19 жовтня 2016 року (Протокол № 62)

Опубліковано 02 листопада 2016, о 17:17

 Комітет 

 

 

 

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

                                                                                                                                                                   Протокол №   62

 

                                                                           19          жовтня           16

                                                            

                                                                                        вул. Банкова, 6-8, кімн. 418,  о 15 год. 00 хв. 

 

                                                                                     

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Войцеховська  С.М., С.М. Єфремова І.О., Кишкар П.М. (з 17 год. 20 хв.), Папієв М.М.

Відсутній член Комітету: Бондар В.В.               

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: завідувач секретаріату Нехоца М.В., заступник завідувача секретаріату Вауліна І.І., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Нижник К.А., Олексійчук О.М., Поліщук І.В., старший консультант Літусова-Пономаренко О.В.

 

Присутні запрошені:

народний депутат України Антонищак А.Ф.,

перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючий справами Боднар П.О.

заступник керуючого справами – завідувач відділу бухгалтерського обліку, фінансів та планування Управління справами Апарату Верховної Ради України Совенко О.М.,

керівник Управління комп’ютеризованих систем Сидоренко О.О.,

в.о. директора ДП «Їдальня» Гермашенко О.А.,

начальник Управління житловими будинками Красієнко В.В.,

директор Автобази Нагорний А.М.

 

Присутні:

Голова Верховної Ради України Парубій А.В.,

завідувач секретаріату Голови Верховної Ради України Подольська Т.А.,

народний депутат України Данілін В.Ю.,

народний депутат України Кривошея Г.Г.,

голова об’єднаного профспілкового комітету Апарату Верховної Ради України Москаленко А.М.,

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Войцеховської С.М., Єфремової І.О., Лубінця Д.В., Папієва М.М., Пинзеника П.В.

секретар координатора коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України Табахова О.С.,

оглядач видання «Новое время» - журналіст Артамощенко Ю.І.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

Перед початком засідання Комітету та до затвердження порядку денного засідання відбувся обмін думками та обговорення Головою Верховної Ради України Парубієм А.В., який був присутній в залі засідань Комітету, та народними депутатами України – членами Комітету питання про необхідність внесення змін до Регламенту Верховної Ради України для реалізації окремих положень Рекомендацій Місії Європейського Парламенту з оцінки потреб, що розроблені з метою підвищення якості українського парламентаризму та викладені у «Доповіді та Дорожній карті щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України» (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який складається з десяти основних питань  та питання «Різне».

 

Також головуючий поінформував присутніх народних депутатів України – членів Комітету про присутність на засіданні Комітету народного депутата України Антонищака А.Ф., якого було запрошено як одного з ініціаторів внесення проекту Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 5228) для участі в розгляді цього проекту іншого акта, яке в проекті порядку денного стоїть другим питанням, і запропонував змінити черговість розгляду питань порядку денного засідання Комітету та розпочати розгляд з цього питання.

Інших пропозицій та заперечень не надходило

        

За прийняття порядку денного засідання Комітету з урахуванням внесеної пропозиції «за основу» та «в цілому» голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про вшанування учасників антитерористичної операції, які загинули на Сході України", внесений народними депутатами України Антонищаком А.Ф., Мусієм О.С. та іншими (реєстр. № 5228 від 05.10.2016).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

2.  Про деякі питання забезпечення діяльності Верховної Ради України.

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

                   заступник голови Комітету Арешонков В.Ю.,

                   секретар Комітету Лубінець Д.В.,

                   голова підкомітету Єфремова І.О.

        

3. Про проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про комітети Верховної Ради України" (щодо деяких питань порядку скликання та проведення засідань комітетів)", внесений народним депутатом України Кіршом О.В. (реєстр. № 4633 від 10.05.2016).

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

                   голова підкомітету Кишкар П.М.

        

4. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про скасування  рішення  Верховної Ради України від 06.10.2016 про прийняття  в цілому, як закону законопроекту № 3312-д", внесений народним депутатом України Левченком Ю.В. (реєстр. № 3312-д-П від 06.10.2016).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.    

 

5. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про скасування рішення Верховної Ради України від 06 жовтня 2016 року про прийняття в цілому як закон проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо працевлаштування випускників", внесений народними депутатами України Шурмою І.М., Папієвим М.М. (реєстр. № 3312-д-П1 від 07.10.2016).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

6. Про заяву народного депутата України Савченка О.Ю. про складення ним депутатських повноважень.

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

                   голова підкомітету Войцеховська С.М.

 

7. Про заяву народного депутата України Жолобецького О.О. про обрання його членом Комітету з питань транспорту.

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

                   голова підкомітету Кишкар П.М.

        

8. Про проект Закону України "Про Вищу раду правосуддя", внесений Президентом України Порошенком П.О. (реєстр. № 5180 від 23.09.2016).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

        

9. Про проект Закону України "Про Вищу раду правосуддя", внесений народним депутатом України Мураєвим Є.В. (реєстр. № 5180-1 від 04.10.2016).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

        

10. Проект розкладу засідань Комітету у листопаді 2016 року.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

11. Різне

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про вшанування учасників антитерористичної операції, які загинули на Сході України", внесений народними депутатами України Антонищаком А.Ф., Мусієм О.С. та іншими (реєстр. № 5228 від 05.10.2016).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. надав слово народному депутату України Антонищаку А.Ф. як одному з ініціаторів внесення проекту Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 5228) для обґрунтування необхідності внесення зазначеної у Постанові пропозиції та про механізм реалізації запропонованої ініціативи.

 

В обговорення питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Пинзеник П.В. (стенограма додається).

 

За результатами обговорення головою підкомітету Папієвим М.М. та першим заступником голови Комітету Пинзеником П.В. внесено пропозиції додати до проекту рішення Комітету уточнення щодо необхідності розробки та затвердження порядку збору інформації  щодо загиблих під час проведення АТО та щодо періоду, за який така інформація надається (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати ініціативу народних  депутатів України Антонищака А.Ф. та інших і запропонувати Голові Верховної Ради України (без розгляду Верховною Радою України внесеного суб’єктами права законодавчої ініціативи проекту Постанови):

-  у період проведення антитерористичної операції, у вівторок тижня, відведеного для пленарних засідань,  а також у наступні дні пленарних засідань Верховної Ради України, після оголошення про відкриття ранкового пленарного засідання  Верховної Ради України, повідомляти про учасників АТО (військовослужбовців, добровольців, волонтерів),  які загинули в цей час у зоні проведення антитерористичної операції, із зазначенням прізвища, імені та по-батькові особи, військового звання, та оголошувати про вшанування пам’яті загиблих хвилиною мовчання;

- доручити Апарату Верховної Ради України розробити порядок надання Голові Верховної Ради України інформації для повідомлення про учасників АТО (військовослужбовців, добровольців, волонтерів), які загинули у зоні проведення антитерористичної операції.

2. У разі, якщо Голова Верховної Ради України не підтримає ініціативу народних депутатів України Антонищака А.Ф. та інших і пропозицію Комітету,  проект Постанови Верховної Ради України (реєстр.  № 5228) розглянути по суті на засіданні Комітету, ухвалити висновок та рекомендувати Верховній Раді України розглянути  його  у  редакції  Комітету.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про деякі питання забезпечення діяльності Верховної Ради України.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. надав слово заступнику керуючого справами – завідувачу відділу бухгалтерського обліку, фінансів та планування Управління справами Апарату Верховної Ради України Совенко О.М., яка надала пояснення стосовно запропонованого Управлінням справами Апарату Верховної Ради України перерозподілу видатківна забезпечення діяльності Верховної Ради України та відповіла на запитання народних депутатів України – членів Комітету (стенограма додається).

 

В обговоренні взяли участь народні депутати  України – члени Комітету: Папієв М.М., Лубінець Д.В., Войцеховська С.М. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про листи Управління справами Апарату Верховної Ради України взяти до відома.

2. Погодити перерозподіл видатків:

у розрізі бюджетної програми 0111010 «Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України» в обсязі 22 960,6 тис. грн. на КЕКВ 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів» на здійснення робіт з модернізації відомчої АТС «Меридіан-1» Верховної Ради України:

-         з КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» – 10 542,8 тис. грн.;

-          з КЕКВ 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів» – 12 417,8 тис. грн.

у розрізі бюджетної програми 0111020 «Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Верховної Ради України» в обсязі 596,8 тис грн. на КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)» – для Державного підприємства «Управління житловими будинками» Управління справами Апарату Верховної Ради України:

-         з КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» – 196,8 тис. грн.;

-         з КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» – 400 тис. грн.

3. Управлінню справами Апарату Верховної Ради України надати Комітету інформацію:

до 1 листопада 2016 року щодо технічної можливості виконання під час опалювального сезону робіт з реконструкції системи опалення -  холодопостачання в адміністративних будинках Верховної Ради України по вулиці Шовковичній, 2 та по вулиці Шовковичній, 4, на які передбачено видатки розвитку в обсязі 16 369,5 тис.грн.;

до 1 грудня 2016 року щодо функціонування електронної системи підрахунку голосів «Рада – 3» та заходів з впровадження електронної системи підрахунку голосів «Рада – 4».

4. Рішення Комітету надіслати Управлінню справами Апарату Верховної Ради України для організації виконання та врахування в роботі.

 

З 16 год. 50 хв. у засіданні Комітету не бере участь голова підкомітету Войцеховська С.М., загальна кількість присутніх – 6 (шість) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. надав слово директору ДП «Їдальня» Гермашенку О.А., який повідомив про стан справ в очолюваному ним підприємстві та відповів на запитання голови підкомітету Папієва М.М. та секретаря Комітету Лубінця Д.В. (стенограма додається).

 

З 17 год. 20 хв. у засіданні Комітету бере участь голова підкомітету Кишкар П.М., загальна кількість присутніх – 7 (сім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Заступник голови Комітету Купрієнко О.В. та секретар Комітету Лубінець Д.В. поставили низку запитань щодо оцінки роботи протягом випробувального строку директора ДП «Їдальня» Гермашенка О.А. першому заступнику Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючому справами Боднару П.О. (стенограма додається).

 

Крім того, перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В., голова підкомітету Єфремова І.О., заступник голови Комітету Арешонков В.Ю. висловили думки щодо, зокрема,  позитивних тенденцій в результатах діяльності ДП «Їдальня» Управління справами Апарату Верховної Ради України з моменту призначення нового керівника, рекомендували Управлінню справами Апарату Верховної Ради України не здійснювати реформування вказаного підприємства, а також привести трудові відносини з директором ДП «Їдальня» Управління справами Апарату Верховної Ради України Гермашенком О.А. у відповідність до вимог чинного законодавства про працю, та запропонували відобразити висловлені побажання у відповідному рішенні Комітету з цього питання  (стенограма додається).

 

Також головуючий надав слово присутньому на засіданні Комітету народному депутату України Кривошеї Г.Г., який висловив особисту думку щодо якості харчування в їдальнях та кафетеріях (стенограма додається).

 

З 17 год. 43 хв. у засіданні Комітету не бере участь голова підкомітету Кишкар П.М., загальна кількість присутніх – 6 (шість) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Заступник голови Комітету Купрієнко О.В., секретар Комітету Лубінець Д.В. та голова підкомітету Папієв М.М. поставили низку запитань першому заступнику Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючому справами Боднару П.О. щодо роботи з кадрами в Управління справами Апарату Верховної Ради України, та, заслухавши надані ним пояснення, було запропоновано відобразити думку Комітету у рішенні з цього питання, а саме: звернути увагу Управління справами Апарату Верховної Ради України на те, що прийняття рішень щодо зміни (призначення, звільнення) керівництва підприємств, установ, організацій, підпорядкованих Управлінню справами Апарату Верховної Ради України, має здійснюватися з дотриманням законодавства про працю та на підставі об’єктивної оцінки виконання ними поставлених завдань, результатів їх діяльності (стенограма додається).

 

Пропозиція підтримана всіма присутніми народними депутатами України – членами Комітету.

 

З 17 год. 50 хв. у засіданні Комітету не бере участь заступник голови Комітету Арешонков В.Ю., загальна кількість присутніх – 5 (п’ять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Секретар Комітету Лубінець Д.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про результати проведеної ним та головою підкомітету Кишкарем П.М. роботи з питання, порушеного на попередніх засіданнях Комітету, щодо закупівлі Управління справами Апарату Верховної Ради України комп’ютерної техніки. Також було заслухано пояснення з цього питання керівника Управління комп’ютеризованої техніки Сидоренка О.О. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував заслухати інформацію директора Автобази Верховної Ради України Нагорного А.М., який також відповів на запитання секретаря Комітету Лубінця Д.В., голови підкомітету Єфремової І.О., голови підкомітету Папієва М.М. щодо роботи Автобази та перспектив покращення її роботи (стенограма додається).

 

За результатами обговорення було запропоновано включити до проекту рішення з цього питання рекомендацію: з метою економії бюджетних коштів та для формування пропозиції стосовно зміни нормативу витрат на придбання предметів довгострокового користування, Управлінню справами Апарату Верховної Ради України спільно з Автобазою Управління справами Апарату Верховної Ради України розробити проект техніко-економічного обґрунтування щодо поетапного оновлення автопарку Автобази – заміни автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння на електромобілі, а також пропозиції щодо заходів з економії коштів у зв’язку з неповним використання нормативу автотранспортного забезпечення народних депутатів України (25 годин в місяць на одного народного депутата України) (стенограма додається).

 

Пропозиція підтримана всіма присутніми народними депутатами України – членами Комітету.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував заслухати інформацію директора ДП Управління житловими будинками Управління справами Апарату Верховної Ради України Красієнка В.В., який також відповів на поставлені народними депутатами України – членами Комітету запитання (стенограма додається).

 

За результатами заслуховування цієї інформації було запропоновано  включити до проекту рішення з цього питання доручення Управлінню справами Апарату Верховної Ради України надати Комітету інформацію щодо заходів, які пропонується вжити стосовно осіб, які проживають в гуртожитках, підпорядкованих ДП Управління житловими будинками Управління справами Апарату Верховної Ради України, на підставі направлення (ордеру), та які не перебувають у трудових відносинах з Апаратом Верховної Ради України, Управлінням справами Апарату Верховної Ради України, підпорядкованими підприємствами, установами, організаціями, а також щодо порядку, за яким здійснюється поселення в гуртожитки, порядку та умов надання звільненого службового житла (стенограма додається).

 

Перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував прийняти рішення з обговорених питань на наступному засіданні Комітету завтра, 20 жовтня ц.р., яке запропоновано провести під час перерви між ранковим та вечірнім пленарними засіданнями Верховної Ради України.

Інших пропозицій не надходило.

 

3. СЛУХАЛИ: Пропозицію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про перенесення на наступне засідання Комітету розгляду питання щодо  проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про комітети Верховної Ради України" (щодо деяких питань порядку скликання та проведення засідань комітетів)", внесеного народним депутатом України Кіршом О.В. (реєстр. № 4633 від 10.05.2016).

 

Інших пропозицій не надходило.

Розгляд питання перенесено на наступне засідання Комітету 20 жовтня ц.р.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про скасування  рішення  Верховної Ради України від 06.10.2016 про прийняття  в цілому, як закону законопроекту № 3312-д", внесений народним депутатом України Левченком Ю.В. (реєстр. № 3312-д-П від 06.10.2016).   

 

Голосували: «за» -  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 06 жовтня 2016 року про прийняття в цілому, як закону законопроекту № 3312-д», внесений народним депутатом України Левченком Ю.В. (реєстр. № 3312-д-П від 06.10.2016 року), та запропонувати Верховній Раді України визначитись шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення цього проекту Постанови.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про скасування рішення Верховної Ради України від 06 жовтня 2016 року про прийняття в цілому як закон проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо працевлаштування випускників", внесений народними депутатами України Шурмою І.М., Папієвим М.М. (реєстр. № 3312-д-П1 від 07.10.2016).

 

Голосували: «за» - 5  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 06 жовтня 2016 року про прийняття в цілому як закон проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «про вищу освіту» щодо працевлаштування випускників» (реєстраційний № 3312-д)», внесений народними депутатами України                  Шурмою І.М. та Папієвим М.М. (реєстр. № 3312-д-П1 від 07.10.2016), та запропонувати Верховній Раді України визначитись шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення цього проекту Постанови.

 

6. СЛУХАЛИ: Пропозицію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про зняття з розгляду на цьому засіданні Комітету заяви народного депутата України Савченка О.Ю. про складення ним депутатських повноважень у зв’язку з необхідністю доопрацювання.

 

Інших пропозицій не надходило.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про заяву народного депутата України Жолобецького О.О. про обрання його членом Комітету з питань транспорту.

 

Голосували: «за» - 5  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Враховуючи те, що розрахункову квоту депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» в Комітеті з питань транспорту повністю не використано, підтримати заяву народного депутата України Жолобецького О.О. і, згідно з пунктом 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» та рекомендувати Верховній Раді України підтримати його в цілому.

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету.

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України "Про Вищу раду правосуддя", внесений Президентом України Порошенком П.О.   (реєстр. № 5180 від 23.09.2016).

 

Голосували: «за» - 5  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про Вищу раду правосуддя», внесений Президентом України Порошенком П.О. (реєстр. № 5180 від 23.09.2016),  вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, і направити його Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Закону.

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України «Про Вищу раду правосуддя», внесений народним депутатом України Мураєвим Є.В. (реєстр. № 5180-1 від 04.10.2016).

 

Голосували: «за» - 5  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про Вищу раду правосуддя», внесений народним депутатом України Мураєвим Є.В. (реєстр. № 5180-1 від 04.10.2016),  вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, і направити його Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя,  який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Закону.

 

10. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект розкладу засідань Комітету у листопаді 2016 року.

 

Голосували: «за» - 5  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити розклад засідань Комітету у листопаді 2016 року.

 

11. Різне.

Питань для розгляду та обговорення в «Різному» народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було.

 

 

 

 

Перший заступник 

голови Комітету                                                                        П.В.ПИНЗЕНИК

 

Секретар  Комітету                                                                   Д.В.ЛУБІНЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку