08 вересня 2021 року (протокол № 80)

Опубліковано 20 вересня 2021, о 10:35

 Комітет 

 

      

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





                                                                                80

 

                                                                            08        вересня               21 

                                                             

 

                                                              вул. Банкова, 6-8,

кімн. 418 (зал засідань)

                                                                     15  год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні  члени  Комітету: Євтушок С.М., Культенко А.В.,                    Савченко О.С., Папієв М.М., Гринчук О.А.,  Загородній Ю.І.,                           Марченко Л.І.,   Приходько Н.І.,   Синютка О.М.,  Фролов П.В. 

 

Присутні запрошені:

Забуранна Л.В. – народний депутат України.

 

Присутні працівники секретаріату Комітету, помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету, представник секретаріату депутатської фракції «Політичної партії «СЛУГА НАРОДУ».

 

Ведеться стенограма та

аудіозапис засідання Комітету.

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного, який включає 6 основних питань і питання «Різне», при цьому перше питання передбачає розгляд не одного, а двох законопроектів  (реєстр. № 5318 (основного) і реєстр. № 5318-1 (альтернативного до нього), та у зв’язку з присутністю у залі засідань Комітету народного депутата України  Забуранної Л.В., автора проекту Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції та можливої іншої протизаконної діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування у місті Києві під час реалізації інфраструктурних проектів та соціально-економічних програм, у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності» (реєстр. № 5763), запрошеної для розгляду зазначеного проекту Постанови, який зазначений у проекті порядку денного третім питанням, головуючий запропонував по традиції змінити порядок розгляду питань порядку денного засідання Комітету та  розглянути це питання першим. У зв’язку з відсутністю інших  зауважень і пропозицій головуючий на засіданні Комітету запропонував прийняти проект порядку денного «за основу» та «в цілому» з урахуванням внесеної ним пропозиції щодо зміни порядку розгляду питань порядку денного (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» -  11, «проти» - 0 , «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції та можливої іншої протизаконної діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування у місті Києві під час реалізації інфраструктурних проектів та соціально-економічних програм, у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності», внесений народним депутатом України Забуранною Л.В. (реєстр. № 5763 від 14.07.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради», внесений народними депутатами України                           Арахамією Д. Г., Корнієнком О. С. та іншими (реєстр. № 5813 від 21.07.2021).

Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради України»,  внесений народними депутатами України                 Совгирею О.В.,  Арахамією Д. Г., Корнієнком О. С. та іншими (реєстр. № 5813-1 від 22.07.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо дотримання норм етики народними депутатами з представниками засобів масової інформації, журналістами, акредитованими при Верховній Раді України», внесений народними депутатами України                      Швецем С.Ф.,     Цибою Т.В., Брагарем Є.В., Санченком О.В.,                       Шуфричем Н.І.  (реєстр. № 5702 від 24.06.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

4. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України Гришиною Ю.М. та іншими (всього 11 підписів) (реєстр. № 5814 від 21.07.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу окремих народних депутатів України).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6.  Про розклад засідань Комітету у вересні 2021 року.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

    7. Різне.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції та можливої іншої протизаконної діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування у місті Києві під час реалізації інфраструктурних проектів та соціально-економічних програм, у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності», внесений народним депутатом України Забуранною Л.В.  (реєстр. № 5763 від 14.07.2021).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. надав слово присутній на засіданні Комітету народному депутату України Забуранній Л.В., автору проекту Постанови (реєстр. № 5763), яка обґрунтувала необхідність утворення зазначеної Тимчасової слідчої комісії та відповіла на запитання, поставлені секретарем Комітету Папієвим М.М. та першим заступником голови Комітету Євтушком С.М. (стенограма додається).

 

В обговоренні питання порядку денного взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Приходько Н.І., Євтушок С.М., Синютка О.М., Загородній Ю.І. (стенограма додається). 

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 1 , «утрималися» - 2 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції та можливої іншої протизаконної діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування у місті Києві під час реалізації інфраструктурних проектів та соціально-економічних програм, у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності», внесений народним депутатом України Забуранною Л.В.  (реєстр. № 5763 від 14.07.2021), та рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови з урахуванням зауважень Комітету щодо назви, завдань, кількісного та персонального складу Тимчасової слідчої комісії і прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.    

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради», внесений народними депутатами України  Арахамією Д. Г., Корнієнком О. С. та іншими (реєстр. № 5813 від 21.07.2021) та про проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради України»,  внесений народними депутатами України Совгирею О.В.,  Арахамією Д. Г., Корнієнком О. С. та іншими (реєстр.                   № 5813-1 від 22.07.2021).

 

В обговоренні питання порядку денного взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Приходько Н.І., Синютка О.М., Кальченко С.В., Євтушок С.М., Папієв М.М., Фролов П.В., Загородній Ю.І. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення питання порядку денного та запропонував перейти до голосування. Першим на голосування головуючий на засіданні Комітету поставив проект рішення Комітету щодо ухвалення висновку на проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради», внесений народними депутатами України  Арахамією Д. Г., Корнієнком О. С. та іншими (реєстр. № 5813 від 21.07.2021)   (стенограма додається). 

 

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0 , «утрималося» - 0, не брав участі у голосуванні - 1 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради», внесений народними депутатами України                           Арахамією Д. Г., Корнієнком О. С. та іншими (реєстр. 5813 від 21.07.2021), та рекомендувати Верховній Раді України включити його до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України і за наслідками розгляду цього законопроекту в першому читанні відхилити його.

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

Головуючий на засіданні Комітету  голова Комітету Кальченко С.В. запропонував перейти до голосування за проект рішення Комітету щодо другого (альтернативного) проекту Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради України»,  внесений народними депутатами України Совгирею О.В.,  Арахамією Д. Г., Корнієнком О. С. та іншими (реєстр.  № 5813-1 від 22.07.2021) (стенограма додається).

 

За пропозицією секретаря Комітету Папієва М.М. перед голосуванням відбулось нетривале обговорення, в якому взяли участь секретар Комітету Папієв М.М. та голова підкомітету Фролов П.В. (стенограма додається).

 

З 16 год. 00 хв. участь у засіданні Комітету не бере голова підкомітету Загородній Ю.І. Загальна кількість присутніх на засіданні членів Комітету – 10 (десять) народних депутатів України.

 

Після голосування секретар Комітету Папієв М.М. заявив про те, що йому не вдалося здійснити підрахунок голосів та про неможливість оголосити  результати голосування і у зв’язку з цим, а також враховуючи заяву заступника голови Комітету Культенка А.В. про те, що він не встиг взяти участь у голосуванні, запропонував провести переголосування за проект рішення Комітету щодо висновку на проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради України»,  внесений народними депутатами України Совгирею О.В.,  Арахамією Д. Г., Корнієнком О. С. та іншими (реєстр.  № 5813-1 від 22.07.2021) (стенограма додається).

 

З 16 год. 07 хв. участь у засіданні Комітету бере голова підкомітету Загородній Ю.І. Загальна кількість присутніх на засіданні членів Комітету – 11 (одинадцять) народних депутатів України.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування проект рішення Комітету щодо висновку на проект Закону України  «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради України»,  внесений народними депутатами України Совгирею О.В.,  Арахамією Д. Г., Корнієнком О. С. та іншими (реєстр.  № 5813-1 від 22.07.2021), в якому пропонується ухвалити висновок Комітету на зазначений законопроект та рекомендувати Верховній Раді України включити проект Закону України  (реєстр. № 5813-1) до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України і за наслідками розгляду в першому читанні прийняти його за основу з урахуванням зауважень Комітету щодо уточнення редакцій статей 48 та  92 Регламенту Верховної Ради України.

 

Голосували:  «за» - 4, «проти» - 6 , «утримався» - 1 (рішення не прийнято).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету висловити свої пропозиції щодо висновку Комітету з цього питання, який необхідно ухвалити за результатами підготовки до розгляду Верховною Радою України законопроекту (реєстр. № 5813-1)  (стенограма додається).

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Культенко А.В., Фролов П.В., Загородній Ю.І., Євтушок С.М., Синютка О.М., Кальченко С.В. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та зазначив, що загалом надійшло дві пропозиції:

перша пропозиція (першого заступника голови Комітету Євтушка С.М.)  – рекомендувати Верховній Раді України включити проект Закону України  (реєстр. № 5813-1) до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України і за наслідками розгляду в першому читанні відхилити його;

друга пропозиція (голови Комітету Кальченка С.В.) - рекомендувати Верховній Раді України включити проект Закону України  (реєстр. № 5813-1) до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України і за наслідками розгляду в першому читанні повернути його суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування першу пропозицію (першого заступника голови Комітету Євтушка С.М.).

 

Голосували:  «за» - 2, «проти» - 2 , «утрималися» - 5, не брали участі у голосуванні - 2 (рішення не прийнято).

 

Головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування другу пропозицію (голови Комітету Кальченка С.В.).

 

Голосували:  «за» - 6, «проти» - 5 , «утрималося» - 0 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради України»,  внесений народними депутатами України Совгирею О.В.,  Арахамією Д. Г., Корнієнком О. С. та іншими (реєстр. 5813-1 від 22.07.2021), та рекомендувати Верховній Раді України включити проект Закону України  (реєстр. № 5813-1) до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України і за наслідками розгляду в першому читанні повернути законопроект (реєстр. № 5813-1) суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

З 16 год. 15 хв. участь у засіданні Комітету не бере голова підкомітету Загородній Ю.І. Загальна кількість присутніх на засіданні членів Комітету – 10 (десять) народних депутатів України.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо дотримання норм етики народними депутатами з представниками засобів масової інформації, журналістами, акредитованими при Верховній Раді України», внесений народними депутатами України                      Швецем С.Ф.,  Цибою Т.В., Брагарем Є.В.,                        Санченком О.В.,  Шуфричем Н.І.  (реєстр. № 5702 від 24.06.2021).    

 

В обговоренні питання порядку денного взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Євтушок С.М., Приходько Н.І. (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 , «утримався» - 1, на брав участі у голосуванні – 1  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо дотримання норм етики народними депутатами з представниками засобів масової інформації, журналістами, акредитованими при Верховній Раді України», внесений народними депутатами України  Швецем С.Ф.,  Цибою Т.В., Брагарем Є.В.,  Санченком О.В.,                           Шуфричем Н.І.  (реєстр. № 5702 від 24.06.2021), та рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений законопроект до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України Гришиною Ю.М. та іншими (всього 11 підписів) (реєстр. № 5814 від 21.07.2021).

 

Голосували:  «за» - 9, «проти» - 0, «утрималися» - 0, не брав участі у голосуванні - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України Гришиною Ю.М. та іншими (всього 11 підписів) (реєстр. № 5814 від 21.07.2021), та направити його Тимчасовій слідчій комісії, яка визначена головною з підготовки і попереднього розгляду цього проекту Постанови.  

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу окремих народних депутатів України).

 

Голосували:  «за» - 9, «проти» - 0 , «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

Рішення про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу окремих народних депутатів України) (додається).

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про розклад засідань Комітету у вересні 2021 року.

 

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0 , «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Затвердити розклад засідань Комітету у вересні 2021 року (додається).

 

 

7. Різне.

Питань для розгляду в Різному народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар  Комітету                                                      М.М.ПАПІЄВ

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку