17 листопада 2021 року (протокол № 90)

Опубліковано 19 листопада 2021, о 13:32

 Комітет 

 

 

      

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





                                                                                90

 

                                                                            17        листопада        21 

                                                             

 

                                                              вул. Банкова, 6-8,

кімн. 418 (зал засідань)

у режимі відеоконференції

                                                                     15 год. 30 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні  члени  Комітету:   Євтушок С.М.,   Культенко А.В.,                   Папієв М.М., Гринчук О.А.,  Загородній Ю.І., Марченко Л.І. (з 15 год. 38 хв.),  Приходько Н.І., Синютка О.М., Фролов П.В. 

                

Відсутня: заступник голови Комітету Савченко О.С.

 

Приєдналися до відеоконференції:

Скороход А.К. – народний депутат України;

Ващонок М.В. – перший заступник керівника Управління справами Апарату Верховної Ради України;

Савкова Л.В. - заступник керівника Управління справами Апарату Верховної Ради України – головний бухгалтер.

 

Присутні: працівники секретаріату Комітету, помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету.

 

Ведеться відеозапис.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного, який напередодні було надіслано для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету та який включав 5 питань і питання  «Різне», та у зв’язку з відсутністю зауважень і пропозицій головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування пропозицію прийняти запропонований порядок денний засідання Комітету «за основу» та «в цілому» (стенограма додається).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку  з головою підкомітету Синюткою О.М. у голосуванні беруть участь 9 (дев’ять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували:  «за» - 9, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про звіт Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису Верховної Ради України за 9 місяців 2021 року.

 

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про зміни у складі комітетів Верховної Ради України.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування вбивства народного депутата України Полякова Антона Едуардовича - кримінальне провадження № 12021100040002899, внесене до ЄРДР 08.10.21», внесений народним депутатом України Скороход А.К. (реєстр. № 6300 від 09.11.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості
Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу окремих  народних депутатів України у жовтні 2021 року).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про розклад засідань Комітету у грудні 2021 року.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Різне.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про звіт Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису Верховної Ради України за 9 місяців 2021 року.

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції для участі в розгляді звіту Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису Верховної Ради України за 9 місяців 2021 року приєдналися: перший заступник керівника Управління справами Апарату Верховної Ради України Ващонок М.В.; заступник керівника Управління справами Апарату Верховної Ради України – головний бухгалтер Савкова Л.В., а також керівники (представники) відділів Управління справами Апарату Верховної Ради України (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні Комітету надав слово заступнику керівника Управління справами Апарату Верховної Ради України – головному бухгалтеру Савковій Л.В., яка поінформувала народних депутатів України – членів Комітету про виконання кошторису Верховної Ради України за 9 місяців поточного року та відповіла на запитання секретаря Комітету                Папієва М.М., голови підкомітету Приходько Н.І. (стенограма додається).

 

Також головуючий на засіданні Комітету голова Комітету                     Кальченко С.В. надав слово першому заступнику керівника Управління справами Апарату Верховної Ради України Ващонку М.В. для відповіді на запитання, поставлене головою підкомітету Приходько Н.І. (стенограма додається).

 

В обговоренні проекту рішення Комітету з цього питання взяли участь: секретар Комітету Папієв М.М., голова підкомітету Синютка О.М., голова підкомітету Приходько Н.І., перший заступник голови Комітету Євтушок С.М. (стенограма додається).

 

Під час обговорення голова підкомітету Синютка О.М. запропонував виключити з проекту рішення Комітету третій абзац пункту 3 «надати пропозиції щодо можливого використання частини залишку коштів (за кодами економічної класифікації видатків у розрізі бюджетних програм кошторису Верховної Ради України на 2021 рік), які не будуть використані до закінчення поточного бюджетного року, у тому числі, їх використання, в межах чинного законодавства, на збільшення видатків на оплату праці для стимулювання праці співробітників Апарату Верховної Ради України за підсумками їх роботи у 2021 році».

Також цю пропозицію підтримали голова підкомітету Приходько Н.І., перший заступник голови Комітету Євтушок С.М. (стенограма додається).

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування проект рішення Комітету про звіт Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису Верховної Ради України за 9 місяців 2021 року для прийняття «за основу та в цілому» з урахуванням пропозиції голови підкомітету Синютки О.М. (без абзацу третього пункту 3 проекту рішення Комітету «надати пропозиції щодо можливого використання частини залишку коштів (за кодами економічної класифікації видатків у розрізі бюджетних програм кошторису Верховної Ради України на 2021 рік), які не будуть використані до закінчення поточного бюджетного року, у тому числі, їх використання, в межах чинного законодавства, на збільшення видатків на оплату праці для стимулювання праці співробітників Апарату Верховної Ради України за підсумками їх роботи у 2021 році»).

 

Голосували:  «за» - 9, «проти» - 0, «утримався» - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Інформацію Комітету про звіт Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису Верховної Ради України за 9 місяців 2021 року взяти до відома.

2. З метою здійснення помічникам-консультантам народних депутатів України виплат компенсації за невикористані ними дні щорічної основної відпустки та додаткової відпустки, виплат матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань за 2021 рік, стимулювання праці помічників-консультантів внести на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України – членами Комітету проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України» щодо тимчасового у період з 1 по 31 грудня 2021 року збільшення коефіцієнту, за яким визначається місячний фонд оплати праці помічників-консультантів народних депутатів України та рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 8 частини четвертої статті 20, частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України включити вказаний проект Постанови Верховної Ради України до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання без голосування та прийняти його за основу і в цілому.

3. Апарату Верховної Ради України, у разі прийняття змін до Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України» щодо тимчасового збільшення коефіцієнту, за яким визначатиметься місячний фонд оплати праці помічників-консультантів, надати народним депутатам України інформацію щодо сум, необхідних для виплати помічникам-консультантам компенсації за невикористані ними дні відпусток, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань у 2021 році, залишку фонду, який можливо використати для стимулювання праці помічників-консультантів, для здійснення таких виплат за поданнями народних депутатів України за рахунок збільшення місячного фонду оплати праці помічників-консультантів.

4. Інформацію та рішення Комітету надіслати Апарату Верховної Ради України для організації виконання та врахування в роботі.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про зміни у складі комітетів Верховної Ради України, зокрема, про проект Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання», внесений народним депутатом України (першим заступником голови депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ») Мотовиловцем А.В. (реєстр. № 6310 від 16.11.2021).

 

В обговоренні питання порядку денного взяли участь голова підкомітету Синютка О.М., секретар Комітету Папієв М.М., голова підкомітету     Приходько Н.І., голова Комітету Кальченко С.В. (стенограма додається).

 

Під час обговорення проекту висновку та проекту рішення Комітету з цього питання головою підкомітету Синюткою О.М., секретарем Комітету Папієвим М.М. та головою підкомітету Приходько Н.І. було внесено три пропозиції щодо проекту рішення (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та першим поставив на голосування проект рішення Комітету з цього питання, який напередодні було надіслано для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 6, «проти» - 4, «утрималися» - 0 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання», внесений народним депутатом України Мотовиловцем А.В. (реєстр. № 6310 від 16.11.2021), та рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови Верховної Ради України та прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування вбивства народного депутата України Полякова Антона Едуардовича - кримінальне провадження № 12021100040002899, внесене до ЄРДР 08.10.21», внесений народним депутатом України Скороход А.К. (реєстр. № 6300 від 09.11.2021).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що перед  початком засідання Комітетом отримано через СЕДО та невідкладно розіслано членам Комітету для ознайомлення лист від народного депутата України Скороход А.К. із зауваженнями до проекту висновку Комітету на внесений нею проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування вбивства народного депутата України Полякова Антона Едуардовича - кримінальне провадження № 12021100040002899, внесене до ЄРДР 08.10.21» (реєстр. № 6300). Також головуючий на засіданні Комітету поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєдналася народний депутат України Скороход А.К., автор проекту Постанови (реєстр. № 6300) та надав їй слово для обґрунтування необхідності утворення цієї Тимчасової слідчої комісії, надання пояснень  та відповіді на запитання, поставлені народними депутатами України – членами Комітету: Кальченком С.В., Євтушком С.М. (стенограма додається).

 

В обговоренні питання порядку денного взяли участь голова підкомітету Синютка О.М., заступник голови Комітету Культенко А.В., голова підкомітету Прихоько Н.І., голова Комітету Кальченко С.В., голова підкомітету Загородній Ю.І. (стенограма додається).

 

За результатами обговорення головуючим на засіданні Комітету головою Комітету Кальченко С.В.  було поставлено на голосування проект висновку Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування вбивства народного депутата України Полякова Антона Едуардовича - кримінальне провадження № 12021100040002899, внесене до ЄРДР 08.10.21» (реєстр. № 6300) із змінами, запропонованими членами Комітету, а саме:

останній абзац пункту 3.2. проекту висновку «Взявши це до уваги Комітет вбачає можливим, що у разі утворення цієї Тимчасової слідчої комісії і обрання її головою народного депутата України Скороход А.К., виникне реальний конфлікт інтересів, що може вплинути на її неупередженість і об’єктивність при прийнятті рішень як голови Тимчасової слідчої комісії, а також вчинення чи невчинення дій під час виконання відповідних повноважень» виключити та викласти в новій редакції: «Водночас зазначаємо, що народний депутат України Скороход А.К. на засіданні Комітету 17 листопада 2021 року під час обговорення питання про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування вбивства народного депутата України Полякова Антона Едуардовича - кримінальне провадження                                                   № 12021100040002899, внесене до ЄРДР 08.10.21  (далі - Тимчасова слідча комісія)», ініціатором якого вона є, повідомила про те, що у неї відсутній конфлікт інтересів.».

У проекті рішення Комітету:  «рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, визначитися щодо проекту Постанови (реєстр. 6300 від 09.11.2021) шляхом голосування з урахуванням зауважень Комітету, викладених у висновку, а саме:

- назву проекту Постанови викласти в такій редакції: «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування смерті (вбивства) народного депутата України Полякова Антона Едуардовича»;

- привести у відповідність до назви проекту Постанови пункти 1 та 2 цього проекту, викласти пункт 2 в такій редакції: «Визначити основним завданням Тимчасової слідчої комісії здійснення розслідування смерті (вбивства) народного депутата України Полякова Антона Едуардовича»;

- внести зміни до кількісного та персонального складу Тимчасової слідчої комісії;

- оформити проект Постанови відповідно до Положення «Про порядок роботи з документами у Верховній Раді України», затвердженого розпорядженням Голови Верховної Ради України «Про деякі питання забезпечення документообігу у Верховній Раді України в електронній та паперовій формах» від 8 лютого 2021 року № 19.

Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити першого заступника голови Комітету Євтушка С.М.»

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 «утрималися» - 2  (прийнято більшістю голосів).

 

 

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування вбивства народного депутата України Полякова Антона Едуардовича - кримінальне  провадження № 12021100040002899, внесене до ЄРДР 08.10.21 (далі - Тимчасова слідча комісія)», внесений народним депутатом України  Скороход А.К. (реєстр. № 6300 від 09.11.2021), та рекомендує Верховній Раді України, відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, визначитися щодо проекту Постанови (реєстр. 6300 від 09.11.2021) шляхом голосування з урахуванням зауважень Комітету, викладених у висновку, а саме:

- назву проекту Постанови викласти в такій редакції: «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування смерті (вбивства) народного депутата України Полякова Антона Едуардовича»;

- привести у відповідність до назви проекту Постанови пункти 1 та 2 цього проекту, викласти пункт 2 в такій редакції «Визначити основним завданням Тимчасової слідчої комісії здійснення розслідування смерті (вбивства) народного депутата України Полякова Антона Едуардовича»;

- внести зміни до кількісного та персонального складу Тимчасової слідчої комісії;

- оформити проект Постанови відповідно до Положення «Про порядок роботи з документами у Верховній Раді України», затвердженого розпорядженням Голови Верховної Ради України «Про деякі питання забезпечення документообігу у Верховній Раді України в електронній та паперовій формах» від 8 лютого 2021 року № 19.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити першого заступника голови Комітету Євтушка С.М.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу окремих  народних депутатів України у жовтні 2021 року).

 

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0 «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Рішення про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу окремих  народних депутатів України у жовтні 2021 року) (додається).

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про розклад засідань Комітету у грудні 2021 року

 

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0 «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Затвердити розклад засідань Комітету у грудні 2021 року (додається).

 

 

6. Різне.

Голова Комітету поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що наступний тиждень передбачений для роботи народних депутатів України з виборцями, традиційно в такий тиждень засідання Комітету не проводиться. Водночас, у разі підготовки та подання на розгляд Комітету Апаратом Верховної Ради України проекту кошторису Верховної Ради України на 2022 рік та у зв’язку з необхідністю прийняття кошторису у строк, визначений Регламентом Верховної Ради України, і Комітет має розглянути це питання, тому необхідно буде зібрати засідання Комітету.

Інших питань для розгляду в «Різному» народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар  Комітету                                                      М.М.ПАПІЄВ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку