2 грудня 2020 року (протокол № 55)

Опубліковано 03 грудня 2020, о 17:49

 Комітет 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





                                                                             55

 

                                                                     2        грудня         20 

                                                             

 

                                                              вул. Банкова, 6-8,

кімн. № 418 (зал засідань)

                                                                     15  год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні члени Комітету: Євтушок С.М., Культенко А.В., Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Марченко Л.І., Синютка О.М., Фролов П.В.

Відсутні члени Комітету:   Савченко О.С., Приходько Н.І.  – з поважних причин.

 Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: заступники керівника секретаріату Вауліна І.І., Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Моргун А.А., Олексійчук О.М., консультант Шаповалова К.С.

 

Присутні: 

народний депутат України Торохтій Б.Г.;

в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюк М.О.;

перший заступник керуючого справами Денисов Е.М.;

завідувач сектору планування, фінансів та аналізу відділу бухгалтерського обліку, фінансів та планування Управління справами  Чала В.А.;

радник Голови Верховної Ради України Івасик С.М.;

радник першого заступника Голови Верховної Ради України  Гладун О.З.;

член Рахункової палати Іванова І.М.;

керівник секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Федорович Н.В.;

помічники-консультанти народних депутатів України - членів Комітету Кальченка С.В., Євтушка С.М., Культенка А.В., Савченко О.С., Папієва М.М., Гринчук О.А., Загороднього Ю.І., Марченко Л.І., Синютки О.М., Фролова П.В.

 

 

Ведеться стенограма та

 аудіозапис засідання Комітет

 

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який включає 8 основних питань та питання «Різне». У зв’язку з тим, що проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 4402) був відкликаний суб’єктом права законодавчої ініціативи, головуючий запропонував виключити цей законопроект із проекту порядку денного і у разі якщо немає інших пропозицій та зауважень – прийняти порядок денний засідання Комітету «за основу» та «в цілому» з урахуванням внесеної ним пропозиції (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 9, «проти» - 0 , «утрималося» - 0  (прийнято одноголосно).

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.      Про проекти кошторису Верховної Ради України на 2021 рік та норм витрат на одного народного депутата України на 2021 рік, наданих згідно з листом Апарату Верховної Ради України від 30.11.2020 № 15/11-2020/224690 (276872). 

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2.      Про звіт Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису за 9 місяців 2020 року (надісланий згідно з листом від 04.11.2020 № 15/11-2020/201070 (251595).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

 3.      Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективної реалізації парламентського контролю»   (реєстр. № 4131), підготовлений до другого читання.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4.  Про  проект Постанови Верховної Ради України «Про відкликання з посади Голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцева Данила Олександровича у зв'язку з незадовільною роботою на посаді», внесений народними депутатами України Батенком Т.І. та іншими (всього 36 підписів)  (реєстр. № 4393 від 17.11.2020).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про заяву народного депутата України Колихаєва І.В. про складення ним депутатських повноважень.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про заяву народного депутата України Требушкіна Р.В. про складення ним депутатських повноважень.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Про питання реалізації частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України».

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

8. Різне.       

 

 1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проекти кошторису Верховної Ради України на 2021 рік та норм витрат на одного народного депутата України на 2021 рік, наданих згідно з листом Апарату Верховної Ради України від 30.11.2020 № 15/11-2020/224690 (276872).

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. надав слово присутньому на засіданні Комітету в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюку М.О.,  який поінформував народних депутатів України – членів Комітету про основні показники доопрацьованого Апаратом Верховної Ради України кошторису Верховної Ради України на 2021 рік  та відповів на запитання секретаря Комітету Папієва М.М. (стенограма додається).

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Ухвалити висновок на проект кошторису Верховної Ради України на 2021 рік та внести на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України – членами Комітету проект Постанови Верховної Ради України «Про кошторис Верховної Ради України на 2021 рік» і додатки до нього.

2. Рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови Верховної Ради України «Про кошторис Верховної Ради України на 2021 рік» до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України, на якому буде розглядатися проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (реєстр. № 4000), підготовлений до другого читання, та прийняти зазначений проект Постанови за основу і в цілому.

3. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду проекту Постанови визначити голову Комітету.

4. Висновок та рішення Комітету про проект кошторису Верховної Ради України на 2021 рік надіслати Апарату Верховної Ради України для врахування в роботі.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  звіт Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису за 9 місяців 2020 року (надісланий згідно з листом від 04.11.2020 № 15/11-2020/201070 (251595).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. надав слово присутньому на засіданні Комітету в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюку М.О.,  який поінформував народних депутатів України – членів Комітету про виконання кошторису Верховної Ради України за 9 місяців 2020 року та відповів на запитання, поставлені першим заступником голови Комітету Євтушком С.М., секретарем Комітету Папієвим М.М., головою підкомітету Фроловим П.В. (стенограма додається).  

В обговоренні взяв участь секретар Комітету Папієв М.М. (стенограма  додається). 


Голосували:  «за» - 8 «проти» - 0 , «утримався» -  1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Інформацію Комітету про звіт Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису Верховної Ради України за 9 місяців 2020 року взяти до відома.

2. Внести на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України – членами Комітету проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України» щодо тимчасового у період з 1 по 31 грудня 2020 року збільшення коефіцієнту, за яким визначається місячний фонд оплати праці помічників-консультантів народних депутатів України, з метою стимулювання праці помічників-консультантів рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 8 частини четвертої статті 20, частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України включити вказаний проект Постанови Верховної Ради України до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання без голосування та прийняти його за основу і в цілому.

3. Рекомендувати Апарату Верховної Ради України використати, в межах чинного законодавства, частину залишку коштів за бюджетною програмою 0111010 «Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України» на стимулювання праці співробітників Апарату Верховної Ради України за підсумками їх роботи у 2020 році.

4. Інформацію та рішення Комітету надіслати Апарату Верховної Ради України для організації виконання та врахування в роботі.

 

 

3. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективної реалізації парламентського контролю» (реєстр. № 4131), підготовлений до другого читання.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про присутність на засіданні Комітету народного депутата України Торохтія Б.Г., автора деяких пропозицій, внесених до другого читання законопроекту, а також про  присутність на засіданні Комітету радника Голови Верховної Ради України Івасика С.М., радника першого заступника Голови Верховної Ради України Гладуна О.З., члена Рахункової палати Іванової І.М. та керівника секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Федорович Н.В., які виявили бажання бути присутніми під час розгляду пропозицій до законопроекту (реєстр. № 4131). Також головуючий надавав слово кожному з присутніх для обґрунтування необхідності, на їх погляд, підтримки певної пропозиції та для відповіді на запитання народних депутатів України – членів Комітету: Папієва М.М., Гринчук О.А., Кальченка С.В., Фролова П.В.  (стенограма додається).

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Євтушок С.М., Папієв М.М., Фролов П.В., Гринчук О.А. (стенограма  додається). 

 

З 16 год. 05 хв. участь у засіданні Комітету не бере заступник голови Комітету Культенко А.В. Загальна кількість присутніх на засіданні членів Комітету складає 8 (вісім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували:  «за» - 6, «проти» - 0 , «утрималися» - 2 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективної реалізації парламентського контролю» (реєстр. № 4131), підготовлений до другого читання, та керуючись пунктами 5, 6 частини першої статті 16 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», пунктом 3 частини першої статті 123 Регламенту Верховної Ради України, рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в другому читанні прийняти його в другому читанні та в цілому.

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету.

 

 

4. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про відкликання з посади Голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцева Данила Олександровича у зв'язку з незадовільною роботою на посаді», внесений народними депутатами України Батенком Т.І. та іншими (всього 36 підписів)  (реєстр. № 4393 від 17.11.2020).

 

З 16 год. 13 хв. участь у засіданні Комітету не бере секретар  Комітету Папієв М.М. Загальна кількість присутніх на засіданні членів Комітету складає 7 (сім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Перед початком голосування у зв’язку з відсутністю на засіданні секретаря Комітету Папієва М.М. головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. доручив здійснювати підрахунок результатів голосування голові підкомітету Загородньому Ю.І. (частина третя статті 44 Закону України «Про комітети Верховної ради України»).

 

Голосували:  «за» - 5, «проти» - 1 , «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів ).

 

УХВАЛИЛИ: 

Висновок на проект Постанови Верховної Ради України України «Про відкликання з посади Голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцева Данила Олександровича у зв'язку з незадовільною роботою на посаді», внесений народними депутатами України Батенком Т.І. та іншими (всього 36 підписів)  (реєстр. № 4393 від 17.11.2020), та звернутися до Голови Верховної Ради України, відповідно до частини першої, пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, з пропозицією повернути проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 4393) суб’єктам права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

З 16 год. 16 хв. участь у засіданні Комітету 6 бере заступник голови Комітету Культенко А.В. Загальна кількість присутніх на засіданні членів Комітету складає 8 (вісім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

5. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про заяву народного депутата України Колихаєва І.В. про складення ним депутатських повноважень.


Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 , «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України» та пункту 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Колихаєва І.В.» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету.

 

 

6. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про заяву народного депутата України Требушкіна Р.В. про складення ним депутатських повноважень.

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 , «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України» та пункту 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Требушкіна Р.В.» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету.

 

 

7. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про лист в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюка М.О. від 20.11.2020 № 06/04-2020/216412 (267203) з уточненими відомостями щодо участі народного депутата України Нестеренка К.О. у голосуваннях при прийнятті рішень Верховної Ради України на пленарних засіданнях Верховної Ради України у вересні 2020 року та про листи в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюка М.О. від 30.11.2020 № 06/04-2020/225061 (274875) та № 06/04-2020/225060 (274929) з уточненими відомостями щодо участі народних депутатів України Вельможного С.А., Заславського Ю.І. у голосуваннях при прийнятті рішень Верховної Ради України на пленарних засіданнях Верховної Ради України у жовтні 2020 року

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. привернув увагу народних депутатів України – членів Комітету на те, що необхідно приймати окремо два рішення – по народному депутату України Нестеренку К.О. та по народних депутатах України Вельможному С.А. і Заславському Ю.І. (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 , «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Виключити народного депутата України Нестеренка К.О. (номер 52) зі списку народних депутатів України, стосовно яких Комітет, згідно з рішенням від 7 жовтня 2020 року (протокол № 51), звертався до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. з поданням про видання розпорядження про припинення відшкодування витрат, пов’язаних з виконання депутатських повноважень за вересень 2020 року, і звернутися до Голови Верховної Ради України  Разумкова Д.О. з поданням про внесення відповідних змін до додатку до розпорядження Голови Верховної Ради України від 21.10.2020 № 303 стосовно народного депутата України Нестеренка К.О.

2. Рішення Комітету надіслати Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О. та в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюку М.О.

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 , «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Виключити народного депутата України Вельможного С.А. (номер 10), народного депутата України Заславського Ю.І. (номер 28) зі списку народних депутатів України, стосовно яких Комітет, згідно з рішенням від 4 листопада 2020 року (протокол № 52), звертався до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. з поданням про видання розпорядження про припинення відшкодування витрат, пов’язаних з виконання депутатських повноважень за жовтень 2020 року, і звернутися до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. з поданням про внесення відповідних змін до додатку до розпорядження заступника Голови Верховної Ради України від 16 листопада 2020 року № 315 стосовно народних депутатів України Вельможного С.А. та Заславського Ю.І.

2. Рішення Комітету надіслати Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О. та в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюку М.О.

 

 

8. Різне.

         Голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що на наступному засіданні Комітету планується розглянути проект Закону України (реєстр. № 4334), прийнятий Верховною Радою України 2 грудня ц.р. за основу із скороченим строком підготовки до другого читання. Враховуючи те, що семиденний термін для надання пропозицій до цього законопроекту спливає 9 грудня ц.р., у день, на який розкладом засідань Комітету заплановано проведення чергового засідання, та враховуючи необхідність певного часу для підготовки секретаріатом Комітету порівняльної таблиці до зазначеного законопроекту та для ознайомлення всіма народними депутатами України – членами Комітету з внесеними пропозиціями, голова Комітету запропонував провести засідання Комітету у п’ятницю, 11 грудня ц.р. об 11 годині у режимі відеоконференції.  

         Така пропозиція була підтримана всіма присутніми народними депутатами України – членами Комітету.

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                   М.М.ПАПІЄВ

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку