13 жовтня 2021 року (протокол № 85)

Опубліковано 13 жовтня 2021, о 17:00

 Комітет 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





                                                                                85

 

                                                                        13    жовтня   21 

                                                             

                                                              вул. Банкова, 6-8,

кімн. 418 (зал засідань)

у форматі відеоконференції

                                                                     11 год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

Присутні  члени  КомітетуЄвтушок С.М., Культенко А.В., Савченко О.С., Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Марченко Л.І., Приходько Н.І., Синютка О.М., Фролов П.В. 

Приєднався до відеоконференції:

народний депутат України Горобець О.С.

Присутні: працівники секретаріату Комітету, помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету.


Ведеться відеозапис.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного, який напередодні було надіслано для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету  і  який включав 7 основних питань та питання «Різне».  Пропозицій і зауважень не надходило, у зв’язку з цим головуючий на засіданні Комітету запропонував прийняти порядок денний засідання Комітету  «за основу» та «в цілому» (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» -  11, «проти» - 0 , «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).


ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України  щодо діяльності тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України», внесений народним депутатом України Приходько Н.І. (реєстр. № 5345 від 07.04.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України та зловживань під час реалізації державної політики щодо стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції та розвитку аграрного ринку шляхом використання коштів за бюджетними програмами державної підтримки сільського господарства протягом 2005 – 2020 років», внесений народними депутатами України Торохтієм Б.Г. та Горобцем О.С. (реєстр. № 6042 від 29.09.2021, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо автоматичної втрати громадянства України», внесений народним депутатом України Бужанським М.А. (реєстр. № 5822-1 від 27.07.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення кадрової спроможності органів виконавчої влади», внесений народними депутатами України Бужанським М.А. та іншими (всього 34 підписи)  (реєстр. № 5846 від 12.08.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо визначення вимог до особи, яка призначається на посаду першого заступника міністра чи заступника міністра», внесений народними депутатами України Совгирею О.В. та іншими  (реєстр. № 5846-1 від 16.08.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо визначення вимог до особи, яка призначається на посаду першого заступника міністра чи заступника міністра», внесений народними депутатами України Корнієнком О.С. та іншими  (реєстр. № 5846-2 від 20.08.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо посилення кадрової та функціональної спроможності міністерств», внесений народним депутатом України Івченком В.Є.  (реєстр. № 5846-3 від 25.08.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

8.Різне.

 

 1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України  щодо діяльності тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України», внесений народним депутатом України Приходько Н.І. (реєстр. № 5345 від 07.04.2021).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету  Кальченко С.В. надав слово автору законопроекту народному депутату України – члену Комітету Приходько Н.І., яка обґрунтувала необхідність внесення проекту   Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України  щодо діяльності тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України» (реєстр. № 5345)  та запропонувала внести зміни до проекту рішення Комітету з цього питання, а саме: замість рекомендації Верховній Раді України «за наслідками розгляду законопроекту (реєстр. № 5345) в першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання», «рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду законопроекту (реєстр. № 5345) в першому читання прийняти його за основу», а зауваження Комітету та Головного науково-експертного управління врахувати під час підготовки законопроекту (реєстр. № 5345) до другого читання (стенограма додається).

 В обговоренні питання порядку денного взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Синютка О.М., Загородній Ю.І., Євтушок С.М.  (стенограма додається).

 Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та зазначив, що загалом надійшло дві пропозиції:

перша пропозиція (викладена у проекті рішення Комітету) – рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду законопроекту (реєстр. № 5345) в першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання;

друга пропозиція (викладена автором законопроекту, народним депутатом України – членом Комітету Приходько Н.І. та підтримана членами Комітету Папієвим М.М., Синюткою О.М., Загороднім Ю.І., Євтушком С.М. ) – рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект (реєстр. № 5345) за основу.  

Головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування першу пропозицію (викладену у проекті рішення Комітету з цього питання).

Голосували:  «за» - 5, «проти» - 2, «утрималися» - 4  (рішення не прийнято).

Головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування другу пропозицію рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект (реєстр. № 5345) за основу з дорученням Комітету підготувати цей законопроект до другого читання, передбачивши внесення необхідних змін, зазначених у висновку Комітету і оголошення головуючим на пленарному засіданні відповідно до положень частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України»).

 Голосували:  «за» - 9, «проти» - 0, «утрималися» - 2  (прийнято більшістю голосів).

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України  щодо діяльності тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України», внесений народним депутатом України Приходько Н.І. (реєстр. № 5345 від 07.04.2021), та рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект (реєстр. № 5345) за основу з дорученням Комітету підготувати цей законопроект до другого читання, передбачивши внесення необхідних змін, зазначених у висновку Комітету і оголошення головуючим на пленарному засіданні відповідно до положень частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні з цього питання визначити голову Комітету.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України та зловживань під час реалізації державної політики щодо стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції та розвитку аграрного ринку шляхом використання коштів за бюджетними програмами державної підтримки сільського господарства протягом 2005 – 2020 років», внесений народними депутатами України Торохтієм Б.Г. та Горобцем О.С. (реєстр. № 6042 від 29.09.2021, доопрацьований).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. повідомив народним депутатам України – членам Комітету про те, що до засідання Комітету у форматі відеоконференції приєднався народний депутат України Горобець О.С., запрошений для участі у розгляді другого питання порядку денного, та надав йому слово для обґрунтування необхідності утворення цієї Тимчасової слідчої комісії та відповіді на запитання народних депутатів України – членів Комітету: Синютки О.М., Приходько Н.І., Євтушка С.М. (стенограма додається).

 В обговоренні питання порядку денного взяли участь: голова підкомітету Синютка О.М., голова підкомітету Приходько Н.І.,  перший заступник голови Комітету Євтушок С.М., голова підкомітету Загородній Ю.І. (стенограма додається).

 Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та поставив на голосування проект рішення Комітету, яке було надіслано народним депутатам України – членам Комітету на ознайомлення та передбачало рекомендацію Верховній Раді України «розглянути зазначений проект Постанови і прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України».

У зв’язку з втратою відеозв’язку із заступниками голови Комітету Культенком А.В. та Савченко О.С.  у голосуванні беруть участь 9 (дев’ять) народних депутатів України – членів Комітету.

 Голосували:  «за» - 4, «проти» - 1, «утрималися» - 4 (рішення не прийнято).

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо автоматичної втрати громадянства України», внесений народним депутатом України Бужанським М.А. (реєстр. № 5822-1 від 27.07.2021).

У зв’язку з втратою відеозв’язку із заступником голови Комітету Культенком А.В. у голосуванні беруть участь 10 (десять) народних депутатів України – членів Комітету.

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо автоматичної втрати громадянства України», внесеного народним депутатом України Бужанським М.А. (реєстр. № 5822-1 від 27.07.2021), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам, та направити його до Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення кадрової спроможності органів виконавчої влади», внесений народними депутатами України Бужанським М.А. та іншими (всього 34 підписи)  (реєстр. № 5846 від 12.08.2021).

 Голосували:  «за» - 11, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення кадрової спроможності органів виконавчої влади», внесений народними депутатами України Бужанським М.А. та іншими (всього 34 підписи)  (реєстр. № 5846 від 12.08.2021), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам, та направити його до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

 

 5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо визначення вимог до особи, яка призначається на посаду першого заступника міністра чи заступника міністра», внесений народними депутатами України Совгирею О.В. та іншими  (реєстр. № 5846-1 від 16.08.2021).

 Голосували:  «за» - 11, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо визначення вимог до особи, яка призначається на посаду першого заступника міністра чи заступника міністра», внесений народними депутатами України Совгирею О.В. та іншими  (реєстр. № 5846-1 від 16.08.2021), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам, та направити його до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо визначення вимог до особи, яка призначається на посаду першого заступника міністра чи заступника міністра», внесений народними депутатами України Корнієнком О.С. та іншими  (реєстр. № 5846-2 від 20.08.2021).

 

Голосували:  «за» - 11, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо визначення вимог до особи, яка призначається на посаду першого заступника міністра чи заступника міністра», внесений народними депутатами України Корнієнком О.С. та іншими  (реєстр. № 5846-2 від 20.08.2021), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам, та направити його до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо посилення кадрової та функціональної спроможності міністерств», внесений народним депутатом України Івченком В.Є.  (реєстр. № 5846-3 від 25.08.2021).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку із заступником голови Комітету Культенком А.В. у голосуванні беруть участь 10 (десять) народних депутатів України – членів Комітету.

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо посилення кадрової та функціональної спроможності міністерств», внесений народним депутатом України Івченком В.Є.  (реєстр. № 5846-3 від 25.08.2021), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам, та направити його до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

 

8. Різне.

Голова Комітету поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що наступне засіданні Комітету, згідно із затвердженим розкладом засідань Комітету на жовтень місяць поточного року, заплановане на 20 жовтня ц.р. та проходитиме у приміщенні Комітету (зал засідань, кімната № 418) о 15 год. 00 хв.

Інших питань для розгляду в Різному народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було.

 

 Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

Секретар  Комітету                                                      М.М.ПАПІЄВ

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку