08 жовтня 2018 року (протокол №128)

Комітет
17 жовтня 2018, 17:39

 

 

 

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

 

                                                                                          128

 

                                                                            08        жовтня         18

  

                                                         

                                                                 вул. Банкова, 6-8,

                                                                          кімн. 418 (зал засідань)

                                                                                           14 год. 00 хв. 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Войцеховська С.М., Кишкар П.М., Папієв М.М., Бондар В.В., Данілін В.Ю.

Відсутній член Комітету:  Шахов С.В.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету Нехоца М.В., заступник керівника секретаріату Вауліна І.І., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Моргун А.А., Нижник К.А., консультант Шаповалова К.С.

 

Присутні  запрошені:

Генеральний прокурор України Луценко Ю.В.;

прокурор першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області, молодший радник юстиції Соколов Є.А.;  

народний депутат України Вілкул О.Ю.

 

Присутні:

за клопотанням народного депутата України Вілкула О.Ю. - адвокати   Баганець О.В., Бірюлін Л.Ю.

 

Присутні:

народні депутати України Гальченко А.В., Королевська Н.Ю., Павлов К.Ю., Шпенов Д.Ю., Шуфрич Н.І.;

працівники Управління по взаємодії з Верховною Радою України Генеральної прокуратури України;

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Войцеховської С.М.,  Даналіна В.Ю., Лубінця Д.В., Папієва М.М.,  Пинзеника П.В.;

помічники-консультанти народних депутатів України Вілкула  О.Ю., Колєснікова Д.В., Шпенова Д.Ю., Шуфрича Н.І.;

 

         Присутні представники засобів масової інформації:

Сарган Лариса – прес-секретар Генерального прокурора України,Кулініч Ю.Ю. – ДП «Телеканал «РАДА», Гудзенко Н.Б. – журналіст «ЛІГА – інформ», Шеремет О.В. – журналіст телеканалу «UA:ПЕРШИЙ», Лосида О.А. – журналіст радіо «ЕРА», журналісти та оператори «Українських Новин», «УНІАН», телеканалів «1+1», ТСН, «Інтер», «Новини 24», «112 канал», «ICTV», «NewsOne», ТРК «Україна», «ZIK», «Еспрессо».

        

Ведеться стенограма та

аудіозапис засідання.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету  Пинзеник П.В. запропонував розглянути одне питання порядку денного: подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вілкула Олександра Юрійовича», підтриманого та внесеного до Верховної Ради України 18 вересня 2018 року Генеральним прокурором України  Луценком Ю.В. (лист № 01/1-53вих-18) і запропонував висловити зауваження та пропозиції стосовно порядку денного засідання Комітету.

Інших пропозицій та заперечень щодо порядку денного засідання Комітету не надходило.

 

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та  «в цілому» голосували: «за» - 9  (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про розгляд подання від 13 вересня 2018 року   «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вілкула Олександра Юрійовича», підтриманого та внесеного 18 вересня 2018 року (лист № 01/1-53вих-18) до Верховної Ради України Генеральним прокурором України  Луценком Ю.В.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував перейти до розгляду першого питання порядку денного про розгляд подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вілкула Олександра Юрійовича» та повідомив про присутність запрошених на засідання Комітету Генерального прокурора України Луценка Ю.В., прокурора першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області, молодшого радника юстиції Соколова Є.А. та народного депутата України Вілкула О.Ю., запрошених Комітетом відповідно до вимог частин першої та другої статті 220 Регламенту Верховної Ради України,  що свідчить про те, що немає жодних перешкод для проведення засідання Комітету та розгляду питання порядку денного. Також він запропонував розглянути та затвердити проект порядку розгляду подання стосовно народного депутата України Вілкула О.Ю. у такому ж порядку, як і попередні подання, і звернувся до народних депутатів України -  членів Комітету з пропозицією висловити свої зауваження щодо запропонованого порядку розгляду (стенограма додається).

 

Секретар Комітету Лубінець Д.В. вніс пропозицію, враховуючи побажання Генерального прокурора України Луценка Ю.В. та народного депутата України Колєснікова Д.В., висловлені під час розгляду попереднього подання стосовно народного депутата України Колєснікова Д.В., доповнити запропонований порядок розгляду подання після пункту шостого пунктом щодо надання слова для репліки Генеральному прокурору України Луценку Ю.В. та народному депутату України Вілкулу О.Ю.  (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 9 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Встановити такий порядок  розгляду :

1) заслухати інформацію Генерального прокурора України Луценка Юрія Віталійовича щодо подань;

2) заслухати пояснення прокурорів, експертів, інших фахівців за пропозицією Генерального прокурора України;

3) заслухати пояснення народного депутата України Вілкула Олександра Юрійовича та за його клопотанням інших осіб;

4) запитання та відповіді на запитання народних депутатів України – членів Комітету до Генерального прокурора України Луценка Ю.В. та до народного депутата України Вілкула О.Ю.;

5) обговорення подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вілкула Олександра Юрійовича»;

6) вирішення питання (за необхідності) щодо витребування додаткових матеріалів кримінального провадження;

7) надання слова для репліки Генеральному прокурору України Луценку Ю.В. та народному депутату України Вілкулу О.Ю.;

8) прийняття рішення стосовно висновку щодо достатності, законності і обґрунтованості подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вілкула О.Ю.».

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету  Пинзеник П.В. надав слово голові підкомітету Папієву М.М., який заявив про можливий конфлікт інтересів, тому зазначив, що буде брати участь в обговоренні, але не братиме участі в голосуванні (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. поінформував про те, що від народного депутата України Вілкула О.Ю. надійшла заява про намір використання мультимедійних пристроїв для демонстрації відеозапису тривалістю до 3 хвилин під час свого виступу з поясненнями стосовно подання, та запропонував народним депутатам України – членам Комітету висловитися стосовно цієї заяви. Голова підкомітету Папієв М.М. уточнив у народного депутата України Вілкула О.Ю., чи не стосуватиметься інформація, що міститься на відеозаписі, інтересів третіх осіб, які не мають відношення до подання, яке розглядається Комітетом. Народний депутат України Вілкул О.Ю. заперечив про наявність такої інформації у відеозаписі (стенограма додається). 

Народні депутати України – члени Комітету погодилися на використання  мультимедійних пристроїв та демонстрацію відеозапису.

 

Надано слово Генеральному прокурору України Луценку Ю.В., який коротко поінформував про подання стосовно народного депутата України   Вілкула О.Ю. (стенограма додається).

 

Потім надано слово народному депутату України Вілкулу О.Ю. для надання пояснень по суті подання та за його клопотанням було продемонстровано відеозапис пояснень свідка Кобиляцького В.Я., а також під час цього виступу народним депутатам України – членам Комітету було роздано додаткові матеріали – копії документів, на які посилався народний депутат України  Вілкул О.Ю. у своїх поясненнях (стенограма додається).

 

За клопотанням народного депутата України Вілкула О.Ю. надано слово адвокату Баганцю О.В. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам комітету перейти до запитань до Генерального прокурора України Луценка Ю.В., прокурора першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області, молодшого радника юстиції Соколова Є.А. та до народного депутата України Вілкула О.Ю. (стенограма додається).

 

На запитання народних депутатів України – членів Комітету Войцеховської С.М., Пинзеника П.В., Папієва М.М., Купрієнка О.В., Лубінця Д.В. відповідали Генеральний прокурор України Луценко Ю.В., прокурор першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області, молодший радник юстиції  Соколов Є.А. та народний депутат України Вілкул О.Ю. (стенограма додається).

 

Зокрема, голова підкомітету Папієв М.М. звернувся до Генерального прокурора України Луценка Ю.В. із вимогою: за фактами, викладеними у поясненнях колишнього голови Дніпропетровської районної державної адміністрації Кобиляцького В.Я., які, на його переконання, підпадають під дію статей 126, 127 КПК України («катування»), невідкладно внести відомості до ЄРДР і поінформувати Комітет про номер цієї справи, проведене досудове розслідування та про результати  проведеної роботи (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував перейти до обговорення подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вілкула Олександра Юрійовича».

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Кишкар П.М.,  Арешонков В.Ю., Бондар В.В., Купрієнко О.В. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. звернувся до народних депутатів України – членів Комітету з пропозицією заслухати за його особистим проханням присутнього на засіданні Комітету народного депутата України Шуфрича Н.І. 

Пропозиція була підтримана всіма народними депутатами України – членами Комітету і надано слово народному депутату України Шуфричу Н.І. (стенограма додається).

 

         Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. підбив підсумок обговорення подання й відповідно до запропонованих та підтриманих народними депутатами України – членами Комітету змін до порядку розгляду подання надав час (по 5 хвилин) для репліки Генеральному прокурору України Луценку Ю.В. та народному депутату України Вілкулу О.Ю.  (стенограма додається).

 

         Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

оголосив перерву в засіданні Комітету та запросив членів Комітету для напрацювання проекту висновку та рішення Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вілкула Олександра Юрійовича» (стенограма додається).

 

Продовження засідання після перерви.

 

                                                                 вул. Банкова, 6-8,

                                                                          кімн. 418 (зал засідань)

                                                                                           17 год. 00 хв. 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Войцеховська С.М., Кишкар П.М., Папієв М.М., Данілін В.Ю., Бондар В.В.

Відсутній  член  Комітету:  Шахов С.В.

 

Ведеться стенограма та

 аудіозапис засідання Комітету.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. поінформував про напрацьовані проекти висновку та рішення Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вілкула Олександра Юрійовича» та запропонував народним депутатам України – членам Комітету перейти до ухвалення висновку Комітету. Також він зауважив, що напрацьований висновок, в якому викладено правові позиції Комітету, є достатньо об’ємним за змістом, тому він зачитав окремі витяги з тексту проекту висновку Комітету та проект рішення Комітету щодо подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вілкула Олександра Юрійовича (стенограма додається).

 

Перед голосуванням головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. нагадав про попередньо оголошену заяву про можливий конфлікт інтересів голови підкомітету Папієва М.М., який не братиме участі в голосуванні.

 

Голосували: «за» - 8, «проти» - 0, «утримались» - 0, не голосував - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

         Висновок щодо подання, підтриманого та внесеного 18 вересня 2018 року до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В., «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вілкула Олександра Юрійовича» від 13 вересня 2018 року № 15-4188-18, і прийняли рішення направити до Верховної Ради України висновок Комітету, зазначене подання та пояснення народного депутата України Вілкула О.Ю.

 

 

 

 

Перший заступник  

голови Комітету                                                                        П.В.ПИНЗЕНИК

 

 

Секретар  Комітету                                                                   Д.В.ЛУБІНЕЦЬ