13 липня 2016 року (Протокол № 58)

Опубліковано 05 вересня 2016, о 15:32

 Комітет 

 

 

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

 

                                                                          Протокол № 58

 

                                                                           13          липня      2016 року

                                                            

                                                           вул. Грушевського, 5, III поверх кулуарів кімн. 5, 12 год. 30 хв. 

 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Войцехівська С.М., Єфремова І.О., Кишкар П.М. (з 12 год. 52 хв.), Папієв М.М.

Відсутній член Комітету: Бондар В.В.

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: завідувач секретаріату Нехоца М.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Олексійчук О.М., Поліщук І.В.

Присутні:

народний депутат України Власенко С.В. - запрошений для участі у розгляді першого питання порядку денного засідання Комітету;

помічник-консультант народного депутата України – члена Комітету Єфремової І.О.;

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який складається з пяти основних питань  та питання «Різне».

Інших пропозицій та заперечень не надходило

        

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та «в цілому» голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).



             ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо доступу до інформації з обмеженим доступом)", внесений народним депутатом України Власенком С.В. (реєстр. № 3588 від 07.12.2015).

            Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.;

                                       голова підкомітету Войцеховська С.М.

 

2. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про скасування рішення Верховної Ради України від 7 липня 2016 року про прийняття в першому читанні проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо врегулювання окремих питань проходження державної служби", внесений народним депутатом України Шкрум А.І. (реєстр. № 4370-1-П від 08.07.2016).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

3. Про листи першого заступника Керівника Апарату – керуючого справами – Боднара П.О. щодо реалізації окремих положень Закону України «Про статус народного депутата України».

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.;

                           голова підкомітету Войцеховська С.М.

 

4.  Про деякі питання забезпечення діяльності Верховної Ради України та народних депутатів України.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

5. Про внесення уточнень до звіту про роботу Комітету за період четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий – липень 2016 року), затвердженого на засіданні Комітету 6 липня 2016 року.

Інформує: секретар Комітету Лубінець Д.В.

                      

6. Різне.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо доступу до інформації з обмеженим доступом)", внесений народним депутатом України Власенком С.В. (реєстр. № 3588 від 07.12.2015).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. надав слово автору законопроекту народному депутату України Власенку С.В. для обґрунтування необхідності внесення законопроекту для розгляду в залі засідань Верховної Ради України та прийняття його за результатами розгляду в першому читанні за основу.

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Купрієнко О.В.

 

Під час обговорення народні депутати України – члени Комітету висловили застереження, що передбачаючи право народного депутата України на отримання інформації з обмеженим доступом, необхідно обов’язково передбачити норму щодо відповідальності за розголошення такої інформації.

Автор законопроекту народний депутат України Власенко С.В. погодився з пропозицією Комітету, що, з метою дотримання положень статті 116 Регламенту Верховної Ради України та наступної можливості доопрацювання окремих положень законопроекту до другого читання, під час розгляду проекту Закону (реєстр. № 3588) Верховною Радою України у першому читанні запропонувати ще й зміни до статті 19 Закону України «Про статус народного депутата України» (доповнити новою частиною, згідно з якою народний депутат України, в разі розголошення інформації з обмеженим доступом, яка стала йому відомою у зв’язку з виконанням депутатських повноважень, несе адміністративну чи кримінальну відповідальність відповідно до Закону). У зв’язку з цим, враховуючи положення частини восьмої статті 90 Регламенту Верховної Ради України, при підготовці законопроекту до другого читання, доповнити його розділом «Перехідні положення», в якому передбачити зміни до відповідних кодексів.

 

Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо доступу до інформації з обмеженим доступом)», внесений народним депутатом України Власенком С.В. (реєстр. № 3588 від 07.12.2015), та рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні прийняти його за основу з урахуванням зауважень Комітету та доручити головному Комітету підготувати законопроект до другого читання.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про скасування рішення Верховної Ради України від 7 липня 2016 року про прийняття в першому читанні проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо врегулювання окремих питань проходження державної служби", внесений народним депутатом України Шкрум А.І. (реєстр. № 4370-1-П від 08.07.2016).

 

 Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 7 липня 2016 року про прийняття в першому читанні проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо врегулювання окремих питань проходження державної служби (реєстраційний номер 4370-1)», внесений народним депутатом України Шкрум А.І.  (реєстр. № 4370-1-П). 

2. Запропонувати Голові Верховної Ради України, згідно з вимогами частини першої, пункту  другого частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, повернути проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 7 липня 2016 року про прийняття в першому читанні проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо врегулювання окремих питань проходження державної служби (реєстраційний номер 4370-1)», внесений народним депутатом України Шкрум А.І.  (реєстр. № 4370-1-П), суб’єкту права законодавчої ініціативи  без його включення до порядку денного сесії Верховної Ради України восьмого скликання та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України. 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про листи першого заступника Керівника Апарату – керуючого справами Боднара П.О. щодо реалізації окремих положень Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо нарахування коштів на виконання депутатських повноважень народному депутату України Льовочкіній Ю.В., народному депутату України Онищенку О.Р.).

 

Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Управлінню справами Апарату Верховної Ради України взяти до уваги, що положення частини четвертої статті 32 Закону України «Про статус народного депутата України» щодо відшкодування витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, поширюється на народних депутатів України, повноваження яких не припинено.

2. Рішення та інформацію Комітету надіслати Управлінню справами Апарату Верховної Ради України для врахування в роботі. 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про деякі питання забезпечення діяльності Верховної Ради України та народних депутатів України.

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Купрієнко О.В., Папієв М.М., Єфремова І.О.

 

З 12 год. 52 хв. у засіданні Комітету бере участь голова підкомітету Кишкар П.М., загальна кількість присутніх – 8 (вісім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: «за» - 7, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про деякі питання забезпечення діяльності Верховної Ради України та народних депутатів України взяти до відома.

2. Підтримати пропозицію Апарату Верховної Ради України щодо врегулювання умов оплати праці народних депутатів України, їх помічників-консультантів та звернутися до Голови Верховної Ради України Парубія А.В. з пропозицією ініціювати внесення на розгляд Верховної Ради України проектів Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» та Постанови Верховної Ради України про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України (додаються).

3. До законодавчого врегулювання питання оплати праці народних депутатів України Апарату Верховної Ради України здійснювати виплату заробітної плати народним депутатам України їх помічникам-консультантам та виплати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, в розмірах, встановлених з 15 квітня 2016 року.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію секретаря Комітету Лубінця Д.В. про внесення уточнень до звіту про роботу Комітету за період четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий – липень 2016 року), попередньо затвердженого на засіданні Комітету 6 липня 2016 року.

 

Голосували: «за» - 8 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити звіт про роботу Комітету за період четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий – липень 2016 року) з урахуванням уточнень.

 

6. Різне.

Заступник голови Комітету Купрієнко О.В. нагадав народним депутатам України – членам Комітету, про проведення 23-24 липня 2016 року у місті Чернігові фестивалю історичних реконструкцій «Сіверські Вікінги» та надав інформацію про деякі організаційні питання проведення цього заходу.

Заступник голови Комітету Арешонков В.Ю. порушив питання щодо необхідності врегулювання стану правового регулювання питання надання Верховною Радою України згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України, оскільки є неузгодженості в цьому питанні між положеннями Конституції України, Кримінального процесуального кодексу України, Закону України «Про статус народного депутата України» та Регламенту Верховної Ради України.

За результатами обміну думками з цього питання було одноголосно прийняте протокольне рішення доручити першому заступнику голови Комітету Пинзенику П.В. звернутись з листом до Голови Верховної Ради України та, враховуючи те, що питання узгодження положень Конституції України, Кримінального процесуального кодексу України та Регламенту Верховної Ради України виходять за межі предмета відання та повноважень Комітету, попросити його звернутись до комітетів Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя і з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності надати пропозиції цих комітетів щодо можливості внесення змін до законодавчих актів, що регулюють зазначене питання.

 

 

 

Перший заступник 

голови Комітету                                                                                     П.В.ПИНЗЕНИК

 

Секретар  Комітету                                                                                Д.В.ЛУБІНЕЦЬ

 

 


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку