24 травня 2023 року (протокол №154)

Опубліковано 25 травня 2023, о 15:04

 Комітет 

ВЕРХОВНА  РАДА  УКРАЇНИ

     

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ,  ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

__________________________________________________________________

                                       П Р О Т О К О Л     154 

      «24»      травня      2023  року

                                                            

у режимі відеоконференції

                                                                     09 год. 30 хв.

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

Присутні  члени  Комітету: Євтушок С.М., Культенко А.В., Марченко Л.І., Папієв М.М.,  Гринчук О.А., Загородній Ю.І.,  Кострійчук С.В.,  Приходько Н.І.,  Синютка О.М.

Приєдналися до засідання Комітету в режимі відеоконференції: народні депутати України  Куницький О.О., Бурміч А.П.

Присутні: працівники секретаріату Комітету, помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету.

 

Ведеться  стенограма

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету проект порядку денного засідання Комітету, який містить сім питань і питання «Різне», та у зв'язку з відсутністю інших зауважень і пропозицій поставив на голосування пропозицію прийняти за основу та в цілому порядок денний засідання Комітету.

 

Голосували: за – 10, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

 

 

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

(з урахуванням зміни порядку розгляду питань)

 

1. Про проект Постанови Верховної Ради України «Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів шахрайства та іншої незаконної діяльності у сфері фінансових послуг та ринків фінансових послуг, які здійснюються з використанням інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем та електронних комунікаційних мереж», внесений народним депутатом України Куницьким О.О. (реєстр. № 9264 від 12.05.2023, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо приведення їх у відповідність до положень Конституції України», внесений народними депутатами України Вороньком О.Є., Яковенком Є.Г. та Бурмічем А.П. (реєстр. № 9221 від 19.04.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про розгляд проекту Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої процедури» (реєстр. № 9153),  підготовленого до другого читання.  

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 03.05.2023 про прийняття у за основу та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення непорушності майнових прав (реєстр. № 9156-д від 01.05.2023)», внесений народним депутатом України Гончаренком О.О.  (реєстр. № 9156-д-П від 04.05.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо уточнення окремих положень про проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України», внесений народними депутатами України Масловим Д.В., Ватрасом В.А. та іншими (всього 8 підписів) (реєстр. № 9225 від 19.04.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо удосконалення відповідальності за порушення парламентського контролю», внесений народними депутатами України - членами Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Іонушасом С.К. та іншими (всього 19 підписів)  (реєстр. № 8073-д від 09.05.2023, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Про внесення змін до рішення Комітету від 4 вересня 2019 року (протокол № 2).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

8. Різне

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався народний депутат України Куницький Олександр Олександрович, запрошений як автор проекту Постанови Верховної Ради України «Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів шахрайства та іншої незаконної діяльності у сфері фінансових послуг та ринків фінансових послуг, які здійснюються з використанням інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем та електронних комунікаційних мереж» (реєстр. № 9264), який зазначений у порядку денному засідання Комітету другим питанням за порядком, та запропонував змінити порядок розгляду питань порядку денного і першим питанням розглянути проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 9264) (стенограма додається).

Народні депутати України – члени Комітету погодилися з такою пропозицією без голосування.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проект Постанови Верховної Ради України «Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів шахрайства та іншої незаконної діяльності у сфері фінансових послуг та ринків фінансових послуг, які здійснюються з використанням інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем та електронних комунікаційних мереж», внесений народним депутатом України Куницьким О.О. (реєстр. № 9264 від 12.05.2023, доопрацьований).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. надав слово народному депутату України Куницькому О.О. як автору проекту Постанови Верховної Ради України «Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів шахрайства та іншої незаконної діяльності у сфері фінансових послуг та ринків фінансових послуг, які здійснюються з використанням інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем та електронних комунікаційних мереж» (реєстр. № 9264) для обґрунтування необхідності утворення цієї Тимчасової слідчої комісії та відповіді на запитання голів підкомітетів Синютки О.М. і Приходько Н.І. (стенограма додається).

 

Також голова підкомітету Загородній Ю.І. висловив свою думку щодо мети утворення цієї Тимчасової слідчої комісії та питання здійснення контрольної функції профільним комітетом щодо виконання правоохоронними органами своїх обов’язків (стенограма додається).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо подальшого обговорення першого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету щодо висновку Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів шахрайства та іншої незаконної діяльності у сфері фінансових послуг та ринків фінансових послуг, які здійснюються з використанням інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем та електронних комунікаційних мереж» (реєстр. № 9264 від 12.05.2023, доопрацьований), підготовлений та надісланий для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету.

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 2  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Експертний висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів шахрайства та іншої незаконної діяльності у сфері фінансових послуг та ринків фінансових послуг, які здійснюються з використанням інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем та електронних комунікаційних мереж», внесений народним депутатом України Куницьким О.О. (реєстр. № 9264 від 12.05.2023, доопрацьований), та рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 8 частини четвертої статті 20 та частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, розглянути його з урахуванням зауважень, викладених у висновку Комітету, та визначитися шляхом голосування щодо цього проекту Постанови.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

Перед початком розгляду другого питання порядку денного головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався народний депутат України Бурміч Анатолій Петрович як співавтор проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо приведення їх у відповідність до положень Конституції України» (реєстр. № 9221), який зазначений у порядку денному засідання Комітету четвертим питанням за порядком, та запропонував змінити порядок розгляду питань порядку денного і другим питанням розглянути проект Закону України (реєстр. № 9221) (стенограма додається).

Народні депутати України – члени Комітету погодилися з такою пропозицією без голосування.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо приведення їх у відповідність до положень Конституції України», внесений народними депутатами України       Вороньком О.Є., Яковенком Є.Г. та Бурмічем А.П. (реєстр. № 9221 від 19.04.2023).  

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. надав слово народному депутату України Бурмічу А.П. як співавтору проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо приведення їх у відповідність до положень Конституції України» (реєстр.                № 9221) для обґрунтування необхідності внесення цього законопроекту (стенограма додається).

 

В обговоренні питання порядку денного засідання Комітету взяла участь голова підкомітету Приходько Н.І., яка запропонувала зміну до тесту проекту висновку Комітету з цього питання, а саме: в останньому абзаці на сторінці 2 проекту висновку замінити слова «не відповідають» словами  «мають відповідати» (стенограма додається).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо подальшого обговорення другого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету щодо висновку Комітету на проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо приведення їх у відповідність до положень Конституції України» (реєстр. № 9221 від 19.04.2023), підготовлений та надісланий для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету, з урахуванням зміни, запропонованої головою підкомітету Приходько Н.І. в редакції, погодженій нею під час обговорення проекту висновку (стенограма додається).

 

Голосували: за – 10, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо приведення їх у відповідність до положень Конституції України», внесеного народними депутатами України Вороньком О.Є., Яковенком Є.Г. та Бурмічем А.П. (реєстр. № 9221 від 19.04.2023), та направити його до Комітету з питань економічного розвитку, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього проекту Закону України.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  розгляд проекту Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої процедури» (реєстр. № 9153),  підготовленого до другого читання.   

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо участі в обговоренні третього питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету щодо висновку Комітету на проект Закону України (реєстр. № 9153), підготовлений у вигляді порівняльної таблиці до другого читання,  надісланий для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утримався – 1  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Врахувати 13 пропозицій народних депутатів України:           Пузійчука А.В. – 4 пропозиції (№№ 5, 10, 22, 24); Фріс І.П. та інших       (Батенка Т.І.,  Стефанчука Р.О., Макарова О.А., Божика В.І.) – 7 пропозицій (№№ 3, 7, 14, 21, 25, 35, 36); Кальченка С.В. та інших (Загороднього Ю.І., Папієва М.М.,    Марченко Л.І., Євтушка С.М., Гринчук О.А., Культенка А.В.,  Кострійчука С.В.) – 2 пропозиції (№№ 4,8);

2. Врахувати частково 2 пропозиції народних депутатів України                       Рєпіної Е.А. (№ 12) та Івченка В.Є. (№ 30).

3. Врахувати редакційно 10 пропозицій народних депутатів України: Пузійчука А.В. – 5 пропозицій (№№ 15, 17, 26, 37, 38); Дубінського О.А. –                    1 пропозицію (№ 28); Плачкової Т.М. – 2 пропозиції (№№ 23, 29);                      Демченка С.О. – 1 пропозицію (№ 16); Івченка В.Є. – 1 пропозицію (№ 40).

4. Відхилити 17 пропозицій народних депутатів Україн: Пузійчука А.В. –     2 пропозиції (№№ 1, 42); Дубінського О.А. – 4 пропозиції (№№ 2, 6, 20, 39); Плачкової Т.М. – 3 пропозиції (№№ 11, 13, 18); Мамки Г.М. – 2 пропозиції                (№№ 9, 41); Кондратюк О.К. – 1 пропозицію (№ 27); Рєпіної Е.А. –                                    4 пропозиції (№№ 31, 32, 33, 34); Івченка В.Є. – 1 пропозицію (№ 19).

5. Ухвалити висновок щодо внесених пропозицій і поправок до проекту Закону України   «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої процедури» (реєстр. № 9153) та рекомендувати Верховній Раді України за результатами його розгляду в другому читанні, відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Регламенту Верховної Ради України, прийняти в другому читанні та в цілому.

6. Подати на розгляд Верховної Ради України підготовлений до другого читання проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої процедури» (реєстр. № 9153) у вигляді порівняльної таблиці.

7. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 03.05.2023 про прийняття у за основу та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення непорушності майнових прав (реєстр. № 9156-д від 01.05.2023)», внесений народним депутатом України Гончаренком О.О. (реєстр. № 9156-д-П від 04.05.2023).   

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо участі в обговоренні четвертого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету щодо висновку Комітету на проект Постанови Верховної Ради України (реєстр.                  9156-д-П), підготовлений та  надісланий  для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету.

 

Під час голосування відсутній відеозв’язок з головою підкомітету Синюткою О.М. Участь у голосуванні беруть 9 (дев’ять)  народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 03.05.2023 про прийняття за основу та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення непорушності майнових прав (реєстр.                   № 9156-д від 01.05.2023)», внесений народним депутатом України Гончаренком О.О. (реєстр. № 9156-д-П від 04.05.2023), і рекомендувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо уточнення окремих положень про проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України», внесений народними депутатами України Масловим Д.В.,               Ватрасом В.А. та іншими (всього 8 підписів) (реєстр.                 № 9225 від 19.04.2023).  

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо участі в обговоренні п’ятого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету щодо висновку Комітету на проект Закону України (реєстр. № 9225), підготовлений та  надісланий   для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету.

 

Під час голосування відсутній відеозв’язок з головою підкомітету Синюткою О.М. Участь у голосуванні беруть 9 (дев’ять)  народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо уточнення окремих положень про проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України», внесений народними депутатами України Масловим Д.В., Ватрасом В.А. та іншими (всього – 8 підписів) (реєстр. № 9225 від 26.04.2023), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам, та надіслати його Комітету з питань правової політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду даного законопроекту.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо удосконалення відповідальності за порушення парламентського контролю», внесений народними депутатами України - членами Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Іонушасом С.К. та іншими (всього 19 підписів)  (реєстр. № 8073-д від 09.05.2023, доопрацьований).    

 

В обговоренні питання порядку денного засідання Комітету взяли участь секретар Комітету Папієв М.М., голова підкомітету Загородній Ю.І., які підтримали зазначену в пояснювальній записці мету законопроекту, зокрема «створення умов для ефективного здійснення народними депутатами та комітетами Верховної Ради України передбачених Конституцією України та чинним законодавством України повноважень». Також в обговоренні взяла участь голова підкомітету Приходько Н.І. (стенограма додається).

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. на підтримку висловлених членами Комітету пропозицій запропонував доповнити текст висновку Комітету на другій сторінці новим абзацом такого змісту: «Комітет підтримує ідею про посилення відповідальності за несвоєчасне надання відповіді на звернення, запити народного депутата України, комітету Верховної Ради України та надання неповної чи неправдивої інформації на такі звернення, запити». Запропонований текст нового абзацу було погоджено з членами Комітету (стенограма додається).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо подальшого обговорення шостого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету щодо висновку Комітету на проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо удосконалення відповідальності за порушення парламентського контролю»  (реєстр. № 8073-д від 09.05.2023, доопрацьований), підготовлений та надісланий для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету, з урахуванням зміни, погодженої з членами Комітету під час обговорення проекту висновку (стенограма додається).

 

Під час голосування відсутній відеозв’язок з головою підкомітету Синюткою О.М. Участь у голосуванні беруть 9 (дев’ять)  народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам проекту Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо удосконалення відповідальності за порушення парламентського контролю», внесеного народними депутатами України - членами Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності  Іонушасом С.К. та іншими (всього 19 підписів)  (реєстр. № 8073-д від 09.05.2023, доопрацьований), і  надіслати його Комітету з питань правоохоронної діяльності, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду даного законопроекту та Голові Верховної Ради України.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  внесення змін до рішення Комітету від 4 вересня 2019 року (протокол № 2).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо участі в обговоренні сьомого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету щодо внесення змін до рішення Комітету від 4 вересня 2019 року (протокол № 2), підготовлений та  надісланий  для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету.

 

Під час голосування відсутній відеозв’язок з головою підкомітету Синюткою О.М. Участь у голосуванні беруть 9 (дев’ять)  народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно членами Комітету, які взяли участь у голосуванні).

 

 

УХВАЛИЛИ:

Пункти 1, 3 рішення Комітету «Про розподіл обов’язків між головою Комітету, заступниками голови Комітету, секретарем Комітету» від 4 вересня 2019 року (протокол № 2) викласти в новій редакції:

«1. Голова Комітету Кальченко Сергій Віталійович організовує роботу Комітету відповідно до статті 34 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та координує діяльність підкомітетів з питань Регламенту Верховної Ради України та з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (aсquis ЄС) в частині виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції»;

«3. Відповідно до положень статті 35 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» затвердити розподіл обов’язків між першим заступником та заступниками голови Комітету:

перший заступник голови Комітету Євтушок Сергій Миколайович координує діяльність підкомітету з питань депутатської етики;

заступник голови Комітету Культенко Артем Валерійович координує діяльність підкомітетів з питань забезпечення діяльності Верховної Ради України та з питань забезпечення діяльності народних депутатів України;

заступник голови Комітету Марченко Людмила Іванівна координує діяльність підкомітетів з питань законодавства про статус народного депутата України та з питань організації роботи Верховної Ради України».

 

 

8. Різне.

Питань для розгляду у Різному народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було.

 

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

      Секретар Комітету                                                   М.М.ПАПІЄВ                                         


 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку