21 лютого 2023 року (протокол №147)

Опубліковано 21 лютого 2023, о 17:56

 Комітет 

ВЕРХОВНА  РАДА  УКРАЇНИ

     

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ,  ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

__________________________________________________________________

                                       П Р О Т О К О Л     147  

      «21»      лютого      2023  року

                                                            

у режимі відеоконференції

                                                                     9 год. 30 хв.

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні  члени  Комітету: Євтушок С.М., Культенко А.В., Папієв М.М.,  Гринчук О.А. (з 9 год. 33 хв.), Загородній Ю.І., Кострійчук С.В., Марченко Л.І.,   Приходько Н.І. (з 9 год. 38 хв.),  Синютка О.М.

 

Приєдналися до відеоконференції: народні депутати України  Завітневич О.М., Лерос Г.Б., Мамка Г.М., Неклюдов В.М., Савченко О.С., Цимбалюк М.М., Шуляк О.О.

 

Ведеться  стенограма

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету проект порядку денного засідання Комітету, який містить вісім питань і питання «Різне», та у зв'язку з відсутністю інших зауважень і пропозицій поставив на голосування пропозицію прийняти за основу та в цілому порядок денний засідання Комітету.

 

З 9 год. 33 хв. участь у засіданні Комітету у режимі відеоконференції бере голова підкомітету Гринчук О.А. Загальна кількість присутніх членів Комітету – 9 (дев’ять) народних депутатів України.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

(з урахуванням зміни порядку розгляду питань)

 

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони поширення інформації про пленарне засідання Верховної Ради України під час дії воєнного стану», внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Корнієнком О.С., Кондратюк О.К. та іншими (всього 140 підписів) (реєстр. № 9005 від 09.02.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про заяву народного депутата України Королевської Н.Ю. про  складення депутатських повноважень.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про заяву народного депутата України Солода Ю.В. про складення депутатських повноважень.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про заяву депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»  (за підписом 228 народних депутатів України) (електронні картки документів (1108966) та (1110398) щодо висловлювань народного депутата України Лероса Г.Б. на пленарному засіданні Верховної Ради України 7 лютого 2023 року.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесений народними депутатами України Завітневичем О.М., Кісєлем Ю.Г., Підласою Р.А., Шуляк О.О.  (реєстр. № 8136 від 17.02.2023, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо удосконалення відповідальності за невиконання законних вимог депутатів, забезпечення виконання контрольних функцій комітетами Верховної Ради України», внесений народними депутатами України - членами Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Іонушасом С.К. та іншими (всього 15 підписів)  (реєстр. № 8073-Д від 06.02.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин, що призвели до смерті судді Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області Лободенка Олександра Станіславовича та міського голови міста Кременчука Полтавської області Бабаєва Олега Мейдановича», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Цимбалюком М.М. та іншими (всього 8 підписів)  (реєстр. № 9031 від 17.02.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

8. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про схвалення Меморандуму про партнерство і співробітництво Верховної Ради України та Громадської організації «Асоціація народних депутатів України», внесений народним депутатом України Тарутою С.О. (реєстр. № 8103 від 05.10.2022, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

9. Різне

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони поширення інформації про пленарне засідання Верховної Ради України під час дії воєнного стану», внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Корнієнком О.С., Кондратюк О.К. та іншими (всього 140 підписів) (реєстр. № 9005 від 09.02.2023).

 

В обговоренні питання порядку денного взяв участь голова підкомітету Синютка О.М. (стенограма додається).

 

З 9 год. 38 хв. участь у засіданні Комітету у режимі відеоконференції бере голова підкомітету Приходько Н.І. Загальна кількість присутніх членів Комітету – 10 (десять) народних депутатів України.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утримався – 1  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Комітету на проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони поширення інформації про пленарне засідання Верховної Ради України під час дії воєнного стану», внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Корнієнком О.С., Кондратюк О.К. та іншими (всього 140 підписів) (реєстр. № 9005 від 09.02.2023), та рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений законопроект до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України, скоротити строки внесення альтернативних законопроектів на день розгляду законопроекту на 6 пленарному засіданні Верховної Ради України та прийняти його за основу і в цілому.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про заяву народного депутата України Королевської Н.Ю. про  складення депутатських повноважень.

 

Голосували: за – 10, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України» та пункту 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Королевської Н.Ю.» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

2. Доручити голові Комітету Кальченку С.В. за своїм підписом  подати до Верховної Ради України зазначений проект Постанови Верховної Ради України.

3. Доповідачем від Комітету з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про заяву народного депутата України Солода Ю.В. про складення депутатських повноважень.

 

Голосували: за – 10, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України» та пункту 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Солода Ю.В.» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

2. Доручити голові Комітету Кальченку С.В. за своїм підписом  подати до Верховної Ради України зазначений проект Постанови Верховної Ради України.

3. Доповідачем від Комітету з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про заяву депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»  (за підписом 228 народних депутатів України) (електронні картки документів (1108966) та (1110398) щодо висловлювань народного депутата України Лероса Г.Б. на пленарному засіданні Верховної Ради України 7 лютого 2023 року.

 

В обговоренні питання порядку денного взяли участь: перший заступник голови Комітету Євтушок С.М., секретар Комітету Папієв М.М., голова підкомітету Приходько Н.І. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався народний депутат України Лерос Гео Багратович, запрошений для участі у розгляді Комітетом питання про заяву депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»  (за підписом 228 народних депутатів України) щодо висловлювань народного депутата України Лероса Г.Б. на пленарному засіданні Верховної Ради України 7 лютого 2023 року, та надав йому слово для пояснення дій, про які йдеться у заяві депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» (стенограма  додається). 

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В.  підсумував обговорення питання порядку денного та поставив на голосування проект висновку Комітету з цього питання з урахуванням пропозиції секретаря Комітету Папієва М.М., висловленої під час обговорення та підтриманої головою підкомітету Приходько Н.І., щодо приведення висновку та рішення Комітету у відповідність до положень частини п’ятої статті 51 Регламенту Верховної Ради України та внесення відповідних змін до висновку Комітету та редакції пункту 2 проекту рішення Комітету, а саме: «2. Рекомендувати Верховній Раді України без обговорення прийняти рішення про позбавлення народного депутата України Лероса Г.Б. права брати участь в одному пленарному засіданні Верховної Ради України і довести це рішення до відома виборців через газету «Голос України» (стенограма додається).

 

Голосували: за – 10, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Ухвалити висновок Комітету про питання дотримання народним депутатом України Леросом Г.Б. дисципліни та норм депутатської етики на пленарному засіданні Верховної Ради України (про висловлювання на пленарному засіданні Верховної Ради України 7 лютого 2023 року).

 2. Рекомендувати Верховній Раді України без обговорення прийняти рішення про позбавлення народного депутата України Лероса Г.Б. права брати участь в одному пленарному засіданні Верховної Ради України і довести це рішення до відома виборців через газету «Голос України».

 3. Висновок Комітету надіслати Голові Верховної Ради України
Стефанчуку Р.О. та поінформувати депутатську фракцію ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ».

 4. Доповідачем при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету.

 

 

Перед початком розгляду п’ятого питання порядку денного засідання Комітету про проект Постанови Верховної Ради України «Про схвалення Меморандуму про партнерство і співробітництво Верховної Ради України та Громадської організації «Асоціація народних депутатів України», внесений народним депутатом України Тарутою С.О. (реєстр. № 8103 від 05.10.2022, доопрацьований),  головуючий на засіданні голова Комітету поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався народний депутат України Завітневич О.М. – один з ініціаторів внесення проекту Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (реєстр. № 8136, доопрацьований), що зазначений шостим питанням порядку денного засідання Комітету, та запропонував змінити порядок розгляду питань і розглянути цей проект Постанови (реєстр. № 8136, доопрацьований) п’ятим питанням порядку денного.  

Далі розглянути за порядком шосте та сьоме питання, оскільки автори цих законопроектів також приєдналися до засідання Комітету у режимі відеоконференції, а восьмим розглянути питання, яке зазначене у порядку денному п’ятим питанням.

Народні депутати України – члени Комітету підтримали таку пропозицію без голосування.

 

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесений народними депутатами України Завітневичем О.М., Кісєлем Ю.Г., Підласою Р.А., Шуляк О.О.  (реєстр. № 8136 від 17.02.2023, доопрацьований).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету надав слово народному депутату України Завітневичу О.М., автору проекту Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 8136, доопрацьований), для обґрунтування необхідності доопрацювання цього проекту Постанови Верховної Ради України (стенограма додається).

 

Крім того, головуючий на засіданні Комітету голова Комітету         Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєдналася народний депутат України Шуляк О.О., голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, співавтор проекту Постанови (реєстр. № 8136, доопрацьований), і надав їй слово для обґрунтування запропонованих у проекті Постанови змін до предметів відання комітетів Верховної Ради України  та  відповіді на запитання голови підкомітету Синютки О.М. і першого заступника голови Комітету Євтушка С.М. (стенограма додається).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку під час проведення голосування з головою підкомітету Кострійчуком С.В. участь у голосуванні беруть 9 (дев’ять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утримався – 1  (прийнято більшістю голосів членів Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України  «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесений народними депутатами України                    Завітневичем О.М., Кісєлем Ю.Г., Підласою Р.А., Шуляк О.О.  (реєстр. № 8136 доопрацьований, від 17.02.2023), і рекомендувати Верховній Раді України, згідно з пунктом 8 частини четвертої статті 20 Регламенту Верховної Ради України, включити зазначений проект Постанови Верховної Ради України позачергово без голосування до порядку денного сесії Верховної Ради України, розглянути його, з урахуванням редакційних уточнень викладених у висновку Комітету, та прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо удосконалення відповідальності за невиконання законних вимог депутатів, забезпечення виконання контрольних функцій комітетами Верховної Ради України», внесений народними депутатами України - членами Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Іонушасом С.К. та іншими (всього 15 підписів)  (реєстр. № 8073-Д від 06.02.2023).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєдналися народні депутати України Мамка Григорій Миколайович, Неклюдов Владлен Михайлович, Савченко Ольга Станіславівна - співавтори законопроекту  «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо удосконалення відповідальності за невиконання законних вимог депутатів, забезпечення виконання контрольних функцій комітетами Верховної Ради України»  (реєстр. № 8073-Д) та надав слово народному депутату України Мамці Г.М. для обґрунтування необхідності внесення цього законопроекту (стенограма додається).

 

В обговоренні питання порядку денного засідання Комітету взяв участь секретар Комітету Папієв М.М. (стенограма додається).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку під час проведення голосування з головами підкомітетів Кострійчуком С.В. та Синюткою О.М. участь у голосуванні беруть 8 (вісім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітенту, які взяли участь у голосуванні).

 

 

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам проекту Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо удосконалення відповідальності за невиконання законних вимог депутатів, забезпечення виконання контрольних функцій комітетами Верховної Ради України», внесеного народними депутатами України - членами Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Іонушасом С.К. та іншими (всього 15 підписів)  (реєстр. № 8073-Д від 06.02.2023), і  надіслати його Комітету з питань правоохоронної діяльності, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду даного законопроекту.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин, що призвели до смерті судді Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області Лободенка Олександра Станіславовича та міського голови міста Кременчука Полтавської області Бабаєва Олега Мейдановича», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Цимбалюком М.М. та іншими (всього 8 підписів)  (реєстр. № 9031 від 17.02.2023)

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався народний депутат України Цимбалюк Михайло Миколайович, автор проекту Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин, що призвели до смерті судді Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області Лободенка Олександра Станіславовича та міського голови міста Кременчука Полтавської області Бабаєва Олега Мейдановича»  (реєстр. № 9031) та надав йому слово (стенограма додається).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку під час проведення голосування з головами підкомітетів Кострійчуком С.В. та Синюткою О.М. участь у голосуванні беруть 8 (вісім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітенту, які взяли участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин, що призвели до смерті судді Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області Лободенка Олександра Станіславовича та міського голови міста Кременчука Полтавської області Бабаєва Олега Мейдановича», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Цимбалюком М.М. та іншими (всього 8 підписів) (реєстр. № 9031 від 17.02.2023), та направити його Голові Верховної Ради України.  

 

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про схвалення Меморандуму про партнерство і співробітництво Верховної Ради України та Громадської організації «Асоціація народних депутатів України», внесений народним депутатом України Тарутою С.О. (реєстр. № 8103 від 05.10.2022, доопрацьований).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку під час проведення голосування з головами підкомітетів Кострійчуком С.В. та Синюткою О.М. участь у голосуванні беруть 8 (вісім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітенту, які взяли участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про схвалення Меморандуму про партнерство і співробітництво Верховної Ради України та Громадської організації «Асоціація народних депутатів України», внесений народним депутатом України Тарутою С.О. (реєстр. № 8103 від 05.10.2022, доопрацьований), та рекомендувати Верховній Раді України включити вказаний проект Постанови до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання і за наслідками його розгляду повернути проект Постанови (реєстр. № 8103 від 05.10.2022, доопрацьований) суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні з цього питання визначити голову Комітету.

 

9. Різне.

Питань для розгляду в Різному народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

      Секретар Комітету                                                   М.М.ПАПІЄВ

 


 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку