5 липня 2017 року (Протокол № 85)

Опубліковано 18 липня 2017, о 17:10

 Комітет 

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

 

                                                                                        Протокол № 85

 

                                                                            05        липня             17

  

                                                         

                                                                 вул. Банкова, 6-8,

                                                                          кімн. 418 (зал засідань)

                                                                                           10 год. 00 хв. 

 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Бондар В.В., Данілін В.Ю., Кишкар П.М. (з 10 год. 10 хв.), Папієв М.М., Шахов С.В.

Відсутні члени Комітету:  Войцеховська С.М., Єфремова І.О.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету Нехоца М.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Поліщук І.В., Нижник К.А., консультант Шаповалова К.С.

 

Присутні  запрошені:

народний депутат України Лозовий А.С.;

Генеральний прокурор України Луценко Ю.В.;

 

Присутні:

за клопотанням Генерального прокурора України -  заступник начальника відділу Генеральної прокуратури Цавалюк О.М., старший слідчий в особливо важливих справах департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури Чубарова К.С.;  

за клопотанням народного депутата України Лозового А.С. - адвокати   Курчин О., Мамалига А., художник – Марк Гресь;

народні депутати України Войціцька В.М., Журжій А.В., Лінько Д.В., Логвинський Г.В., Мосійчук І.В., Рибалка С.В., Юзькова Т.Л.

працівники Управління по зв’язках з Верховною Радою України Генеральної прокуратури, прес-секретар Генерального прокурора України Сарган Лариса;

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Арешонкова В.Ю., Купрієнка О.В., Лубінця Д.В., Войцеховської С.М., Даніліна В.Ю., Кишкаря П.М., Папієва М.М., Пинзеника П.В.

учасник програми стажування в Апараті Верховної Ради України – Моргун А.А.

 

         Присутні представники громадських організацій, засобів масової інформації:

Гончаров Д.Ю. – журналіст ТРК «Україна», Шостак Н.О. – журналіст «Українських Новин», Чекусь Б.В. – журналіст агентства «Укрінформ», Полякована Т. – журналіст агентства «УНІАН», Кузьменко Є. – журналіст інтернет-видання «Цензор-НЕТ», Кулініч Ю.Ю. – журналіст телеканалу «РАДА», Шеремет О.В. – журналіст радіо «ЕРА», Зубенко Л., Меметов Е. – КНК Медіа, а також журналісти та оператори телеканалів «1+1», ТСН, «UA:ПЕРШИЙ», «Інтер», «5 канал», «СТБ», «Новини 24», «112», «ICTV» та інші, акредитовані у Верховній Раді України представники засобів масової інформації.

        

Ведеться стенограма та  аудіозапис засідання Комітету.

 

До затвердження порядку денного перший заступник голови  Комітету Пинзеник П.В. привернув увагу присутніх, в тому числі і представників засобів масової інформації на необхідність дотримання загальновстановлених правил етики поведінки та не заважати роботі як Комітету, так і журналістів (стенограма додається).

Таке звернення було підтримано заступником голови Комітету Купрієнком О.В. (стенограма додається) та членами Комітету.

 

Заступник голови Комітету Арешонков В.Ю. звернув увагу головуючого на необхідність створення належних умов роботи як для народних депутатів України - членів Комітету, так і для представників громадських організацій та засобів масової інформації і винайти можливість проводити засідання Комітету з розгляду подань Генеральної прокуратури стосовно народних депутатів України в більш просторому та пристосованому для відеозйомки приміщенні  (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. поінформував про отримання Комітетом (на прохання, висловлене на попередньому засіданні) правової позиції Генеральної прокуратури та копії судового рішення апеляційного суду Чернівецької області (як прецедент) щодо можливості проведення негласних слідчо-розшукових дій стосовно громадян України, які опосередковано стосуються народних депутатів України. Одночасно він зауважив, що прецедентне право у нашій країні не застосовується, тому, на його думку, використовувати аналогії в кримінальному процесі в Україні не припустимо, а наведений приклад не може слугувати обґрунтуванням для  проведених НАБУ негласних слідчо-розшукових дій стосовно народного депутата України як особи, що має певний імунітет (стенограма додається). 

 

Також перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. привернув увагу присутніх, і в першу чергу представників засобів масової інформації, які висвітлюють діяльність Комітету, до меж повноважень Комітету з питань Регламенту та організації діяльності Верховної Ради України, визначених, зокрема, положеннями частини першої статті 220 Регламенту Верховної Ради України, щодо того, що комітет, якому доручено надати висновок щодо питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт, відповідно до закону визначає достатність, законність і обґрунтованість подання, законність одержання доказів, зазначених у поданні, і встановлює наявність відповідних скарг, та пояснив правові наслідки прийнятого Комітетом рішення з цього питання (стенограма додається).

 

З 10 год. 10 хв. у засіданні Комітету бере участь голова підкомітету Кишкар П.М. Загальна кількість присутніх – 9 (дев’ять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету перейти до розгляду та затвердження проекту порядку денного засідання Комітету, який складається з одного питання – про подання, підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. 21 червня 2017 року, «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Лозового Андрія Сергійовича» (№ 07-19365-17).

Інших пропозицій та заперечень щодо порядку денного засідання Комітету не надходило.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про подання, підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. 21 червня 2017 року, «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Лозового Андрія Сергійовича» (№ 07-19365-17).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та «в цілому» голосували: «за» - 9 (прийнято одноголосно).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував розглянути та затвердити порядок розгляду Комітетом подання, підтриманого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. 21 червня 2017 року, «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Лозового Андрія Сергійовича» (№ 07-19365-17), відповідно до  положень статті 220 Регламенту Верховної Ради України та поінформував народних депутатів України – членів Комітету про присутніх та запрошених на засіданні Комітету й надав слово Генеральному прокурору України Луценку Ю.В. для внесення клопотання  щодо заслуховування на засіданні Комітету заступника начальника відділу Генеральної прокуратури Цавалюка О.М., старшого слідчого в особливо важливих справах департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури Чубарової К.С., а також народному депутату України Лозовому А.С. для внесення клопотання щодо заслуховування на засіданні Комітету адвокатів Курчина О., Мамалиги А. та присутності художника  Марка Греся (стенограма додається).

 

Голосували за прийняття порядку розгляду питання порядку денного засідання Комітету: «за» - 9  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Встановити такий порядок  розгляду:

1) заслухати інформацію Генерального прокурора України Луценка Юрія Віталійовича щодо подання;

2) заслухати інформацію та пояснення прокурорів, експертів, інших фахівців за пропозицією Генерального прокурора України;

3) заслухати пояснення народного депутата України Лозового Андрія Сергійовича та за його клопотанням пояснення осіб;

4) запитання та відповіді на запитання народних депутатів України – членів Комітету до Генерального прокурора України Луценка Ю.В. та до народного депутата України Лозового А.С.;

6) обговорення подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Лозового Андрія Сергійовича»;

7) вирішення питання (за необхідності) щодо витребування додаткових матеріалів кримінального провадження;

8) прийняття рішення стосовно висновку щодо достатності, законності і обґрунтованості подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Лозового Андрія Сергійовича, законності одержання доказів, зазначених у поданні.

 

Слово надано Генеральному прокурору України Луценку Ю.В., який коротко виклав суть подання, супроводжуючи демонстрацією слайдів щодо подання  (стенограма додається).

 

Народні депутати України – члени Комітету заслухали пояснення народного депутата України Лозового А.С. (стенограма додається).

 

Під час виступу народного депутата України Лозового А.С. з поясненнями, головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. звернувся до присутніх з проханням утримуватись від реплік та зауважень стосовно осіб, які відсутні на засіданні Комітету і не можуть відповісти на висловлені репліки, а голова підкомітету Папієв М.М. та член Комітету Шахов С.В. вкотре нагадали присутнім про межі повноважень Комітету, визначені положеннями частини першої статті 220 Регламенту Верховної Ради України, та про правові наслідки прийнятого Комітетом рішення.

Також народні депутати України – члени Комітету Лубінець Д.В., Арешонков В.Ю., Кишкар П.М. висловили низку зауважень щодо неприпустимості використання будь-ким з виступаючих образливих висловлювань на адресу відсутніх на засіданні колег, чи будь-кого іншого, а також необґрунтованих звинувачень та оціночних висловів і уникати політичного протистояння під час розгляду подібних подань (стенограма додається).

 

Народні депутати України – члени Комітету заслухали, на клопотання народного депутата України Лозового А.С., пояснення адвокатів Мамалиги Андрія та Курчини Олега, поставили запитання та заслухали відповіді них (стенограма додається).

 

Також слово було надано народному депутату України Мосійчуку І.В., який висловився на захист народного депутата України Лозового А.С. та продемонстрував картину, про яку йде мова у поданні, а також представив присутнім її автора – художника Марка Греся, який підтвердив факт дарування саме цієї картини народному депутату України Лозовому А.С. (стенограма додається).

 

Крім того, Генеральний прокурор Луценко Ю.В. дав деякі пояснення по фактах, наведених у виступі адвоката народного депутата України Лозового А.С. (стенограма додається). 

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував перейти до наступного етапу розгляду подання, а саме до запитань та відповідей на запитання народних депутатів України – членів Комітету до Генерального прокурора України Луценка Ю.В. та до народного депутата України Лозового А.С.

 

Народні депутати України – члени Комітету: Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Пинзеник П.В., Бондар В.В., Шахов С.В. звернулись із запитаннями до Генерального прокурора України Луценка Ю.В. та народного депутата України Лозового А.С., відповіді на поставленні запитання та пояснення й коментарі надавали Генеральний прокурор України Луценко Ю.В., старший слідчий в особливо важливих справах департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури Чубарова К.С., а також народний депутат України Лозовий А.С.(стенограма додається).

 

Крім того, головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. повідомив про те, що на засіданні Комітету присутні народні депутати України Войціцька В.М., Журжій А.В., Лінько Д.В., Логвинський Г.В., Рибалка С.В., Юзькова Т.Л., та запропонував надати їм, за їх бажанням, слово для виступу під час обговорення подання стосовно народного депутата України Лозового А.С.

Заперечень та інших пропозицій не надходило.

 

Надалі головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. надав слово для обговорення подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Лозового Андрія Сергійовича» народним депутатам України – членам Комітету: Купрієнку О.В., Арешонкову В.Ю., Лубінцю Д.В., Шахову С.В., Кишкарю П.М. (стенограма додається).

 

Також слово було надане Генеральному прокурору України Луценку Ю.В. для надання пояснень щодо висловлених народними депутатами України – членами Комітету зауважень (стенограма додається). 

 

Слово в обговоренні надавалось народним депутатам України Юзьковій Т.Л., Мосійчуку І.В.,  Журжію А.В.,  Войціцькій В.М.  (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. оголосив перерву в засіданні Комітету на 20 хвилин та запросив членів Комітету для доопрацювання проектів рішення та висновку Комітету щодо питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Лозового Андрія Сергійовича. 

 

Продовження засідання після перерви.

 

                                                                 вул. Банкова, 6-8,

                                                                          кімн. 418 (зал засідань)

                                                                                           14 год. 23 хв. 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Бондар В.В., Данілін В.Ю., Кишкар П.М., Папієв М.М., Шахов С.В.

 

Відсутні члени Комітету:  Войцеховська С.М., Єфремова І.О.

 

Ведеться стенограма та

аудіозапис засідання Комітету.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету перейти до прийняття рішення стосовно ухвалення висновку щодо достатності, законності і обґрунтованості подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Лозового Андрія Сергійовича», законності одержання доказів, зазначених у поданні.

 

Головуючий перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. зачитав текст резолютивної частини проекту висновку Комітету та проект рішення Комітету щодо питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Лозового Андрія Сергійовича  (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 9  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок  щодо  подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Лозового Андрія Сергійовича, підтриманого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. від 21 червня 2017 року (№ 07-19365-17) і направити Голові Верховної Ради України висновок Комітету та зазначене подання.

 

 

 

 

Перший заступник 

голови Комітету                                                                        П.В.ПИНЗЕНИК

 

 

Секретар  Комітету                                                                   Д.В.ЛУБІНЕЦЬ

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку