У засіданні Комітету 17 квітня 2013 року (протокол № 6) взяли участь члени Комітету: Пишний А.Г., Карпунцов В.В., Демянко М.І., Швайка І.О., Матвєєв В.Г., Аваков А.Б., Бойко В.Б., Головко В.А., Демидко В.М., Дирів А.Б., Єгоров О.М., Єфремов О.С., Москаленко Я.М., Скубашевський С.В., Федоряк Г.Д.

 Головував на засіданні: голова Комітету Макеєнко В.В.

На запрошення Комітету на засіданні були присутніми: перший заступник Керуючого справами Апарату Верховної Ради України Гаман М.В., заступник Керуючого справами – завідувач відділу бухгалтерського обліку, фінансів, планування та контролю Управління справами Апарату Верховної Ради України Совенко О.М.

Комітетом було розглянуто 22 питання порядку денного, а саме:

·         Розглянувши проект кошторису Верховної Ради України на 2013 рік, проект Норм витрат на одного народного депутата України у 2013 році, Комітет вирішив: доручити Апарату Верховної Ради України доопрацювати проект кошторису Верховної Ради України на 2013 рік з урахуванням пропозицій народних депутатів України – членів Комітету; внести на розгляд Верховної Ради України народними депутатами  України – членами Комітету проект Постанови Верховної Ради України «Про кошторис Верховної України на 2013 рік», з урахуванням місячного фонду оплати праці помічників – консультантів народних депутатів України на одного народного депутата України в розмірі  19 000,0 гривень – у першому кварталі (I кв.) і 20 000,0 гривень, починаючи з другого кварталу 2013 року (II кв., III кв. і IV кв.);  запропонувати Голові Верховної Ради України Рибаку В.В. звернутись до Кабінету Міністрів України з пропозицією - при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» врахувати пропозиції Апарату  Верховної  Ради  України щодо забезпечення асигнувань найбільш нагальних та пріоритетних потреб парламенту в сумі 136 017,0 тис. гривень.

·         Розглянувши питання про звіт про виконання кошторису Верховної Ради України за 2012 рік, підготовлений Апаратом Верховної Ради України (лист Керівника Апарату Верховної Ради України Зайчука В.О. № 15/11-683 від 11.03.2013), Комітет ухвалив: звіт про виконання кошторису Верховної Ради України за 2012 рік взяти до відома та  доручити  Апарату Верховної Ради України: 1) врахувати зауваження та пропозиції, зазначені в інформації про звіт та висловлені народними депутатами України – членами Комітету під час його розгляду; 2) вжити заходи для ефективного і в повному обсязі освоєння бюджетних коштів, передбачених Апарату Верховної Ради України Законом України «Про державний бюджет України на 2013 рік» на забезпечення діяльності парламенту, в тому числі підпорядкованими Управлінню справами Апарату Верховної Ради України підприємствами і організаціями; 3) при підготовці квартальних та річного звітів про виконання кошторису Верховної Ради України за 2013 рік подавати Комітету повну інформацію щодо використання коштів загального та спеціального фондів Державного бюджету України, в тому числі підпорядкованими Управлінню справами Апарату Верховної Ради України підприємствами і організаціями.

·         За результатами розгляду питання про зміни у складі комітетів Верховної Ради України та Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації було прийнято рішення:

1) Переглянути рішення Комітету від 20 березня 2013 року про зміни у складі Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації (щодо його кількісного складу) та прийняти в такій редакції:

«1. Підтримати заяви народних депутатів України Сольвара Р.М., члена депутатської фракції Політичної партії «УДАР Віталія Кличка», Дерев`янка Ю.Б., позафракційного, Бобкова О.М., Гержова Ю.І., Горохова С.О., Жука М.В., Ільюка А.О., Козуба О.А., Лелюка О.В., Шаблатовича О.М. – членів депутатської фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ,   Купчака В.Р. – члена депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» щодо обрання зазначених народних депутатів України до складу Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації, та внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про комітети Верховної Ради України сьомого скликання».

2) Врахувати пропозицію депутатської фракції Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» стосовно обрання до складу Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань  приватизації народного депутата України Новак Н.В.(проект Постанови Верховної Ради України, внесений народним депутатом України Кличком В.В. (реєстр .                        № 2182)».

3) Взяти до відома інформацію про відкликання попередньо поданих  заяв, відповідних погоджень депутатської фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ щодо народних депутатів України Березкіна В.В., Дудки О.І., Морозенка Є.В., Пехова В.А., Повалій Т.М. 

4) Підтримати заяви народних депутатів України Благодира Ю.А. – про обрання його членом Комітету з питань європейської інтеграції,  Задорожного В.К. – про обрання його членом Комітету з питань бюджету, увільнивши його від обов’язків члена Комітету з питань європейської інтеграції, Козуба О.А. – про обрання його членом Комітету у закордонних справах.

5) Підтримати: заяву народного депутата України Кацуби С.В. та  депутатської фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ від 3 квітня 2013 року № 04-01/3-503 про відкликання народного депутата України Кацуби С.В. з посади  заступника голови Комітету з питань економічної політики, із залишенням його членом цього Комітету;

подання депутатської фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ від 3 квітня 2013 року № 04-01/3-505 про обрання  на посаду заступника голови Комітету з питань економічної політики народного депутата України Москаленка Я.М., увільнивши від обов’язків члена Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України;

подання депутатської фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ  від 3 квітня 2013 року № 04-01/3-506 про обрання народного депутата України Лютікової В.І. на посаду першого заступника голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, увільнивши від обов’язків члена Комітету з питань соціальної політики та праці;

подання депутатської фракції Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» про обрання народного депутата України Іщенка В.О. заступником голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, увільнивши його від обов’язків члена Комітету з питань промислової та інвестиційної політики.

6) Відкликати проект Постанови Верховної Ради України «Про  внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про комітети Верховної Ради України сьомого скликання», який внесений народними депутатами  України    членами  Комітету  (реєстр.  № 2602  від   21.03.2013)

та внести доопрацьований проект Постанови Верховної Ради України з урахуванням заяв народних депутатів України:

-  Бобкова О.М., Гержова Ю.І., Горохова С.О., Дерев`янка Ю.Б., Жука М.В., Ільюка А.О., Козуба О.А., Купчака В.Р., Лелюка О.В., Сольвара Р.М., Шаблатовича О.М., щодо обрання до складу Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації та пропозиції депутатської фракції Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» стосовно народного депутата України Новак Н.В.;

-  Благодира Ю.А., Задорожного В.К., Кацуби С.В., Козуба О.А. про обрання їх до складу комітетів Верховної Ради України;

- подання депутатської фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ щодо народних депутатів України Кацуби С.В., Лютікової В.І., Москаленка Я.М.;

- подання депутатської фракції Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» щодо народного депутата України Іщенка В.О. 

·         Комітет розглянув проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо запитів народних депутатів України), внесений народним депутатом України Кошулинським Р.В. (реєстр. № 1172 від 26.12.2012), ухвалив висновок Комітету на зазначений проект Закону і рекомендував Верховній Раді України прийняти його за основу за наслідками його розгляду в першому читанні.

·         Розглянувши проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо змін порядку та термінів розгляду депутатських запитів та звернень), внесений народним депутатом України Слюз Т.Я. (реєстр. № 1172-1 від 04.01.2013), Комітет вирішив ухвалити висновок Комітету на зазначений проект Закону і рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляну проекту Закону у першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

·         Комітет, розглянувши проект Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо використання електронної системи", внесений народним депутатом України Cасом С.В. (реєстр. № 2173 від 04.02.2013), вирішив ухвалити висновок на зазначений проект Закону та рекомендувати Верховній Раді України включити цей законопроект до порядку денного сесії Верховної Ради України, та, згідно з пунктом 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, прийняти його за основу з дорученням Комітету підготувати до другого читання. Крім того, Комітетом доручено Апарату Верховної Ради України звернутись до Інституту проблем математичних машин і систем НАН України, головного конструктора програмно-технічного комплексу – електронна система «Рада-3» Морозова А.О., Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України з метою з’ясування можливості експлуатації програмно-технічного комплексу «Рада-3» та впровадження його в дію.

·         За підсумком розгляду проекту Постанови Верховної Ради України "Про затвердження Положення про програмно-технічний комплекс - електронна система Рада-3", внесений народним депутатом України Cасом С.В. (реєстр. № 2174 від 04.02.2013), Комітетом було прийнято рішення ухвалити висновок на зазначений проект Постанови та рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 1 частини першої статті 114, частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, включити його до порядку денного сесії Верховної Ради України, та прийняти за основу з дорученням Комітету підготувати до другого читання. Апарату Верховної Ради України Комітетом дано доручення звернутись до Інституту проблем математичних машин і систем НАН України, головного конструктора програмно-технічного комплексу – електронна система «Рада-3» Морозова А.О., Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України з метою з’ясування можливості експлуатації програмно-технічного комплексу «Рада-3» та впровадження його в дію.

·         Комітетом було розглянуто 13 проектів постанов Верховної Ради України  щодо утворення тимчасових слідчих комісій, а саме:

проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин участі у валютних спекуляціях Першого віце-прем’єр-міністра України О.Турчинова під час фінансово-економічної кризи 2008-2009 років", внесений народним депутатом України Богословською І.Г. (реєстр. № 1139 від 20.12.2012);

проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо перевірки діяльності спеціальних підрозділів та частин спеціального призначення Міністерства внутрішніх справ України", внесений народними депутатами України Забзалюком Р.О., Ар’євим В.І., Бондаренком В.Д. та іншими (реєстр. № 1142 від 25.02.2013);

проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки достовірності інформації щодо фактів примушування неповнолітнього до вступу у статевий зв’язок неприродним способом громадянином О. Кіршом та причетності до цих фактів народного депутата України А. Авакова", внесений народними депутатами України Мисиком В.Ю., Мураєвим Є.В., Денисенком А.П. (реєстр. № 2025 від 16.01.2013);

проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів тиску та погроз на адресу суддів Європейського суду з прав людини з боку лідера опозиції Ю.Тимошенко", внесений народним депутатом України Олійником В.М. (реєстр. № 2056 від 21.01.2013);

проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України і законів України при здійсненні арешту та ув’язнення Тимошенко Ю.В. та Луценко Ю.В.", внесений народним депутатом України Москалем Г.Г. (реєстр.  № 2061 від 21.01.2013);

проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо розслідування фактів застосування тортур до лідерів опозиційних політичних партій України та причетності керівництва Партії регіонів до вчинення цих та інших резонансних злочинів (вбивства Євгена Щербаня та Євгена Кушнарьова)", внесений народним депутатом України Одарченком Ю.В. (реєстр. № 2168  від 04.02.2013);

проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів фальсифікацій на виборах до Верховної Ради України, які відбулися 28 жовтня 2012 року", внесений народними депутатами України  Яценюком А.П., Кличком В.В.,  Тягнибоком О.Я. (реєстр. № 2223 від 07.02.2013);

проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів неприйняття присяги новообраними народними депутатами України Табаловим О.М. і Табаловим А.О. та законності набуття ними депутатського мандата", внесений народними депутатами України Яценюком А.П., Кличком В.В. та Тягнибоком О.Я. (реєстр. № 2224 від 07.02.2013);

проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причетності  міністра освіти і науки, молоді та спорту України Табачника Дмитра Володимировича до розкрадання цінностей історико-культурних фондів України та цільового й ефективного використання бюджетних коштів", внесений народним депутатом України Блавацьким М.В. (реєстр. № 2331 від 19.02.2013);

проект Постанови Верховної Ради України "Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України із розслідування фактів  незаконних дій Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення (корупційних правопорушень її членів) щодо надання незаконних переваг та невжиття заходів реагування на порушення вимог законодавства окремими приватними телерадіоорганізаціями при здійсненні ними інформаційної діяльності, що становить загрозу національної безпеки України", внесений народними депутатами України Мирним О.Б.,  Мірошниченком І.М. (реєстр. № 2337 від 19.02.2013);

проект Постанови Верховної Ради України "Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України із розслідування фактів незаконного заволодіння (захоплення) українських підприємств з використанням судових та правоохоронних органів", внесений народним депутатом України Мірошниченком І.М. (реєстр. № 2378 від 22.02.2013);

проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки діяльності виконавчих органів Львівської міської ради та розслідування фактів незаконного впровадження транспортної мережі у місті Львові , фактів нецільового використання грантових коштів Європейського банку реконструкції та розвитку під час здійснення фінансово - господарських операцій посадовими особами Львівської міської ради", внесений народним депутатом України Мохником А.В. (реєстр. № 2383 від 25.02.2013).

проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки діяльності міського голови міста Винники Львівської області та виконавчих органів Винниківської міської ради Львівської області" внесений народним депутатом України Мохником А.В. (реєстр. № 2391 від 25.02.2013).

За підсумками розгляду зазначених проектів Постанов Комітетом були ухвалені висновки на кожен з них, а також були прийняті рішення (по кожному з них) звернутись до Голови Верховної Ради України, відповідно до частини першої, пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, з пропозицією повернути зазначені проекти Постанов суб’єктам права законодавчої ініціативи без включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

·         Комітетом було розглянуто питання про звернення голови Комітету Верховної  Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Сушкевича В.М. (від 25.02.2013 № 04-28/7-115), а також звернення: першого заступника голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Развадовського В.Й. (від 01.03.2013  № 04-25/9-205); Керівника  Апарату Верховної  Ради  України Зайчука В.О. (від 04.03.2013 № 15/11-625); народного депутата України – секретаря  Комітету з питань транспорту і зв’язку Мошенського В.З. (від 14.03.2013 № 3-14/03) щодо внесення відміток про відпрацьований час до табеля обліку робочого часу народних депутатів України за лютий місяць 2013 року щодо внесення відміток про відпрацьований час до табеля обліку робочого часу народних депутатів України за лютий місяць 2013 року.   Комітет прийняв рішення зазначені звернення взяти до відома.

·         Розглянувши, відповідно до частин першої та третьої статті 93 Регламенту Верховної Ради України, питання про проекти експертних висновків щодо законопроектів, проектів інших актів на відповідність їх оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів (всього 167, а саме:  1117, 2212, 2286, 2369, 2379-1, 2409-1, 2413, 2416, 2417, 2426, 2427, 2431, 2434, 2435, 2439, 2440, 2441, 2446, 2447, 2449, 2450, 2451, 2456, 2458, 2460, 2461, 2465, 2466, 2467, 2470, 2474, 2477, 2478, 2481, 2485, 2486, 2488, 2489, 2491, 2493, 2494, 2500, 2501, 2503, 2505, 2508, 2509, 2511, 2514, 2515, 2518, 2522, 2524, 2527, 2530, 2531, 2532, 2533, 2534, 2539, 2542, 2545, 2546, 2548, 2549, 2551, 2558, 2559, 2560, 2564, 2565, 2569, 2570, 2571, 2572, 2575, 2576, 2577, 2578, 2579, 2582, 2583, 2584, 2585, 2586, 2589, 2590, 2593, 2594, 2595, 2596, 2597, 2597-1, 2598, 2600, 2601, 2603, 2604, 2607, 2608, 2609, 2610, 2611, 2612, 2616, 2619, 2620, 2621, 2622, 2624, 2625, 2627, 2629, 2631, 2633-1, 2633, 2634, 2635, 2636, 2637, 2640, 2642, 2645, 2647, 2650, 2651, 2653, 2654, 2658, 2659, 2660, 2661, 2664, 2667, 2672, 2674, 2675, 2677, 2678, 2681, 2683, 2684, 2686, 2687, 2689, 2694, 2697, 2714, 2715, 2719, 2725, 2727, 2729, 2732, 2735, 2736, 2738, 2741, 2742, 2743, 2745, 2749, 2753, 2754, 2759, 2762, 2768) та про направлення цих експертних висновків комітетам Верховної Ради України, які визначено головними з підготовки і попереднього розгляду зазначених  проектів законів, проектів інших актів, Комітет прийняв рішення доручити голові Комітету Макеєнку В.В. надіслати експертні висновки,  підготовлені підкомітетом з питань Регламенту Верховної Ради України на виконання доручень Голови Верховної Ради України Рибака В.В., комітетам Верховної Ради України, які визначено головними.   

·         Крім того, Відповідно до частин першої та третьої статті 93  Регламенту Верховної Ради України члени Комітету обговорили та провели голосування з питання ухвалення проекту експертного висновку щодо законопроектів і проектів інших актів (всього 124), оформлених та зареєстрованих з дотриманням вимог Регламенту Верховної Ради України: 0016, 0017, 1238, 2101, 2126, 2133, 2136, 2258, 2410-1, 2424, 2430, 2454, 2455, 2459, 2468, 2471, 2472, 2473, 2475, 2479, 2480, 2482, 2483, 2484, 2487, 2490, 2492, 2495, 2497, 2498, 2507, 2510, 2512, 2513, 2516, 2517, 2519, 2521, 2523, 2528, 2529, 2535, 2538, 2540, 2544, 2550, 2552, 2555, 2556, 2557, 2561, 2563, 2566, 2566-1, 2567, 2580, 2581, 2587, 2588, 2591, 2599, 2600-1, 2605, 2606, 2614, 2618, 2623, 2626, 2630, 2632, 2639, 2641, 2643, 2646-1, 2648, 2652, 2657, 2666, 2668, 2669, 2670, 2671, 2673, 2679, 2680, 2682, 2685, 2688, 2691, 2692, 2693, 2695, 2696, 2698, 2699, 2700,  2701, 2702, 2703, 2704, 2705, 2706, 2707, 2708, 2709, 2710, 2711, 2713, 2716, 2717, 2721, 2723, 2724, 2728, 2730, 2731, 2734, 2737, 2746, 2755, 2756, 2757, 2760, 2761. Комітетом було ухвалено висновок, що зазначені проекти законів України та постанов Верховної Ради України оформлено та зареєстровано з дотриманням вимог статей 90–92 Регламенту Верховної Ради України.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку