19 листопада 2018 року (протокол №133)

Комітет
21 листопада 2018, 15:21

 

 

 

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

                                                                                          133

 

                                                                                  19        листопада        18

  

                                                                                                                                                                                         вул. Банкова, 6-8,

                                                                          кімн. 418 (зал засідань)

                                                                                           14 год. 00 хв. 

 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Данілін В.Ю., Кишкар П.М., Папієв М.М., Бондар В.В., Шахов С.В.

Відсутній член Комітету:  Войцеховська С.М.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: заступники керівника секретаріату Вауліна І.І., Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Моргун А.А., Нижник К.А., Попович Т.В., консультант                   Шаповалова К.С.

 

Присутні  запрошені:

Генеральний прокурор України Луценко Ю.В.;

заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І.;

народний депутат України Березкін  С.С.

 

Присутні:

за клопотанням Генерального прокурора України Луценка Ю.В. – прокурор відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Мусіяка В.В.;

за клопотанням народного депутата України Березкіна С.С. - адвокати   Кульчицький Н.С., Лисак О.М.

 

Присутні:

працівники Управління по взаємодії з Верховною Радою України Генеральної прокуратури України;

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Войцеховської С.М., Даніліна В.Ю., Лубінця Д.В., Купрієнка О.В., Папієва М.М., Пинзеника П.В.

 

         Присутні представники засобів масової інформації:

Сарган Лариса – прес-секретар Генерального прокурора України,  Гудзенко Н.Б. – журналіст «ЛІГА – інформ», Кримова А.О. – канал «Новини 24», Шеремет О.В. – журналіст телеканалу «UA:ПЕРШИЙ», журналісти та оператори «Українських Новин», «УНІАН», телеканалів «1+1», «5 канал», «112 канал», «Прямий», «NewsOne», ТРК «Україна».

        

Ведеться стенограма та

аудіозапис засідання.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував розглянути одне питання порядку денного: подання,  підтримані та внесені 7 листопада 2018 року до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В., «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича запобіжного заходу у виді  тримання під вартою (арешту)».

 

Інших пропозицій та заперечень щодо порядку денного засідання Комітету не надходило.

 

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та                «в цілому» голосували: «за» - 9  (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про розгляд подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича запобіжного заходу у виді  тримання під вартою (арешту)» від 6 листопада 2018 року, підтриманих та внесених  7 листопада 2018 року до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. (лист № 01/1-65вих-18).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував перейти до розгляду питання порядку денного про розгляд подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича запобіжного заходу у виді  тримання під вартою (арешту)»  та повідомив про присутність на засіданні Комітету Генерального прокурора України Луценка Ю.В., заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. та народного депутата України Березкіна С.С., запрошених Комітетом відповідно до вимог частин першої та другої статті 220 Регламенту Верховної Ради України, що свідчить про те, що всі формальні умови витримано та немає жодних перешкод для проведення засідання Комітету та розгляду питання порядку денного.  Також він поінформував про присутність на засіданні Комітету за клопотанням Генерального прокурора України Луценка Ю.В. – прокурора відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Мусіяки В.В., а за клопотанням народного депутата України Березкіна С.С. - адвокатів   Кульчицького Н.С. та Лисака О.М. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету                    Пинзеник П.В. запропонував розглянути та затвердити порядок розгляду подання стосовно народного депутата України Березкіна С.С. у такому ж порядку, як і попередні подання, і звернувся до присутніх Генерального прокурора України Луценка Ю.В. та народного депутата України Березкіна С.С. з проханням висловити свої пропозиції щодо часу, необхідного їм для інформування Комітету, та щодо інших клопотань (стенограма додається).

 

Генеральний прокурор України Луценко Ю.В. поінформував, що доповідати по суті подання буде особисто та запропонував (у разі необхідності) заслухати пояснення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. або прокурора відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Мусіяки В.В. (стенограма додається).

 

Народний депутат України Березкін С.С. повідомив, що йому особисто вистачить 10 хвилин для виступу та вніс клопотання про заслуховування його адвокатів Кульчицького Н.С. та Лисака О.М. (стенограма додається).

 

Обговоривши організаційні питання, головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету перейти до затвердження порядку розгляду подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича запобіжного заходу у виді  тримання під вартою (арешту)». 

 

Голосували: «за» - 9 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Встановити такий порядок  розгляду :

1) заслухати інформацію Генерального прокурора України Луценка Юрія Віталійовича щодо подань;

2) заслухати пояснення прокурорів, експертів, інших фахівців за пропозицією Генерального прокурора України Луценка Ю.В.;

3) заслухати пояснення народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича та його адвокатів;

4) запитання та відповіді на запитання народних депутатів України – членів Комітету до Генерального прокурора України Луценка Ю.В. та до народного депутата України Березкіна С.С.;

5) обговорення подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича запобіжного заходу у виді  тримання під вартою (арешту)»;

6) прийняття рішень про висновки щодо достатності, законності і обґрунтованості подань, законності одержання доказів, зазначених у поданнях, наявності відповідних скарг:

- про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича,

- про надання згоди на затримання народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича,

- про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича запобіжного заходу у виді  тримання під вартою (арешту).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету                Пинзеник П.В. надав слово Генеральному прокурору України Луценку Ю.В., який коротко поінформував по суті подань стосовно народного депутата України                 Березкіна С.С. Під час інформування Генеральний прокурор України                     Луценко Ю.В. використовував додаткові демонстраційні матеріали у вигляді плаката-схеми з фотографіями фігурантів справи та поясненнями (стенограма додається).

 

Також надано слово народному депутату України Березкіну С.С. для надання пояснень по суті подань. За клопотанням народного депутата України Березкіна С.С. надано слово для пояснень адвокату Кульчицькому Н.С. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам комітету перейти до запитань та відповідей на запитання Генеральному прокурору України                 Луценку Ю.В. та до народного депутата України Березкіна С.С.  Зокрема, перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. поставив низку запитань, на які відповідали керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І., прокурор відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Мусіяка В.В., який готував подання, а також було надано уточнення Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. (стенограма додається).

 

На запитання народних депутатів України – членів Комітету                      Купрієнка О.В.,  Лубінця Д.В., Шахова С.В. відповідали Генеральний прокурор України Луценко Ю.В., керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І., прокурор відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Мусіяка В.В., а також народний депутат України Березкін С.С. (стенограма додається).

 

Після цього головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував перейти до обговорення  подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича запобіжного заходу у виді  тримання під вартою (арешту)».

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Кишкар П.М., Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Пинзеник П.В., Шахов С.В.,  Лубінець Д.В.  (стенограма додається).

 

         Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. підсумував обговорення подань, оголосив перерву в засіданні Комітету та запросив членів Комітету для напрацювання проектів висновків та рішень Комітету щодо подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича запобіжного заходу у виді  тримання під вартою (арешту)» (стенограма додається).


 

Продовження засідання після перерви.

 

                                                                 вул. Банкова, 6-8,

                                                                          кімн. 418 (зал засідань)

                                                                                           16 год. 00 хв. 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Данілін В.Ю., Кишкар П.М., Папієв М.М., Бондар В.В., Шахов С.В.

Відсутній  член  Комітету:  Войцеховська С.М.

 

Ведеться стенограма та

 аудіозапис засідання Комітету.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. поінформував про напрацьовані проекти висновків та рішень Комітету щодо подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича запобіжного заходу у виді  тримання під вартою (арешту)» та запропонував народним депутатам України – членам Комітету перейти до ухвалення висновків Комітету. Також він зауважив, що напрацьовані висновки, в яких викладено правові позиції Комітету, є достатньо об’ємними за змістом, тому він зачитав окремі витяги з текстів проектів висновків Комітету та проекти рішень Комітету щодо подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича запобіжного заходу у виді  тримання під вартою (арешту)» (стенограма додається).

 

Перед голосуванням головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. нагадав про можливий конфлікт інтересів члена Комітету Шахова С.В., який брав участь в обговоренні, але не братиме участі в голосуванні.

 

Голосували: «за» - 8, «проти» - 0, «утримались» - 0, не голосував - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

 

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича» від 6 листопада 2018 року, підтриманого та внесеного 7 листопада 2018 року до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В., і прийняли рішення направити до Верховної Ради України висновок Комітету, зазначене подання та пояснення народного депутата України Березкіна С.С.

 

Головували: «за» - 7, «проти» - 0, «утримався» - 1, не голосував - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок щодо подання «Про надання згоди на затримання народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича» від 6 листопада 2018 року, підтриманого та внесеного 7 листопада 2018 року до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В., і прийняли рішення направити до Верховної Ради України висновок Комітету та зазначене подання.

 

Головували: «за» - 6, «проти» - 0, «утримались» - 2, не голосував - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок щодо подання «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)» від 6 листопада 2018 року, підтриманого та внесеного 7 листопада 2018 року до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В., і прийняли рішення направити до Верховної Ради України висновок Комітету та зазначене подання.

 

 

 

 

 

 

Перший заступник 

голови Комітету                                                                        П.В.ПИНЗЕНИК

 

 

Секретар  Комітету                                                                   Д.В.ЛУБІНЕЦЬ