Відповідно до Постанов Верховної Ради України "Про перелік Комітетів Верховної Ради України четвертого скликання" від 15 травня 2002р. (№ 7-ІV); "Про обрання голів, перших заступників голів Комітетів Верховної Ради України четвертого скликання, створення спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації, обрання голів і першого заступника голови цієї Комісії та призначення Керівника Апарату Верховної Ради України від 7 червня 2002 року “(№13- ІV) та Постанови Верховної Ради України ”Про обрання народних депутатів України членами Комітетів Верховної Ради України четвертого скликання" від 11 червня 2002р. (№14-ІV) було утворено, Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України у складі тринадцяти народних депутатів України:

Матвєєв В.Г. — голова Комітету;

Гаврилюк В.В. — перший заступник голови Комітету;

Сас С.В. — перший заступник голови Комітету;

Коваль В.С. — заступник Голови Комітету;

Гармаш Г.Ф. — секретар Комітету;

члени комітету:

Аніщук В.В.

Комар М.С.

Корсанов О.Я.

Мартинюк А.І.

Новак В.М.

Павловський М.А.

Турчинов О.В.

Хмара С.І.

 Комітетом було утворено підкомітети і головами підкомітетів обрані наступні  народні депутати;

-підкомітет з питань Регламенту — голова підкомітету Сас С.В.;

- підкомітет  з питань законодавства про статус народного депутата — голова підкомітету Хмара С.І.;

- підкомітет з питань депутатської етики — голова підкомітету Новак В.М.;

- підкомітет з питань забезпечення діяльності народних депутатів — голова підкомітету  Комар М.С.;

- підкомітет з питань організації роботи Верховної Ради України та контролю за виконанням її Апаратом функцій по забезпеченню її діяльності Верховної Ради України та її органів — голова підкомітету Павловський М.А.

За даний період проведено 26 засідань Комітету, на яких розглянуто 262 питання, опрацьовано і внесено на розгляд Верховної Ради України 118 проектів законів і постанов Верховної Ради України, з них в 46 Комітет було визначено головним .

Більша частина питань, розглянутих на засіданні комітету стосувалась розгляду проектів законодавчих актів, зокрема проекту Закону Про внесення змін до статей 34 і 35 Закону України"Про статус народного депутата”, який було підтримано Верховною Радою України і він став Законом , проектів Закону "Про регламент Верховної Ради України,”  проект Постанови про Положення про систему "Рада-3" Верховної Ради України, вручено з поданням Комітету 19 листопада ц.р.), проект Постанови про предмети відання комітетів Верховної Ради України (р.№2156) вручено на заміну 15.10.2002р.), та багато інших.

Комітет також за цей час розглянув 529 звернень,на які підготовлені та надіслані авторам відповіді у визначені чинним законодавством терміни. 

Комітет систематично тримав на контролі питання дотримання народними депутатами України вимог Закону України  "Про статус народного депутата України, забезпечення діяльності народних депутатів України. Особливу увагу комітетом приділяється питанню забезпечення народних депутатів житлом , створенню для них належних умов праці

Значний обсяг роботи був проведений комітетом по розгляду питань, в тому числі і спірних, по складенню депутатських повноважень народними депутатами у зв'язку із суміщенням посад, а також у зв'язку із переходом народних депутатів України із Комітету в Комітет.

В даний час Комітет виступає головним по підготовці до  проведення закритого засідання Верховної Ради України 24 грудня ц.р. з питання "Про виконання посадовими особами та працівниками правоохоронних органів вимог Конституції України та Закону України "Про статус народного депутата України" щодо забезпечення умов для здійснення  народними депутатами України своїх повноважень".

Весь період своєї роботи Комітет активно працював над підготовкою проекту Закону України "Про регламент Верховної Ради України".

Тільки в листопаді - грудні було проведено 8 засідань Комітету, на яких детально розглянуто 59 статей цього важливого Законопроекту. З них ухвалено 57, 3 вилучено, одну добавлено. Метою підготовки до розгляду Верховної Ради України проекту цього Закону є не лише технічне приведення норм діючого регламенту у відповідність до положень Конституції України, а у першу чергу ґрунтовний аналіз досвіду застосування норм чинного регламенту продовж терміну з його прийняття 27 липня 1994р. по даний час. Комітет намагається закріпити в новій редакції Регламенту все позитивне, що напрацьовано Верховною Радою України застосувати більш уніфіковані підходи забезпечення ефективно парламентського процесу, внутрішніх і зовнішніх його зв'язків, узгодженостей та процедурних можливостей. 

Комітет намагається відпрацювати нормативні блоки регламенту таким чином, щоб максимально забезпечити повноту процедури здійснення Верховною Радою України установчої, законодавчої та контрольної функції.

З метою належної організації роботи Верховної Ради України та на виконання вимог ст.2.1.3. Регламенту Верховної Ради України Комітетом були підготовлені проекти Постанов "“Про календарний план проведення другої та третьої сесії Верховної Ради України.”.

Значну увагу Комітет приділяє організації підготовки до розгляду Верховної Ради України  Положення про помічника-консультанта народного депутата України (нова редакція). Комітетом за його зверненням до депутатських фракцій і груп у Верховній Раді України було отримано багато пропозицій і зауважень до цього документу, які були систематизовані і додатково розглянуті на засіданні “Круглого столу”, організованого Комітетом у співпраці з  Програмою сприяння  парламентові України, Управління справами Апарату Верховної Ради України, народних депутатів України, за участю працівників Головдержслужби України та представників зацікавлених Міністерств та відомств України.

Поряд з цим народні депутати - члени Комітету та працівники секретаріату організували та брали участь в навчальних семінарах та інших заходах, що проводилися за звітний період у Верховній Раді України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“IV скликання”

06 лютого 2006 16:21
20 липня 2005 10:51
01 лютого 2005 10:31
31 липня 2004 10:41
31 січня 2004 10:03
31 липня 2003 09:58
27 лютого 2003 11:20