На засіданні Комітету 19 березня 2008 року розглянуто 19 питань порядку денного, зокрема:

 

            Розглянувши на виконання доручення Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. проект Постанови Верховної Ради України "Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Черкаського І.Б.", внесений народним депутатом України Єфремовим О.С. (реєстр. № 2186 від 07.03.2008 р.) та заяву народного депутата України Черкаського І.Б. про складення ними депутатських повноважень, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України розглянути і підтримати запропонований проект постанови.

            Комітет розглянув проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо обмеження термінів перебування народного депутата у складі Верховної Ради та зміни порядку формування виборчих списків), внесений народним депутатом України Томенком М.В. (реєстр. № 2093 від 19.02.2008 р.), в частині, що віднесена до предмету відання Комітету, і прийняв рішення у зв’язку з невідповідністю змісту законодавчої ініціативи Конституції України рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, який визначено головним у підготовці до розгляду питання Верховною Радою України, запропонувати Голові Верховної Ради України Яценюку А.П. повернути зазначений законопроект на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи без розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

            Комітетом було розглянуто проект Закону України "Про вибори народних депутатів України", внесений народними депутатами України Шаровим І.Ф., Гриневецьким С.Р. та іншими (реєстр. № 2097 від 19.02.2008 р.), в частині, що віднесена до предмета відання Комітету, у зв’язку з порушеннями у законопроекті положень Конституції України та Закону України "Про статус народного депутата України", і прийнято рішення відповідно до частини шостої статті 88, статті 89 Регламенту Верховної Ради України рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, який визначено головним у підготовці до розгляду питання Верховною Радою України, запропонувати Голові Верховної Ради України Яценюку А.П. повернути зазначений законопроект на доопрацювання суб’єкті законодавчої ініціативи без розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

            Розглянувши проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо скасування недоторканості), внесений народними депутатами України Новіковим О.В., Лук’яновою К.Є. (реєстр. № 2100 від 20.02.2008 р.), в частині, що віднесена до предмету відання Комітету, і прийнято рішення рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, який визначено головним у підготовці до розгляду питання Верховною Радою України Яценюку А.П. повернути проект Закону на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи без розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

            Комітетом розглянуто проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо угод про міжфракційні депутатські об’єднання), внесений народними депутатами України Рибаковим І.О., Шкілем А.В. (реєстр. № 2038 від 11.02.2008 р.), і, враховуючи те, що запропоновані доповнення до Закону України "Про статус народного депутата України" за назвою та правовим змістом не відповідають положенням Конституції України і не є сферою дії Закону України "Про статус народного депутата України", прийнято рішення запропонувати Голові Верховної Раду України Яценюку А.П. повернути проект Закону на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи без розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

            Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України" (щодо угод про міжфракційні об’єднання), внесений народними депутатами України Рибаковим І.О., Шкілем А.В. (реєстр. № 2039 від 11.02.2008 р.), Комітет ухвалив рішення рекомендувати Голові Верховної Ради України Яценюку А.П. відповідно до положень пунктів 1, 2 частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України повернути законопроект суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України у зв’язку з тим, що текст законопроекту суперечить положенням Конституції України та оформлено з порушеннями норм Регламенту Верховної Ради України.

            Комітет розглянув проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України" (щодо часу голосування), внесений народними депутатами України Кириленком В.А., Кириленком І.Г., Зваричем Р.М. (реєстр. № 2025 від 08.02.2008 р.), і, враховуючи низку зауважень Комітету по суті законопроекту, а також звертаючи увагу на те, що зазначений законопроект оформлено в порушення вимог частини першої статті 86 Регламенту Верховної Ради України, ухвалив рішення відповідно до пункту 2 частини другої статті 89 Регламенту рекомендувати Голові Верховної Ради України Яценюку А.П. повернути зазначений законопроект суб’єктам права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

            Комітетом розглянуто проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до статей 85 та 88 Регламент Верховної Ради України", внесений народними депутатами України Кругловим М.П., Хомутинніком В.Ю., Ващук К.Т. (реєстр. № 1460 від 30.01.2008 р.), і, враховуючи те, що зазначений законопроект оформлено, а відтак зареєстровано без дотримання вимог частини першої статті 86 Регламенту Верховної Ради України, прийнято рішення відповідно до пункту 2 частини другої статті 89 Регламенту рекомендувати Голові Верховної Ради України Яценюку А.П. повернути зазначений законопроект суб’єктам права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

            Комітет розглянув проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до ст. 51 Регламенту верховної Ради України" (щодо дотримання дисципліни народними депутатами), внесений народним депутатом України Яворівським В.О. (реєстр. № 2041 від 11.02.2008 р.), і, враховуючи низку зауважень Комітету по суті законопроекту, а також те, що зазначений законопроект оформлено, а відтак зареєстровано без дотримання вимог частини першої статті 86 Регламенту Верховної Ради України, ухвалив рішення відповідно до пункту 2 частини другої статті 89 Регламенту рекомендувати Голові Верховної Ради України Яценюку А.П. повернути зазначений законопроект суб’єктам права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

            Комітетом розглянуто проект Постанови Верховної Ради України "Про визначення виду і способу голосування при розгляді Програми діяльності Кабінету Міністрів України "Український прорив: для людей, а не політиків", внесений народним депутатом України Лукаш О.Л. (реєстр. № 1360-П від 11.02.2008 р.), і прийнято рішення відповідно до пункту 2 частини другої статті 89 Регламенту рекомендувати Голові Верховної Ради України Яценюку А.П. повернути зазначений законопроект суб’єктам права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України, а також запропонувати Голові Верховної Ради України Яценюку А.П. відповідно до частини п’ятої статті 37 Регламенту Верховної Ради України у разі надходження пропозиції щодо визначення виду і способу голосування з розгляду конкретного питання розглядати цю пропозицію за процедурним рішенням без внесення відповідного проекту Постанови Верховної Ради України.

            Комітет розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань можливих порушень діючого законодавства на енергетичному ринку України «Промислово-фінансовою Корпорацією «Єдині енергетичні системи України» та її посадовими особами», внесений народним депутатом України Лук’яновим В.В. (реєстр. № 2078 від 15.02.2008 р.), на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України, і враховуючи, що проект постанови не відповідає вимогам частини третьої статті 80 та пункт 3 частини першої статті 86 Регламенту Верховної Ради України – до проекту постанови не додані письмові погодження депутатських фракцій щодо кількісного та персонального складу  комісії та частини першої  статті 14 Закону України «Про статус народного депутата України» та частини п’ятої  статті 80 Регламенту Верховної Ради України, ухвалив рішення рекомендувати Голові Верховної Ради України Яценюка А.П. відповідно до положень частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України повернути проект постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

            Розглянувши проект  Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування звинувачень в розкраданні коштів з державного бюджету при виконанні програми «Золота підкова Черкащини», внесений народним депутатом України Бондиком В.А. (реєстр. № 2133 від 26.02.2008 р.), на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Голові Верховної Ради України Яценюка А.П. відповідно до положень частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України повернути проект постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України, оскільки він не відповідає вимогам частини третьої статті 80 та пункт 3 частини першої статті 86 Регламенту Верховної Ради України – до проекту постанови не додані письмові погодження депутатських фракцій щодо кількісного та персонального складу комісії та частини першої статті 14 Закону України «Про статус народного депутата України» та частини п’ятої статті 80 Регламенту Верховної Ради України.

            Комітетом розглянуто проект постанови Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань з порядком денним: «Забезпечення виконання законодавства органами влади з метою сприяння розвитку підприємницької діяльності в Україні», внесений народними депутатами України – членами Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Королевською Н.Ю., Ляпіною К.М., Кравченком М.В. та іншими (реєстр. № 2115 від 22.02.2008 року), на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України, і ухвалено рішення рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, який визначений головним у підготовці до розгляду цього питання Верховною Радою України, доопрацювати зазначений проект постанови та внести на розгляд Верховної Ради України доопрацьований проект постанови.

Комітет розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: "Підготовка до проведення в Україні фіналу чемпіонату Європи 2012 року з футболу" (21 травня 2008 року), внесений народними депутатами України Сафіулліним Р.С., Коржем В.П., Коновалюком В.І. (на заміну раніше поданого реєстр. № 2132 від 04.03.2008 р.), на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України, і ухвалив рішення Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, який визначений головним у підготовці до розгляду цього питання Верховною Радою України, запропонувати Голові Верховної Ради України Яценюку А.П. відповідно до положень частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України, повернути на доопрацювання проект постанови суб’єктам права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України або провести слухання з вищезазначеного питання в Комітеті.

Комітет розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про організацію парламентських слухань з питань правонаступництва боргів та активів Союзу РСР», внесений народними депутатами України Костенком Ю.І. Джоджиком Я.І. Зайцем І.О. (реєстр. № 2135 від 27.02.2008 року), на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України, і ухвалив рішення Рекомендувати Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, який визначений головним у підготовці до розгляду цього питання Верховною Радою України, запропонувати Голові Верховної Ради України Яценюку А.П. відповідно до положень частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України, повернути на доопрацювання проект постанови суб’єктам права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про  парламентські слухання на тему: «Проблеми приватизації на сучасному етапі економічного розвитку України», внесений народними депутатами України Мармазовим Є.В., Бондарем О.М. та іншими – членами Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації (реєстр. № 2156 від 03.03.2008 р.), на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України, Комітет ухвалив рішення Рекомендувати Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації, яка визначена головною у підготовці до розгляду цього питання Верховною Радою України, доопрацювати зазначений проект постанови та внести на розгляд Верховної Ради України доопрацьований проект постанови.

            Комітет розглянув доручення Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. від 14 березня 2008 року щодо надання висновку Комітету стосовно продовження розгляду питання про включення до порядку денного другої  сесії  проектів законів України "Про внесення зміни до Конституції України" (реєстр. № 1375) та (реєстр. № 1375-1 ), а також проаналізовано стенограму пленарного засідання 7 березня ц.р. З огляду на те, що ця пропозиція, внесена Головою Верховної Ради України Яценюком А.П. про включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України України  законопроектів про внесення змін до Конституції України (реєстр. №№ 1375, 1375-1) Верховною Радою України була відхилена, Комітет дійшов висновку, що розгляд цього питання відповідно до частини шостої статті 141 Регламенту Верховної Ради України завершено. Зазначені законопроекти вважаються такими, що зняті з розгляду Верховною Радою України і не можуть бути розглянуті на другій сесії Верховної Ради України. Комітет ухвалив зазначений висновок і вважає, що немає правових підстав для продовження розгляду Верховною Радою України питання про включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України шостого скликання проектів законів України "Про внесення змін до Конституції України" (реєстр. № 1375) та (реєстр. № 1375-1).

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку