17 березня 2021 року (протокол № 65)

Опубліковано 19 березня 2021, о 08:40

 Комітет 

 

      

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





                                                                             65

 

                                                                   17        березня          21 

                                                             

 

                                                              вул. Банкова, 6-8,

кімн. № 418 (зал засідань)

                                                                     15  год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні члени Комітету: Євтушок С.М., Культенко А.В.,                 Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Марченко Л.І., Приходько Н.І. (з 15 год.                  03 хв.),  Синютка О.М.,  Фролов П.В.

 

Відсутні члени Комітету: заступник голови Комітету Савченко О.С., секретар Комітету Папієв М.М. – з поважних причин.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Нехоца М.В.,  заступники керівника секретаріату Вауліна І.І., Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Моргун А.А.,                   Олексійчук О.М.,  консультант Шаповалова К.С., інтерн Повесьма Д.Д.

 

Присутні запрошені:

народні депутати України Арахамія Д.Г. та Безугла М.В.;

 

Присутні:

помічники-консультанти народних депутатів України  - членів Комітету Кальченка С.В., Євтушка С.М., Культенка А.В., Савченко О.С., Папієва М.М., Гринчук О.А., Загороднього Ю.І., Приходько Н.І.,                  Синютки О.М.;

помічник-консультант народного депутата України Арахамії Д.Г.;

представник секретаріату депутатської фракції Політичної партії «СЛУГА НАРОДУ» – Сабецька О.          

 

 

Ведеться стенограма та

 аудіозапис засідання Комітет

 

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який включає 6 основних питань та питання «Різне».

У зв’язку з тим, що пропозицій та зауважень до проекту порядку денного не надійшло, головуючий поставив на голосування пропозицію прийняти порядок денний засідання Комітету «за основу» та «в цілому» (стенограма додається).

 

Перед початком голосування у зв’язку з відсутністю на засіданні Комітету з поважних причин секретаря Комітету Папієва М.М. головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. доручив здійснювати підрахунок результатів голосування першому заступнику голови Комітету Євтушку С.М. (частина третя статті 44 Закону України «Про комітети Верховної ради України»).

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 , «утрималося» - 0  (прийнято одноголосно).

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.                 Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, що сприяли порушенню  державного суверенітету та територіальної цілісності  і несли загрозу національним інтересам та безпеці України», внесений народним депутатом України Арахамією Д.Г. (реєстр. № 5243 від 15.03.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

                      

2.                 Про  пропозиції Комітету до проекту Закону України «Про публічні консультації» (реєстр. № 4254), який готується до другого читання.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

                     

3. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання Національному агентству з питань запобігання корупції повноважень органу державної влади зі спеціальним статусом та підпорядкування його діяльності інтересам народу України», внесений народним депутатом України Масловим Д.В. та іншими (реєстр.               № 4329 від 05.11.2020).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення ефективного розслідування кримінальних правопорушень, вчинених народними депутатами України», внесений народними депутатами України         Устіновою О.Ю. та іншими (всього 11 підписів) (реєстр. № 4196 від 07.10.2020).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей здійснення кримінальних проваджень щодо народних депутатів України», внесений народним депутатом України  Радіною А.О. (реєстр. №  4196-1 від 26.10.2020).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення і затвердження окремих державних соціальних гарантій», внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю. та іншими (реєстр. № 2146, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Різне.     

 

 

1. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, що сприяли порушенню  державного суверенітету та територіальної цілісності  і несли загрозу національним інтересам та безпеці України», внесений народним депутатом України Арахамією Д.Г. (реєстр. № 5243 від 15.03.2021).

 

З 15 год. 03 хв. участь у засіданні Комітету бере голова підкомітету Приходько Н.І. Загальна кількість присутніх на засіданні членів Комітету складає 9 (дев’ять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. повідомив, що на засіданні Комітету присутні запрошені народні депутати України Арахамія Д.Г., автор проекту Постанови (реєстр. № 5243), та народний депутат України Безугла М.В., яку пропонується обрати головою запропонованої тимчасової слідчої комісії, і надав слово автору проекту Арахамії Д.Г., який обґрунтував необхідність утворення цієї тимчасової слідчої комісії, окреслив основні її завдання та відповів на запитання, поставлені народними депутатами України – членами Комітету                  Синюткою О.М., Євтушком С.М. (стенограма додається).

 

Також головуючий на засіданні надав слово народному депутату України Безуглій М.В., яку пропонується обрати головою запропонованої тимчасової слідчої комісії, для відповіді на запитання, поставлені головою підкомітету Синюткою О.М. (стенограма додається).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Синютка О.М.,  Фролов П.В., Загородній Ю.І., Приходько Н.І. (стенограма додається).

 

Під час обговорення голова підкомітету Загородній Ю.І. повідомив народних депутатів України – членів Комітету про лист співголів депутатської фракції Політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ» Бойка Ю.А. та Рабіновича  В.З. від 16 березня 2021 року № 04-02/12-2021/93215 (438539) до народного депутата України Арахамії Д.Г., ініціатора проекту Постанови (реєстр. № 5243), щодо включення народного депутата України Кузьміна Рената Равелійовича до складу утворюваної Тимчасової слідчої комісії замість народного депутата України Шуфрича Нестора Івановича, якого було запропоновано обрати заступником голови комісії (стенограма додається).

 

Після обміну думками народні депутати України – члени комітету погодились на врахування пропозиції  депутатської фракції Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" стосовно заміни кандидатури від цієї фракції до складу утворюваної тимчасової слідчої комісії.

При цьому головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В.  привернув увагу до того, які саме зміни до тексту проекту висновку Комітету на проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 5243) про утворення тимчасової слідчої комісії необхідно внести, а саме ті, які стосуються листа  депутатської фракції Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" та заміни прізвища народного депутата України Шуфрича Н.І. на прізвище народного депутата України                 Кузьміна Р.Р. та поставив на голосування проект рішення Комітету з цього питання (з урахуванням погоджених змін у висновку) (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, що сприяли порушенню  державного суверенітету та територіальної цілісності  і несли загрозу національним інтересам та безпеці України», внесений народним депутатом України Арахамією Д.Г. (реєстр.             № 5243 від 15.03.2021), та рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови з урахуванням зауважень Комітету та пропозиції щодо уточненої редакції проекту Постанови (реєстр. № 5243) і прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.  

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

2. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про пропозиції Комітету до проекту Закону України «Про публічні консультації» (реєстр. № 4254), який готується до другого читання.

 

В обговоренні питання взяла участь голова підкомітету Приходько Н.І. (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 , «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

Внести народними депутатами України – членами Комітету пропозиції до проекту Закону України «Про публічні консультації» (реєстр. № 4254), який готується до другого читання (додаються), та подати до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, якому доручено доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи.

 

 

3. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання Національному агентству з питань запобігання корупції повноважень органу державної влади зі спеціальним статусом та підпорядкування його діяльності інтересам народу України», внесений народним депутатом України Масловим Д.В. та іншими (реєстр. № 4329 від 05.11.2020).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Синютка О.М., Загородній Ю.І., Культенко А.В., Кальченко С.В., Приходько Н.І., Євтушок С.М.  (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 5, «проти» - 0 , «утрималося» - 4 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання Національному агентству з питань запобігання корупції повноважень органу державної влади зі спеціальним статусом та підпорядкування його діяльності інтересам народу України»  (реєстр. № 4329)  та надіслати його Комітету з питань антикорупційної політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду даного законопроекту.

 

 

4. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення ефективного розслідування кримінальних правопорушень, вчинених народними депутатами України», внесений народними депутатами України         Устіновою О.Ю. та іншими (всього 11 підписів) (реєстр. № 4196 від 07.10.2020).

 

Голосували:  «за» - 5, «проти» - 0 , «утрималося» - 4 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення ефективного розслідування кримінальних правопорушень, вчинених народними депутатами України», внесеного народними депутатами України               Устіновою О.Ю. та іншими (всього 11 підписів) (реєстр. № 4196 від 07.10.2020), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам, та направити його до Комітету з питань правоохоронної діяльності, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту.

 

 

5. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей здійснення кримінальних проваджень щодо народних депутатів України», внесений народним депутатом України  Радіною А.О. (реєстр. №  4196-1 від 26.10.2020).

 

Голосували:  «за» - 5, «проти» - 0 , «утрималося» - 4 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей здійснення кримінальних проваджень щодо народних депутатів України», внесеного народним депутатом України Радіною А.О. (реєстр. № 4196-1), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам, та направити його до Комітету з питань правоохоронної діяльності, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту. 

 

 

6. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення і затвердження окремих державних соціальних гарантій», внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю. та іншими (реєстр. № 2146, доопрацьований).

 

Голосували:  «за» - 7, «проти» - 0 , «утрималося» - 2 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

Експертний висновок на проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення і затвердження окремих державних соціальних гарантій», внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю. та іншими народними депутатами України (всього 24 підписи) (реєстр. № 2146 від 28.09.2020 доопрацьований), та направити його Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту.

 

 

7. Різне.

На пропозицію голови Комітету Кальченка С.В. народні депутати України - члени Комітету обмінялися думками щодо пропозиції в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюка М.О., висловленої на попередньому засіданні Комітету, спільно з Апаратом Верховної Ради України додатково вивчити та напрацювати пропозиції щодо вирішення питання оплати праці помічників-консультантів народних депутатів України.

Відтак, народними депутатами України – членами Комітету визначено кандидатури від Комітету до робочої групи для вивчення спільно з Апаратом Верховної Ради України питання оплати праці помічників-консультантів, народних депутатів України: секретаря Комітету Папієва М.М. та голову підкомітету з питань законодавства про статус народного депутата України Марченко Л.І. (стенограма додається).  

 

Також голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про наступне засідання Комітету, яке  відбудеться за розкладом 31 березня ц.р., у середу, та проходитиме у приміщенні залу засідань Комітету (вул. Банкова, 6-8, кімн. 418, о 15 год.) (стенограма додається). 

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

 

Перший заступник

голови Комітету                                                       С.М.ЄВТУШОК

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку