Рішення про питання дотримання норм етики на пленарному засіданні Верховної Ради України 3 жовтня 2018 року під час виступу з трибуни народного депутата України Капліна С.М.

Комітет
09 листопада 2018, 12:49

 

Про питання дотримання норм етики на пленарному засіданні Верховної Ради України 3 жовтня 2018 року під час виступу з трибуни народного депутата України Капліна С.М.


 

 

Протокол № 132

 

від 7 листопада 2018 року

 

 

 

Розглянувши за пропозицією народних депутатів України – членів Комітету питання дотримання норм етики на пленарному засіданні Верховної Ради України 3 жовтня 2018 року під час виступу з трибуни народного депутата України Капліна С.М., відповідно до положень пункту 6 частини першої

статті 13 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», статті 51 Регламенту Верховної Ради України, Комітет в и р і ш и в:

 

1. Ухвалити висновок Комітету про дотримання норм етики народним депутатом України Капліним С.М. на пленарному засіданні Верховної Ради України 3 жовтня 2018 року під час виступу з трибуни.

2. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути питання дотримання норм етики народним депутатом України Капліним С.М. на пленарному засіданні Верховної Ради України 3 жовтня 2018 року під час виступу з трибуни та прийняти рішення про позбавлення народного депутата України Капліна С.М. права брати участь у п’яти пленарних засіданнях Верховної Ради України і довести таке рішення до відома виборців через газету «Голос України».

3. Рішення Комітету надіслати Верховній Раді України, Голові Верховної Ради України Парубію А.В. для організації підготовки питання для розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України (пункт 13 частини першої статті 78 Регламенту Верховної Ради України) та депутатським фракціям (депутатським групам) у Верховній Раді України в порядку інформації.

 

 

 

 

 

Перший заступник

 

голови Комітету                                                                П.В.ПИНЗЕНИК





ВИСНОВОК

 

про дотримання норм етики народним депутатом України Капліним С.М. на пленарному засіданні Верховної Ради України 3 жовтня 2018 року під час виступу з трибуни

 

На засіданні Комітету 7 листопада 2018 року (протокол № 132) було розглянуто питання дотримання норм етики на пленарному засіданні Верховної Ради України 3 жовтня 2018 року під час виступу з трибуни народного депутата України Капліна С.М.

Так, на пенарному засіданні Верховної Ради України 3 жовтня 2018 року під час обговорення проекту Постанови Верховної Ради України «Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів» щодо збільшення розміру іменних стипендій Верховної Ради України» (реєстр. № 9101) народний депутат України Каплін С.М. у виступі з трибуни (о 13 годині 29 хвилин) вжив, на думку народних депутатів України – членів Комітету, неприпустиме висловлювання на адресу помічників-консультантів народних депутатів України.

Розгляд питання про дотримання норм етики на пленарному засіданні Верховної Ради України+ 3 жовтня 2018 року під час виступу з трибуни народного депутата України Капліна С.М. було розпочато на засіданні Комітету 17 жовтня 2018 року, за наслідками чого народні депутати України – члени Комітету підтримали пропозицію про продовження розгляду цього питання на наступному засіданні Комітету за участю народного депутата України Капліна С.М.

Народного депутата України Капліна С.М. було повідомлено про розгляд Комітетом питання дотримання ним норм етики на пленарному засіданні Верховної Ради України 3 жовтня 2018 року під час виступу з трибуни та запрошено взяти участь у розгляді цього питання на засіданнях Комітету (листи Комітету від 10.10.2018 № 04-31/8-487 (211503), від 19.10.2018 № 04-31/8-505 (218542) та від 31.10.2018 № 04-31/8-522 (227067).

Однак, народний депутат України Каплін С.М. не був присутній на засіданнях Комітету ані 17 жовтня 2018 року, ані 7 листопада 2018 року під час розгляду питання про дотримання ним норм етики на пленарному засіданні Верховної Ради України 3 жовтня 2018 року та не повідомив про причини неявки.

По суті порушеного питання Комітет зазначив таке.

Повноваження народного депутата України визначаються Конституцією та законами України (частина четверта статті 76 Конституції України). При виконанні своїх повноважень народний депутат України керується Конституцією України, законами України та загальновизнаними нормами моралі (частина третя статті 1 Закону України «Про статус народного депутата України»).

У частині першій статті 8 Закону України «Про статус народного депутата України» зазначено, що у своїй діяльності народний депутат України повинен дотримуватися загальновизнаних норм моралі; завжди зберігати власну гідність, поважати честь і гідність інших народних депутатів України, службових та посадових осіб і громадян; утримуватись від дій, заяв та вчинків, що компрометують його самого, виборців, Верховну Раду України, державу.

Відповідно до частини п’ятої статті 10 Закону України «Про статус народного депутата України» народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у Верховній Раді України та її органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Крім того голосування та позиція, висловлена народним депутатом України в роботі Верховної Ради України та її органів, не може бути предметом розгляду у Верховній Раді України та її органах (частина шоста статті 10 Закону України «Про статус народного депутата України»).

Права народного депутата України на пленарних засіданнях Верховної Ради України встановлено, зокрема, у статті 11 Закону України «Про статус народного депутата України», згідно з пунктом 8 частини першої якої народний депутат України має право висловлювати свою думку щодо кожного питання, яке розглядається на засіданні.

Згідно із стенограмою пленарного засідання Верховної Ради України
від 3 жовтня 2018 року під час розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України 3 жовтня 2018 року проекту Постанови Верховної Ради України
«Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів» щодо збільшення розміру іменних стипендій Верховної Ради України» (реєстр. № 9101) у виступах з цього питання народними депутатами України (що передбачено пунктом 5 частини першої статті 30 Регламенту Верховної Ради України) народний депутат України Каплін С.М. висловив свою позицію щодо фінансового забезпечення розвитку української школи шляхом скорочення кількості помічників-консультантів народних депутатів України, «серед яких, як правило, представниці професій широкого профілю, як правило, древнєйших професій».

Главою 9 Регламенту Верховної Ради України визначені положення щодо дотримання дисципліни та норм етики на пленарних засіданнях Верховної Ради України.

Відповідно до частин четвертої та п’ятої статті 51 Регламенту Верховної Ради України, якщо народний депутат України виголошує образливі слова на адресу іншого народного депутата України або депутатської фракції (депутатської групи), головуючий на пленарному засіданні попереджає цього народного депутата України про неприпустимість таких висловлювань або припиняє його виступ. Народний депутат України або представник депутатської фракції (депутатської групи), на адресу яких були виголошені образливі слова, може звернутися до головуючого на пленарному засіданні з вимогою про надання слова для репліки. Головуючий на пленарному засіданні надає слово для репліки народному депутату України або представнику депутатської фракції (депутатської групи) відразу після звернення або після завершення обговорення питання. Якщо народний депутат України, депутатська фракція (депутатська група), на адресу яких були виголошені образливі слова, вважають, що конфлікт не вичерпано і порозуміння між народними депутатами України не досягнуто, то вони письмово звертаються до комітету, до предмета відання якого належать питання регламенту, який розглядає це питання на своєму засіданні. У таких випадках за висновком комітету, до предмета відання якого належать питання регламенту, Верховна Рада України без обговорення може прийняти рішення про позбавлення народного депутата права брати участь у пленарних засіданнях
(до п'яти пленарних засідань). Це рішення доводиться до відома виборців через газету «Голос України».

Народні депутати України – члени Комітету під час обговорення питання наголосили на неодноразових порушеннях народним депутатом України Капліним С.М. дисципліни та норм етики, на підставі чого ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України розглянути питання дотримання норм етики народним депутатом України Капліним С.М. на пленарному засіданні Верховної Ради України 3 жовтня 2018 року під час виступу з трибуни та прийняти рішення про позбавлення народного депутата України Капліна С.М. права брати участь у п’яти пленарних засіданнях Верховної Ради України
і довести таке рішення до відома виборців через газету «Голос України».

 

Перший заступник

голови Комітету                                                                               П.В.ПИНЗЕНИК