08 жовтня 2018 року (протокол №127)

Комітет
17 жовтня 2018, 17:35

 

 

 

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

 

                                                                                          127

 

                                                                            08        жовтня         18

  

                                                         

                                                                 вул. Банкова, 6-8,

                                                                          кімн. 418 (зал засідань)

                                                                                           10 год. 00 хв. 

 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Войцеховська С.М., Кишкар П.М., Папієв М.М., Бондар В.В., Данілін В.Ю.

Відсутній член Комітету:  Шахов С.В.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету Нехоца М.В., заступник керівника секретаріату Вауліна І.І., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Моргун А.А., Нижник К.А., консультант Шаповалова К.С.

 

Присутні  запрошені:

Генеральний прокурор України Луценко Ю.В.;

прокурор першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчого регіональної прокуратури Дніпропетровської області Самоткан В.М.;

народний депутат України Колєсніков Д.В.

 

Присутні:

за клопотанням народного депутата України Колєснікова Д.В. - адвокати   Бабіч О.І., Опанасенко І.Ю.

 

Присутні:

народні депутати України Шпенов Д.Ю., Гальченко А.В., Павлов К.Ю.;

працівники Управління по взаємодії з Верховною Радою України Генеральної прокуратури України;

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Войцеховської С.М., Даніліна В.Ю., Лубінця Д.В., Папієва М.М., Пинзеника П.В.;

помічники-консультанти народних депутатів України Колєснікова Д.В., Шпенова Д.Ю.

 

         Присутні представники засобів масової інформації:

Сарган Лариса – прес-секретар Генерального прокурора України,Кулініч Ю.Ю. – ДП «Телеканал «РАДА», Гудзенко Н.Б. – журналіст «ЛІГА – інформ», Шеремет О.В. – журналіст телеканалу «UA:ПЕРШИЙ», Лосида О.А. – журналіст радіо «ЕРА», журналісти та оператори «Українських Новин», «УНІАН», телеканалів «1+1», ТСН, «Інтер», «Новини 24», «112 канал», «ICTV», «NewsOne», ТРК «Україна».

        

Ведеться стенограма та

аудіозапис засідання.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету  Пинзеник П.В. запропонував розглянути два питання порядку денного: подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Колєснікова Дмитра Валерійовича», підтримане та внесене до Верховної Ради України 18 вересня 2018 року Генеральним прокурором України  Луценком Ю.В. (лист № 01/1-52вих-18) та питання щодо інциденту, що стався в кулуарах Верховної Ради України 2 жовтня 2018 року між народним депутатом України Барною О.С. та журналістом – кореспондентом телеканалу «1+1» Ігорем Колтуновим і запропонував висловити зауваження та пропозиції стосовно порядку денного засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голова підкомітету Войцеховська С.М. внесла пропозицію додатково  розглянути у «Різному» етику поведінки народного депутата України  Капліна С.М. - його висловлювання на пленарному засіданні Верховної Ради України 3 жовтня ц.р. під час виступу з трибуни Верховної Ради України (стенограма додається).

 

Секретар Комітету Лубінець Д.В. поінформував про те, що до Комітету надійшов лист народного депутата України Барни О.С. стосовно перенесення розгляду питання щодо інциденту, що стався в кулуарах Верховної Ради України 2 жовтня 2018 року між народним депутатом України Барною О.С. та журналістом – кореспондентом телеканалу «1+1» Ігорем Колтуновим, на інше засідання Комітету, оскільки народний депутат України Барна О.С. працює у виборчому окрузі з виборцями та не може бути присутнім на засіданні Комітету сьогодні (стенограма додається).

 

Народні депутати України  - члени Комітету обмінялись думками щодо можливості попереднього розгляду та обговорення питання етики поведінки народного депутата України Барни О.С. без його особистої присутності та дійшли згоди розпочати розгляд зазначеного питання згідно з  порядком денним засідання Комітету, а потім визначитися (стенограма додається).

 

Інших пропозицій та заперечень щодо порядку денного засідання Комітету не надходило.

 

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та  «в цілому» з урахуванням внесених пропозицій голосували: «за» - 9  (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про розгляд подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Колєснікова Дмитра Валерійовича», підтриманого та внесеного до Верховної Ради України 18 вересня 2018 року Генеральним прокурором України  Луценком Ю.В. (лист № 01/1-52вих-18).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

2. Про розгляд питання щодо інциденту, що стався в кулуарах Верховної Ради України 2 жовтня 2018 року між народним депутатом України Барною О.С. та журналістом – кореспондентом телеканалу «1+1» Ігорем Колтуновим.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

3. Різне.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету  Пинзеник П.В. запропонував перейти до розгляду першого питання порядку денного про розгляд подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Колєснікова Дмитра Валерійовича» та повідомив про присутність на засіданні Комітету Генерального прокурора України Луценка Ю.В., прокурора першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчого регіональної прокуратури Дніпропетровської області Самоткана В.М. та народного депутата України Колєснікова Д.В., запрошених Комітетом відповідно до вимог частин першої та другої статті 220 Регламенту Верховної Ради України, що свідчить про те, що всі формальні умови витримано та немає жодних перешкод для проведення засідання Комітету та розгляду питання порядку денного.  Також він запропонував розглянути та затвердити проект порядку розгляду подання стосовно народного депутата України Колєснікова Д.В. у такому ж порядку, як і попередні подання, і звернувся до присутніх Генерального прокурора України Луценка Ю.В. та народного депутата України  Колєснікова Д.В. з проханням висловити свої пропозиції щодо часу, необхідного їм для інформування Комітету (стенограма додається).

Народний депутат України Колєсніков Д.В. поінформував, що йому особисто вистачить 15 хвилин на виступ та вніс клопотання про заслуховування його адвокатів Бабіча О.І. та Опанасенко І.Ю., яким також попросив надати по 10 хвили на виступи.

Генеральний прокурор України Луценко Ю.В. поінформував, що доповідати по суті подання буде особисто і йому потрібно не більше 10 хвилин та запропонував  (у разі необхідності) заслухати пояснення прокурора першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчого регіональної прокуратури Дніпропетровської області Самоткана В.М. (стенограма додається).

 

Обговоривши організаційні питання, головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету перейти до затвердження порядку розгляду подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Колєснікова Дмитра Валерійовича».

 

Голосували: «за» - 9 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Встановити такий порядок  розгляду :

1) заслухати інформацію Генерального прокурора України Луценка Юрія Віталійовича щодо подання;

2) заслухати пояснення прокурорів, експертів, інших фахівців за пропозицією Генерального прокурора України;

3) заслухати пояснення народного депутата України Колєснікова Дмитра Валерійовича та за його клопотанням інших осіб;

4) запитання та відповіді на запитання народних депутатів України – членів Комітету до Генерального прокурора України Луценка Ю.В. та до народного депутата України Колєснікова Д.В.;

5) обговорення подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Колєснікова Дмитра Валерійовича»;

6) вирішення питання (за необхідності) щодо витребування додаткових матеріалів кримінального провадження;

7) прийняття рішення стосовно висновку щодо достатності, законності і обґрунтованості подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Колєснікова Дмитра Валерійовича», законності одержання доказів, зазначених у поданні.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. надав слово голові підкомітету Папієву М.М., який заявив про можливий конфлікт інтересів, тому зазначив, що буде брати участь в обговоренні, але не братиме участі в голосуванні (стенограма додається).

 

Потім надано слово Генеральному прокурору України Луценку Ю.В., який коротко поінформував про подання стосовно народного депутата України Колєснікова Д.В. (стенограма додається).

 

Також надано слово народному депутату України Колєснікову Д.В. для надання пояснень по суті подання та за його клопотанням - адвокатам Опанасенко І.Ю. та  Бабічу О.І. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам комітету перейти до запитань та відповідей на запитання  Генеральному прокурору України                 Луценку Ю.В., представнику прокуратури Дніпропетровської області, який готував подання, та до народного депутата України Колєснікова Д.В. Зокрема, перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. поставив низку запитань прокурору першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчого регіональної прокуратури Дніпропетровської області Самоткану В.М., який надав відповіді на них, а також народному депутату України Колєснікову Д.В., який також відповів на поставлені запитання  (стенограма додається).

 

На запитання народних депутатів України – членів Комітету Папієва М.М., Лубінця Д.В., Кишкаря П.М., Купрієнка О.В. відповідали Генеральний прокурор України Луценко  Ю.В., прокурор першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчого регіональної прокуратури Дніпропетровської області Самоткан В.М., народний депутат України Колєсніков Д.В. (стенограма додається).

 

Після цього головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував перейти до обговорення  подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Колєснікова Дмитра Валерійовича».

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Лубінець Д.В.,  Арешонков В.Ю. (стенограма додається).

 

         Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. підбив підсумок обговорення подання й оголосив перерву в засіданні Комітету та запросив членів Комітету для напрацювання проектів висновку та рішення Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Колєснікова Дмитра Валерійовича» (стенограма додається).

 

Продовження засідання після перерви.

 

                                                                 вул. Банкова, 6-8,

                                                                          кімн. 418 (зал засідань)

                                                                                           12 год. 40 хв. 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Войцеховська С.М., Кишкар П.М., Папієв М.М., Данілін В.Ю., Бондар В.В.

Відсутній  член  Комітету:  Шахов С.В.

 

Ведеться стенограма та

 аудіозапис засідання Комітету.

Перед початком розгляду проекту висновку Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Колєснікова Дмитра Валерійовича» перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. звернувся до присутніх на засіданні Комітету представників ЗМІ і пояснив, що немає такого терміну «знімає депутатську недоторканність», і в чому полягає функція Комітету під час розгляду подань: щоб в ході засідання заслухати Генерального прокурора, народного депутата України, інших осіб за їх клопотанням, про законність, достатність та обґрунтованість подання, ухвалити про це висновок, який направити до Верховної Ради України для подальшого розгляду подання, він наголосив на тому, що Комітет не приймає рішення щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, оскільки таке рішення відповідно до повноважень приймає Верховна Рада України (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. також надав слово для репліки Генеральному прокурору України Луценку Ю.В. та народному депутату України Колєснікову Д.В. для репліки (стенограма додається).

 

Крім того, головуючий надав слово голові підкомітету Папієву М.М., який також привернув увагу, зокрема, представників засобів масової інформації, які висвітлюють хід засідання Комітету, на якому розглядається подання щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України, до того, що відповідно до положень статті 220 Регламенту Верховної Ради України Комітет надає висновок щодо питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт, відповідно до закону визначає достатність, законність і обґрунтованість подання, законність одержання доказів, зазначених у поданні, і встановлює наявність відповідних скарг. Тоді як окремі телеканали та інформаційні агентства подають інформацію про те, що Комітет «надає згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України», або «дає згоду на зняття депутатської недоторканності з народного депутата України», та звернувся до присутніх журналістів та кореспондентів з переконливим проханням надалі враховувати це зауваження  (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. поінформував про напрацьовані проекти висновку та рішення Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Колєснікова Дмитра Валерійовича» та запропонував народним депутатам України – членам Комітету перейти до ухвалення висновку Комітету. Також він зауважив, що напрацьований висновок, в якому викладено правові позиції Комітету, є достатньо об’ємним за змістом, тому він зачитав окремі витяги з тексту проекту висновку Комітету та проект рішення Комітету щодо подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Колєснікова Дмитра Валерійовича (стенограма додається).

 

Перед голосуванням головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. нагадав про попередньо оголошену заяву про можливий конфлікт інтересів голови підкомітету Папієва М.М., який не братиме участі в голосуванні.

 

Голосували: «за» - 8, «проти» - 0, «утримались» - 0, не голосував - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок щодо подання, підтриманого та внесеного 18 вересня 2018 року до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В., «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Колєснікова Дмитра Валерійовича» від 13 вересня 2018 року № 15/1-4551-18, і прийняли рішення направити до Верховної Ради України висновок Комітету, зазначене подання та пояснення народного депутата України Колєснікова Д.В.

 

З 12 год. 57 хв. участь у засіданні Комітету не бере заступник голови Комітету Арешонков В.Ю., загальна кількість присутніх на засіданні Комітету – 8 (вісім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про інцидент, що стався в кулуарах Верховної Ради України 2 жовтня 2018 року між народним депутатом України Барною О.С. та журналістом – кореспондентом телеканалу «1+1» Ігорем Колтуновим.

 

Також головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. поінформував про лист до Комітету народного депутата України Барни О.С.  стосовно перенесення розгляду питання у зв’язку з неможливістю бути присутнім на засіданні Комітету сьогодні та слово надав секретарю Комітету Лубінцю Д.В., який зазначив, що питання необхідно заслухати обов’язково за участі представників обох сторін інциденту, тобто і за участі журналіста (стенограма додається).

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету Войцеховська С.М., Папієв М.М., Купрієнко О.В., Пинзеник П.В., Кишкар П.М. (стенограма додається).

 

За результатами обговорення головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. поставив на голосування пропозицію розпочати розгляд питання і заслухати пояснення присутнього на засіданні Комітету сьогодні журналіста - кореспондента телеканалу «1+1» Ігоря Колтунова, а на наступному засіданні в середу, 17 жовтня ц.р., продовжити розгляд питання і заслухати пояснення народного депутата України Барни О.С. та прийняти відповідне рішення (стенограма додається).

 

Головували: «за» - 7, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

Потім надано слово журналісту - кореспонденту телеканалу «1+1» Ігорю Колтунову  для  пояснень (стенограма додається). 

 

Також журналіст Ігор Колтунов відповів на запитання, поставлені  народними депутатами України – членами Комітету Пинзеником П.В., Кишкарем П.М., Купрієнком О.В., Бондарем В.В., Лубінцем Д.В., Папієвим М.М. (стенограма додається).

 

З 13 год. 27 хв. участь у засіданні Комітету  бере заступник голови Комітету Арешонков В.Ю., загальна кількість присутніх на засіданні Комітету –  9 (дев’ять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

3. Різне.

 

Голова підкомітету Войцеховська С.М. поінформувала народних депутатів України – членів Комітету про те, що 3 жовтня ц.р. на пленарному засіданні Верховної Ради України народний депутат України Каплін С.М. у виступі з трибуни Верховної Ради України «допустив непристойні висловлювання щодо помічників-консультантів народних депутатів України, що є порушенням етики поведінки народного обранця» та зацитувала його висловлювання. Одночасно голова підкомітету Войцеховська С.М. запропонувала запросити народного депутата України Капліна С.М. на наступне засідання Комітету, яке має відбутися за розкладом 17 жовтня ц.р., та заслухати його пояснення (стенограма додається). 

 

Народні депутати України – члени Комітету обмінялись думками щодо інформації голови підкомітету Войцеховської С.М. та підтримали внесену нею пропозицію (стенограма додається).

 

 

 

 

 

Перший заступник  

голови Комітету                                                                        П.В.ПИНЗЕНИК

 

 

Секретар  Комітету                                                                   Д.В.ЛУБІНЕЦЬ