25 квітня 2023 року (протокол № 152)

Опубліковано 25 квітня 2023, о 14:59

 Комітет 

ВЕРХОВНА  РАДА  УКРАЇНИ

     

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ,  ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

__________________________________________________________________

                                       П Р О Т О К О Л     152 

      «25»      квітня      2023  року

                                                            

у режимі відеоконференції

                                                                     9 год. 30 хв.

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

Присутні  члени  Комітету: Євтушок С.М.,  Культенко А.В., Гринчук О.А.,  Загородній Ю.І.,   Марченко Л.І.,  Синютка О.М.

Відсутні: секретар Комітету Папієв М.М. (з поважної причини),  голови підкомітетів Кострійчук С.В.,  Приходько Н.І.  

Приєдналися до відеоконференції: народні депутати України Тищенко М.М., Фріс І.П., Янченко Г.І., керівник секретаріату Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Романюк Р.В.

 

Ведеться  стенограма

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету проект порядку денного засідання Комітету, який містить сім питань і питання «Різне», та у зв'язку з відсутністю інших зауважень і пропозицій поставив на голосування пропозицію прийняти за основу та в цілому порядок денний засідання Комітету.

 

У зв’язку з відсутністю на засіданні Комітету секретаря Комітету Папієва М.М. результати голосування оголошував особисто голова Комітету Кальченко С.В. (підпункт 6 пункту 4 Розділу VIII Прикінцеві положення Закону України «Про комітети Верховної Ради України»).

 

Голосували: за – 7, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

(з урахуванням зміни порядку розгляду питань)

 

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої процедури», внесений народними депутатами України Фрісом І.П., Стефанчуком Р.О.  та іншими народними депутатами України (всього – 6 підписів) (реєстр. № 9153 від 28.03.2023).  

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про проект Закону України «Про внесення зміни до частини другої статті 4 Цивільного кодексу України щодо удосконалення законодавчої процедури», внесеного народними депутатами України Фрісом І.П., Стефанчуком Р.О., Масловим Д.В. та іншими народними депутатами України (всього – 6 підписів) (реєстр. № 9152 від 28.03.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

                      

3. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про попередній звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів», внесений народним депутатом України – головою Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України Янченко Г.І. (реєстр. № 9157 від 06.04.2023, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про проміжний звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів неефективної діяльності Державного агентства лісових ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України та Верховної Ради України Державної екологічної інспекції України, їх територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери їх управління, які могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів за шість місяців діяльності», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Тищенком М.М. та іншими (всього – 9 підписів) (реєстр. № 9220 від 19.04.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 10.04.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов’язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану (реєстр. № 8312 від 27.12.2022)», внесений народним депутатом України Цабалем В.В. (реєстр. № 8312-П від 11.04.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Козирем С.В. та іншими (всього – 11 підписів) (реєстр. № 9208 від 14.04.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Про лист  Керівника Апарату Верховної Ради України Штучного В.В. від 11 квітня 2023 року № 06/04-2023/74960 щодо визначення окремим народним  депутатам України – членам депутатської фракції Політичної Партії «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» робочих місць в залі засідань Верховної Ради України.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

8. Різне

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої процедури», внесений народними депутатами України Фрісом І.П., Стефанчуком Р.О.  та іншими народними депутатами України (всього – 6 підписів) (реєстр. № 9153 від 28.03.2023).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався народний депутат України Фріс Ігор Павлович, запрошений як автор законопроекту «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої процедури» (реєстр. № 9153), для участі у розгляді відповідного питання порядку денного засідання Комітету, та надав йому слово для обґрунтування необхідності внесення цього законопроекту  (стенограма додається).

 

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо подальшого обговорення першого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету щодо висновку Комітету на проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої процедури» (реєстр. № 9153 від 28.03.2023), підготовлений та надісланий для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету.

 

Голосували: за – 6, проти – 0, утримався – 1  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої процедури», внесений народними депутатами України Фрісом І.П., Стефанчуком Р.О.  та іншими народними депутатами України (всього – 6 підписів) (реєстр. № 9153 від 28.03.2023), та рекомендувати Верховній Раді України включити його до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України і за наслідками розгляду цього законопроекту в першому читанні прийняти його за основу з дорученням Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України підготувати цей проект до другого читання, передбачивши  внесення необхідних змін до частини восьмої статті 90, уточнення  редакції змін до частини першої статті 116 та до статті 118 Регламенту Верховної Ради України, зазначених у висновку Комітету.

2. Доручити голові Комітету Кальченку С.В. за своїм підписом  подати до Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України про прийняття за основу проекту Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої процедури», внесений народними депутатами України Фрісом І.П., Стефанчуком Р.О. та іншими народними депутатами України (всього – 6 підписів) (реєстр. № 9153 від 28.03.2023) та його доопрацювання з урахуванням пропозицій, викладених у висновку Комітету.

3. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В., користуючись тим, що у засіданні Комітету бере участь народний депутат України Фріс Ігор Павлович, автор законопроекту  «Про внесення зміни до частини другої статті 4 Цивільного кодексу України щодо удосконалення законодавчої процедури» (реєстр. № 9152), який також включено до порядку денного засідання Комітету, запропонував народним депутатам України – членам Комітету змінити порядок розгляду питань порядку денного засідання Комітету і другим питанням розглянути питання про проект Закону України «Про внесення зміни до частини другої статті 4 Цивільного кодексу України щодо удосконалення законодавчої процедури», внесеного народними депутатами України Фрісом І.П., Стефанчуком Р.О., Масловим Д.В. та іншими народними депутатами України (всього – 6 підписів) (реєстр. № 9152 від 28.03.2023), яке зазначене у порядку денному засідання Комітету  четвертим питанням за порядком (стенограма додається).

Народні депутати України – члени Комітету погодилися з такою пропозицією без голосування.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення зміни до частини другої статті 4 Цивільного кодексу України щодо удосконалення законодавчої процедури», внесений народними депутатами України Фрісом І.П., Стефанчуком Р.О., Масловим Д.В. та іншими народними депутатами України (всього – 6 підписів) (реєстр. № 9152 від 28.03.2023).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. надав слово народному депутату України Фрісу Ігорю Павловичу для обґрунтування необхідності внесення проекту Закону України «Про внесення зміни до частини другої статті 4 Цивільного кодексу України щодо удосконалення законодавчої процедури» (реєстр. № 9152) (стенограма додається).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо участі в обговоренні другого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету щодо експертного висновку Комітету на проект Закону України (реєстр. № 9152), підготовлений та надісланий для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету.

 

Голосували: за – 7, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на проект Закону України «Про внесення зміни до частини другої статті 4 Цивільного кодексу України щодо удосконалення законодавчої процедури», внесений народними депутатами України Фрісом І.П., Стефанчуком Р.О., Масловим Д.В. та іншими народними депутатами України (всього – 6 підписів) (реєстр. № 9152 від 28.03.2023), та надіслати його Комітету з питань правової політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду даного законопроекту.

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєдналася народний депутат України Янченко Галина Ігорівна, запрошена як автор проекту Постанови Верховної Ради України  «Про попередній звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів» (реєстр. № 9157), для участі у розгляді відповідного питання порядку денного засідання Комітету, та запропонував народним депутатам України – членам Комітету змінити порядок розгляду питань порядку денного засідання Комітету і третім питанням розглянути питання про зазначений проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 9157), зазначене у порядку денному засідання Комітету  п’ятим питанням за порядком (стенограма додається).

Народні депутати України – члени Комітету погодилися з такою пропозицією без голосування.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про попередній звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів», внесений народним депутатом України – головою Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України Янченко Г.І. (реєстр. № 9157 від 06.04.2023, доопрацьований).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. надав слово народному депутату України Янченко Галині Ігорівні як автору проекту Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 9157) та як голові цієї Тимчасової спеціальної комісії для короткого інформування щодо результатів роботи зазначеної Тимчасової спеціальної комісії і надав слово в обговоренні цього питання заступнику голови Комітету Культенку А.В. та народному депутату України Фрісу І.П. (на його прохання), який висловив свою особисту думку щодо результатів роботи зазначеної Тимчасової спеціальної комісії (стенограма додається). (стенограма додається).

 

Після обговорення цього питання головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету щодо експертного висновку Комітету, підготовлений та надісланий для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету.

 

 

Голосували: за – 7, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про попередній звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів», внесений народним депутатом України – головою Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України Янченко Г.І. (реєстр. № 9157 від 06.04.2023, доопрацьований), та направити  його Тимчасовій спеціальній комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів.   

 

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався народний депутат України Тищенко Микола Миколайович, запрошений як автор проекту Постанови Верховної Ради України  «Про проміжний звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів неефективної діяльності Державного агентства лісових ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України та Верховної Ради України Державної екологічної інспекції України, їх територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери їх управління, які могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів за шість місяців діяльності» (реєстр. № 9220), для участі у розгляді відповідного питання порядку денного засідання Комітету, та запропонував народним депутатам України – членам Комітету змінити порядок розгляду питань порядку денного засідання Комітету і четвертим питанням розглянути питання про зазначений проект Постанови Верховної Ради України (реєстр.  № 9220), зазначене у порядку денному засідання Комітету  шостим питанням  за порядком (стенограма додається).

Народні депутати України – члени Комітету погодилися з такою пропозицією без голосування.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про проміжний звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів неефективної діяльності Державного агентства лісових ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України та Верховної Ради України Державної екологічної інспекції України, їх територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери їх управління, які могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів за шість місяців діяльності», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Тищенком М.М. та іншими (всього – 9 підписів) (реєстр. № 9220 від 19.04.2023).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. надав слово народному депутату України Тищенку Миколі Миколайовичу як автору проекту Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 9220) та як голові цієї Тимчасової слідчої комісії для короткого інформування про результати роботи зазначеної Тимчасової слідчої комісії та відповіді на запитання першого заступника голови Комітету Євтушка С.М. (стенограма додається).

 

Після обговорення четвертого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету щодо експертного висновку Комітету, підготовлений та надісланий для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету.

 

Голосували: за – 7, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про проміжний звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів неефективної діяльності Державного агентства лісових ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України та Державної екологічної інспекції України, їх територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери їх управління, які могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів за шість місяців діяльності», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Тищенком М.М. та іншими (всього 8 підписів) і народним депутатом України Галушком М.Л.   (реєстр. № 9220 від 19.04.2023), та направити  його Голові Верховної Ради України і Тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів неефективної діяльності Державного агентства лісових ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України та Державної екологічної інспекції України, їх територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери їх управління, які могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів.  

 

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 10.04.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов’язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану (реєстр. № 8312 від 27.12.2022)», внесений народним депутатом України Цабалем В.В. (реєстр. № 8312-П від 11.04.2023).

 

В обговоренні питання порядку денного засідання Комітету взяв участь голова підкомітету Синютка О.М., який вніс пропозицію до проекту рішення Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 10.04.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов’язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану (реєстр. № 8312 від 27.12.2022)» (реєстр. № 8312-П), а саме: «відхилити дану постанову» (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення питання порядку денного та запропонував для голосування  дві пропозиції :

 

перша пропозиція – проект рішення Комітету в редакції, яка була надіслана народним депутатам України – членам Комітету для ознайомлення,

 

друга пропозиція – у проекті рішення Комітету зазначити таке: «розглянути цей проект Постанови та відхилити його» (редакція пропозиції погоджена з головою підкомітету Синюткою О.М.) (стенограма додається).

 

Голосували за першу пропозицію: за – 5, проти – 0, утрималися – 2  (прийнято більшістю голосів).

 

У зв’язку з прийняттям першої пропозиції друга пропозиція на голосування не ставилася.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 10.04.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов’язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану (реєстр. № 8312 від 27.12.2022)», внесений народним депутатом України Цабалем В.В. (реєстр. № 8312-П від 11.04.2023), і рекомендувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Козирем С.В. та іншими (всього – 11 підписів) (реєстр. № 9208 від 14.04.2023).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо участі в обговоренні шостого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету щодо висновку Комітету, підготовлений та надісланий для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету.

 

Голосували: за – 7, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Козирем С.В. та іншими (всього 11 підписів) (реєстр. № 9208 від 14.04.2023), і рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 8 частини четвертої статті 20 та частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, розглянути його та визначитися шляхом голосування щодо цього проекту Постанови. 

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про лист  Керівника Апарату Верховної Ради України Штучного В.В. від 11 квітня 2023 року № 06/04-2023/74960 щодо визначення окремим народним  депутатам України – членам депутатської фракції Політичної Партії «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» робочих місць в залі засідань Верховної Ради України.

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо участі в обговоренні сьомого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету щодо визначення окремим народним  депутатам України – членам депутатської фракції Політичної Партії «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» робочих місць в залі засідань Верховної Ради України, підготовлений та надісланий для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету.

 

Голосували: за – 7, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про лист  Керівника Апарату Верховної Ради України Штучного В.В. від 11 квітня 2023 року № 06/04-2023/74960 щодо визначення окремим народним  депутатам України – членам депутатської фракції Політичної Партії «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» робочих місць в залі засідань Верховної Ради України  взяти до відома.

2. Визначити розміщення в залі засідань Верховної Ради України народних депутатів України – членів депутатської фракції Політичної Партії «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ»:

Князевича Р.П. – на робочому місці № 393,

Никорак І.П. – на робочому місці № 425,

Сюмар В.П. – на робочому місці № 305.

3. Апарату Верховної Ради України забезпечити розміщення народних депутатів України – членів депутатської фракції Політичної Партії «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ»  Князевича Р.П., Никорак І.П., Сюмар В.П. в залі засідань Верховної Ради України на визначених для них робочих місцях № 393, № 425 та № 305 відповідно.

 

 

8.Різне.

Питань для обговорення в Різному народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

     


 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку