РІШЕННЯ

про пропозиції Комітету до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення деяких гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації» (реєстр. № 11321)

 

                                                                                    Протокол № 200

                                                                                    від 23 липня 2024 року

 

Розглянувши, згідно з листом Комітету з питань свободи слова від  18 липня 2024 року № 04-29/9-2024/159955 (електронна картка документа (1619597), пропозиції, підготовлені народними депутатами України – членами Комітету до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення деяких гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації (реєстр. № 11321), прийнятого Верховною Радою України за основу 16 липня 2024 року, що підготовлені відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, керуючись пунктом 6 частини першої статті 13 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Комітет  в и р і ш и в:

 

1. Підтримати та подати пропозиції народних депутатів України – членів Комітету до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення деяких гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації (реєстр. № 11321) (додаються).

2. Доручити голові Комітету Кальченку С.В. направити пропозиції народних депутатів України – членів Комітету до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення деяких гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації (реєстр. № 11321) до Комітету з питань свободи слова за своїм підписом.

  

                Голова Комітету                                       С.В.КАЛЬЧЕНКО


Вносяться народними

депутатами України –

членами Комітету

Кальченком С.В.

Євтушком С.М.

Культенком А.В.

Марченко Л.І.

Гринчук О.А.

Загороднім Ю.І.

 Кострійчуком С.В.

Синюткою О.М.

 

 

 

Про пропозиції Комітету до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення деяких гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації (реєстр. № 11321)

 

1. Пункт 3 розділу І законопроекту, яким передбачено «Підпункт 2 пункту 4 розділу VIII «Прикінцеві положення» Закону України «Про комітети Верховної Ради України» (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 17, ст. 146 із наступними змінами)

після слів: «у формі засідань, які можуть проводитися у режимі відеоконференції з можливою одночасною трансляцією»

доповнити словами: «, а також розміщенням відеозаписів відкритих засідань не пізніше ніж протягом 24 годин з часу завершення таких засідань», пропонується викласти в такій редакції:

 

 «3. Підпункт 7 пункту 4 розділу VIII «Прикінцеві положення» Закону України «Про комітети Верховної Ради України» (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 17, ст. 146 із наступними змінами) викласти в такій редакції:

«7)  акти комітетів, протоколи і стенограми їх засідань розміщуються на офіційному веб-сайті Верховної Ради України. На засіданні комітету, що проводиться у режимі відеоконференції, ведеться протокол, стенограма і відеозапис засідання. Відеозапис відкритого засідання комітету розміщується не пізніше наступного дня після засідання комітету. Відеозапис закритого засідання комітету не оприлюднюється».

 

        Обгрунтування пропозиції:

Пропозиція щодо доцільності внесення змін до підпункту 7 пункту 4 розділу VIII «Прикінцеві положення» Закону України «Про комітети Верховної Ради України» викладена у висновку Комітету від 8 липня 2024 року (протокол № 198) щодо розгляду на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення деяких гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації (реєстр. № 11321), а саме:

Відповідно до частини першої статті 3 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» (далі – Закон) комітети будують свою роботу на принципах, зокрема, законності, гласності, їх рівноправності.

Комітет зазначив, що згідно з частинами другою та третьою статті 9 Закону інформація про поточну діяльність комітетів та прийнятті ними рішення розміщуються на офіційному веб-сайті Верховної Ради України в глобальній інформаційній мережі Інтернет, у газеті «Голос України», інших медіа.

Комітети мають право поширювати у встановленому порядку інформацію про свою діяльність через свої веб-сторінки на офіційному веб-сайті Верховної Ради України у глобальній інформаційній мережі Інтернет, парламентському телеканалі «Рада» та через інші медіа.

Крім цього, частиною другою статті 44 Закону передбачено, що засідання комітетів проводяться відкрито і гласно, крім випадків, коли за рішенням комітету проводиться закрите засідання. На відкритих засіданнях комітетів присутні на засіданнях особи мають право здійснювати звукозапис, кіно-, фото- і відеозйомку, трансляцію засідань по радіо і телебаченню, онлайн-трансляцію в мережі Інтернет та/або інших мережах передачі даних у спосіб, що не заважає проведенню засідань комітетів.

У свою чергу, про здійснення звукозапису, кіно-, фото- і відеозйомки, трансляції засідання по радіо і телебаченню, онлайн-трансляції в мережі Інтернет чи інших мережах передачі даних присутні на засіданні особи повідомляють перед початком проведення засідання головуючого, який оголошує про це перед розглядом питань порядку денного засідання.

Поряд з цим, проведення засідань комітетів у режимі відеоконференції передбачено пунктом 4 розділу VIII «Прикінцеві положення» Закону України «Про комітети Верховної Ради України», редакцію якого було змінено згідно з Законом України від 30.06.2023 № 3218-ІХ, що передбачає, що на період дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022 та протягом 30 днів після його припинення чи скасування організація роботи комітетів може здійснюватися на основі положень Закону України «Про комітети Верховної Ради України» з певними особливостями.

Отже, відповідно до наведених положень Закону, гласність діяльності комітетів Верховної Ради України забезпечується шляхом допуску на засідання комітетів та слухань у комітетах представників медіа, трансляції по телебаченню, публікації прийнятих рішень та розміщення відповідної інформації на офіційному веб-сайті Верховної Ради України та веб-сторінках комітетів Верховної Ради України.

Також Комітет звернув увагу на те, що на засіданні 20 травня 2024 року (протокол № 194)  розглянуто та підтримано Комітетом законопроект «Про внесення змін до законів України «Про комітети Верховної Ради України» та «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» щодо забезпечення поіменного голосування народних депутатів України на засіданнях комітетів та комісій», внесений народними депутатами України Фроловим П.В., Устіновою О.Ю. (реєстр. № 10414), яким, зокрема, передбачені зміни до частини другої статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», а саме:

«Відеозапис відкритого засідання комітету розміщується на офіційному веб-сайті комітету не пізніше наступного дня після засідання комітету. Відеозапис закритого засідання комітету не оприлюднюється».

Враховуючи те, що запропонована в законопроекті (реєстр. № 10414) новела до частини другої статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України»  матиме постійний характер, вважаємо, що має бути такий же порядок і таке ж формулювання змін  щодо розміщення відеозапису відкритого засідання комітету, що проводиться в режимі відеоконференції.

 

 

Голова Комітету                                                            С.В.КАЛЬЧЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Рішення Комітету”

23 липня 2024 11:19
23 липня 2024 11:14
08 липня 2024 12:57
17 червня 2024 10:33
17 червня 2024 10:25
07 травня 2024 10:14
22 квітня 2024 11:47
18 березня 2024 10:40
22 лютого 2024 09:56
22 січня 2024 11:37