У зв’язку з набранням чинності 7 червня 2014 року Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (№ 1301-VII), положення якого передбачають удосконалення механізму реалізації права народних депутатів України на транспортне забезпечення та права на отримання коштів на оренду житла чи винайм готельного номера, вважаємо за необхідне повідомити таке.

Зазначеним Законом України внесено зміни до статті 23 (Право народного депутата України на транспортне забезпечення), статті 32 (Фінансування видатків, пов’язаних з депутатською діяльністю) та статті 35 (Забезпечення народних депутатів України жилими приміщеннями) Закону України «Про статус народного депутата України».

Зміни до частини четвертої статті 32 Закону (з врахуванням нових положень статей 23, 35 Закону) передбачають, виплату щомісяця народним депутатам України коштів для компенсації вартості проїзду, оренди житла або винайму готельного номера (у розмірі, затвердженому кошторисом Верховної Ради України) в додаток до відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень (у розмірі місячної заробітної плати народного депутата України).

В свою чергу, положеннями частини другої статті 23 Закону встановлено, що народним депутатам України щомісяця будуть видаватися кошти у розмірі, затвердженому кошторисом Верховної Ради України, для компенсації вартості проїзду територією України.

Стаття 35 в редакції запропонованих змін визначає право народного депутата України на отримання коштів на оренду житла або винайм готельного номера. Тобто таким правом користуватимуться народні депутати України, не забезпечені житлом у місті Києві і місце їх проживання, відповідно до його реєстрації, знаходиться на відстані понад 30 км від меж міста Київ (частина друга статті 35 Закону).

Підставою для видачі народному депутатові України коштів на оренду житла або винайм готельного номера є його заява та копія документа, до якого внесені відомості про місце його проживання (таким документом є паспорт громадянина України (відповідно до переліку документів, що наводиться в абзаці дев’ятому частини першої статті 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»). 

Норми Закону не передбачають повторного (або щомісячного) надання народним депутатом України документів для отримання коштів на оренду житла або винайм номера в готелі, такі документи подаються ним одноразово для підтвердження того, що народний депутат України має право на таку компенсацію, тобто дійсно не забезпечений житлом і проживає за межами міста Київ. Повторне подання заяви може здійснюватися лише у разі, якщо такий народний депутат України хоче припинити отримання таких виплат.

З метою недопущення неузгодженостей між податковим та бюджетним законодавством, змінами до статей 23, 35 Закону передбачено, що виплати народним депутатам України на проїзд територією України та на оренду житла або винайм готельного номера є компенсацією вартості таких витрат, які відповідно до абзацу першого підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (тобто не підлягають оподаткуванню).

 

 

Голова Комітету                                                                 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку