14 липня 2021 року (протокол № 78)

Опубліковано 16 липня 2021, о 14:32

 Комітет 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





                                                                                78

 

                                                                            14   липня  21 

                                                            

                                                              вул. Банкова, 6-8,

кімн. 418 (зал засідань)

                                                                     15  год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні  члени  Комітету: Євтушок С.М., Культенко А.В., Савченко О.С., Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Марченко Л.І., Приходько Н.І., Фролов П.В. 

 Відсутній член Комітету: голова підкомітету Синютка О.М.

Присутні запрошені:

Пушкаренко А.М., Лукашев О.А. – народні депутати України.

Присутні працівники секретаріату Комітету, помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету, представник секретаріату депутатської фракції «Політичної партії «СЛУГА НАРОДУ».

 

Ведеться стенограма та

аудіозапис засідання Комітету.

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного, який включає 10 основних питань і питання «Різне» та у зв’язку з присутністю на засіданні Комітету народного депутата України Пушкаренка А.М., запрошеного як автора проекту Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції, бездіяльності, доведення майнового комплексу Національної академії наук України до занепаду, а також втрати бюджетних коштів, майна та земель, що належать Національній академії наук України», внесений народним депутатом України Пушкаренком  А.М. (реєстр. № 5189 від 05.07.2021, доопрацьований) для участі у розгляді цього проекту, традиційно змінити порядок розгляду питань та першим розглянути зазначений проект (стенограма додається).

Секретар Комітету Папієв М.М., враховуючи чергове звернення до Комітету народного депутата України Потураєва М.Р. щодо неможливості бути присутнім на засіданні Комітету 14 липня ц.р. під час розгляду питання про заяви народних депутатів України – співголів депутатської фракції депутатської фракції Політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ» у Верховній Раді України Бойка Ю.А. та Рабіновича В.З., а також інших народних депутатів України членів цієї депутатської фракції щодо висловлювань народного депутата України Потураєва М.Р. на пленарному засіданні Верховної Ради України 17 червня 2021 року та щодо перенесення розгляду цього питання або розгляду за його відсутності, запропонував не розглядати питання за відсутності народного депутата України Потураєва М.Р., зважити на поважну причину його відсутності  та  перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету (стенограма додається).

 Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування пропозицію прийняти проект порядку денного засідання Комітету «за основу».

Голосували:  «за» -  10, «проти» - 0 , «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету поставив на голосування пропозицію секретаря Комітету Папієва М.М. перенести на наступне засідання Комітету розгляд питання про заяви народних депутатів України – співголів депутатської фракції депутатської фракції Політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ» у Верховній Раді України Бойка Ю.А. та Рабіновича В.З., а також інших народних депутатів України членів цієї депутатської фракції щодо висловлювань народного депутата України Потураєва М.Р. на пленарному засіданні Верховної Ради України 17 червня 2021 року, яке зазначено у проекті порядку денного засідання Комітету першим питанням (стенограма додається).  

 Голосували:  «за» -  7, «проти» - 0 , «утрималися» - 3  (прийнято більшістю голосів).

 У зв’язку з перенесенням на наступне засідання Комітету розгляду першого питання проекту порядку денного засідання Комітету та відповідною зміною порядку розгляду питань, пропозиція голови Комітету Кальченка С.В. про зміну порядку розгляду питань у зв’язку з присутністю автора проекту Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції, бездіяльності, доведення майнового комплексу Національної академії наук України до занепаду, а також втрати бюджетних коштів, майна та земель, що належать Національній академії наук України» (реєстр. № 5189) народного депутата України Пушкаренка  А.М. втратила актуальність. Отже,  враховуючи відсутність інших пропозицій і зауважень, головуючий на засіданні Комітету запропонував прийняти проект порядку денного «в цілому»  з урахуванням підтриманої пропозиції секретаря Комітету Папієва М.М. (стенограма додається).

 Голосували:  «за» -  10, «проти» - 0 , «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про  проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції, бездіяльності, доведення майнового комплексу Національної академії наук України до занепаду, а також втрати бюджетних коштів, майна та земель, що належать Національній академії наук України», внесений народним депутатом України Пушкаренком  А.М. (реєстр. № 5189 від 05.07.2021, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

 2. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо приведення у відповідність до Конституції України), внесений народним депутатом України Совгирею А.В. (реєстр. № 2472 від 19.11.2019).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення процедури голосування», внесений народними депутатами України Мазурашу Г.Г. та іншими (реєстр. № 5411 від 21.04.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо усунення зловживань при визнані проектів законів такими, що суперечать вимогам Конституції України під час їх попереднього розгляду), внесений народним депутатом України Власенком С.В. (реєстр. № 5268 від 18.03.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про пропозиції Комітету до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу народних депутатів України у червні 2021 року (лист від 05.07.2021 електронна картка документа (571616).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу окремих народних депутатів України).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

8. Про затвердження звіту про роботу Комітету за період п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – липень 2021 року).

Інформують: голова Комітету Кальченко С.В.,

                       секретар Комітету Папієв М.М.

 

9.  Про проект плану роботи Комітету на період роботи шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (вересень 2021 – січень 2022 року).

Інформують: голова Комітету Кальченко С.В.,

                       секретар Комітету Папієв М.М.

 

10. Різне.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції, бездіяльності, доведення майнового комплексу Національної академії наук України до занепаду, а також втрати бюджетних коштів, майна та земель, що належать Національній академії наук України», внесений народним депутатом України Пушкаренком А.М. (реєстр. № 5189 від 05.07.2021, доопрацьований).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. надав слово присутньому на засіданні Комітету народному депутату України Пушкаренку А.М., автору проекту Постанови  Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції, бездіяльності, доведення майнового комплексу Національної академії наук України до занепаду, а також втрати бюджетних коштів, майна та земель, що належать Національній академії наук України», внесений народним депутатом України Пушкаренком А.М. (реєстр. № 5189), який обґрунтував необхідність утворення зазначеної Тимчасової слідчої комісії та відповів на запитання, поставлені першим заступником голови Комітету Євтушком С.М. та головою підкомітету Приходько Н.І. (стенограма додається).

З 15 год. 17 хв. участь у засіданні Комітету не бере голова підкомітету Фролов П.В. Загальна кількість присутніх на засіданні членів Комітету – 9 (дев’ять) народних депутатів України.

В обговоренні питання порядку денного взяв участь голова підкомітету Загородній Ю.І. (стенограма додається).

З 15 год. 21 хв. участь у засіданні Комітету не бере секретар Комітету Папієв М.М. Загальна кількість присутніх на засіданні членів Комітету – 8 (вісім) народних депутатів України.

 Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. надав слово присутньому на засіданні Комітету народному депутату України Лукашину О.А., якого пропонується обрати заступником голови утворюваної Тимчасової слідчої комісії та який обґрунтував необхідність утворення цієї комісії, привернув окрему увагу до завдань комісії та відповів на запитання, поставлені головою підкомітету Загороднім Ю.І. (стенограма додається). 

 Перед початком голосування у зв’язку з відсутністю на засіданні Комітету секретаря Комітету Папієва М.М. головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. доручив здійснювати підрахунок результатів голосування першому заступнику голови Комітету Євтушку С.М. (частина третя статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України»).

 Голосували:  «за» - 6, «проти» - 1 , «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції, бездіяльності, доведення майнового комплексу Національної академії наук України до занепаду, а також втрати бюджетних коштів, майна та земель, що належать Національній академії наук України», внесений народним депутатом України Пушкаренком А.М. (реєстр. № 5189 від 05.07.2021, доопрацьований), та рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови з урахуванням редакційного уточнення Комітету та прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України. 

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо приведення у відповідність до Конституції України), внесений народним депутатом України  Совгирею А.В. (реєстр. № 2472 від 19.11.2019).   

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 , «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Висновок на проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" (щодо приведення у відповідність до Конституції України), внесений народним депутатом України Совгирею О.В. (реєстр. № 2472 від 19.11.2019), та рекомендувати Верховній Раді України не включати його до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та зняти з розгляду як такий, що втратив свою актуальність.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення процедури голосування», внесений народними депутатами України Мазурашу Г.Г. та іншими (реєстр. № 5411 від 21.04.2021)

 

З 15 год. 33 хв. участь у засіданні Комітету бере секретар Комітету Папієв М.М. Загальна кількість присутніх на засіданні членів Комітету – 9 (дев’ять) народних депутатів України.

 В обговоренні питання порядку денного взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Культенко А.В., Приходько Н.І., Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І. (стенограма додається). 

 З 15 год. 34 хв. участь у засіданні Комітету бере голова підкомітету Фролов П.В. Загальна кількість присутніх на засіданні членів Комітету – 10 (десять) народних депутатів України.

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та зазначив, що загалом надійшло дві пропозиції:

перша пропозиція (викладена у проекті рішення Комітету) – рекомендувати Верховній Раді України не включати законопроект до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання;

друга пропозиція (викладена заступником голови Комітету Культенком А.В.) - рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та розглянути його.

Головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування першу пропозицію (викладену у проекті рішення Комітету).

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 , «утрималися» - 2 (прийнято більшістю голосів).

У зв’язку з прийняттям першої пропозиції друга пропозиція на голосування не ставилася.

УХВАЛИЛИ: 

Висновок на проект Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення процедури голосування", внесений народними депутатами України Мазурашу Г.Г. та іншими (всього 18 підписів) (реєстр. № 5411 від 21.04.2021), та рекомендувати Верховній Раді України не включати зазначений законопроект до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо усунення зловживань при визнані проектів законів такими, що суперечать вимогам Конституції України під час їх попереднього розгляду), внесений народним депутатом України Власенком С.В. (реєстр. № 5268 від 18.03.2021).

 

Голосували:  «за» - 9, «проти» - 1, «утрималися» - 0 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо усунення зловживань при визнані проектів законів такими, що суперечать вимогам Конституції України під час їх попереднього розгляду)», внесений народним депутатом України Власенком С.В. (реєстр. № 5268 від 18.03.2021), і рекомендувати Верховній Раді України не включати зазначений законопроект до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.  

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про пропозиції Комітету до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0 , «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ: 

Затвердити пропозиції для включення до проекту порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання щодо законопроектів та проектів інших актів згідно з додатками:

додаток 1 – пропозиції до розділу І проекту порядку денного шостої сесії Верховної Ради України (питання, повністю підготовлені для розгляду Верховною Радою України і у встановленому порядку надані народним депутатам України);

додаток 2 – пропозиції до розділу ІІ проекту порядку денного шостої сесії Верховної Ради України (питання, які знаходяться на розгляді в Комітеті);

додаток 3 – перелік законопроектів Верховної Ради України, які пропонуються не включати до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу народних депутатів України у червні 2021 року (лист від 05.07.2021 електронна картка документа (571616).

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0 , «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 УХВАЛИЛИ: 

Рішення про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу народних депутатів України у червні 2021 року (лист від 05.07.2021 електронна картка документа (571616) (додається).

 

 7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу окремих народних депутатів України).

 

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0 , «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 УХВАЛИЛИ: 

Рішення про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу окремих народних депутатів України) (додається).

 

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про звіт про роботу Комітету за період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – липень 2021 року).

 

Голосували:  «за» - 9, «проти» - 0 , «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Затвердити звіт про роботу Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України за період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (додається).

2. Доручити голові Комітету, секретарю Комітету та секретаріату Комітету доопрацювати звіт з урахуванням вхідної та вихідної кореспонденції станом на останній день роботи п’ятої сесії Верховної ради України дев’ятого скликання.

 
 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект плану роботи Комітету на період роботи шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (вересень 2021 – січень 2022 року).

 

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0 , «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Затвердити План роботи Комітету на період роботи шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (додається).

 

 

11. Різне.

Голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що наступне засіданні Комітету згідно із затвердженим розкладом засідань Комітету на липень місяць поточного року, заплановане на 21 липня ц.р. та проходитиме у режимі відеоконференції.

Інших питань для розгляду в Різному народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було.

 

 
 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

 Секретар  Комітету                                                      М.М.ПАПІЄВ

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку