7 жовтня 2024 року (протокол №206)

Опубліковано 08 жовтня 2024, о 16:00

 Комітет 

 


КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України

 

 

вул. М. Грушевського, 5, м. Київ, 01008,  www.rada.gov.ua

 

ПРОТОКОЛ    ЗАСІДАННЯ  №_206_

 

«7»    жовтня    2024 року

 

у режимі відеоконференції

                                                                     10 год. 00 хв.


Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

Присутні: Євтушок С.М., Культенко А.В., Марченко Л.І., Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Кострійчук С.В., Приходько Н.І., Синютка О.М.

Приєдналися до засідання Комітету у режимі відеоконференції: народні депутати України Скороход А.К., Яцик Ю.Г., Керівник Апарату Верховної Ради України Штучний В.В., заступник Керівника Апарату Верховної Ради України - керівник Управління справами Ханік Ю.П., заступник керівника Управління справами Апарату Верховної Ради України – головний бухгалтер Войціх О.Ю.

Присутні: працівники секретаріату Комітету.

 

Ведуться відеозапис засідання Комітету

 та стенограма

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного, який містить три питання і питання «Різне», та у зв’язку з відсутністю зауважень і пропозицій до проекту порядку денного засідання Комітету поставив на голосування пропозицію про прийняття в цілому порядок денний засідання Комітету.

 

Загальна кількість членів Комітету, які присутні на засіданні Комітету і беруть участь у голосуванні – 10 (десять) народних депутатів України.

 

Голосували: за – 10, проти – 0, утрималися – 0 (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про звіт Управління справами Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису Верховної Ради України за перше півріччя 2024 року.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання здійснення парламентського контролю з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Скороход А.К. та іншими (всього 6 підписів) (реєстр.
№ 12056 від 23.09.2024).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України щодо експорту, імпорту товарів, країною походження або країною призначення яких є Російська Федерація», внесений народним депутатом України – головою Тимчасової слідчої комісії Дубновим А.В. (реєстр. № 12050 від 20.09.2024).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Різне.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про звіт Управління справами Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису Верховної Ради України за перше півріччя 2024 року.

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєдналися: Керівник Апарату Верховної Ради України Штучний В.В., заступник Керівника Апарату Верховної Ради України - керівник Управління справами Ханік Ю.П. і заступник керівника Управління справами Апарату Верховної Ради України – головний бухгалтер Войціх О.Ю., яких було запрошено для участі у розгляді першого питання порядку денного засідання Комітету про звіт Управління справами Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису Верховної Ради України за перше півріччя 2024 року та надав слово Керівнику Апарату Верховної Ради України Штучному В.В. для інформування про виконання кошторису Верховної Ради України за перше півріччя 2024 року, заступнику Керівника Апарату Верховної Ради України – керівнику Управління справами Ханіку Ю.П. та заступнику керівника Управління справами Апарату Верховної Ради України – головному бухгалтеру Войціху О.Ю. (стенограма додається).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо подальшого обговорення першого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про виконання кошторису Верховної Ради України за перше півріччя 2024 року, підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету (стенограма додається).

 

Під час голосування щодо першого питання втрачено відеозв’язок із заступником голови Комітету Культенком А.В. Загальна кількість членів Комітету, які присутні на засіданні Комітету і беруть участь у голосуванні – 9 (дев’ять) народних депутатів України.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Інформацію Комітету про звіт Управління справами Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису Верховної Ради України за перше півріччя 2024 року (додається) взяти до відома та надіслати Управлінню справами Апарату Верховної Ради України для врахування в роботі.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання здійснення парламентського контролю з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Скороход А.К. та іншими (всього 6 підписів) (реєстр. № 12056 від 23.09.2024).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєдналися народні депутати України Скороход А.К. та
Яцик Ю.Г. – ініціатори внесення проекту Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання здійснення парламентського контролю з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями» (реєстр. № 12056), яких було запрошено для участі в розгляді другого питання порядку денного засідання Комітету. Суб’єкти права законодавчої ініціативи обґрунтували внесений ними проект Постанови і відповіли на запитання членів Комітету. В обговоренні другого питання порядку денного засідання Комітету взяли участь: заступник голови Комітету Марченко Л.М., секретар Комітету Папієв М.М, голови підкомітетів: Загородній Ю.І., Приходько Н.І., Синютка О.М., які висловили свої пропозиції на підтримку обговорюваного проекту Постанови. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні Комітету підсумував обговорення та сформулював дві пропозиції для голосування (за черговістю їх надходження):

 

Перша пропозиція – проект рішення про проект Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання здійснення парламентського контролю з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями» (реєстр.
№ 12056 від 23.09.2024)., підготовлений та попередньо надісланий народним депутатам України – членам Комітету (стенограма додається).

 

Голосували за першу пропозицію: за - 4, проти - 0, утрималися - 5 (рішення не прийнято).

 

Друга пропозиція сформульована головуючим на засіданні Комітету рекомендувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо цього проекту Постанови з урахуванням зауважень Комітету викладених у висновку, зокрема:

- у пункті 2 проекту Постанови слова «оприлюднити на офіційному веб-сайті Верховної Ради України» виключити;

- абзац перший пункту 4 виключити;

- у підпункті 2 пункту 4 проекту Постанови в частині утворення Тимчасової слідчої комісії замість посилання на пункти 3 та 4 Постанови Верховної Ради України № 3393-IX зробити посилання на  пункти 4, 5 Постанови Верховної Ради України № 3393-IX із змінами внесеними Постановою Верховної Ради України від 23 лютого 2024 року № 3595-IX, та редакційних уточнень:

- у підпункті 2 пункту 4:

- слово «Визначити» замінити словами і знаком «визначити, що»;

- знак і слово «– десять» замінити цифрами «10»;

- слова «Збройних сил України» замінити словами «Збройних Сил України»;

- підпункті 2-4 пункту 4 не мають починатися із великої літери;

- підпункти 5 та 6 пункту 4 змінити на пункти 5 та 6 проекту Постанови;

- у підпункті 1 пункту 4 останній абзац виключити (стенограма додається).

 

Голосували за другу пропозицію: за - 5 проти - 0, утрималися - 4 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання здійснення парламентського контролю з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Скороход А.К. та іншими (всього 6 підписів) (реєстр. № 12056 від 23.09.2024), та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до статті 138 Регламенту Верховної Ради України, визначитися шляхом голосування щодо цього проекту Постанови з урахуванням зауважень Комітету.

Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначено голову Комітету.

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України щодо експорту, імпорту товарів, країною походження або країною призначення яких є Російська Федерація», внесений народним депутатом України – головою Тимчасової слідчої комісії Дубновим А.В. (реєстр. № 12050 від 20.09.2024).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо обговорення другого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України щодо експорту, імпорту товарів, країною походження або країною призначення яких є Російська Федерація» (реєстр. № 12050 від 20.09.2024) підготовленого та попередньо надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету (стенограма додається).

 

Під час голосування щодо проекту Постанови втрачено відеозв’язок із секретарем Комітету Папієвим М.М. Загальна кількість членів Комітету, які присутні на засіданні Комітету і беруть участь у голосуванні – 8 (вісім) народних депутатів України.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0 (прийнято одноголосно членами Комітету, які були присутні на засіданні Комітету та брали участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України щодо експорту, імпорту товарів, країною походження або країною призначення яких є Російська Федерація», внесений народним депутатом України – головою Тимчасової слідчої комісії Дубновим А.В. (реєстр. № 12050 від 20.09.2024) та направити його Голові Верховної Ради України.

 

4. Різне.

Питань для розгляду в Різному народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було.

 

 

Голова Комітету                                                         С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

Секретар Комітету                                                      М.М.ПАПІЄВ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку