Інформація про лист до Комітету народного депутата України Кишкаря Павла Миколайовича (від 20.03.2018 № 20/03-134 (58328) стосовно розгляду питання зарахування до робочих днів періоду з 26 по 28 лютого 2018 року, у який він перебував у відрядженні

Комітет
23 березня 2018, 11:16

ІНФОРМАЦІЯ

 

Про лист до Комітету народного депутата України Кишкаря Павла Миколайовича (від 20.03.2018 № 20/03-134 (58328) стосовно розгляду питання зарахування до робочих днів періоду з 26 по 28 лютого 2018 року, у який він перебував у відрядженні

 

Комітет на засіданні 21 березня 2018 року (протокол № 110) розглянув лист народного депутата України Кишкаря П.М. (від 20.03.2018 № 20-03/134 (58328) стосовно розгляду питання зарахування до робочих днів період з 26 по 28 лютого 2018 року, у який він перебував у відрядженні, та зазначив таке.

Відповідно до офіційного запрошення Міжнародного Валютного Фонду, яке надійшло народному депутату України Кишкарю П.М. у грудні місяці минулого року, народний депутат України взяв участь у семінарі з макроекономічної політики і розвитку потенціалу для законодавців з країн Східної та Південно-Східної Європи, який відбувся 26 – 28 лютого 2018 року в Об’єднаному віденському інституті (ОВІ).

Відповідно до положень статті 19 Регламенту Верховної Ради України за звичайних обставин перший і третій тижні кожного календарного місяця впродовж сесії відводяться для пленарних засідань Верховної Ради України, другий – для роботи в комітетах, тимчасових спеціальних комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах), четвертий – для роботи народних депутатів України з виборцями.

Враховуючи зазначене, відповідно до проекту Постанови Верховної Ради України «Про календарний план проведення восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» (реєстр. № 7423 від 19.12.2017) тиждень з 26 лютого по 2 березня передбачався для роботи народних депутатів України з виборцями.

Тому, на момент отримання народним депутатом України Кишкарем П.М. запрошення щодо участі в міжнародному заході у період з 26 по 28 лютого 2018 року, робота Верховної Ради України в режимі пленарних засідань Верховної Ради України не передбачалась.

Водночас, під час обговорення та прийняття Верховною Радою України проекту Постанови (реєстр. № 7423) на пленарному засіданні Верховної Ради України 21 грудня 2017 року відповідно до пропозицій депутатських фракцій (депутатських груп) тиждень з 26 лютого по 2 березня 2018 року було відведено для пленарних засідань Верховної Ради України (Постанова Верховної Ради України від 21.12.2017 № 2263-VІІІ). 

Комітет зауважив, що відповідно до частини восьмої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» народному депутату України на строк виконання депутатських повноважень видається дипломатичний паспорт. Народний депутат України, який від'їздить у відрядження за межі України за погодженням з Головою Верховної Ради України, його Першим заступником або заступником, після повернення подає Голові Верховної Ради України протягом тижня звіт про відрядження з висновками про одержану інформацію, проведену роботу та її користь для України.

Відповідно до визначених у статті 78 Регламенту Верховної Ради України повноважень, Голова Верховної Ради України видає розпорядження з питань відрядження народних депутатів України, посадових осіб Верховної Ради України і підписує відповідні документи. Як зазначено у листі народного депутата України Кишкаря П.М., на його лист до Голови Верховної Ради України Парубія А.В. щодо погодження відрядження відповідь надана не була. При цьому, варто зазначити, що положеннями законів України, якими при виконанні депутатських повноважень керується народний депутат України, не передбачено особливостей організації відряджень народних депутатів України в залежності від календарного плану роботи сесії Верховної Ради України.

Водночас, таке обмеження щодо відряджень народних депутатів України встановлено у пункті 1.7 розпорядження Голови Верховної Ради України від 06.06.2000 № 490 (із змінами, внесеними згідно з розпорядження Голови Верховної Ради України від 28.04.2015 № 636), відповідно до якого у тижні, відведені для пленарних засідань Верховної Ради України, відповідно до календарного плану роботи чергової сесії Верховної Ради України, відрядження народних депутатів України не здійснюється, крім відряджень для участі в офіційних парламентських делегаціях України або згідно із рішенням Верховної Ради України.

Комітет дотримується правової позиції, що згідно з частиною другою статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, а також щодо непорушності повноважень народного депутата України, зокрема, й того, що ніхто не має права обмежувати повноваження народного депутата України, крім випадків, передбачених Конституцією України та законами України. Держава гарантує народному депутату України необхідні умови для ефективного здійснення ним депутатських повноважень. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, керівники підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності та їх підпорядкування, забезпечують умови для здійснення народним депутатом України своїх повноважень у межах та в порядку, визначених Конституцією України та законами України (частини перша, третя статті 26 Закону України «Про статус народного депутата України»).

На підставі положень законів України «Про комітети Верховної Ради України», «Про статус народного депутата України», Регламенту Верховної Ради України, Комітет попередньо звертався до Голови Верховної Ради України Парубія А.В. (лист від 01.06.2017 № 04-31/7-403 (128990) щодо надання інформації про причини не оформлення службових відряджень для народних депутатів України у дні тижня що відповідно до календарного плану роботи сесії Верховної Ради України відводяться для пленарних засідань, роботи в комітетах (комісіях), депутатських фракціях (депутатських групах), а також у разі, коли народний депутат України планує закордонне відрядження не у складі офіційної делегації (не у складі групи з міжпарламентських зв’язків), а на запрошення міжнародних організацій іншої держави, а також щодо обґрунтування законності пункту 1.7 розпорядження Голови Верховної Ради України від 06.06.2000 № 490 (із змінами, внесеними згідно з розпорядження Голови Верховної Ради України від 28.04.2015 № 636).

Враховуючи зазначене вище, дні з 26 лютого по 28 лютого 2018 року, у які народний депутат України Кишкар П.М. перебував у відрядженні, та з поважних причин був відсутній на пленарних засіданнях Верховної Ради України (27 лютого 2018 року – на ранковому і вечірньому, 28 лютого 2018 року – на ранковому), вважати робочими днями, за які йому може бути нарахована заробітна плата.

 

 

Перший заступник

голови Комітету                                                            П.В.ПИНЗЕНИК