8 липня 2024 року (протокол №198)

Опубліковано 09 липня 2024, о 15:20

 Комітет 

 

ПРОТОКОЛ    ЗАСІДАННЯ  №_198_

 

«08»     липня    2024 року

 

у режимі відеоконференції

                                                                     9 год. 30 хв.

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

Присутні: Євтушок С.М., Марченко Л.І. (з 9 год. 33 хв.), Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Кострійчук С.В., Синютка О.М.

Відсутні: заступник голови Комітету Культенко А.В., голова підкомітету Приходько Н.І. (з поважних причин).

Приєдналися до засідання Комітету у режимі відеоконференції: народні депутати України Третьякова Г.М., Фролов П.В., гр. Шевердєєв А.І. – автор електронної петиції.

Присутні: працівники секретаріату Комітету.

 

Ведуться відеозапис засідання Комітету

 та стенограма

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного, який містить шість питань і питання «Різне»,  та у зв’язку з відсутністю зауважень і пропозицій до проекту порядку денного засідання Комітету поставив на голосування пропозицію про прийняття за основу та в цілому порядку денного засідання Комітету.

 

З 9 год. 33 хв. до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєдналася заступник голови Комітету Марченко Л.І.  Загальна кількість членів Комітету, які присутні на засіданні – 8 (вісім) народних депутатів України.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно)

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про електронну петицію, оприлюднену на офіційному веб-сайті Верховної Ради України 24 червня 2024 року (автор - гр. Шевердєєв А.І.).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.,

 

2. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України» (реєстр. № 11384 від 27.06.2024), внесений народним депутатом України Третьяковою Г.М.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про роз’яснення Комітету щодо застосування положень статті 6 Регламенту Верховної Ради України

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про лист Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. від 7 червня 2024 року № 07/6-2024/125762 (електронна картка документа (1584508) щодо змісту депутатських запитів.  

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення деяких гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації», внесений народними депутатами України Юрчишиним Я.Р. та іншими (всього – 19 підписів) (реєстр. № 11321 від 05.06.2024)  

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про   проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо перемішених та інших осіб, постраждалих від агресії Російської Федерації про виконану роботу», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової спеціальної комісії Фроловим П.В. та іншими (всього 11 підписів) (реєстр. № 11346 від 17.06.2024).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Різне.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про електронну петицію, оприлюднену на офіційному веб-сайті Верховної Ради України 24 червня 2024 року (автор -                   гр. Шевердєєв А.І.).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався громадянин Шевердєєв Андрій Іванович – автор електронної петиції «Про позбавленні повноважень народного депутату Верховної Ради України Миколи Тищенко у зв'язку з його аморальним поводженням, рейдерством, рекетом, зловживанням службовим становищем, перевищенням повноважень.», якого було запрошено для участі у засіданні Комітету під час розгляду першого питання порядку денного, та надав йому слово для обґрунтування необхідності внесення цієї петиції та відповіді на запитання голови підкомітету Синютки О.М.  (стенограма додається).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо обговорення першого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про розгляд питань, порушених в електронній петиції, оприлюдненій на офіційному веб-сайті Верховної Ради України 24 червня 2024 року (автор - гр. Шевердєєв А.І.), підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету 5 липня  2024 року (стенограма додається).

 

Голосували: за – 7, проти – 0, утримався – 1  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити висновок Комітету про результати розгляду питань, порушених в електронній петиції, оприлюдненій на офіційному веб-сайті Верховної Ради України 24 червня 2024 року (автор - гр. Шевердєєв А.І.).

2. Висновок Комітету надіслати автору електронної петиції.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України», внесений народним депутатом України Третьяковою Г.М. (реєстр. № 11384 від 27.06.2024) 

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєдналася народний депутат України Третьякова Галина Миколаївна – автор проекту Постанови Верховної Ради України   «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України» (реєстр. № 11384), запрошена для участі у засіданні Комітету під час розгляду другого питання порядку денного, та надав їй слово для обґрунтування необхідності внесення цього проекту Постанови Верховної Ради України та відповіді на запитання секретаря Комітету Папієва М.М., першого заступника голови Комітету  Євтушка С.М., голови підкомітету Синютки О.М.  (стенограма додається).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо подальшого обговорення другого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України» (реєстр. № 11384), підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету 5 липня 2024 року (стенограма додається).

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно)

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України» (реєстр. № 11384 від 27.06.2024), внесений народним депутатом України Третьяковою Г.М., і рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 8 частини четвертої статті 20 та частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, включити зазначений проект Постанови Верховної Ради України до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України позачергово без голосування, розглянути його та прийняти в цілому.

2. Доповідачем від Комітету при розгляді питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету Кальченка С.В.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про роз’яснення Комітету щодо застосування положень статті 6 Регламенту Верховної Ради України.  

 

В обговоренні третього питання порядку денного засідання Комітету взяв участь голова підкомітету Синютка О.М.,  який висловив зауваження про те, що  роз’яснення має бути доповнено позицією  щодо відповідальності посадових осіб за неявку на засідання Верховної Ради України після їх запрошення Верховною Радою України, і запропонував перенести розгляд цього питання та доопрацювати текст проекту роз’яснення з урахуванням висловлених зауважень  (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та запропонував для голосування дві пропозиції (за черговістю їх надходження):

 

Перша пропозиція – проект рішення Комітету про роз’яснення Комітету щодо застосування положень статті 6 Регламенту Верховної Ради України, підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету 5 липня 2024 року.

Друга пропозиція голови підкомітету Синютки О.М. – перенести розгляд цього питання та доопрацювати текст проекту роз’яснення з урахуванням висловлених зауважень.

Голосували за першу пропозицію:  за - 4, проти - 1, утрималися - 3 (рішення не прийнято).

Голосували за другу пропозицію:  за - 5, проти - 0, утрималися - 3 (прийнято більшістю голосів).

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про лист Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. від 7 червня 2024 року № 07/6-2024/125762 (електронна картка документа (1584508) щодо змісту депутатських запитів.  

 

В обговоренні четвертого питання порядку денного засідання Комітету взяли участь: голова підкомітету Синютка О.М., голова підкомітету               Загородній Ю.І., секретар Комітету Папієв М.М., які висловили зауваження, що  проект роз’яснення потрібно також доопрацювати з урахуванням  конституційного права народного депутата України на депутатський запит до Президента України, та права Верховної Ради України підтримувати чи не підтримувати такий запит, і запропонували перенести розгляд цього питання та доопрацювати текст проекту роз’яснення з урахуванням висловлених зауважень  (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та запропонував для голосування дві пропозиції (за черговістю їх надходження):

Перша пропозиція – проект рішення Комітету про лист Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. від 7 червня 2024 року № 07/6-2024/125762 (електронна картка документа (1584508) ухвалити роз’яснення Комітету щодо можливості використання депутатських запитів як інструментів парламентського контролю для ініціювання розгляду питань про нагородження, підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету 5 липня 2024 року.

Друга пропозиція голів підкомітетів Синютки О.М., Загороднього Ю.І., секретаря Комітету Папієва М.М. – перенести розгляд цього питання та доопрацювати текст проекту роз’яснення з урахуванням висловлених зауважень.

 

Голосували за першу пропозицію:  за - 4, проти - 1, утрималися - 3 (рішення не прийнято).

 

Голосували за другу пропозицію:  за - 5, проти - 0, утрималися - 3 (прийнято більшістю голосів).

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення деяких гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації», внесений народними депутатами України                        Юрчишиним Я.Р. та іншими (всього – 19 підписів) (реєстр. № 11321 від 05.06.2024)  

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо обговорення п’ятого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення деяких гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації» (реєстр. № 11321), підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету 5 липня 2024 року (стенограма додається).

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення деяких гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації», внесений народними депутатами України Юрчишиним Я.Р. та іншими (всього – 19 підписів) (реєстр. № 11321 від 05.06.2024), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам, та направити його Комітету з питань свободи слова, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду даного законопроекту.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо перемішених та інших осіб, постраждалих від агресії Російської Федерації про виконану роботу», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової спеціальної комісії Фроловим П.В. та іншими (всього 11 підписів) (реєстр. № 11346 від 17.06.2024).  

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднувався народний депутат України Фролов Павло Васильович – автор проекту Постанови Верховної Ради України   «Про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо перемішених та інших осіб, постраждалих від агресії Російської Федерації про виконану роботу» (реєстр. № 11346), запрошений для участі у засіданні Комітету під час розгляду шостого питання порядку денного, але, нажаль, з ним втрачено відеозв’язок і розгляд питання відбуватиметься без участі автора проекта Постанови (стенограма додається).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо обговорення шостого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо перемішених та інших осіб, постраждалих від агресії Російської Федерації про виконану роботу» (реєстр. № 11346), підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету 5 липня 2024 року (стенограма додається).

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо перемішених та інших осіб, постраждалих від агресії Російської Федерації про виконану роботу», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової спеціальної комісії Фроловим П.В. та іншими (всього 11 підписів) (реєстр. № 11346 від 17.06.2024), та направити його Тимчасовій спеціальній комісії Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

 

7. Різне.

Питань для розгляду в Різному народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було.

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

      Секретар Комітету                        
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку