10 січня 2023 року (протокол №142)

Опубліковано 12 січня 2023, о 09:55

 Комітет 

 

ВЕРХОВНА  РАДА  УКРАЇНИ

     

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ,  ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

__________________________________________________________________

                                       П Р О Т О К О Л     142  

      «10»      січня      2023  року

                                                            

у режимі відеоконференції

                                                                     9 год. 30 хв.

 

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні  члени  Комітету: Культенко А.В. (з 9 год. 36 хв.), Папієв М.М.,  Гринчук О.А.,  Загородній Ю.І., Кострійчук С.В., Марченко Л.І., Приходько Н.І.,  Синютка О.М. (з 9 год. 36 хв.)

 

Відсутній: перший заступник голови Комітету Євтушок С.М.

 

Приєднався до відеоконференції: народний депутат України Завітневич О.М.

 

 

 Відеозапис і стенограма не ведуться.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету проект порядку денного засідання Комітету, який містить дев’ять основних питань і питання «Різне», та у зв'язку з відсутністю інших зауважень і пропозицій поставив на голосування пропозицію прийняти за основу та в цілому порядок денний засідання Комітету.

 

 

З 9 год. 36 хв. участь у засіданні Комітету у режимі відеоконференції беруть заступник голови Комітету Культенко А.В. та голова підкомітету Синютка О.М. Загальна кількість присутніх членів Комітету – 9 (дев’ять) народних депутатів України.

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку під час проведення голосування з головою підкомітету Гринчук О.А. участь у голосуванні беруть 8 (вісім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

(з урахуванням зміни порядку розгляду питань)

 

1. Про заяву народного депутата України Аксьонова А.А. про складення ним депутатських повноважень.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Козирем С.В. та іншими (всього 10 підписів) (реєстр. № 8121 від 19.12.2022, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих фактів порушення законодавства під час відчуження об’єктів державної власності України, розташованих за кордоном», внесений народним депутатом України Веніславським Ф.В. (реєстр. № 8112 від 05.01.2023, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про лист Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. (від 02.12.2022 № 07/6-2022/207318 (1061829) щодо забезпечення безпеки під час пленарних засідань Верховної Ради України.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про пропозиції до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. 

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання»,  внесений народними депутатами України Завітневичем О.М. та іншими  (реєстр. № 8136 від 19.10.2022).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Про проект Плану роботи Комітету на період дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – липень 2023 року).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

8. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України про виконану роботу», внесений народними депутатами України — членами Тимчасової спеціальної комісії  Бакумовим О.С. та іншими (реєстр. № 8304 від 26.12.2022).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

9. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріальної допомоги під час дії воєнного стану за шість місяців діяльності», внесений народними депутатами України — членами Тимчасової спеціальної комісії Устіновою О.Ю. та іншими (реєстр. № 8330 від 02.01.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

10. Різне

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про заяву народного депутата України Аксьонова А.А. про складення ним депутатських повноважень.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України» та пункту 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Аксьонова А.А.» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

2. Доручити голові Комітету Кальченку С.В. за своїм підписом  подати до Верховної Ради України зазначений проект Постанови Верховної Ради України.

3. Доповідачем від Комітету з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету.

 

 

Перед початком розгляду другого питання порядку денного засідання Комітету про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання»,  внесений народними депутатами України Завітневичем О.М. та іншими  (реєстр. № 8136 від 19.10.2022) голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що автор проекту Постанови народний депутат України Завітневич О.М., якого запрошено взяти участь у засіданні Комітету під час розгляду проекту Постанови (реєстр. № 8136), підтвердив свою участь у засіданні та виявив бажання обґрунтувати внесений ним та іншими народними депутатами України проект Постанови на засіданні Комітету у режимі відеоконференції, тому головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. запропонував перенести розгляд другого питання порядку денного засідання Комітету і розглянути його тоді, коли народний депутат України                   Завітневич О.М. приєднається до засідання Комітету у режимі відеоконференції.

Народні депутати України – члени Комітету підтримали таку пропозицію без голосування.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Козирем С.В. та іншими народними депутатами України (всього 10 підписів) (реєстр. № 8121 від 19.12.2022, доопрацьований).

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Козирем С.В. та іншими (всього 10 підписів) (реєстр. № 8121 від 19.12.2022, доопрацьований), та рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 8 частини четвертої статті 20 та частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, розглянути його з урахуванням зауваження та редакційного уточнення, викладених у висновку Комітету, та визначитися шляхом голосування щодо цього проекту Постанови.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих фактів порушення законодавства під час відчуження об’єктів державної власності України, розташованих за кордоном», внесений народним депутатом України Веніславським Ф.В. (реєстр. № 8112 від 05.01.2023, доопрацьований).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку під час проведення голосування з головою підкомітету Гринчук О.А. участь у голосуванні беруть 8 (вісім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих фактів порушення законодавства під час відчуження об’єктів державної власності України, розташованих за кордоном», внесений народним депутатом України Веніславським Ф.В. (реєстр. № 8112 від 05.01.2023, доопрацьований), та рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови та прийняти рішення, відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, з урахуванням зауважень та пропозицій Комітету щодо назви, завдань та оформлення проекту Постанови, викладених у висновку.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про лист Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. (від 02.12.2022 № 07/6-2022/207318 (1061829) щодо забезпечення безпеки під час пленарних засідань Верховної Ради України.

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. зазначив, що питання забезпечення безпеки під час пленарних засідань Верховної Ради України вже розглядалось на попередньому засіданні Комітету, у народних депутатів України – членів Комітету були зауваження до проекту рішення з цього питання, тому рішення не було прийнято, відтак розгляд листа Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. було продовжено.

Голова Комітету поінформував народних депутатів України – членів Комітету про відповідні зміни в інформації Комітету про лист Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. та про нову редакцію пункту 2 проекту рішення Комітету з цього питання, яке пропонується розглянути та ухвалити.

У зв’язку з відсутністю зауважень народних депутатів України – членів Комітету до проекту рішення голова Комітету Кальченко С.В.  поставив на голосування проект рішення Комітету у тій редакції, яка була направлена членам Комітету для ознайомлення.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Комітету про лист Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. (від 02.12.2022 № 07/6-2022/207318 (1061829) щодо забезпечення безпеки під час пленарних засідань Верховної Ради України (додається) взяти до відома.

2. Звернутися до керівників депутатських фракцій (депутатських груп)
у Верховній Раді України, до усіх народних депутатів України дев’ятого скликання із застереженням
не порушувати безпекові правила у Верховній Раді України, про необхідність дотримання яких головуючий оголошує на початку пленарного засідання Верховної Ради України після кожної перерви,
та дотримуватися
вимог статті 8 Закону України «Про статус народного депутата України», Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» і не поширювати інформацію щодо початку пленарного засідання Верховної Ради України, його перебігу та прийнятих на такому засіданні рішень впродовж певного часу після оголошення перерви у пленарному засіданні Верховної Ради України, оскільки це ставить під загрозу безпеку народних депутатів України та працівників Апарату Верховної Ради України.

3. Рішення та інформацію Комітету надіслати:

Голові Верховної Ради України Стефанчуку Р.О.;

депутатським фракціям (депутатським групам) у Верховній Раді України для інформування народних депутатів України, які входять до складу відповідної депутатської фракції (депутатської групи);

Апарату Верховної Ради України для інформування народних депутатів України, які не входять до складу жодної депутатської фракції (депутатської групи).

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про пропозиції до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. 

 

В обговоренні питання порядку денного взяв участь голова підкомітету Синютка О.М., який висловив свої заперечення щодо пропозицій про включення до першого розділу порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання законопроектів, які, на його думку, обмежують права народного депутата України як суб’єкта права законодавчої ініціативи, зокрема, законопроекту про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради України (реєстр. № 5813), а також законопроекту про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні (реєстр. № 3415).  У зв’язку з цим голова підкомітету Синютка О.М. зауважив, що не буде підтримувати запропонований проект рішення Комітету з цього питання.

 

Голосували: за – 8, проти – 1, утрималися – 0  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити пропозиції для включення до проекту порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання щодо законопроектів згідно з додатками:

додаток 1 – пропозиції до розділу І проекту порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України (питання, повністю підготовлені для розгляду Верховною Радою України і у встановленому порядку надані народним депутатам України);

додаток 2 – пропозиції до розділу ІІ проекту порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України (питання, які знаходяться на розгляді в Комітеті);

додаток 3 – перелік проектів постанов Верховної Ради України, які пропонуються не включати до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України.

 

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався народний депутат України Завітневич Олександр Михайлович, запрошений для участі у розгляді другого питання порядку денного засідання Комітету, та запропонував перейти до розгляду питання про проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України "Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання"  (реєстр. № 8136 від 19.10.2022), розгляд якого  за погодженням із членами Комітету було відкладено до приєднання до засідання Комітету у режимі відеоконференції автора цього проекту Постанови. 

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання»,  внесений народними депутатами України Завітневичем О.М. та іншими  (реєстр. № 8136 від 19.10.2022).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що при  підготовці проекту висновку Комітету з цього питання взято до уваги висновки Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки (лист від 14 листопада 2022 року № 04-22/9-2022/193232), Комітету з питань цифрової трансформації (лист від 6 грудня 2022 року № 04-33/18-2022/209301), Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва (лист від 13 грудня 2022 року № 04-19/03-2022/214385).

 

Головуючий на засіданні Комітету надав слово народному депутату України Завітневичу О.М., який як автор проекту Постанови обґрунтував необхідність внесення змін до предмета відання комітету Верховної Ради України, зазначених у проекті Постанови (реєстр. № 8136), та відповів на запитання голови підкомітету Синютки О.М.

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку під час проведення голосування з заступником голови Комітету Культенком А.В. участь у голосуванні беруть 8 (вісім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесений народними депутатами України              Завітневичем О.М. та іншими (реєстр. № 8136 від 19.10.2022), та рекомендувати Верховній Раді України, згідно з пунктом 8 частини четвертої статті 20 Регламенту Верховної Ради України, включити зазначений проект Постанови Верховної Ради України позачергово без голосування до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України, розглянути його з урахуванням пропозицій Комітету, висловлених у висновку Комітету щодо нової редакції проекту Постанови, та прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.

2. Співдоповідачем від Комітету  на пленарному засіданні з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Плану роботи Комітету на період дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – липень 2023 року).

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити План роботи Комітету на період дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України про виконану роботу», внесений народними депутатами України — членами Тимчасової спеціальної комісії  Бакумовим О.С. та іншими (реєстр.                  № 8304 від 26.12.2022).

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України про виконану роботу», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової спеціальної комісії Бакумовим О.С. та іншими (всього 12 підписів) (реєстр. № 8304 від 26.12.2022), та направити його Тимчасовій спеціальній комісії, яка визначена головною з підготовки і попереднього розгляду цього проекту Постанови.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріальної допомоги під час дії воєнного стану за шість місяців діяльності», внесений народними депутатами України — членами Тимчасової спеціальної комісії  Устіновою О.Ю. та іншими (реєстр. № 8330 від 02.01.2023).

 

Під час проведення голосування втрачено відеозв’язок із головою підкомітету Синюткою О.М., участь у голосуванні беруть 8 (вісім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріальної допомоги під час дії воєнного стану за шість місяців діяльності», внесений народними депутатами України — членами Тимчасової спеціальної комісії                    Устіновою О.Ю. та іншими (реєстр. № 8330 від 02.01.2023), та направити його Тимчасовій спеціальній комісії, яка визначена головною з підготовки і попереднього розгляду цього проекту Постанови.

 

 

10. Різне.

Питань для розгляду в Різному народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

      Секретар Комітету                                                   М.М.ПАПІЄВ

 


 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку