28 жовтня 2022 року (протокол №133)

Опубліковано 31 жовтня 2022, о 17:00

 Комітет 

 

 

ВЕРХОВНА  РАДА  УКРАЇНИ

     

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ,  ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

__________________________________________________________________

                                       П Р О Т О К О Л     133  

      «28»    жовтня    2022  року

                                                            

у режимі відеоконференції

                                                                     10 год. 00 хв.

 

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні  члени  Комітету: Євтушок С.М., Культенко А.В., Папієв М.М.,  Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Марченко Л.І.,  Кострійчук С.В.,  Приходько Н.І.,  Синютка О.М.

 

Приєдналися до відеоконференції: народні депутати України Устінова О.Ю., Гунько А.Г., Керівник Дослідницької служби Верховної Ради України Ваолевська Л.А.

 

 Відеозапис і стенограма не ведуться.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного, який попередньо було надіслано для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету та який містив сім питань і питання «Різне», та у зв'язку з відсутністю інших зауважень і пропозицій поставив на голосування пропозицію прийняти за основу та в цілому порядок денний засідання Комітету.

 

Голосували: за – 10, проти – 0, утрималися – 0 (прийнято одноголосно).


ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

(з урахуванням зміни порядку розгляду питань)

 

1. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання», внесений народним депутатом України, головою депутатської фракції Політичної Партії «Голос» Устіновою О.Ю. (реєстр. № 8141 від 20.10.2022).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України», внесений народним депутатом України Гуньком А.Г. (реєстр. № 5196 від 18.10.2022, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до  Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів, які сприяли тимчасовій окупації Автономної Республіки Крим», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Копитіним І.В. та іншими (всього 6 підписів) (реєстр. № 8127 від 14.10.2022).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 19.10.2022 р. про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» щодо створення фонду ліквідації наслідків збройної агресії», внесений народним депутатом України Железняком Я.І. (реєстр. № 8027-П від 19.10.2022).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про доручення Першого заступника Голови Верховної Ради України Корнієнка О.С. від 25 жовтня 2022 року щодо Указу Президента України від   18 липня 2022 року № 502/2022 стосовно народного депутата України Васильковського І.І. 

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про доручення Першого заступника Голови Верховної Ради України Корнієнка О.С. від 25 жовтня  2022 року щодо Указу Президента України від  18 липня 2022 року № 502/2022 стосовно народного депутата України Рабіновича В.З. 

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Про лист в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Янчука А.О. від  21 жовтня 2022 року № 06/03-2022/179028 щодо визначення народному депутату України Хлапуку М.М. робочого місця в залі засідань Верховної Ради України.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

8. Різне.

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєдналася народний депутат України Устінова Олександра Юріївна, ініціатор проекту Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання» (реєстр. № 8141), розгляд якої передбачений у порядку денного засідання Комітету третім питанням. Отже, головуючий на засіданні Комітету запропонував, за традицією, змінити порядок розгляду питань порядку денного і першим питанням розглянути зазначений проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 8141), а далі – за порядком питання затвердженого порядку денного засідання Комітету.

Народні депутати України – члени Комітету підтримали таку пропозицію без голосування.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання», внесений народним депутатом України, головою депутатської фракції Політичної Партії «Голос» Устіновою О.Ю. (реєстр. № 8141 від 20.10.2022).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку із заступником голови Комітету Культенком А.В. у голосуванні беруть участь 9 (дев’ять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0 (прийнято одноголосно членами Комітету, які брали участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання», внесений народним депутатом України, головою депутатської фракції Політичної Партії «Голос» Устіновою О.Ю. (реєстр. № 8141 від 20.10.2022), і рекомендувати Верховній Раді України, згідно з пунктом 8 частини четвертої статті 20 Регламенту Верховної Ради України, включити зазначений проект Постанови Верховної Ради України позачергово без голосування до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України, розглянути його та  прийняти в цілому.

2. Співдоповідачем від Комітету  на пленарному засіданні з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України», внесений народним депутатом України Гуньком А.Г. (реєстр. № 5196 від 18.10.2022, доопрацьований).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався народний депутат України Гунько Анатолій Григорович, запрошений для участі у розгляді Комітетом питання про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України» (реєстр. № 5196 від 18.10.2022, доопрацьований), та надав йому слово для обґрунтування необхідності утворення цієї Тимчасової слідчої комісії та відповіді на запитання голови підкомітету Приходько Н.І.

 

Секретар Комітету Папієв М.М. перед початком голосування заявив про можливий конфлікт інтересів у зв’язку з тим, що проектом Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України» (реєстр. № 5196 від 18.10.2022, доопрацьований) його пропонується обрати до персонального складу утворюваної Тимчасової слідчої комісії, а отже він не братиме участі у голосуванні.

 

У голосуванні беруть участь 9 (дев’ять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утримався – 1 (прийнято більшістю голосів членів Комітету, які брали участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України», внесений народним депутатом України Гуньком А.Г. (реєстр. № 5196 від 18.10.2022, доопрацьований), та рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 8 частини четвертої статті 20 та частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, розглянути його з урахуванням зауважень, викладених у висновку Комітету, та визначитися шляхом голосування щодо цього проекту Постанови.       

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про   проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до  Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів, які сприяли тимчасовій окупації Автономної Республіки Крим», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Копитіним І.В. та іншими (всього 6 підписів) (реєстр. № 8127 від 14.10.2022).

 

Участь в обговоренні питання порядку денного засідання Комітету взяла  голова підкомітету Приходько Н.І.

 

Голосували: за – 10, проти – 0, утрималися – 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів, які сприяли тимчасовій окупації Автономної Республіки Крим», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Копитіним І.В. та іншими (всього 6 підписів) (реєстр. № 8127 від 14.10.2022), та рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови і прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.      

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 19.10.2022 р. про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» щодо створення фонду ліквідації наслідків збройної агресії», внесений народним депутатом України Железняком Я.І. (реєстр. № 8027-П від 19.10.2022).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку із головою підкомітету Приходько Н.І. у голосуванні беруть участь 9 (дев’ять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0 (прийнято одноголосно членами Комітету, які брали участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 19.10.2022 р. про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» щодо створення фонду ліквідації наслідків збройної агресії», внесений народним депутатом України Железняком Я.І. (реєстр. № 8027-П від 19.10.2022), і рекомендувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про доручення Першого заступника Голови Верховної Ради України Корнієнка О.С. від 25 жовтня 2022 року щодо Указу Президента України від 18 липня 2022 року                    № 502/2022 стосовно народного депутата України Васильковського І.І. 

 

В обговоренні питання порядку денного взяли участь голови підкомітетів Синютка О.М., Приходько Н.І. та  перший заступник голови Комітету Євтушок С.М.

Зокрема, голова підкомітету Синютка О.М. висловив свої зауваження щодо витягу з Указу Президента України «Про припинення громадянства України Аль-Салямата А., Васильковського І.І., Єреміної О.О. та інших осіб» від 18 липня 2022 року № 502/2022, доданого до листа Керівника Офісу Президента України Єрмака А.Б. від  20 жовтня ц.р.  № 02-01/972, та висловив пропозицію розглядати питання припинення повноважень народного депутата України Васильковського І.І. після ознайомлення з повним текстом вищезазначеного Указу Президента України. А також висловив пропозицію звернутися із клопотанням до Президента України припинити громадянство  ще деяким народним депутатам України, які, на його думку, мають певні підстави на це.

Голова підкомітету Приходько Н.І. висловила пропозицію перенести розгляд питання у зв’язку із необхідністю додаткового розгляду матеріалів стосовно припинення повноважень народного депутата України Васильковського І.І.

Перший заступник голови Комітету Євтушок С.М. в цілому підтримав висловлені головою підкомітету Синюткою О.М. пропозиції та запропонував визначатися шляхом голосування стосовно запропонованого питання порядку денного.

 Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення п’ятого питання порядку денного засідання Комітету та поставив на голосування проект рішення Комітету з цього питання, який було запропоновано для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету .

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималася – 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України» внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Васильковського І.І.» і рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому.

2. Доручити голові Комітету Кальченку С.В. подати до Верховної Ради України зазначений проект Постанови Верховної Ради України за своїм підписом.

3. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про доручення Першого заступника Голови Верховної Ради України Корнієнка О.С. від 25 жовтня  2022 року щодо Указу Президента України від  18 липня 2022 року                    № 502/2022 стосовно народного депутата України        Рабіновича В.З. 

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку із головою підкомітету Приходько Н.І. у голосуванні беруть участь 9 (дев’ять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0 (прийнято одноголосно членами Комітету, які брали участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України» внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Рабіновича В.З.» і рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому.

2. Доручити голові Комітету Кальченку С.В. подати до Верховної Ради України зазначений проект Постанови Верховної Ради України за своїм підписом.

3. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.  

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про лист в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Янчука А.О. від  21 жовтня 2022 року № 06/03-2022/179028 щодо визначення народному депутату України Хлапуку М.М. робочого місця в залі засідань Верховної Ради України.

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку із головою підкомітету Приходько Н.І. у голосуванні беруть участь 9 (дев’ять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0 (прийнято одноголосно членами Комітету, які брали участь у голосуванні).

 

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про лист в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України             Янчука А.О. від 21 жовтня 2022 року № 06/03-2022/179028 щодо визначення народному депутату України Хлапуку М.М. робочого місця в залі засідань               Верховної Ради України  взяти до відома.

2. Визначити розміщення народного депутата України – члена депутатської фракції Політичної партії «ГОЛОС» Хлапука М.М. в залі засідань Верховної Ради України на робочому місці № 296.

3. Апарату Верховної Ради України забезпечити розміщення народного депутата України – члена депутатської фракції Політичної партії «ГОЛОС» Хлапука М.М. в залі засідань Верховної Ради України на визначеному для нього робочому місці № 296.  

 

 

8. Різне.

Голова Комітету Кальченко С.В. повідомив народним депутатам України – членам Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєдналась Керівник Дослідницької служби Верховної Ради України Ваолевська Леся Анатоліївна та за згодою  народних депутатів України – членів Комітету надав їй слово.

Зокрема, Керівник Дослідницької служби Ваолевська Л.А. поінформувала про мету, завдання та форми роботи створеної в Апараті Верховної Ради України на базі Інституту законодавства Верховної Ради України Дослідницької служби, привернула увагу до презентаційних матеріалів, які було надіслано усім комітетам Верховної Ради України, та запропонувала організувати плідну та взаємовигідну співпрацю Дослідницької служби з Комітетом з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.

Також Керівник Дослідницької служби Ваолевська Л.А. відповіла на питання, поставлені головою Комітету Кальченком С.В. та головою підкомітету Загороднім Ю.І.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

      Секретар Комітету                                                   М.М.ПАПІЄВ

 


 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку