За період роботи шостої сесії Верховної Ради України станом на 21.01.2005 р. проведено 9 засідань Комітету, на яких розглянуто 74 питання порядку денного. Переважна більшість з цих питань пов’язана з розглядом проектів законодавчих актів, дотриманням народними депутатами України вимог Конституції України, Регламенту Верховної Ради України, Закону України “Про статус народного депутата України”, вирішенням питань організації роботи Верховної Ради України, контролем за виконанням Апаратом Верховної Ради України функцій по забезпеченню діяльності народних депутатів України та Верховної Ради України в цілому.

Комітет працював відповідно до затвердженого плану роботи та на виконання доручень керівництва Верховної Ради України. За звітній період за пропозицією членів Комітету прийнято 2 Закони України та 12 Постанов Верховної Ради України (перелік додається). 

За період роботи шостої сесії Верховної Ради України:

Набрав чинності підготовлений Комітетом Закон України “Про внесення змін до статті 20 Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо соціального забезпечення)”.

Прийнятий, але повернутий з вето Президента України для скасування, проект Закону України "Про внесення змін до статті 18 Закону України "Про статус народного депутата України"; Комітет знову подав його на розгляд до Верховної Ради України без врахування зауважень Президента України і Верховною Радою України 344 голосами 12 січня 2005 року подолано вето Президента України щодо вказаного Закону України.

Прийнято і підписано чотири постанови Верховної Ради України, по яким Комітет був визнаний головним:

- “Про прийняття за основу проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" та Постанови Верховної Ради України "Про положення про посвідчення народного депутата України і нагрудний знак "Народний депутат України"”;

- “Про обрання народного депутата України Кіссе А.І. членом Комітету Верховної Ради України”;

- “Про внесення змін до календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання”;

 

- “Про Календарний план проведення сьомої сесії Верховної Ради України четвертого скликання”.

Прийнято і підписано вісім постанов Верховної Ради України, по яким Комітет був визнаний профільним:

- “Про Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України з питань моніторингу реалізації законодавства про вибори Президента України”;

- "Про Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з розслідування обставин отруєння кандидата на пост Президента України, народного депутата України Віктора Ющенка";

- “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для вивчення обставин проведення незаконних дій працівниками податкової служби, які паралізують діяльність Відкритого акціонерного товариства “Нафтопереробний комплекс – Галичина” (м. Дрогобич, Львівська обл.) і створили умови для зупинення роботи підприємства, яке має стратегічне значення для економіки та безпеки держави”;

- “Про порядок проведення урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого складенню присяги новообраним Президентом України”;

- “Про звільнення С. Тігіпка з посади Голови Національного банку України”;

- “Про порядок висвітлення роботи сьомої сесії сесії Верховної Ради України четвертого скликання”;

- “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для розслідування обставин видання Указу Президента України “Про звільнення В. Сацюка з посади першого заступника Голови Служби безпеки України”;

- “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин незадовільного стану системи державних закупівель та перевірки фактів можливого зловживання службовим становищем посадових осіб, інших пов’язаних з цим питань”.

Великий обсяг робіт було проведено Комітетом по розгляду низки проектів постанов Верховної Ради України «Про порядок розгляду Верховною Радою України законопроекту про внесення змін до Конституції України (реєстр. № 4180) на стадії його прийняття як закону» (реєстр. №№ 4180-П3– П18).

Ці проекти постанов, а їх було 17, були розглянуті на засіданнях Комітету і відповідні висновки направлені до Тимчасової спеціальної комісії по опрацюванню проектів законів України про внесення змін до Конституції України.

На засіданнях Комітету розглянуто проект Закону України «Про статус депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим», внесений народним депутатом України Раханським А.В. (реєстр. № 5279 від 23.09.2004 р.) та проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення постійно діючої комісії Верховної Ради України у справах борців за незалежність України 1920-1960 р.р.», внесений народним депутатом України Лук’яненком Л.Г. (реєстр. № 6213 від 05.10.2004 р.), і прийнято рішення рекомендувати комітетам Верховної Ради України, які визначені головними при підготовці цих питань, запропонувати авторам законопроектів доопрацювати їх з урахуванням зауважень Комітету.

У Комітеті опрацьовано проект Закону України “Про Державний бюджет України на 2005 рікі  внесено пропозиції щодо збільшення  видатків на здійснення повноважень Верховної Ради України на 2005 рік. Така пропозиція була надіслана до Комітету з питань бюджету та врахована при розгляді проекту Закону України “Про Державний бюджет України на 2005 рік” у першому читанні.

Комітетом також розглянуто і рекомендовано Верховній Раді України не включати до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання і не підтримувати проекти постанов Верховної Ради України «Про внесення змін до календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання», внесений народним депутатом України Шкілем А.В. (реєстр. № 6297 від 02.11.2004 р.), «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про календарний план проведення шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання», внесений народними депутатами України Богатирьовою Р.В. та Гавришем С.Б. (реєстр. № 6297-1 від 02.11.2004 р.), «Про внесення змін до календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради України IV скликання», внесений народним депутатом України Богатирьовою Р.В., Кравчуком Л.М., Гавришем С.Б. та ін. (реєстр. № 6297-2 від 03.11.2004 р.), «Про внесення змін до календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради України IV скликання» (реєстр. № 6297-3 від 15.11.2004 р.).

Відповідно до  затвердженого плану роботи,  за участю представників Управління справами Апарату Верховної Ради України, Комітет на своїх  засіданнях двічі розглядав проект кошторису видатків на здійснення повноважень Верховної Ради України, підприємств та організацій, що мають забезпечувати її  діяльність у 2005 році. Вносилися  зміни  до  чинного  кошторису видатків на здійснення повноважень Верховної Ради України у 2004 році, а також перерозподіл асигнувань  в межах кошторису видатків на поточний рік.

Під час роботи поточної сесії Верховної Ради України не залишились поза увагою Комітету і питання забезпечення діяльності народних депутатів України, зокрема, створення їм належних житлових умов відповідно до статті 35 Закону України “Про статус народного депутата України”. Так, Комітет прийняв рішення про надання народним депутатам України жилих приміщень для постійного проживання у м. Києві, а також про надання або відмову у наданні одноразової грошової компенсації. На засіданнях систематично розглядались звернення народних депутатів України щодо поліпшення умов проживання у готелі, інших житлових проблем народних депутатів України.

Комітет постійно контролював стан виконання Управлінням справами Апарату Верховної Ради України вимог Закону України “Про статус народного депутата України”, зокрема, щодо створення належних умов роботи народним депутатам України, забезпечення путівками до санаторно-курортних закладів, підпорядкованих Управлінню справами Апарату Верховної Ради України та оздоровлення народних депутатів України, працівників Апарату Верховної Ради України.

 Комітет спільно з Управлінням справами Апарату Верховної Ради України тримає під постійним контролем дотримання народними депутатами України вимог Закону України “Про статус народного депутата України”,  Положення “Про порядок надання народним депутатам України грошової компенсації, службового жилого приміщення та номера у готелі” та норм житлового законодавства України щодо термінів користування номером у готелі за рахунок бюджетних видатків на здійснення повноважень Верховної Ради України, строків отримання одноразової грошової компенсації, ордерів на виділені квартири та здачі займаних квартир у розпорядження Управління справами Апарату Верховної Ради України згідно з рішенням Комітету. Розгляду цих проблем були  присвячені окремі питання на засіданнях Комітету. У свою чергу здійснювалося систематичне листування з народними депутатами України з приводу дотримання ними вимог законодавства щодо надання необхідних документів для створення їм належних житлових умов, щодо виконання рішень Комітету тощо.

На засіданнях Комітету також були розглянуті і, після доопрацювання з  врахуванням зауважень Комітету, погоджені проекти положень “Про порядок функціонування стоянки для службового автотранспорту Верховної Ради України  по вул. Садовій  та паркінгу в адміністративному будинку по вул. Садовій, 3а” та “Про порядок допуску до господарського двору адміністративних будинків Верховної Ради України по вул. Садовій, 3, 3а, Шовковичній, 2, 4, Грушевського, 18/2”, підготовлених Управлінням справами Апарату Верховної Ради України спільно з комендатурою охорони Верховної Ради України.

На виконання доручень керівництва Верховної Ради України Комітетом відповідно до вимог статті 5 закону України “Про статус народного депутата Українинеодноразово розглядалися питання про порушення окремими народними депутатами України вимог частини 2 статті 78 Конституції України, статті 3 Закону України “Про статус народного депутата Українищодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, зокрема народними депутатами України Клюєвим А.П., Калетніком Г.М., Блохіним О.В., Сацюком В.М., Слаутою В.А., Онопенком В.В., Мойсиком В.Р., Кузьмуком О.І. та Рудковським Д.О.

За наслідками розгляду цих питань Голові Верховної Ради України було надіслано висновки Комітету з пропозицією звернутися із заявою до Апеляційного суду м. Києва про дострокове припинення повноважень вищезазначених народних депутатів України за рішенням суду. Комітет постійно здійснює контроль за розглядом цих справ у суді.

Комітетом неодноразово розглядалися питання про дострокове припинення повноважень народних депутатів України згідно поданих заяв, про перехід народних депутатів України із комітету в комітет та обрання членами комітетів. Слід зазначити, що за поданням Комітету Верховною Радою України розглянуто, але не прийнято, проект Постанови Верховної Ради України «Про обрання народних депутатів України Васильєва О.А., Лелюка О.В. членами комітетів Верховної Ради України», внесений народним депутатом України Богатирьовою Р.В. (реєстр. № 6213 від 6.10.2004 р.).

На виконання рекомендацій круглого столу на тему “Організація роботи Верховної Ради України: досвід і проблеми”, проведеного 9 червня 2004 року спільно з Програмою сприяння парламенту України та програмою врядування ПРООН, за участю народних депутатів України, представників міністерств і відомств, працівників Апарату Верховної Ради України, вітчизняних і зарубіжних експертів, Комітетом підготовлено та надіслано всім народним депутатам України роз’яснення щодо застосування частини 3 статті 19 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” в частині участі народних депутатів України у засіданнях комітетів.

За даними реєстрації вхідної та вихідної документації з вересня 2004 року по січень 2005 року у Комітеті розглянуто 230 листів та звернень громадян, народних депутатів України. Всі звернення, які надійшли за період роботи шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання до Комітету, розглянуті з дотриманням вимог чинного законодавства, в необхідних випадках заявникам надано практичну допомогу щодо вирішення порушених ними у зверненнях проблем. Про результати розгляду автори листів були поінформовані у встановленому законодавством порядку.

Підбиваючи підсумки роботи Комітету за час минулої сесії, слід відзначити і питання, які не вдалося вирішити. Комітет звертає увагу на те, що є непоодинокі випадки, коли Верховною Радою України уповільнюються темпи роботи Комітету через несвоєчасне обговорення та прийняття опрацьованих Комітетом та внесених ним для розгляду законопроектів. Це стосується, зокрема, проекту Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” (реєстр. №1039-д від 10.07.2003 року), проекту Постанови “Про предмети відання комітетів Верховної Ради України”  (реєстр. № 2156 від 10.10.2002 року), який довгий час не обговорювався, а потім був відхилений. У зв’язку з цим у подальшому було б бажано, щоб парламент більш активно підтримував законодавчі пропозиції народних депутатів Україничленів Комітету.

Виходячи із вищенаведеного, потребує прискорення розгляду та прийняття Верховною Радою України проект Закону України “Про Регламент Верховної Ради України”, (реєстр.№1039-д від 10.07.2003 року), внесений народними депутатами - членами Комітету. Прийняття і введення в дію вищезазначеного законодавчого акту у значній мірі підвищить ефективність роботи парламенту та його комітетів.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“IV скликання”

06 лютого 2006 16:21
20 липня 2005 10:51
01 лютого 2005 10:31
31 липня 2004 10:41
31 січня 2004 10:03
31 липня 2003 09:58
27 лютого 2003 11:20