважна більшість з цих питань пов’язана з підготовкою проектів законодавчих актів на розгляд Верховної Ради України,  дотриманням народними депутатами України вимог Конституції України, Регламенту Верховної Ради України, Закону України “Про статус народного депутата України”, вирішенням питань організації роботи Верховної Ради України, контролем за виконанням Апаратом Верховної Ради України функцій щодо забезпечення діяльності народних депутатів України та Верховної Ради України в цілому.

           Комітет працював відповідно до затвердженого плану роботи та на виконання доручень керівництва Верховної Ради України.

           Продовжувалась робота  над новою редакцією Закону України «Про комітети Верховної Ради України», що був поданий за рішенням Комітету на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України Матвєєвим В.Г., Ковалем В.С. та іншими (реєстр. № 7613). Постановою Верховної Ради України від 1 листопада 2005 року № 3029-IV зазначений проект закону  прийнятий за основу.

           Слід підкреслити, що  при підготовці до першого читання проект Закону був розглянутий у комітетах і фракціях, від них надійшло 263 пропозиції та зауваження, з яких переважна більшість Комітетом врахована, і він був проголосований у першому читанні конституційною більшістю голосів.

            Підготовлений Комітетом разом з Головним  юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України до другого читання цей проект Закону 22 грудня 2005 року  прийнято парламентом у другому читанні і в цілому як закон. 13 січня 2006 року даний законопроект підписаний Президентом України та набрав чинності.

Крім цього, за  дорученням  Голови  Верховної Ради України Литвина В.М. від  27 жовтня 2005 р. Комітетом були розглянуті пропозиції Президента України до Закону України “Про внесення змін до статті 20 Закону України “Про статус народного депутата України”, прийнятого 6 жовтня 2005 року (№2970-IV). Враховуючи те, що законодавчі норми повернутого Президентом України Закону відповідають правовій позиції та Рішенню Конституційного Суду України № 8-рп/2005 (справа № 1-21/2005 про рівень пенсії і щомісячного довічного грошового утримання), а також те, що зазначений Закон був прийнятий  Верховною Радою України 6 жовтня 2005 року конституційною більшістю голосів народних депутатів України (309), важливість та невідкладність правових питань, що врегульовуються Законом, Комітет прийняв  рішення  внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про  повторне прийняття Закону без урахування пропозицій Президента України.

      Але 1 грудня 2005 року Верховною Радою України пропозиції Президента України були підтримані і Комітет здійснив відповідне оформлення Закону для направлення на підпис Голові Верховної Ради України. 21 грудня 2005 року Закон підписаний Президентом України.

           Поряд з цим,  Комітетом розглянуто проект Закону України  «Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про статус народного депутата України», Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо розгляду депутатського звернення), внесений народними депутатами України Оніщуком М.В., Слабенком С.І.,  Сіренком В.Ф. та Кармазіним Ю.А. (реєстр. № 3159-1 від 01.07.2005 р. на заміну раніше поданого від 03.03.2005р.). Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України   включити зазначений проект закону  до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України і прийняття його за основу за результатами розгляду у першому читанні відповідно до вимог частин 1,2 статті 6.3.3 та пункту 4 частини 1 статті 6.5.4  Регламенту Верховної Ради України.

Значний обсяг роботи було виконано у зв’язку з  розглядом проектів постанов Верховної Ради України про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо порядку запису на виступ, визначення черговості виступів та порядку надання слова для виступів на пленарному засіданні Верховної Ради України) та на відповідність вимогам Регламенту, загалом 12 законопроектів. Одночасно розглянуто проект Реґламенту Верховної Ради України (реєстр. № 1039-3), який Комітет пропонує Верховній Раді України відхилити як неприйнятний.

Комітетом також розглянуто  доручення Голови Верховної Ради України Литвина В.М. стосовно підготовки узгодженого  проекту Постанови Верховної Ради України “Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо вдосконалення процедури запису на виступ та надання слова при обговоренні питань порядку денного)”. Комітет зазначив, що це доручення зумовлено тим, що на пленарному засіданні Верховної Ради України 4 жовтня 2005 року було розглянуто 7 проектів постанов Верховної Ради України про внесення змін до ст. 3.3.4 Регламенту Верховної Ради України (щодо черговості виступів) (реєстр. №№ 5484, 5484-1, 5484-2,  5484-3, 5484-4, 5484-5, 6422), але жодний із перерахованих проектів постанов не був підтриманий Верховною Радою України.

Підготовлений і внесений народним депутатом України Сасом  С.В. на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до  статей 3.3.1, 3.3.4, 3.4.2  Регламенту Верховної Ради України» (реєстр. № 8496 від  13. 12. 2005 р. ) Комітет  рішенням від 14 грудня 2005 року рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу і в цілому.

            Комітетом  доопрацьовано для  розгляду Верховною Радою України у другому читанні  проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про Почесну грамоту та Грамоту Верховної Ради України», внесений народними депутатами України – членами Комітету з питань Реґламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України  Матвєєвим В.Г., Сасом С.В., Ковалем В.С. та іншими (реєстр. № 6543). За результатами розгляду парламентом Постанова Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про Почесну грамоту та Грамоту Верховної Ради України» прийнята у другому читанні та в цілому 15 грудня 2005 року.

            За дорученням Голови Верховної Ради України Литвина В.М. Комітетом розглянутий  проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Положення про помічника-консультанта народного депутата України», внесений народним депутатом України Франчуком А.Р. (реєстр. № 7729 від 25.06.2005 р.). Комітетом рекомендовано Верховній Раді України не включати зазначений проект постанови до порядку денного восьмої сесії, а у разі такого включення, відхилити за результатами розгляду у першому читанні відповідно до вимог частин 1,2 статті 6.3.3 та пункту 1 частини 1 статті 6.5.4 Регламенту Верховної Ради України.

 Комітетом  також було розглянуто пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін і доповнень до Кримінально-процесуального кодексу України», прийнятого Верховною Радою України 21 червня 2005 року (реєстр. № 7540). За результатами розгляду відповідно до положень частини 1 статті 6.3.1 Регламенту Верховної Ради України надіслано Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який визначено головним з підготовки висновку для повторного розгляду Верховною Радою України зазначеного Закону України, висновок Комітету на пропозиції Президента України для урахування у подальшій роботі над ним. Закон скасовано 04.10.2005 р.  Верховною Радою України.    

            Крім цього, на доручення Голови Верховної Ради України розглянуто 157 листів та надіслано відповіді на звернення народних депутатів України, виборців  щодо питань здійснення повноважень народними депутатами, роботи помічників-консультантів народних депутатів України тощо.

Протягом восьмої сесії на розгляд Комітету та Верховної Ради України готувалися  питання про дострокове припинення повноважень народних депутатів України згідно поданих заяв. Зокрема, на засіданні Комітету 7 вересня і 5 жовтня  2005 р. (протоколи № 100 і  № 102) були розглянуті заяви  народних депутатів: Артеменка Ю.А., Балоги В.О., Бойка В.О.,  Бондарчука С.В., Гурвіца Е.Й., Морозова О.В., Олійника П.М., Павлюка М.П., Порошенка П.О., Стецьківа Т.С., Тарасюка І.Г., Терьохіна С.А., Тополова В.С., Шевченка В.Ф., Стойка І.М.,  Сидоренка М.Я., Буца Б.Е., Качура П.С., Головатого С.П., Сташевського С.Г. і були прийняті відповідні постанови Верховної Ради України. Прийнято Постанову Верховної Ради України “Про дострокове припинення повноважень народного депутата України  Кураса І.Ф. у зв’язку із смертю”.

На  засіданні Комітету неодноразово розглядалися питання про недотримання народними депутатами України Бойком Ю.А., Гринівим І.О., Катеринчуком М.Д. та іншими вимог ст.78 Конституції України і статті 3 Закону України “Про статус народного депутата України” щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності та надавалися роз’яснення з питань, пов’язаних з цією проблемою. Зокрема, на засіданні Комітету 30 листопада 2005 року на звернення до Комітету завідуючого Відділом зв’язків з органами правосуддя  Апарату Верховної Ради України схвалено роз’яснення окремих положень Закону України  «Про статус народного депутата України» для використання у судовому засіданні. Як і в період роботи попередніх сесій Верховної Ради України четвертого скликання Комітетом розглядалися заяви новообраних народних депутатів України про обрання їх членами відповідних комітетів Верховної Ради України та були  підготовлені проекти постанов Верховної Ради України “Про обрання членами комітетів Верховної Ради України”. Зокрема, на засіданні Комітету 21 вересня, 5 та 19 жовтня 2005 року (протоколи №№ 101, 102 і  № 103) були розглянуті заяви народних депутатів України: Філіндаша Є.В., Діденка Ю.В., Степанюка М.В., Місюри В.Ф., Федорчука Я.П., Марченка О.В., Глухівського Л.Й., Ступака В.Ф., Ружицького А.М., Кобець О.С., Поровського М.І., Мордовця Д.М., Корчинського А.І., Пака В.П., Цибулька В.М., Татусяка С.П., Павличка Д.В. про обрання їх членами   комітетів Верховної Ради України і були внесені на розгляд Верховної Ради України відповідні проекти постанов, які були прийняті Верховною Радою України.

На виконання рекомендації Погоджувальної ради депутатських фракцій (груп) від 3 жовтня 2005 року Комітетом були проаналізовані  подані звіти та інформації про результати роботи 42 тимчасових слідчих і тимчасових спеціальних комісій Верховної Ради України, утворених за період діяльності Верховної Ради України четвертого  скликання. За ініціативою Комітету на засіданні Верховної Ради України 17 листопада 2005 року  було прийнято  Постанову Верховної Ради України “Про заходи щодо впорядкування діяльності тимчасових спеціальних і тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України”, що дозволило у значній мірі активізувати роботу по організації  звітів.

З метою посилення контрольних функцій парламенту у зв’язку із набранням чинності проголосованого Верховною Радою України 8 грудня 2005 року Закону України “Про внесення змін до Конституції України”, Комітетом 19 січня 2006 року було внесено на розгляд Верховної Ради України у другому читанні проект Закону України “Про  тимчасові слідчі та спеціальні комісії Верховної Ради України”( реєстр. № 6450).Закон прийнято конституційною більшістю голосів народних депутатів України (313) і в даний час здійснено відповідне оформлення Закону для направлення на підпис Голові Верховної Ради України. 

Відповідно до предметів відання Комітету та затвердженого плану його роботи секретаріатом Комітету проаналізовано наданий Управлінням справами Апарату Верховної Ради України проект кошторису видатків на здійснення повноважень Верховної Ради України в 2006 році та підготовлено для розгляду на засіданні Комітету пропозиції щодо збільшення видатків на вказані цілі.

Зазначені пропозиції та пропозиції, внесені з цього питання народними депутатами України – членами Комітету, надіслані до Комітету з питань бюджету та частково враховані при розгляді проекту Закону України “Про Державний бюджет України на 2006 рік”.

У розвиток цього на засіданні Комітету, за участю заступника міністра фінансів України Матвійчука В.М. розглянуто проект Закон України “Про Державний бюджет України на 2006 рік” (реєстр.№ 8000 від 15.09.2005р.), за результатами якого Комітету з питань бюджету були направлені аргументовані пропозиції Комітету щодо вилучення з проекту Закону України “Про Державний бюджет України на 2006 рік” пропозицій Кабінету Міністрів України, які істотно звужують та фактично обмежують можливості виконання народними депутатами України своїх повноважень.

Враховуючи, що до предметів  відання Комітету належать питання забезпечення діяльності народних депутатів України та захист інтересів вищого законодавчого органу держави – Верховної Ради України, Комітет наполягав на  постатейному розгляді та голосуванні проекту Закону України “Про Державний бюджет України на 2006 рік”, поданого Кабінетом Міністрів України на друге читання, що,  на жаль, не було здійснено.

У порядку контролю  за виконанням кошторису видатків на здійснення повноважень Верховної Ради України у 2005 році тричі на засіданні Комітету, а саме 07.09.05 р., 21.09.05 р. та 16.11.05 р. розглядались пропозиції Управління справами Апарату Верховної Ради України щодо перерозподілу асигнувань у межах кошторису видатків поточного року. За результатами обговорення Комітетом запропоновано  уточнення щодо запропонованого перерозподілу.

          Як і під час попереднього періоду роботи парламенту, протягом восьмої сесії приділялась постійна увага питанню створення народним депутатам України належних житлових умов у відповідності з вимогами статті 35 Закону України “Про статус народного депутата України”. У зв’язку з цим здійснювалось систематичне листування з народними депутатами України, повноваження яких почались у травні - листопаді  2005 року,  щодо  подачі необхідних документів для вирішення питання стосовно створення їм належних житлових умов.

По мірі надходження зазначених матеріалів від народних депутатів України Комітетом розглядалися заяви народних депутатів України і приймалися рішення про надання жилих приміщень для постійного проживання у м. Києві, а також про надання або відмову у наданні одноразової грошової компенсації.

На засіданнях Комітету також розглядались звернення народних депутатів України щодо поліпшення умов проживання їх у готелі та інші питання, пов’язані із житловою проблематикою.

           Комітетом вживалися заходи по організації більш тісної співпраці Верховної Ради України та Київської державної міської адміністрації з виконання вимог чинного законодавства про статус народних депутатів України у частині будівництва житла для забезпечення ним народних депутатів України. 16 листопада 2005 року за участі виконуючого обов’язки Першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючого справами Гамана М.В., начальника Державного будівельного комбінату Управління справами Апарату Верховної Ради України Броневицького П.С., заступника голови Київської міськдержадміністрації - начальника Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища м. Києва Присяжнюка В.Ф. та заступника голови Київської міськдержадміністрації – начальника Головного управління  земельних  ресурсів  м. Києва  Муховикова А.М. було проведено виїзне засідання Комітету з питання  стану виконання вимог Закону України “Про статус народного депутата України” (щодо створення належних житлових умов  народним депутатам України нинішнього, а також  V скликань).

На цьому засіданні після ознайомлення з ходом будівництва житлового будинку по вул. Срібнокільській, 24 відбулось обговорення стану його фінансування, строків введення в експлуатацію. Обговорювались також заходи, необхідні для  виконання вимог законодавства стосовно забезпечення житлом народних депутатів України V скликання, зокрема, виділення Київською міською державною адміністрацією Верховній Раді України земельних ділянок під перспективне житлове будівництво для  народних депутатів України та працівників Апарату Верховної Ради України.

За результатами розгляду рішенням Комітету дані доручення Управлінню справами та Державному будівельному комбінату Управління справами Апарату Верховної Ради України щодо вирішення порушених на засіданні проблем.

За пропозицією Управління справами Апарату Верховної Ради України Комітетом було розглянуто питання про передачу у комунальну власність територіальної громади Дніпровського району м. Києва житлових будинків   для   малосімейних  по  вул. Березняківській, 36-в,  Березняківській, 36-г  та Луначарського, 7, які знаходяться на балансі Верховної Ради України.  На засіданні 30.11.2005 року було прийнято рішення  погодитись з пропозицією  Управління справами Апарату Верховної Ради України  про передачу до комунальної власності зазначених об’єктів державного житлового фонду. Керуючись вимогами статті 2 Закону України “Про правовий режим майна, що забезпечує діяльність Верховної Ради України”, народні депутати – члени Комітету - внесли на розгляд Верховної Ради України у порядку законодавчої ініціативи відповідно до статті 93 Конституції України проект Постанови Верховної Ради України  “Про  питання  управління державним майном, яке забезпечує діяльність Верховної Ради України” (реєстр. № 8536 від 06.12.2005 року), яка прийнята парламентом 15 грудня 2005 року.

         Комітетом проводилась робота з листами та зверненнями громадян, юридичних осіб, народних депутатів України. За даними реєстрації  за період роботи восьмої сесії Верховної Ради України четвертого скликання у Комітеті розглянуто 52 листа та звернення громадян, 43 звернення від юридичних осіб, 64 звернення від народних депутатів України. Всі звернення, які надійшли до Комітету за період роботи восьмої сесії Верховної Ради України четвертого скликання, розглянуті з дотриманням вимог чинного законодавства. В необхідних випадках заявникам надано практичну допомогу щодо вирішення порушених ними у зверненнях проблем. Про результати розгляду авторів листів та звернень було повідомлено у встановленому законодавством порядку.

Протягом восьмої сесії здійснювались заходи з висвітлення роботи Комітету. Інформаційні матеріали щодо діяльності Комітету і прийнятих на його засіданнях рішеннях систематично розміщувались на Веб-сторінці Комітету, Веб-сайту Верховної Ради України, на сторінках тижневика Верховної Ради України “Парламентські вісті,” а також у журналі  “Народний депутат”.

Підбиваючи підсумки роботи Комітету за час минулої сесії, слід відзначити і питання, які не вдалося вирішити.  Протягом двох років  затягується розгляд внесеного до парламенту проекту Закону України “Про Реґламент Верховної Ради України” (реєстр. №1039-д від 10.07.2003 р.), прийняття якого у значній мірі сприятиме підвищенню ефективності роботи парламенту та його комітетів.

За період роботи восьмої сесії парламентом прийнято 41 постанову, з опрацювання яких головним було визначено Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.

 

 

Голова Комітету                                                                В.Г.МАТВЄЄВ

 

Завідуючий секретаріатом                                                 А.П.СНІГАЧ

Комітету