4 березня 2015 року (о 9.00 годині) (Протокол №9)

Опубліковано 16 березня 2015, о 15:25

 

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ

ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                              4           березня          15

 

                                                                                                                                                                                                                                               вул. Грушевського, 5,

                                                                                                                                                                                                                                               III поверх (кулуари),

                                                                                                                                                                                                                                                          9-00 год.

 

 

 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Войцеховська С.М., Єфремова І.О.,  Кишкар П.М., Папієв М.М., Шлемко Д.В.

Відсутній: Бондар В.В.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: завідувач секретаріату Комітету Нехоца М.В., заступник завідувача секретаріату Прилуцька І.В.

 

Перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного та висловити свої пропозиції,  доповнення.

Члени Комітету одноголосно підтримали проект порядку денного засідання.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про інцидент, що стався в залі засідань та кулуарах Верховної Ради України 3 березня 2015 року за участі народних депутатів України Ляшка О.В. та Мельничука С.П.

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

заступник голови Комітету Купрієнко О.В.

 

2. Різне.

 

I. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. та заступника голови Комітету Купрієнка О.В. щодо інциденту, що стався в залі засідань та кулуарах Верховної Ради України 3 березня 2015 року за участі народних депутатів України Мельничука С.П., Ляшка О.В., а також  Мосійчука І.В. та інших народних депутатів.

 

Перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В., зокрема, зазначив, що на ранковому пленарному засіданні 3 березня 2015 року, в залі засідань, а потім в кулуарах відбулася сутичка за участі групи народних депутатів України, зокрема, Мельничука С.П., Ляшка О.В., Мосійчука І.В. та інших, які своїми діями перешкоджали веденню пленарного засідання. При цьому, головуючий на пленарному засіданні намагався вжити заходів щодо припинення інциденту та закликав народних депутатів України зайняти свої робочі місця, але інцидент між зазначеними народними депутатами України не було вичерпано і після оголошення головуючим про закриття ранкового пленарного засідання, він продовжився в кулуарах, де було пошкоджено державне майно.

Заступник голови Комітету Купрієнко О.В., зауважив, що був свідком конфлікту, і наголосив на тому, що ініціатором бійки був народний депутат України Мельничук С.П., який першим завдав удару народному депутату України Ляшку О.В. Він підтримав пропозицію про позбавлення народного депутата України Мельничука С.П. права брати участь у пленарних засіданнях Верховної Ради України.

В обговоренні питання взяли участь всі присутні члени Комітету. Переважна більшість членів Комітету підтримала пропозицію про позбавлення народного депутата України Мельничука С.П., відповідно до частини п’ятої статті 51 Регламенту Верховної Ради України,  права брати участь у п’яти пленарних засіданнях, з метою уникнення у подальшому подібних інцидентів у залі засідань Верховної Ради України. Водночас, висловлювались думки про те, що необхідно було з’ясувати думку голови депутатської групи «Воля народу» Єремеєва І.М., до якої увійшов народний депутат України Мельничук С.А. після виключення з фракції Радикальної партії України, щодо того, чи вичерпано конфлікт (Арешонков В.Ю.), а також про відсутність у Комітеті відповідних письмових заяв від фракцій, членами яких є учасники конфлікту, що конфлікт не було вичерпано (Папієв М.М.), щодо того, хто з учасників інциденту буде відшкодовувати збитки, за пошкоджене державне майно (Кишкар П.М.) та наполягали, щоб перед виступом першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цих питань виступили голова фракції Радикальної партії України Ляшко О.В. та голова депутатської групи «Воля народу» Єремеєв І.М.

 

Голосували:   «за» - 8,  «проти» - 0, «утримався» - 1.

 

УХВАЛИЛИ:

Ухвалити висновок Комітету щодо інциденту, що стався в залі засідань та кулуарах Верховної Ради України 3 березня 2015 року (додається)  та рекомендувати Верховній Раді України прийняти рішення про позбавлення народного депутата України Мельничука С.П. права брати участь у п’яти пленарних засіданнях Верховної Ради України.

 

РІЗНЕ. Народні депутати України – члени Комітету обмінялись думками щодо порядку розгляду питання про конфлікт  між народними депутатами України Соболєвим Є.В. та Івченком В.Є., який стався 12 лютого 2015 року

Рішення не приймались.

 

 

 

ВИСНОВОК

щодо інциденту, що стався в залі засідань та кулуарах Верховної Ради України 3 березня 2015 року

 

 

 Розглянувши питання щодо інциденту, що стався в залі засідань та кулуарах Верховної Ради України 3 березня 2015 року за участі групи народних депутатів України, зокрема, Мельничука С.П., Ляшка О.В., Мосійчука І.В. та інших, Комітет зазначає про таке.

 

 Відповідно до положень статті 8 (Депутатська етика) Закону України «Про статус народного депутата України», народний депутат України у своїй діяльності повинен дотримуватися загальновизнаних норм моралі; завжди зберігати власну гідність, поважати честь і гідність інших народних депутатів, утримуватись від дій, заяв та вчинків, що компрометують його самого, виборців, Верховну Раду України, державу.

 

 Положення щодо дотримання народними депутатами України дисципліни та норм етики на пленарних засіданнях Верховної Ради України передбачено у статті 51 Регламенту Верховної Ради України.

 

 Згідно зі стенограмою ранкового пленарного засідання від 3 березня 2015 року, в залі засідань відбулася сутичка за участі групи народних депутатів України, зокрема, Мельничука С.П., Ляшка О.В., Мосійчука І.В. та інших, які своїми діями перешкоджали веденню пленарного засідання.

 

 Члени Комітету зауважили, що народний депутат України Мельничук С.П. був ініціатором інциденту, зокрема, ним було заблоковано вхід до зали засідань, що призвело до застосування фізичного насилля. При цьому, головуючий на пленарному засіданні намагався вжити заходів щодо припинення інциденту та закликав народних депутатів України зайняти свої робочі місця. На цьому інцидент між народними депутатами України не було вичерпано і після оголошення головуючим про закриття ранкового пленарного засідання, конфлікт було продовжено в кулуарах Верховної Ради України, де учасниками інциденту були повалені стенди для брифінгів тощо.

 

 Враховуючи наведені положення статті 8 Закону України «Про статус народного депутата України», положення статті 51 Регламенту Верховної Ради України, Комітет ухвалив цей висновок та рекомендує Верховній Раді України прийняти рішення про позбавлення народного депутата України Мельничука С.П. права брати участь у п'яти пленарних засіданнях Верховної Ради України.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку