До реєстр. № 12056

                                                                                                                      від 23.09.2024

 

7 жовтня 2024 року Комітет на своєму засіданні розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання здійснення парламентського контролю з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Скороход А.К. та іншими (всього 6 підписів) (реєстр. № 12056 від 23.09.2024).

Проектом Постанови пропонується Верховній Раді України Звіт комісії взяти до відома, завершити роботу Тимчасової слідчої комісії (пункт 3 проекту Постанови) та одночасно утворити нову Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями (підпункт 1 пункту 4 проекту Постанови).

Комітет зауважив, що проект Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання здійснення парламентського контролю з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями» (реєстр.
№ 12056) оформлено та зареєстровано з порушенням вимог статей, зокрема, 4, 21, 22 Закону України «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» та статей 85, 87, 88, 138 Регламенту Верховної Ради України, Положення «Про порядок роботи з документами у Верховній Раді України», затвердженого розпорядженням Голови Верховної Ради України «Про деякі питання забезпечення документообігу у Верховній Раді України в електронній та паперовій формах» від 8 лютого 2021 року № 19.

Комітет ухвалив висновок на проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 12056) та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до статті 138 Регламенту Верховної Ради України, визначитися шляхом голосування щодо цього проекту Постанови з урахуванням зауважень Комітету, викладених у висновку, зокрема:

у пункті 2 проекту Постанови слова «оприлюднити на офіційному веб-сайті Верховної Ради України» виключити;

абзац перший пункту 4 виключити;

у підпункті 2 пункту 4 проекту Постанови в частині утворення Тимчасової слідчої комісії замість посилання на пункти 3 та 4 Постанови Верховної Ради України № 3393-IX зробити посилання на  пункти 4, 5 Постанови Верховної Ради України № 3393-IX із змінами внесеними Постановою Верховної Ради України від 23 лютого 2024 року № 3595-IX, та редакційних уточнень:

у підпункті 2 пункту 4:

слово «Визначити» замінити словами і знаком «визначити, що»;

знак і слово «– десять» замінити цифрами «10»;

слова «Збройних сил України» замінити словами «Збройних Сил України»;

підпункті 2-4 пункту 4 не мають починатися із великої літери;

підпункти 5 та 6 пункту 4 змінити на пункти 5 та 6 проекту Постанови;

у підпункті 1 пункту 4 останній абзац виключити.

 

 

До реєстр. № 12050

                                                                                                  від 20.09.2024

 

7 жовтня 2024 року Комітет на своєму засіданні розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України щодо експорту, імпорту товарів, країною походження або країною призначення яких є Російська Федерація», внесений народним депутатом України – головою Тимчасової слідчої комісії Дубновим А.В. (реєстр. № 12050 від 20.09.2024), на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам.

Комітет звернув увагу на необхідність приведення пунктів 2, 3 проекту Постанови та пунктів 2 та 3 Пропозицій Тимчасової слідчої комісії (стор. 8-9 Звіту), які є аналогічні за своїм змістом, у відповідність до пункту 3 частини третьої статті 22 Закону України «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» та пункту 3 частини четвертої статті 88 Регламенту Верховної Ради України, якими передбачено, що державному органу, в разі необхідності, має бути направлено саме висновки тимчасової слідчої комісії для реагування згідно із законом, а не інформацію та матеріали, як зазначено відповідно у пункті 2, 3 проекту Постанови та Пропозицій.

Комітет ухвалив експертний висновок на проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 12050) та прийняв рішення направити його Голові  Верховної Ради України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку