12 грудня 2022 року (протокол № 140)

Опубліковано 13 грудня 2022, о 11:59
                                                                                                                                                  ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ,  ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

__________________________________________________________________

                                       П Р О Т О К О Л № 140  

      «12»      грудня      2022  року

                                                            

у режимі відеоконференції

                                                     9 год. 30 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні  члени  Комітету: Євтушок С.М., Культенко А.В., Папієв М.М.,  Гринчук О.А. (з 9 год. 36 хв.),  Кострійчук С.В., Марченко Л.І., Приходько Н.І. Синютка О.М.

 

Відсутній: голова підкомітету Загородній Ю.І. – з поважної причини

 

Приєдналися до відеоконференції: народні депутати України Железняк Я.І., Веніславський Ф.В.

 

 Відеозапис і стенограма не ведуться.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету проект порядку денного засідання Комітету, який містить вісім основних питань, додаткове питання і питання «Різне», та у зв'язку з відсутністю інших зауважень і пропозицій поставив на голосування пропозицію прийняти за основу та в цілому порядок денний засідання Комітету.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0 (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо внесення, розгляду та прийняття законопроектів, спрямованих на адаптацію законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС) в частині виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції», внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Корнієнком О.С., Кондратюк О.К. (реєстр. № 8242 від 28.11.2022).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про проект Закону України «Про внесення зміни до пункту 3 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді України" щодо окремих питань організації роботи Верховної Ради України в умовах дії воєнного стану», внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Корнієнком О.С.,  Кондратюк О.К. (реєстр. № 8241 від 28.11.2022), підготовлений до другого читання.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих фактів порушення законодавства під час відчуження об’єктів державної власності України, розташованих за кордоном», внесений народним депутатом України Веніславським Ф.В. (реєстр. № 8112 від 07.12.2022, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки України, органів державної влади та інших державних органів, які здійснюють повноваження у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів», внесений народними депутатами України Железняком Я.І. та іншими          (реєстр. № 8264 від 09.12.2022, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 01.12.2022 про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України «Про авторське право і суміжні права» (реєстраційний номер 5552-1 від 09.06.2021), внесений народним депутатом України Буймістер Л.А. (реєстр. № 5552-1-П від 05.12.2022).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про лист Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. (від 02.12.2022 № 07/6-2022/207318 (1061829) щодо забезпечення безпеки під час пленарних засідань Верховної Ради України.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Про затвердження пропозицій Комітету до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2023 рік.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

8. Про погодження пропозиції щодо призначення на вакантні посади старшого консультанта секретаріату Комітету.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

9. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесеного народними депутатами України                 Арахамією Д.Г., Мотовиловцем А.В. (реєстр. № 8275 від 11.12.2022).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

10. Різне

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо внесення, розгляду та прийняття законопроектів, спрямованих на адаптацію законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС) в частині виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції», внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Корнієнком О.С., Кондратюк О.К. (реєстр. № 8242 від 28.11.2022).

 

З 9 год. 36 хв. участь у засіданні Комітету у режимі відеоконференції бере голова підкомітету Гринчук О.А. Загальна кількість присутніх членів Комітету – 9 (дев’ять) народних депутатів України.

 

В обговоренні питання порядку денного взяли участь: голова підкомітету Синютка О.М., секретар Комітету Папієв М.М., голова підкомітету Приходько Н.І., перший заступник голови Комітету Євтушок С.М.

 

Голосували: за – 6, проти – 0, утрималися – 3  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо внесення, розгляду та прийняття законопроектів, спрямованих на адаптацію законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС) в частині виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції», внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Корнієнком О.С., Кондратюк О.К. (реєстр. № 8242 від 28.11.2022), і рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений законопроект до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за результатами розгляду законопроекту в першому читанні прийняти його за основу з дорученням Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України підготувати цей законопроект до другого читання.

2. Доручити голові Комітету Кальченку С.В. подати до Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо внесення, розгляду та прийняття законопроектів, спрямованих на адаптацію законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС) в частині виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції» за своїм підписом.

3. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення зміни до пункту 3 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді України" щодо окремих питань організації роботи Верховної Ради України в умовах дії воєнного стану», внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Корнієнком О.С., Кондратюк О.К. (реєстр. № 8241 від 28.11.2022), підготовлений до другого читання.

 

 

В обговоренні питання порядку денного взяли участь: голова підкомітету Синютка О.М., голова підкомітету Приходько Н.І.

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався народний депутат України Железняк Ярослав Іванович, якого було запрошено для участі у розгляді другого та четвертого питань порядку денного засідання Комітету, та надав йому слово як автору пропозиції № 12 до проекту Закону України (реєстр. № 8241), яку запропоновано відхилити, для обґрунтування його пропозиції.

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку під час проведення голосування з головою підкомітету Гринчук О.А. участь у голосуванні беруть 8 (вісім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Комітету щодо внесених пропозицій до проекту Закону України «Про внесення зміни до пункту 3 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді України" щодо окремих питань організації роботи Верховної Ради України в умовах дії воєнного стану» (реєстр. № 8241) та рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту в другому читанні прийняти його в другому читанні та в цілому.

2. Подати на розгляд Верховної Ради України підготовлений до другого читання зазначений законопроект (реєстр. № 8241) у вигляді порівняльної таблиці.

3. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих фактів порушення законодавства під час відчуження об’єктів державної власності України, розташованих за кордоном», внесений народним депутатом України Веніславським Ф.В. (реєстр. № 8112 від 07.12.2022, доопрацьований).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався народний депутат України Веніславський Федір Володимирович, якого було запрошено для участі у розгляді третього питання порядку денного засідання Комітету про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих фактів порушення законодавства під час відчуження об’єктів державної власності України, розташованих за кордоном» (реєстр. № 8112 від 07.12.2022, доопрацьований) та надав йому слово як автору цього проекту Постанови для обґрунтування необхідності утворення цієї Тимчасової слідчої комісії та доопрацювання попереднього проекту Постанови з урахуванням зауважень та пропозицій Комітету.

Запитань до народного депутата України Веніславського Ф.В. у членів Комітету не було.

 

Під час проведення голосування втрачено відеозв’язок із секретарем Комітету Папієвим М.М. та головою підкомітету Приходько Н.І., участь у голосуванні беруть 7 (сім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

У зв’язку із втратою відеозв’язку з секретарем Комітету Папієвим М.М. підрахунок голосів веде особисто голова Комітету (підпункт 6 пункту 4 Розділу VIII Прикінцеві положення Закону України «Про комітети Верховної Ради України») та оголошує результати голосування.

 

Голосували: за – 7, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих фактів порушення законодавства під час відчуження об’єктів державної власності України, розташованих за кордоном», внесений народним депутатом України Веніславським Ф.В. (реєстр. № 8112 від 07.12.2022, доопрацьований), та рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови та прийняти рішення, відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, з урахуванням зауважень та пропозицій Комітету щодо назви, завдань та оформлення проекту Постанови, викладених у висновку.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки України, органів державної влади та інших державних органів, які здійснюють повноваження у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів», внесений народними депутатами України Железняком Я.І. та іншими (реєстр. № 8264 від 09.12.2022, доопрацьований).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. надав слово ініціатору внесення проекту Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки України, органів державної влади та інших державних органів, які здійснюють повноваження у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів» (реєстр. № 8264) народному депутату України Железняку Ярославу Івановичу для обґрунтування необхідності утворення цієї Тимчасової слідчої комісії.

Запитань до народного депутата України Железняка Я.І. у членів Комітету не було.

 

Під час проведення голосування втрачено відеозв’язок із секретарем Комітету Папієвим М.М., участь у голосуванні беруть 8 (вісім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

У зв’язку із втратою відеозв’язку з секретарем Комітету Папієвим М.М. підрахунок голосів веде особисто голова Комітету (підпункт 6 пункту 4 Розділу VIII Прикінцеві положення Закону України «Про комітети Верховної Ради України») та оголошує результати голосування.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки України, органів державної влади та інших державних органів, які здійснюють повноваження у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів», внесений народними депутатами України                Железняком Я.І. та іншими (всього 3 підписи) (реєстр. № 8264 від 09.12.2022, доопрацьований), та рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 8 частини четвертої статті 20 та частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, розглянути його з урахуванням зауважень, викладених у висновку Комітету, та визначитися шляхом голосування щодо цього проекту Постанови.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 01.12.2022 про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України «Про авторське право і суміжні права» (реєстраційний номер 5552-1 від 09.06.2021), внесений народним депутатом України Буймістер Л.А. (реєстр.            № 5552-1-П від 05.12.2022).

 

Під час проведення голосування втрачено відеозв’язок із секретарем Комітету Папієвим М.М. та головою підкомітету Гринчук О.А., участь у голосуванні беруть 7 (сім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

У зв’язку із втратою відеозв’язку з секретарем Комітету Папієвим М.М. підрахунок голосів веде особисто голова Комітету (підпункт 6 пункту 4 Розділу VIII Прикінцеві положення Закону України «Про комітети Верховної Ради України») та оголошує результати голосування.

 

Голосували: за – 7, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 01.12.2022 про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України «Про авторське право і суміжні права» (реєстраційний номер 5552-1 від 09.06.2021), внесений народним депутатом України Буймістер Л.А. (реєстр.  № 5552-1-П від 05.12.2022), та рекомендувати Верховній Раді України визначитися шляхлм голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про лист Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. (від 02.12.2022 № 07/6-2022/207318 (1061829) щодо забезпечення безпеки під час пленарних засідань Верховної Ради України.

 

В обговоренні питання порядку денного засідання Комітету взяв участь голова підкомітету Синютка О.М., який запропонував у проекті рішення Комітету виключити другий пункт. 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та запропонував визначитися шляхом голосування щодо висловлених пропозицій за черговістю їх надходження:

перша пропозиція – проект рішення Комітету, який було надіслано народним депутатам України – членам Комітету для ознайомлення;

друга пропозиція голови підкомітету Синютки О.М. - виключити у проекті рішення другий пункт.

 

Під час проведення голосування втрачено відеозв’язок із секретарем Комітету Папієвим М.М., головами підкомітетів Гринчук О.А. та               Приходько Н.І.,  участь у голосуванні беруть 6 (шість) народних депутатів України – членів Комітету.

 

У зв’язку із втратою відеозв’язку з секретарем Комітету Папієвим М.М. підрахунок голосів веде особисто голова Комітету (підпункт 6 пункту 4 Розділу VIII Прикінцеві положення Закону України «Про комітети Верховної Ради України») та оголошує результати голосування.

 

Голосували за першу пропозицію: за – 3, проти – 0, утрималися – 3  (рішення не прийнято).

 

Голосували за другу пропозицію: за – 3, проти – 0, утрималися – 3  (рішення не прийнято).

 

Рішення не прийнято. Продовжено опрацювання цього питання в Комітеті.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про затвердження пропозицій Комітету до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2023 рік.

 

Під час проведення голосування втрачено відеозв’язок із секретарем Комітету Папієвим М.М. та головами підкомітетів Гринчук О.А. та           Приходько Н.І., участь у голосуванні беруть 6 (шість) народних депутатів України – членів Комітету.

 

У зв’язку із втратою відеозв’язку з секретарем Комітету Папієвим М.М. підрахунок голосів веде особисто голова Комітету (підпункт 6 пункту 4 Розділу VIII Прикінцеві положення Закону України «Про комітети Верховної Ради України») та оголошує результати голосування.

 

Голосували: за – 6, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити пропозиції Комітету до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2023 рік та подати їх до Апарату Верховної Ради України.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про погодження пропозиції щодо призначення на вакантні посади старшого консультанта секретаріату Комітету.

 

Під час проведення голосування втрачено відеозв’язок із секретарем Комітету Папієвим М.М. та головою підкомітету Гринчук О.А., участь у голосуванні беруть 7 (сім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

У зв’язку із втратою відеозв’язку з секретарем Комітету Папієвим М.М. підрахунок голосів веде особисто голова Комітету (підпункт 6 пункту 4 Розділу VIII Прикінцеві положення Закону України «Про комітети Верховної Ради України») та оголошує результати голосування.

 

Голосували: за – 7, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Погодити пропозицію Керівника секретаріату Комітету Нехоци М.В. щодо  подання кандидатури Шаповалової Кристини Сергіїївни - консультанта секретаріату Комітету для призначення на вакантні посади старшого консультанта секретаріату Комітету до дня визначення переможця конкурсу на цю посаду відповідно до законодавства, але на строк не більше 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

2. Погодити пропозицію Керівника секретаріату Комітету Нехоци М.В. щодо  подання кандидатури Сиротенка Романа Олександровича для призначення на вакантні посади старшого консультанта секретаріату Комітету до дня визначення переможця конкурсу на цю посаду відповідно до законодавства, але на строк не більше 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесеного народними депутатами України                 Арахамією Д.Г., Мотовиловцем А.В. (реєстр. № 8275 від 11.12.2022).

 

В обговоренні питання порядку денного засідання Комітету взяв участь голова підкомітету Синютка О.М.

 

Під час проведення голосування втрачено відеозв’язок із секретарем Комітету Папієвим М.М. та головами підкомітетів Гринчук О.А. та           Приходько Н.І., участь у голосуванні беруть 6 (шість) народних депутатів України – членів Комітету.

 

У зв’язку із втратою відеозв’язку з секретарем Комітету Папієвим М.М. підрахунок голосів веде особисто голова Комітету (підпункт 6 пункту 4 Розділу VIII Прикінцеві положення Закону України «Про комітети Верховної Ради України») та оголошує результати голосування.

 

Голосували: за – 5, проти – 0, утримався – 1  (прийнято більшістю голосів членів Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання», внесений народними депутатами України Арахамією Д.Г., Мотовиловцем А.В. (реєстр. № 8275 від 11.12.2022), і рекомендувати Верховній Раді України, згідно з пунктом 8 частини четвертої статті 20 та частиною третьою статті 138 Регламенту Верховної Ради України, включити зазначений проект Постанови Верховної Ради України позачергово без голосування до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України, розглянути його та визначитися шляхом голосування щодо цього проекту Постанови.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

10. Різне.

На пропозицію першого заступника голови Комітету Євтушка С.М. народні депутати України – члени Комітету обмінялися думками з питання оформлення відряджень та відпусток без збереження заробітної плати, що пов’язані з виїздом за кордон, народних депутатів України та їх помічників – консультантів.

  

 

Голова Комітету                                            С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

Секретар Комітету                                        М.М.ПАПІЄВ

 


 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку