18 грудня 2018 року (протокол №137)

Комітет
26 грудня 2018, 09:28

 

 

 

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

                                                                                          137

 

                                                                                   18      грудня              18

  

                                                         

                                                                 вул. Грушевського, 5

                                                                          3 поверх, кімн. 5

                                                                                           14 год. 00 хв. 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В.,                 Лубінець Д.В.,  Войцеховська С.М., Данілін В.Ю.,  Папієв М.М.

 

Відсутні члени Комітету:  Бондар В.В., Кишкар П.М., Шахов С.В.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: заступники керівника секретаріату Комітету Вауліна І.І., Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В.,  Кукла А.О., Меть Т.М., Моргун А.А., Нижник К.А.,              Олексійчук О.М., консультант Шаповалова К.С.

 

Присутні:

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Арешонкова В.Ю., Войцеховської С.М., Папієва М.М.

 

         Стенограма та аудіозапис не ведуться

(у зв’язку з відсутністю технічної можливості).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який складається з семи основних питань, одного додаткового питання та питання різне.

Інших пропозицій та застережень не надходило.

 

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та «в цілому» голосували: «за» -  7 (одноголосно).

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 06.12.2018 про прийняття в цілому, як закону законопроекту «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо правового підґрунтя для запровадження середньострокового бюджетного планування)» (реєстраційний № 8044 від 15.02.2018)», внесений народним депутатом України Левченком Ю.В. (реєстр. № 8044-П від 07.12.2018).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

2. Про заяву народного депутата України Куренного В.К.  про обрання його членом Комітету у закордонних справах.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

3. Про аналіз практики застосування статті 35 Закону України «Про статус народного депутата України».

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

4. Про проект календарного плану проведення десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий – липень 2019 року).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

5. Про розклад засідань Комітету на січень 2019 року.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

6. Про проект Закону України "Про стратегію сталого розвитку України до 2030 року", внесений народними депутатами України Недавою О.А., Бабак А.В., Співаковським О.В., Кіршем О.В. (реєстр. № 9015 від 07.08.2018).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

7. Про проект Закону України "Про Стратегію впровадження моделі збалансованого  розвитку України до 2030 року", внесений народним депутатом України Тарутою С.О. (реєстр. № 9015-1 від 20.08.2018).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

8. Про лист першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючого справами Боднара П.О. від 13.12.2018 № 15/11-1478 (262535).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

9. Різне.

 

 

 

     1. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету   Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 06.12.2018 про прийняття в цілому, як закону законопроекту «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо правового підґрунтя для запровадження середньострокового бюджетного планування)» (реєстраційний № 8044 від 15.02.2018)», внесений народним депутатом України Левченком Ю.В. (реєстр. № 8044-П від 07.12.2018).

 

 Голосували: «за» -  7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 06.12.2018 про прийняття в цілому, як закону законопроекту «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо правового підґрунтя для запровадження середньострокового бюджетного планування)» (реєстраційний № 8044 від 15.02.2018)», внесений народним депутатом України Левченком Ю.В. (реєстр. № 8044-П від 07.12.2018), та прийняли рішення запропонувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

2. Співдоповідачем від Комітету при розгляді цього проекту Постанови на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету   Пинзеника П.В. про заяву народного депутата України Куренного В.К.  про обрання його членом Комітету у закордонних справах.

 

 Голосували: «за» -  7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Враховуючи те, що розрахункову квоту депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» в Комітеті у закордонних справах повністю не використано, підтримати заяву народного депутата України  Куренного В.К. і, згідно з пунктом 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» та прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України підтримати його в цілому.

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету   Пинзеника П.В. про аналіз практики застосування               статті 35 Закону України «Про статус народного депутата України».

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Купрієнко О.В., Войцеховська С.М., Пинзеник П.В.

 

Зокрема, заступник голови Комітету Купрієнко О.В. запропонував також розглянути на засіданні Комітету, в контексті аналізу практики застосування               окремих норм Закону України «Про статус народного депутата України»,  питання щодо нехтування працівниками окремих дипломатичних представництв України за кордоном статусом народного депутата України, коли до них звертаються народні депутати України за допомогою під час перебування за кордоном.

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. повідомив, що інформацію взято до відома та зауважив, що Комітет не отримував жодної заяви про такий випадок, а, отже, немає предмета для аналізу та розгляду, і у разі надходження такої заяви від народного депутата України, її буде розглянуто Комітетом.

 

 Голосували: «за» -  7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Роз’яснення Комітету про застосування статті 35 Закону України «Про статус народного депутата України».

2. Роз’яснення Комітету надіслати в порядку інформації депутатським фракціям (депутатським групам) у Верховній Раді України, Апарату Верховної Ради України.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету   Пинзеника П.В. про проект календарного плану проведення десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий – липень 2019 року).

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Лубінець Д.В., Папієв М.М., Купрієнко О.В., Войцеховська С.М.

 

Народні депутати України – члени Комітету обмінялись думками щодо порядку організації роботи десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання з урахуванням особливостей виборчого процесу, зокрема, календарного плану роботи у березні 2019 року, та щодо порядку організації роботи у липні 2019 року.

Заступник голови Комітету Купрієнко О.В. запропонував внести зміни у проект календарного плану роботи Верховної Ради України на лютий-березень 2019 року, передбачивши роботу Верховної Ради України у пленарному режимі у тижні з 25 лютого по 1 березня, а тиждень з 18 по 22 березня передбачити для роботи в комітетах, комісіях депутатських фракціях (депутатських групах), а відтак, тиждень з 4 по 8 березня передбачити для роботи народних депутатів України з виборцями.

Така пропозиція не була підтримана народними депутатами України – членами Комітету.

Також секретарем Комітету Лубінцем Д.В. було запропоновано внести зміни у проект календарного плану роботи на липень 2019 року, передбачивши роботу Верховної Ради України у пленарному режимі у тиждень з 8 по 12 липня, а тиждень з 15 по 19 липня передбачити для роботи в комітетах, комісіях депутатських фракціях (депутатських групах), і цю пропозицію підтримали народні депутати України – члени Комітету.

 

Перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. підсумував обговорення та вніс компромісну пропозицію – підтримати проект календарного плану  роботи десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання, підготовлений Комітетом, а  під час доповіді з трибуни Верховної Ради України питання щодо проекту календарного плану поінформувати про не підтримані Комітетом пропозиції до внесеного проекту та рекомендувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо їх підтримки чи відхилення.

 

Голосували: «за» -  6, «проти» - 0, «утримався» - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Згідно з пунктом 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», внести на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України – членами Комітету проект Постанови Верховної Ради України «Про календарний план проведення десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» і прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому.

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету та доручити йому під час розгляду цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України під стенограму довести до відома Верховної Ради України пропозиції депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» і рекомендувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо їх підтримки чи відхилення.

5. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету   Пинзеника П.В. про розклад засідань Комітету на січень 2019 року.

 

 Голосували: «за» -  7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити розклад засідань Комітету на січень 2019 року.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету   Пинзеника П.В. про проект Закону України «Про стратегію сталого розвитку України до 2030 року», внесений народними депутатами України Недавою О.А., Бабак А.В., Співаковським О.В, Кіршем О.В. (реєстр.                 № 9015 від 07.08.2018).

 

 Голосували: «за» -  7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок Комітету на проект Закону України "Про Стратегію сталого розвитку України до 2030 року", внесений народними депутатами України Недавою О.А., Бабак А.В., Співаковським О.В., Кіршем О.В. (реєстр.                № 9015 від 07.08.2018), та прийняли рішення направити його Комітету з питань науки і освіти, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Закону.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету   Пинзеника П.В. про проект Закону України «Про Стратегію впровадження моделі збалансованого  розвитку України до 2030 року», внесений народним депутатом України Тарутою С.О. (реєстр. № 9015-1 від 20.08.2018).

 

Голосували: «за» -  7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок Комітету на проект Закону України «Про Стратегію впровадження моделі збалансованого  розвитку України до 2030 року», внесений народним депутатом України Тарутою С.О. (реєстр. № 9015-1 від 20.08.2018), та прийняли рішення направити його Комітету з питань науки і освіти, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Закону.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету   Пинзеника П.В. про лист першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючого справами Боднара П.О. від 13.12.2018 № 15/11-1478 (262535).

 

 Голосували: «за» -  7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Роз’яснення Комітету щодо норм Закону України «Про статус народного депутата України» у контексті застосування окремих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

2. Роз’яснення Комітету надіслати для врахування в роботі Апарату Верховної Ради України та в порядку інформації Комітету з питань бюджету, Міністерству фінансів України.

 

 

9. Різне.

Голова підкомітету Войцеховська С.М. запропонувала заслухати інформацію голови підкомітету з питань депутатської етики Папієва М.М. про стан виконання доручень Комітету, наданих на попередньому засіданні Комітету щодо скарги народного депутата України Пташник В.Ю. про дії народного депутата України Мисика В.Ю. та щодо неетичної поведінки народного депутата України Власенка С.В. стосовно першого заступника Голови Верховної Ради України Геращенко І.В.

Голова підкомітету з питань депутатської етики Папієв М.М. поінформував про підготовку до розгляду на засіданні Комітету інформації щодо розгляду скарги народного депутата України Пташник В.Ю., а також про його особисте спілкування з першим заступником Голови Верховної Ради України                  Геращенко І.В.   

Також народні депутати України – члени Комітету обмінялися думками щодо питання організації роботи Комітету у тижні, відведені для роботи Верховної Ради України в комітетах, комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах).

 

 

 

 

 

 

Перший заступник

голови Комітету                                                                       П.В.ПИНЗЕНИК

 

 

Секретар  Комітету                                                                    Д.В.ЛУБІНЕЦЬ